A Kandó hangját azért megörökítette egy pár másodperces hangfelvétel ebben a filmhíradóban (1:03-tól), amely Pulvermacher Károly mérnök akkor friss fényhang-felvevőjével készült. Talán azért tartották fontosnak ezt bemutatni, mert gyökeresen más volt, mint az akkor egyeduralkodó gőzösöké. Később a Közdok már konzervhangokat vágott a szintén filmre készült oktatóanyagai alá, amelyben olyan röhejes dolgok is előfordultak, hogy a villamosmozdonyok mindenütt a Kolomna dízelmotor (?) csühögésével "szólaltak meg": itt is, meg itt is, de még itt is.
A motor, az hajtó rudazat csatlakozási pontja és az előtéttengely egy olyan háromszöget alkot, amiben van egy rugózó tag ( a hajtó rudazat ), ami miatt a geometria "elmászik". Ezt az elmászást egyenlítette aki a Kandó háromszög, ami az előtéttengelyt kvázi torziós rugóként hasznosította. A helye beállításhoz - a geometria beállítása előtt - be kellett állítani a tengelynyomásokat. Erre volt a villamos csarnok mögött a Mérlegház. Az izosztatikus hajtás beállításáról készült egy nagyon korrekt összefoglaló az '50-es évek elején, Mester Endre gépésztechnikus követte el, aki maga is Kandót hajtott.
Normaidők: a 2x2 óra kizárólag a kiépített főmotor forgórészének kiemelése volt. A főmotort egyben vették ki és a szétszedés sablonban külön művelet volt. A daruzás azért volt kritikus, mert a főmotor légrése 3 mm (!!!) volt...
Ha jól tudom, az 1930-as években volt a Kandókkal az a probléma, hogy a rudazatos hajtás sorra kiverődött. Még az is szóba került, hogy az egész konstrukciót meg kell változtatni, a mozdonyokat átépíteni. Aztán kiderült, hogy a probléma azzal oldható meg, hogy a tengelyágyakat (?) a kerekeknél, motornál, előtét-tengelynél nagyon pontosan kell beállítani. Nem tudom, hogy ez hogy férhetett bele a motor forgórészének 2-2 órás cseréjébe...
Gyorsan biztosan nem kezdtek neki az oltásnak, mert majd 12 órán keresztül a roncsokat nem lehetett megközelíteni sem, asorra felrobbanó gránátok miatt.
Én egy tartalékról tudok, a próbateremben vigyáztak rá. A fázisváltó-csere normaideje 8 (nyolc!) óra volt, ez alatt 2 ember (2x4 óra) kényelmesen megcsinálta. Összehasonlításként a Szili főtrafó csere normaideje 32 óra volt és igencsak hajtósan lehetett beleférni...
A főmotornál a ki-be nem volt sok, ami kényes volt, az a forgórész kihúzása az állórészből (és persze a visszarakása is) Erre (csak a daruzásra) adtak 2 - 2 órát... Nem minden darus vállalta...
Erről lehet többet tudni? Hány tartalék volt, mikor került sor cserére? Mert azért egy fázisváltó vagy a 3m átmérőjű motor nem egy féktuskó vagy TC, amiket rendszeresen cserélnek és emiatt tartalékban tárolnak egy párat.
Én így ránézésre nem tudom megmondani, hogy mekkora lehetett a tűz. Az, hogy kívülről mocskosul néz ki, még nem jelenti azt, hogy belül is teljesen kiégett - attól is függ, milyen gyorsan kezdték meg az oltást. De azt is jelentheti.
Minden lehetséges, de egy nyomtalanul maradt pályaszám csere azért szerintem átlóg a konteó-tartományba. (még a gőzösóknél is ki lehetett deríteni, pedig ott nagyüzemben végezték)
Vagy megjavították annak ellenére hogy nagyon sérült és ez nagyon sokba kerülhetett.
Vagy újat építettek annak ellenére hogy ez is nagyon sokba kerülhetett.
Vagy pályaszám csere volt, annak ellenére hogy NEKÜNK erről nincs dokumentumunk.
Szerintem a harmadik a legvalószínűbb :) Egyszerűen a harmadik eset gyakrabban fordult elő mint az első kettő. Rengeteg sok olyan eset lehet még ezen kívül ahol utólag nem tudunk pályaszámcserékről.
Amúgy mitől eredeti egy mozdony? És meddig eredeti egy mozdony?
A gyárilag beépített főegységek azonosító száma mint azonosító, lehet hogy semmit nem mond. Mert ha már akkor is cserejavítás ment, akkor cserélgették azokat. És tekintve, hogy a pl. a gőzösök kazánjait cserélték, így valószínűleg a Kandók főegységeit is. Ha volt a mozdonynak beütött gyári száma az alvázon, az lehetne mérvadó a sok festékréteg alatt...
"Az sem valószínű hogy azonos pályaszámon új mozdony épült."
Ezt nem értem. A 016-os megsemmisült, de van egy 016-os, ami ma is látható. Átszámozásról nem tudunk, ami érintheti ennek a mozdonynak a történetét. A mozdonyok története tudomásom szerint dokumentálva van. Akkor mi lehet szerinted a megoldás?
Egyetértek, ebből már nem lett mozdony. Az sem valószínű hogy azonos pályaszámon új mozdony épült. Ez gyári segítség nélkül lehetetlen let volna, közben döntés született új villamosmozdony fejlesztéséről stb. Ja és háború...