Keresés

Részletes keresés

Gyap Creative Commons License 2005.07.07 0 0 45

Azért az örömtől szerintem mindenki messze van...

Bár nem tudom Bencsik Barnabást miért övezi nagy ellenszenv de valószínüsíthető, fog Ő még labdába rúgni a műcsarnok berkein belül... talán mint föig helyettes?? Vagy művészeti vezető... Ki tudja!

 

A nyertesnek sok sikert a munkához!

feklampa Creative Commons License 2005.07.07 0 0 42
Te kis naiv! Miből gondolod, hogy Bencsiket akarta is valaki?
Előzmény: Árpi (41)
Árpi Creative Commons License 2005.07.07 0 0 41
Ezek szerint valakinek ügyesen sikerült kifúrnia Fabényit is meg Bencsiket is. Ügyes!
Előzmény: Törölt nick (39)
Hösurg21 Creative Commons License 2005.07.07 0 0 38

off - ja tényleg, - üdvözlöm..

Előzmény: Törölt nick (37)
Hösurg21 Creative Commons License 2005.07.07 0 0 36
és micsinál Keserű Katalin right now?
Gyap Creative Commons License 2005.07.07 0 0 34

Hm...

 

Azt hiszem el kell mennem kitölteni a lottó 5-öst!

 

12 órakkor megtörténik a bejelentés, a nyertes személyéről....

Lehet a miniszter is olvas index fórumot???? Meglepődnék......

hehehe68 Creative Commons License 2005.07.07 0 0 33

Hogy mik vannak????????????

 

Nem is gondolná az ember, hogy ebben az országban ilyen komolyan sérülnek a demokratikus alapelvek. Komoly, és mély problémát feszeget ez a topic.

 

Csak azon csodálkozom, hogy az ózdi kohászok, meg a borsodi bányászok nem nyomulnak itt, mert ők aztán elmondhatnák, hogy nem semmi, amikor egy hajdanában még emberszabású, de aztán a hatalom robotosává silányult miniszterke, tanácsadóival szart kavargat. De nem kevésbé kavargat a topicinditó sem, amikor egy főigazgatót próbál menedzselni.

 

Ha nagyon plebejusra veszem a figurát, akkor csak azt tudom mondani, hogy ki nem szarja le Bozókit, Fabényit, meg a hasonszűrüeket.

 

Kalandra fel, épül az ország!

vee Creative Commons License 2005.07.07 0 0 32

A jelenlegi fõigazgatónõ egyetlen ténykedésérõl szeretnék írni.

 

A tavalyi Velencei Építészeti Biennálé kurátori pályázatának beadása elõtti napon (2004. januárban) egy jelölt elkérte a legolvasottabb építészeti folyóirat szerkesztõitõl az ott addig megjelent összes ház tervezõinek listáját úgy, hogy nem közölte, mi ezzel a célja. Késõbb derült ki, hogy e táblázat becsatolásával megnyerte a kurátori megbízást. A biennálé miniszteri biztosa Fabényi Júlia volt.

 

Miután a lap szerkesztõi megtudták, hogy az összes ház egy-egy fotóját válogatás nélkül akarják a világ szeme elé tárni, nem járultak hozzá a közzétételhez és nem is adtak át e célra egyetlen képet sem. A megtagadásnak e szempont mellett szerzõi jogi okai is voltak, mert szerintük ehhez mások hozzájárulása is szükséges lett volna.

 

A tiltásról tudomást szerzett a miniszteri biztos, aki májusban fõigazgatói irodájába kérette a lap szerkesztõit, akik ott megerõsítették határozott tiltásukat. E beszélgetés után levelet küldött a miniszteri biztos, amiben kijelenti, hogy a folyóirat nem jogosult arra, hogy a fotók felhasználására engedélyt adjon vagy azt megtiltsa. A szerkesztõk ezek után írásban megismételték határozott tiltásukat a náluk megjelent fotók bemutatására.

 

Miután augusztusban a lap tudomására jutott, hogy a szeptember 7-én nyíló biennáléra a folyóiratoldalak beszkennelésével gõzerõvel nyomtatják a házfotókat, segítséget kértek a minisztertõl a jogsértés leállítására.

