Keresés

Részletes keresés

Déééééééééééé Creative Commons License 2 napja 0 0 19

Nem túl sokat tudni eddig, anyumnak rosszak a veséi, most a vizeletet katéter vezeti el, mert már az is nagyon nehezen ment. Vsznű vmilyen kő vagy daganat általi elzáródásból, visszaáramlott a cucc a vesékbe, és most csúnyán be van gyulladva, eleinte hínárszerű váladék volt, aztán vér is kísérte, majd tejszerű lett vér nélkül, most meg tejszerű is meg véres is.

Kontrasztos CT-re kell mennie, előtte kapna infúziót, 2H utána köztes idő ott inni kell sokat majd a CT, utána ismét infúzió jönne. Ő sajnos sok szénsavas vizet ivott, szerette szörpöt, meg a jó Magyaros kajákat, azóta változtatva lett a minden, most kamillateát iszogat, napi 1,5-2L-t azt is erőszakkal, hisz ki akar annyit inni naponta?

Lényeg én a fia vagyok, nem tudom ez az egész hová fog vezetni, félünk a kontrasztos CT-től is, meg mindentől ami utána jön, 67 éves életvidám pörgős beállítottságú volt, most alig van kedve.

Egyébként úgy kezdődött, hogy azt mondja nekem! nézzed már! genny jön a pisiléskor? és ez vhogy el el múlt, de aztán minden rosszabbra fordult, már akkor doki kellett volna, de ugye ott is értelmeset kell kifogni, nem olyat aki viccet űz a betegből mert éppen a tisztelt DR, úr szakmát tévesztett..

Segítek1988 Creative Commons License 2023.02.12 0 0 18

Sziasztok akiknek kell segítés az kérdezzen!

ibiza91 Creative Commons License 2022.01.29 0 0 17

Üdv! 27-es GFR-el meg lehet még úszni a művesekezelést, van valakinek ilyen tapasztalata?

robert.kiss Creative Commons License 2020.10.27 0 0 15

Nekem más problémám volt, de az sztk urológussal én se jutottam sokra. Dr Széll Tamás segített végül. Fiatalabb orvos, elég alapos, látszik szereti a szakmáját. Magánban voltam nála (https://www.plusmedical.hu/)

