Keresés

Részletes keresés

Operator Creative Commons License 2011.11.15 0 0 45

A politizálásról.

 

Életünket, mindennapjainkat átszövi a politika, sajnos nagyon beszivárgott még az intim szféránkba is. Mindez azt is jelenti, hogy a fórumon, mely pont az effélék kitárgyalására van, a fórumozók a saját területükön is tudjanak beszélni ezekről a dolgokról, azonban a józan ész legyen itt is az irányadó. Ez egészen pontosan azt jelenti, hogy - azon kívül, hogy beteg dolog - offolásnak minősül, ha a helyi közösség igényével szemben valaki mindenáron politizálni óhajt, mondjuk egy "csipkés bugyi vagy csipkétlen?" alfórumban, ahol ennél ugye sokkal fontosabb kérdésekről esik szó. Természetesen ha mondjuk a közlekedést érintő nagypolitikai döntés születik, akkor ezt a helyi szakosított közlekedési topikokban kitárgyalhatják az olvtársak, hiszen a mindennapjaikat érintő dologról van szó. De pl. egy gasztronómiai topikban, ha valaki azzal jön, hogy ő bizony nem eszik bizonyos gyümölcsöket mert annak olyan színe van... azért a fórumtársunkért nagyon hamar hívni fogják ápolóinkat a topiklakók.:-)

Murder Incorporated Creative Commons License 2011.05.28 -1 0 44

Sokan nem értik, miért reklámozhat X, ha Y nick nem. Egyszerű:

 

Fórumozó hirdethet, csak hirdető nem fórumozhat.

Előzmény: Operator (17)
balra a második ajtó Creative Commons License 2011.05.06 0 0 43

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9122986&go=109815590&p=1#109815590

 

A "donez" jelentése:

 

"Tisztelt Fórumozó,

 

a kérését teljesítettük ! További jó fórumozást kívánunk !

Üdvözlettel; a moderátorok"

 

 

 

Beobachtungsstelle Creative Commons License 2010.04.20 0 0 41
A root tiltott nikkekről

Egy nikk lehet tiltva egyetlen topikból, több topikból, egy vagy több fórumcsoportból. Ezzel szemben a "Root tiltott" nikk az egész Index Fórumról ki van tiltva, azaz a nikk gazdája olvasni ugyan tudja a fórumot, de sem belépni, sem beírni nem tud.

A tiltásokról és azok határidejéről az ú.n. moderációs rovatokban lehet tájékozódni, témacsoportok szerint, a helyi "közlemények" topikban. Kérdést feltenni a helyi moderátornak a "Megkérdeztük a moderátort" jellegű topikokban lehet a tiltás okáról és az esetleges visszaengedésről. Minden tiltás lehet időhatáros, vagy határozatlan idejű. Tipikus határidők 1 nap, 1 hét, 1 hónap. Ha ez nincs megjelölve, akkor határozatlan idejű. A tiltott nikkhez tartozó email-címre legtöbbször levelet is kap az illető. Ezért célszerű működő, érvényes email-fiókot fenntartani.
Azonban a fenti felületen a root- tiltások nem közleményeződnek a felhasználók felé. Akkor honnan lehet tudni, hogy egy nikk root-tiltott?

1) A Keresés (bal oldalt található űrlap) segítségével megadjuk a nikknevet
2) Egy, az adott nikk által írt hozzászólás fejlécében rákattintunk a nikknévre

Erre a rendszer kiadja a nikk ú.n. adatlapját. Ha ott a nikknév szürke, akkor root-tiltott. Például:

Nick: tiltottnikk
Email: akarmi@mail.hu
Bemutatkozás:

Nick: nemtiltottnikk
Email: akarmi@mail.hu
Bemutatkozás:
stájsz Creative Commons License 2010.02.08 0 0 40
A fórum mint virtuális világ.