 

A miniszter helyett Schneider Márta helyettes államtitkár a miniszteri biztos mellé állt, és hagyta, hogy a képeket kivigyék Velencébe, és azokat a sok milliós, ún. lapozógépre fel is ragasszák.

 

Bár akkor már csaknem fél éve biztosak voltak benne, hogy jogszerûen cselekszenek, ám a megnyitó elõtt három nappal (!) mégis összehívták a legmagasabb szerzõi jogi fórumot. E grémium Ficsor Mihály vezetésével a folyóirat véleményét fogadta el, és javasolták a jogtulajdonosok engedélyének beszerzését.

 

Ezután a Mûcsarnok dolgozói gõzerõvel próbálták felhívni a fotósokat és az építészeket, hogy hozzájárulásukat kérjék. Mivel ez nem sikerült, a Velencében már felállított és a fotókkal teleragasztott lapozógépet egy óriási vászonnal letakarták, így a kiállítás legnagyobb részét kitevõ felületen hónapokig egy fehér lepel mutatta a világnak a magyar építészetet, miközben mögötte a csattogott a masina, ha már egyszer elkészítették...

 

Ennyit a fõigazgató asszony szakszerûségérõl és jogérzékérõl. Õ ugyanis azt állította, hogy bárki például egy könyv fotóit a kiadó, a szerkesztõ és a fotósok engedélye nélkül beszkennelheti és abból kiállítást rendezhet.

 

VEE

Törölt nick Creative Commons License 2005.07.07 0 0 31
Innovatívak
Előzmény: Törölt nick (30)
Törölt nick Creative Commons License 2005.07.07 0 0 30
Én csípem az eredeti, bátran kísérletező művészetet, de a magyar kortárs művészetet leginkább az utánérző, követő kishitűség jellemzi. Olyan paraziták tenyésznek még a magyar művészeten, mint a kókler Beke, a stupid Néray s lám, a falusi népművelő bábjából kibújó dilettáns, félművelt vidéki múzeumigazgatóné is ott döntnokösködik immár a bizottságban stb. Míg a posztszovjet utódállamok, a volt szoci országok alkotói lenyűgözően inovatívak, tehetségesek, a futtatott magyarok kehesek, sánták. Ld. a velencei, sorozatos megszégyenüléseket! Két évvel ezelőtt s most is szemlesütve osontam a magyar pav-ban.
feklampa Creative Commons License 2005.07.07 0 0 29
"állami közintézmény"
Itt a baj! Miért nem a művészeké? Miért az államé?
b.b.loni Creative Commons License 2005.07.06 0 0 26
Na látod, ennek már tényleg hírértéke van.
Előzmény: Törölt nick (25)
b.b.loni Creative Commons License 2005.07.06 0 0 24
ja, mint a Képcsarnok.
Előzmény: Törölt nick (23)
b.b.loni Creative Commons License 2005.07.06 0 0 22
Bencsiknek semmi köze a Képcsarnokhoz. Őt nem nevezte ki a tulajdonosi jogokat gyakorló kuratórium tagjává Várhegyi Attila javaslatára Orbán Viktor. Az Fabényi Júlia volt.
Előzmény: Törölt nick (21)
b.b.loni Creative Commons License 2005.07.06 0 0 20

Igen, úgy látszik,  politika mindenek felett.

 

Fabényi sem adta meg a lehetőséget az addig sikeresen működő Képcsarnok igazgatójának 2002-ben  további 5 évre.

 

Fabényit 2001 szeptemberében Orbán Viktor nevezte ki a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány kuratóriumi tagjává, amelyben többek között helyet kapott OV egyházügyi tanácsadója, a volt fideszes székesfehérvári polgármester és néhány második vonalbéli Fidesz pártkatona.

 

A kuratórium elsődleges célja az addig SZDSZ-es vezetés alatt álló közalapítvány és kapcsolódó szervezetei - így a kizárólagos tulajdonában álló Képcsarnok - megtisztítása a más elveket valló vezetőktől. Fabényi Júlia (bár a műtárgykereskedelemhez halvány dunsztja sem volt) élharcosává vált a Képcsarnok FB elnöke és igazgatója elleni támadásoknak. A siker nem maradt el, 2002. végén, mikor az addig eredményesen gazdálkodó igazgató megbizatása lejárt, nem adott lehetőséget a további bizonyításra.