Előzmény: atogatog (14)
atogatog Creative Commons License 2020.10.22 0 0 14

Sziasztok! Látom, 6 hónapja nem volt hozzászólás, lehet, nem is érkezik nekem válasz, vagy mire érkezik, már tudni fogom, mi bajom van, de azért megpróbálom. Vesebetegek-vesekövesek segítségét szeretném kérni tapasztalatokkal, véleményekkel, hogy a tüneteim milyen mértékben írhatóak a veséim számlájára, és mennyire kell tovább aggódnom valami más betegség miatt. Próbálom szárazon, tényszerűen leírni a dolgokat, így is hosszú lesz, mert már két hónapja vannak ezek a bajaim. Köszönöm szépen annak, aki esetleg erre jár és végigolvassa. 
...
Korábban, 5-6 éve volt már egyszer veseproblémám, volt egy vesegörcsös pár napos időszak, veseköveket találtak, pár nap után elmúltak a tünetek, (nem tudom, mi lett a kövekkel), de azóta érzékenyebb vagyok a pisilésre, vízhajtó italok nálam fokozottan vízhajtóak, sokszor megyek ki, moziban csak a sor szélére ülök, stb. Persze a pszichés szorongás ráerősít az ingerre, de alapvetően nem pszichés eredetűek ezek (de érdekes módon az esti felébredés a legritkább esetben fordul elő, szinte soha).
... 
Augusztus: Panaszok megjelenése, fel sem merült a veseprobléma, bél-vonalon indultam el.
Panaszok: jobb oldali hasi fájdalom, kb. a köldök vonalában. Mostanra rendszeres lett. Leggyakrabban jobboldalt-elől érezni, de gyakran megy át teljesen oldalra, illetve a derekamra is. Emellett korábbi, régóta fennálló panaszok visszatérése/megerősödése történt: gyakori, napi 3-4 széklet, változó állagú és mennyiségű (de a folyékony, az nagyon nagyon ritka). Gyakori vizelési inger is visszatért szépen lassan, egy ideig úgy tűnt, hogy már uralom a helyzetet, de mostanában megint kevésbé.
Reflux-szerű tünetek lettek a legdominánsabbak, savas felböfögés és társai, bár nyár végével leszoktam a szénsavas italokról, azóta jobb a helyzet, de minden nap érzek fémes szájízt. Savlekötőt szedek már. Gyakori tünetek még a torokfájás és az enyhén bedugult orr (ez az elmúlt 1-2 hétben kevésbé).
Szóval reflux-gyanúval, illetve az állandósuló jobboldali hasi fájdalommal mentem el a háziorvoshoz. 
Labor és ultrahang volt. Uh rendben volt, labor is, kisebb eltérések voltak csak (CHCM: 20,48 (ref: 20,50-23,60), GPT: 49 (ref: 6-40), CRP ultrasens.mh: 1,7 (ref: 0-1).) Szóval IBS-re gyanakodtak, mondták, hogy ha nem múlik el ez, akkor lehet visszamenni gasztro-beutalóért.
...
Szeptember: Nem múlt el, sőt, jelentek meg újabb dolgok, furcsa izomfájdalmak. Egy mai napig tartó, erősödő tünet az elinduláskori enyhe megszédülés, elindulok, ekkor enyhén megszédülök vagy inkább megbotlok, általában csak egyszer, valamelyik oldalra kicsit, aztán normálisan megyek, tehát semmi nagyon extra, csak gondoltam, megemlítem ezt is. Aktív vagyok, hétköznapi teendőket megteszem, de a korábbinál kicsit jobban lefárasztanak a dolgok. Ma is olyan gyengének érzem a bal lábamat, mintha nehezebben bírná a súlyomat, mint eddig. 
Volt két olyan alkalom, hogy olyan erős fájdalmaim voltak (vagyis inkább az arra való reakcióm volt az erős), hogy elmentem az ügyeletes orvoshoz. Gyanakodtak pszichés problémákra, illetve bélgyulladásra is. EKG rendben volt. 