Ez az egész fórumozás egy számítógépes játék, egy szerepjáték egy virtuális világban. Itt nem emberek vannak hanem nickek és nem emberek vitáznak egymással hanem az álarcaik. Az itteni játékszabályok is éppen ezért mások mint a valós életben. Itt a főbenjáró bűn "A király meztelen!" felkiáltás, azaz az IRL adatok kiadása és a moderátorok beazonosítása, s ennek megfelelően a virtuális bűntettre virtuális az igazságszolgáltatás is, az elkövető törlése a felgyülemlett virtuális okosságaival. Aki az IRL és az URL világot összekeveri és ebből kifolyólag problémái támadnak, az kérjen mihamarabb hozzáértő segítséget, ugyanis időben figyelmeztetve is lett:

Wágner úr

Preciz, pontosan ezt mondtam - célszerűbb és egyszerűbb minden nicket és minden beírást szerepjátéknak venni. A legfontosabb pedig az, hogy az IRL személyt, az embert nem összekeverni az itteni nickjeivel, s legfőképpen saját magát, mint személyt, mint embert nem azonosítani a nickkel - aki nem ezt teszi, az egyrészt, totál fórumfüggővé válik, másrészt a nickje elleni támadásokat személye elleni támadásnak fogja fel, vagyis minden itteni marhaságot IRL sértésnek, rágalomnak satöbbi satöbbi veszi, és ennek megfelelően reagál, megy panaszkodni, bíróságért kiált, pereskedni akar, nem utolsó sorban küzdésbe kezd a moderációval, aminek csak ő lehet a vesztese, na, ahogy ill...

Én sem állok másként ehhez az egészhez - tőlem a "Wágner urat" szídhatják ezerrel, elmondhatják ennek annak, gond egyse, az örökrészegnek az meg sem kottyan - "a Sör nem melex föl"... Az én komoly IRL dolgaim abszolút nem kapcsolódnak ehhez az izéhez, magam sem keverem össze vele, egyáltalán nem is létezem a neten (még csak az kéne, hogy komoly megrendelőim észbe kapnának, hogy mindenféle üzleti bizalmas anyagaikat egy hülye tántorgó részeges ferdíti - aki nem él ebben a virtuális világban, az fel sem fogja, hogy mekkora különbség van..., na, éhen is döglenék..., direkte nem a szomjandöglést emlegettem...). Egyszóval, a valós IRL dolgoknak - ki mit csinál, ki kivel van jóban, ki kit és mit kedvel, vagy utál stb. stb. - semmi köze nincs az itteni hülyéskedéshez, nem véletlen, hogy aki ezeket kezdi el feszegetni errefelé, az halálbiztosan a tengerfenéken végzi, szépen betonba ágyazva, ugyanúgy, mint bármelyik másik virtuális bugyborék, volt, szépen felvúvódott, aztán elpukkant és annyi...

Nos, másként nem is lehet hozzáállni ehhez az izéhez, csak így! Erre mondom, és nem győzöm ismételni, hogy aki ezt az egész izét egy cseppet is komolyan veszi, az már rá is lépett arra az útra, ami sehová máshová nem vezet, csak az idegeléshez, vagyis a PoliDiliből egyenesen az IRL diliházba (má', ha maradt még ilyen egyáltalán)...

Egészség!
Csősz bácsi Creative Commons License 2009.10.13 0 0 39
Kiegészítés a 24., 25. Tace-pao -hoz:

Aki az adatlapján olyan honlap címét adja meg, amely a magyar igazságszolgátatás hatókörén kívül esik, illetve ott törvénysértő tartalom olvasható, azonnali nick törléssel számolhat.
Előzmény: Irgalmatlan nővérke (24)
Csősz bácsi Creative Commons License 2009.10.13 0 0 38
Warezolás

A fórumokon a lopás és annak elősegítése ugyanúgy bűn, mint a való életben. Emiatt a warezolás, illetve a warez linkek publikálása azonnali törléssel és tiltással jár. Ha emiatt teljes topicok ürülnek ki és költöznek át más tárhelyre, ám legyen, verjék másét a csalánosba (@ by WUR).
Csősz bácsi Creative Commons License 2009.03.16 0 0 37
A lánctörlésről

Elég sokan panaszkodnak mostanában arról, hogy „eltűnt a teljesen ONtopic, M.M. konform hozzászólásom”.

Ennek általában a lánctörlés az oka: ha egy hozzászólás moderálásra kerül, akkor – elkerülve azt, hogy a ráadott válasz értelmetlen legyen – töröljük a láncolt hozzászólásokat is (az érthetőség kedvéért: azokat, amiket a „válasz” funkció használatával írtak). Ugyanez érvényes akkor is, ha nem a válasz funkciót használták, hanem „új hozzászólásként” fogalmazták meg magvas gondolataikat a tisztelt felhasználók, ámde a móduszt sértő hozzászólásra reagáltak.