 

Így történt, hogy a Képcsarnok mára jelentős veszteségekkel kűzd, rövidesen elveszti a legértékesebb galériáit (Csők István Galéria, Meggyesi Terem, Soproni Galéria) és a műtárgykereskedelem jelentéktelen szereplőjeként előbb-utóbb eltűnik a csődeljárás süllyesztőjében. Köszönhetően - többek között - Fabényi júlia politikai küldetésének eredményeként.

 

Nincs új a nap alatt, csak némelyek emlékezete tűnik hézagosnak.

Előzmény: Gyap (13)
Operator Creative Commons License 2005.07.06 0 0 17
FehérI olvtárs valami más nicken jelentkezzen a http://forum.index.hu/Topic/showTopicList?t=9121967&la=45656640 topikban. Barátja is jöhet...:-)
mamicska Creative Commons License 2005.07.06 0 0 15
de nem volt még döntés??
Előzmény: Törölt nick (12)
Gyap Creative Commons License 2005.07.06 0 0 13

Hát igen... A politika mindenek felett!?????

 

Érdekes a szakma véleményét senki nem veszi figyelembe.. Ha jól emlékszem pár napja egy " szakmai oldalon " nyilt szavazáson Petrányi Zsolt pár szavazattal előzte meg a jelenlegi főigazgatót...s érdekes módon most még is csak két név van a kalapban... Nem szabad elfelejteni a MŰCSARNOK az elmúlt őtéves időszakban sikeresen teljesített legyen bármely politikai irányzat előtérben! Természetesen ennek csúcsa a " FRANCIA" kiállítás hatalmas sikere volt. Nem ismeri senki a pályázatokat,de talán egyszer meg kellene valakinek adni az esélyt, hogy amit öt évig megfelelően csinált azt a már meglévő tapasztalatokkal még jobban hatákonyabban végezze..

 

Lehet tehát pont a két felmerülő név s politikai vita keresztüzében a döntésthozó miniszternél egy harmadik pályázó nyeri el a főigazgatói széket???!!

 

 

Üdv: Gyap

FehérI Creative Commons License 2005.07.06 0 0 9
Az egyik fele tény /kuratórium döntése/. A másik elő infó, hogy milyen nagy szar a politika és mindenbe belelógatja a büdös lábát és ezért lábszag van.
Előzmény: mamicska (8)
mamicska Creative Commons License 2005.07.06 0 0 8
akkor ez most mi?Előkampány?Jósda?Befolyásolási kísérlet,vagy mi a szösz?
FehérI Creative Commons License 2005.07.06 0 0 7
Holnap majd bejelentik, hogy Anettka lesz az új igazgató.:-)
Előzmény: Turulmadár (6)
Turulmadár Creative Commons License 2005.07.06 0 0 6
Aludjunk rá egyet! :)
Előzmény: FehérI (-)
FehérI Creative Commons License 2005.07.06 0 0 5
Látom senkit nem érdekel, hogy a politika akarja a továbbiakban kiállítani magát a Műcsarnok összes termeiben Bencsik elvtárs által.
FehérI Creative Commons License 2005.07.06 0 0 4
Persze ha Bozóki anarchista elvtárs holnap úgy gondolja, hogy elfogadja az általa felkért szakértő bizottság többségi döntését és nem a miniszteriális csinovnyikjaira hallgat akkor okafogyott lenne ez a topik.
Előzmény: FehérI (3)
FehérI Creative Commons License 2005.07.06 0 0 3
Sajnos úgy tűnik, hogy Bozóki a nyikhaj mellett akarja letenni a pracliját.
Előzmény: FehérI (2)
FehérI Creative Commons License 2005.07.06 0 0 2
Pontosan. És akkor van a minisztériumban egy Schneider Márta nevezetű helyettes államtikár akinek a Bencsik Barna /a MEO-t tönkretevő elvtárs/ már mindenét kinyalta. Evidens, hogy ő kapja meg hitbizományba öt évre a kétezer négyzetméteres Műcsarnokot a haverjaival.
Előzmény: Törölt nick (1)
Törölt nick Creative Commons License 2005.07.06 0 0 1
Ezeknek az intézményeknek a vezetése régen kikerült az alkotók, a művészet ténylegesen mívelőinek hatóköréből, harmadosztályú műkritikusok, ítészek, verbális blöffölők, sunyi kultúrpolitikai kúszómászók, kormányzati irodákban sündörgők, nyafogó, félművelt figurák hitbizománya. A vezetői pozíciók koncok, cinkelt kártyacsomókban dugdosott aduászok, hamis zsetonok...
A magyar kortárs művészet a béka segge alatt, sehol nem jegyzik...A nemzetközi magyar jelenlét a nullával egyenlő. Egyetlen kortárs képzőművészettel foglalkozó szakfolyóiratot sem képes eltartani a magyar piac stb.