Aztán lett beutalóm a gasztro-ra, de olyan sokára adtak időpontot, (még most is várnék rá egy hetet), hogy magánútra tereltem a dolgot. Elmentem, szerencsére jó orvoshoz jelentkeztem, ultrahang volt és antibiotikum és emésztésre való vénymentes gyógyszerek. Ultrahang: kicsit megnagyobbodott (de diffúz inhomogén) máj, (tehát zsírmáj valszeg), jobb vesében centrálisan egy apró kőárnyék látható. Tehát megtalálták a követ, ráírta, hogy amiatt is lehetnek a fájdalmak, de mivel elől érzem leginkább, és más emésztési tünetek vannak, maradtam a bél-vonalon. CT enterographiát javasolt (ott nincs CT, az egy kicsi hely), arra jelentkeztem egy nagyobb klinikára, kellett hozzá vesefunkció vizsgálat, kértem akkor már egy újabb labort is. Vesefunkció rendben volt, egyetlen egy sor volt csillagozva: LDL-koleszterin 1,88 (ref: 2,6-3,9). Vizelet sötétsárga (nyilván, mert reggeli első, de napközben meg inkább a világos, sőt, átlátszó a jellemző). Vizelet üledék: nyákfonalak. Ennyi, semmi más. Háziorvos nem mondott ezekre kb. semmit.
Egyik este aztán hirtelen annyira rosszul lettem (és pont akkor nagymamám is izomfájdalomra panaszkodott itt, de az csak 1-2 napig volt meg), hogy gondoltam, hogy akkor ez a covid. Tesztre nem jöttek, 10 nap karantén volt, ugyanúgy vagyok, ahogy előtte voltam, jobboldali fájdalmak megvannak, izomfájdalom jelentkezik néha itt-ott, fáradékonyság. Legjellemzőbb covid-tünetek nincsenek, nem is voltak. 
...
Október: Mentem a CT-re, amit nem csináltak meg, papírjaimat látva azt mondták, inkább legyen egy MRI, nem látják indokoltnak, hogy akkora sugárnak tegyenek ki engem a leleteim alapján. Következő héten jött az MRI. Utána visszamentem a gasztróra, a foglalt időpontra, amit nem mondtam le, pedig sajnos még nem jött meg az MRI, eredmény, de gondoltam, hátha olvassa a CD-t. De sajnos így nem ért hozzá, kell neki a radiológus kiértékelése, de továbbra sem gondolt semmi súlyos betegségre.
Hétfőn megyek megint, most már az MRI-vel, illetve a kérdéssel, hogy most akkor bél-vonal, vagy vese-vonal, mivel az MRI ezt a két dolgot emelte ki: "Hasnyálmirigyben jelzetten ábrázolódik a Wirsung-vezeték, 1 mm-nél nem vastagabb." Gyanítom, hogy ez kb. a semmit jelenti, vagyis remélem. Most jön a vese-vonal: A vesékben mindkét oldalon 1-1 igen apró corticalis cysta. Diagnózis: cystás vesebetegség. Arra a konklúzióra jutottam, hogy akkor a veséim miatt szenvedek, a vesebetegek táborát fogom majd erősíteni, ami nem egy vidám dolog, de még mindig jobb azoknál a betegségeknél, amiktől már hónapok óta rettegek. 
...
Eddigi utolsó epizód: tegnap voltam az sztk-s urológusnál, hogy akkor mihez kezdjek a cisztákkal és a kővel. Nem tudom megítélni, mennyire jó ez az orvos, mivel eddig (voltam már nála régen), mindig kb. 5 percet töltöttem ott maximum, eléggé a fellengzős-flegma hangvételű dokik közé tartozik, 1-2 mondattal mindig elintézett. Most is. "A gyakori vizelés nem jelzésértékű" [nemrég ittam pl. instant kávét, és még ezt sem tudom anélkül végigírni, hogy ne menjek ki többször wc-re).
Valamint visszahozta a bizonytalanságomat, mert azt mondta, hogy ezekkel a cisztákkal én együtt születtem, ezek nem okozhatják a panaszaimat, valamint a vesekő sem. Robbantani, műteni nem kell, majd kijön magától. Hát itt tartok most, nem vagyok benne biztos, hogy tényleg csak ennyi a vese-vonal, amennyit ő mondott, bár ő az orvos, de megint az történt, hogy először megnyugodtam, hogy annyira nem súlyos a dolog, de aztán megint visszajött a bizonytalanság, hogy akkor most mi a fene lehet. Hétfőn megyek vissza gasztróra az újabb tapasztalatokkal, gondolom, úgyis tükrözés lesz a vége, ha a vese-gondjaim nem magyarázzák meg ezeket a gondokat, de addig is aggódom, hogy most akkor mi bajom van, ennek enyhítésére próbálok most segítséget kérni olyanoktól, akiknek van tapasztalatuk vesebetegségek terén, már ha egyáltalán olvassa még valaki ezt a fórumot, hogy mennyire tipikusak ezek a tünetek, milyen szerepük lehet a veséimnek ebben.  Nagyon szépen köszönöm előre is! Egészséget, kellemes hosszú hétvégét kívánok! 