Wic Creative Commons License 2005.07.06 0 0 0
0
Előzmény: FehérI (-)
FehérI Creative Commons License 2005.07.06 0 0 topiknyitó
Kedves Feleim!

Mint tudjuk a kulturális intézmények fontos protokolláris terepei a mindenkori politikának, szeretnek ott szerepelni, megnyitni, díjakat osztani. Elegáns hely az a Műcsarnok.
Választások elé nézünk jövőre. A Műcsarnok főigazgatóját azonban most választják újra. Ezért kell górcső alá venni, hogy mi is történik egy ilyen nagy intézmény főigazgatói pályázatának házatáján

A pályázók:

Bencsik Barnabás a tönkrement és azóta már bezárt MEO művészeti igazgatója.

Fabényi Júlia a Műcsarnok jelenlegi főigazgatója

Petrányi Zsolt a tönkrement és bezárt Dunaújvárosi Galéria igazgatója

Szilágyi GáborTegnap összeült a minisztérium által összehívott 8 tagú testület. És döntött!

Öt szavazatot kapott Fabényi Júlia
Kettőt a minisztérium delegáltjaitól /Schneider, Sebők/ Bencsik Barnabás kapott
Petrányira Radnóti Sándor szavazott.

Tehát a bizottság Fabényi Júliát jelölte többségi szavazattal újra főigazgatónak..A Bizottság tagjai:


Nérai Katalin művészettörténész, a Ludwig Múzeum főigazgatója

N. Mészáros Júlia a Győri Múzeum főigazgatója

A Műcsarnok Szakszervezetének Titkára

Farkas Ádám a Képzőművészeti Egyetem rektora

Fábik Gábor a Műcsarnok gazdasági igazgatója

Schneider Márta helyettes államtitkár /elnök// minisztériumi delegált/

Sebők Marcell /?/ a miniszter tanácsadója /minisztériumi delegált/

Radnóti SándorTermészetesen ha demokrácia lenne akkor ezek után Fabényit nevezné ki Bozóki András miniszter úr.
A Műcsarnok jól működik, hatalmas népszerűségnek örvend, programja színes, sok a látogató.
Azonban úgy tetszik, hogy csábító Bencsik Barnabás pályázata a minisztérium és a kormány számára.
Kiszivárgott információk szerint a politika szembe megy az általa felkért bizottság döntésével. Bencsik Barnabás pályázó /aki csak két voksot kapott a nyolcból/ sok energiát fektetett a minisztérium hetente való meglátogatására Simon András MTV programigazgató társaságában. Bencsik pályázata tartalmazza Simon együttműködő ígéretét közös műsorokra . Úgy tűnik, hogy tetszeni fog a kormányzatnak Bencsik szándéka, hogy a választásokon feláldozhassák a Műcsarnok auráját, történelmi méltóságát, kulturális értékét a választások és a kampány oltárán. A legérdekesebb azonban az, hogy egy olyan szabadúszó művészettörténészt akar /ha igaz/ a miniszter kinevezni aki egy másik magánintézményt már tönkretett /MEO/, most jöhet az állami is.

Holnap tízkor megtudjuk.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!