Studio2017 Creative Commons License 2020.04.01 0 0 13

Szia, nem tudom olvasod-e ezt, ha igen,  kérlek vedd fel velem a kapcsolatot.

Üdv.. 

Előzmény: Erzsébet Klein (12)
Erzsébet Klein Creative Commons License 2018.01.28 0 0 12

Sziasztok!

Csütörtökön egy rutin hasi UH vizsg. során a vesémben találtak egy 6,5 cm Bosniak cystát. Kedden megyek az Urológiai klinikára. Van valakinek ezzel a cystával kapcsolatban tapasztalata? Nagyon félek

by-169 Creative Commons License 2016.06.02 0 0 11

Sziasztok sűrűn kellett mennem pisilni néha éjszaka is ez tartott éveken át még nem elmentem egy orvoshoz. Ott ránéztek a húgyhólyagra ami tele volt nem tudtam pisilni egyáltalán csak csepegett. Vesékre is ránéztek az ultrahanggal és megdöbbentek hogy még működnek a vesék. Kaptam hólyagkatétert ami nem volt kellemes ezzel már kitudtam engedni a pisimet.

 

Kórházban az urológián kaptam egy vizeletgyűjtőzsákot a katéterre így csak a zsákot kellet néha kiborítani itt már kivizsgáltak. Veseüreg tágulás beszűkült vesefunkció és vastag hólyagfalt állapítottak meg.

 

Azóta kaptam 2 vesekatétert a hátamba 2 zsákkal. Sokkal jobb az életem.

 

Keresek olyan embereket akik vesekatétert (nephrostomat) viselnek.

 

Urológián ajánlották a sztornó zsákot. De én nem vállaltam egy 5 órás műtétet.

manya1 Creative Commons License 2014.07.26 0 0 10

Nincs, már kerestem. Mi a problémád?

Előzmény: nyakfogom (9)
nyakfogom Creative Commons License 2014.05.09 0 0 9

VAN ENNÉL ÉLŐBB VESEFÓRUM IS?

Attila8805 Creative Commons License 2011.01.28 0 0 8
joc88 Creative Commons License 2009.01.20 0 0 7
Jo napot! Azzal kapcsolatba lenne kérdésem hogy nincs valakinek dializissel kapcsolatban valami tapasztalata? Ha igen leírná a tapasztalatokat itt vagy PÜ-ben.
Előre is köszönöm.
djfricsi Creative Commons License 2007.03.01 0 0 6
esetleg
fullspeed15 Creative Commons License 2006.10.19 0 0 5

Csak kíváncsiságból kérdeznék v.mit:

A jobb oldali derekamat ha megütik, nagyon fáj, ha a balt ütik meg, akkor nem fáj. De mondjuk az ütést azt nem a kis valamire gondolom.

Volt pár hólyaggyulladásom, de mind rendbejött. Ultrahangon semmi nem látszik, vizelettenyésztés negatív.

Más panasz nincsen, de ez kb. egy éve fenáll. Ez vesével kapcsolatos??

kkmd Creative Commons License 2006.01.09 0 0 4
milyen szakorvos: nephrológus vagy urológus?
Előzmény: hullademon (2)
kkmd Creative Commons License 2006.01.09 0 0 3
Milyen szakorvos? nephrológus vagy urológus?
Előzmény: hullademon (2)
hullademon Creative Commons License 2005.07.06 0 0 2
Sajna ez mind szakorvos volt.
Legfeljebb új vizeletvizsgálatokat írnak elő, és nem mondanak semmit.
Mintha nem tudnák, mi a helyzet... vagy nem érdekelné őket.
radai rosseb Creative Commons License 2005.07.02 0 0 1
Szakorvos vizsgálta már? Vesebiopsiája volt? Mert ha nem, akkor mindenképpen el kellene menni egyhez és elmondani a kórtörténetet.
Előzmény: hullademon (-)
hullademon Creative Commons License 2005.07.02 0 0 0
Ez a rész magyarázatra szorul:

"De szerintem inkább velem kellene beszélnie az orvosnak, és én kezelném ezeket az információkat. "

Erre azért volna szükség, mert bármilyen rossz vagy rosszul tálalt hír nagyon rossz hatással lenne Anyámra, összeomlana, elmenne az életkedve stb. Ha én kapnék valami rossz hírt, akkor nagyon vigyáznék, hogyan tálaljam, rögtön keresnék valami biztató dolgot is stb.
Előzmény: hullademon (-)
hullademon Creative Commons License 2005.07.02 0 0 topiknyitó
Nem tudom, van-e errôl már téma, de én nem találtam.

Édesanyámnak van veseproblémája. Kb. egy éve voltak mindenféle tünetei, hólyaghuruttal diagnosztizálták. Ô erôsködött, hogy vizsgálják a veséjét is, mert a családban van már m?vesekezelt, és Édesanyám nem szeretne oda jutni, régóta fél egyébként ettôl. Az orvosok nem végeztek semmi komolyabb vizsgálatot, meg azzal poénkodtak, hogy a vesegyulladás is gyógyítható.

Jóval késôbb az történt, hogy Anyám évtizedek óta magas vérnyomása kontrollálhatatlanná vált. Erre volt már példa máskor is, (általában lelki okokra vezethetô vissza, elég depresszív alkat), és olyankor jön mindenféle kivizsgálás, gyógyszerváltás stb. Most legutóbb (mint mindig) felmerült a vese is, mert az is okozhat ilyesmit.

Na, az orvosok megint jeleskedtek. Elôször mindenféle baktériumot találtak. Aztán közölték, hogy ááá, ez biztos elcserélt lelet, téves. Csináltak új vizsgálatot, az már jó volt. De anyám nem hagyta most már annyiban. Itt aztán jött sok vizsgálat (festéses röntgen, ultrahang), és az a döbbenetes, hogy nem volt két egyforma vélemény vagy diagnózis.

Kiderült, hogy az egyik vese kisebb. De az orvos szerint ez csak a korral jár (65 év). Meg különben sincs semmi baj. Aztán találtak megint baktériumot, mondtak pyelonephritist (ha jól tudom, az vesemedence-gyulladás). Aztán visszakoztak. Késôbb olyasmit mondtak, hogy vigyázni kell a vesére, de nincs különösebb gond. A papírra viszont lazán ráírták, hogy krónikus interstitialis nephritis. Talán még korábban glomerulonephritist is mondtak, de visszavonták.

Anyám ekkor elkeseredett, nem akart foglalkozni a dologgal. Elkönyvelte, hogy megállíthatatlan, lassan romló vesebetegsége van. Tünetei nem voltak, a vérnyomása is beállt normális szintre. Aktívan élt, tornázott minden nap.

Aztán jópárhónap után a szemhéján duzzanatott vett észre, ez egyre inkább zavarta. Ugye ez lehet vesével kapcsolatos tünet is (ödéma), bár máshol ilyen nem jelentkezik.

Az orvosok (ugyanazok, körzetiek) egyre csak igyekeznek bagatellizálni a dolgot, tenyérbemászó módon. (Talán önmagukat és egymást védik, hiszen hibáztak, amikor nem vették komolyan a dolgot korábban. Esetleg pertôl tartanak?!)

Most legutóbb a leletben baktériumokat találtak, elég sokat. Az orvos meg ezerrel írja fel az antibiotikumokat.

Az a gond, hogy nem tudom, milyen vesebajról lehet szó. Olvastam a témáról elég sokat. A vesebajoknál, ha tudni az okot, és az elhárul (pl. fertôzés), akkor még javulásra is van esély, bár a krónikusra azt szokták mondani, hogy rosszak a kilátások. De ezer dolog okozhatja (érelzáródás, vizeletvisszafolyás, vesekô, ólommérgezés, allergiás reakció), és úgy olvasom, mind-mind más kezelést igényel, és más kilátás várható.

Anyám úgy érzi, nem élné túl, ha tönkremenne a veséje, és dialízisre kellene járnia. Hajlamos mindent a legnegatívabb módon értelmezni, nagyon pesszimista.

Talán egy normális orvos kellene, aki komolyan kivizsgálja, és ôszintén elmondja, mi a baj. De szerintem inkább velem kellene beszélnie az orvosnak, és én kezelném ezeket az információkat. Nem tudom, kihez lehetne fordulni... És ezen kívül: amellett, hogy igyekszem Anyámban tartani a lelket, mindenképpen tennem kellene valamit.

Tud valaki bármilyen jó tanáccsal segíteni? Akár hagyományos, akár alternatív gyógymódról lenne szó... Még akár parafenomén vagy természetgyógyász is érdekelne (tényleges, csodával határos gyógyulást már tapasztaltunk, éppen Anyám egy betegsége múlt el így... az a gyógyász már sajnos nem elérhetô).

Minden segítségért nagyon hálás volnék!

Köszönöm elôre is.

HD

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!