Ha ezt nem így tennénk, az adott topikok össze nem függő hozzászólások zagyva halmazává alakulnának át.

A harmadik eset, amikor különösen nagy flame vagy topikrombolás esetén a lehető legnagyobb fejszét ragadja meg a moderátor és a sok törlendő hozzászólás között megbúvó értékes szösszenetek is mennek a levesbe. Ezek természetesen később – praktikusan a vihar elmúlta után – visszaírhatóak M.M. sértés nélkül, ámbár ez esetben célszerű előbb erre konkrétan rákérdezni az adott fórumcsoport moderációs topikjában.
Csősz bácsi Creative Commons License 2008.11.18 0 0 36
Az olvasási jog.

A fórumszoft jogosultsági rendszerének sajátságai közé tartozik, hogyha egy topikból történik mindössze a nick tiltása, akkor egyúttal az olvasási jog is megszűnik ezzel együtt, értelemszerűen csak arra a topikra nézvést. Magyarul aki ki van tiltva egy topikból az egyúttal olvasni sem tudja, nem csak írni.

A dolog sajnálatos és inkább "fícsör" mint bug, ezzel sajnos együtt kell élnünk. Természetesen más nicken, vagy kilépve a topik olvasható.
Csősz bácsi Creative Commons License 2008.06.12 0 0 35
Kiegészítés az IRL probléma kérdésköréhez.

Elszaporodott az a gyakorlat a fórumozók körében, hogy az adatlapjukon a bemutatkozás részbe pl. blogok, egyéb külső hivatkozások címeit rakják be, adott esetben direkt IRL adatokat. Ezek után ha egy kevésbé óvatos harcos egy kis provokáció után beugrik ennek és hivatkozik az itt fellelhető adatokra, joggal tiltódik le IRL adatsértés miatt, ugyanis a provokátor utána gyorsan törli az adatlapjáról a kritikus részt.

Az efféle problémás esetek kivédésére a moderatura egyszerűsített eljáráshoz folyamodhat, letiltja azt is aki (látszólag saját) IRL adatokat ad meg az adatlapján vagy netán egy beírásában, de továbbra is szankcionálja az IRL adatokra való hivatkozást.

Magyarul továbbra is él (és aktuálisabb mint valaha) az előzmény beírás 1.pontja:

IRL adatokat nem használunk a beírás során más nickekről, mert állandóan csak baj van vele.
Előzmény: Operator (4)
Csősz bácsi Creative Commons License 2008.05.30 0 0 34
A Babaszobák (és rokon topikjaik, pl. Szülői munkaközösség) lakóinak épülésére Nebáncs!virág (helyi moderátor kollégám) intelmei alapján.

Sajnos tapasztalat, hogy amikor kialakul egy topik, mindenki azt hiszi, hogy ez így zárt, pedig nem az.

Az első lelkesedésben gyakori, hogy beszkennelt ultrahang képeket tesznek fel a kismamák, melyen név, TAJ szám, születési időpont is van. Aztán kitárgyalják, hogy ki mikor melyik napon kinél fog szülni, vizsgálatra menni, satöbbi. Mindezt névvel, hellyel, dátummal.

Igen jellemző, hogy egy moderátori figyelmeztetésre felhorgadnak a tagok "mi nagylányok vagyunk, tudjuk mit csinálunk".

Aztán egy éven belül jönnek sorba, hogy mostazonnal és mindent töröljünk,
mert az anyósa piszkálja vele
mert a férje válni akar
mert a férje magának akarja a gyereket
mert az új kollegája...
mert egy perverz/pedofil zaklatja
mert betörtek

Ezek csak a leggyakrabban elhangzó indokok.
Tudom el se tudjátok képzelni, hogy veletek is megtörténhet, de azért próbáljátok meg.

Utólag elég nehézkes a törlés, ráadásul addigra olvasta bárki illetéktelen, le is mentette, valamint a gugli is megőrzi.

Arra is érdemes gondolni, hogy a beírt adatokat rosszakarók, tippadók, betörők, stb. is olvashatják, tehát nem érdemes az életet a fórumban részletes adatokkal blogolni. Bűncselekmények elszenvedése után sem a fórum az alkalmas hely arra, hogy az elkövetőnek nyújtott információkkal a rendőrség munkáját nehezítsék.

Különösen vigyázzanak a felhasználók az olyan jellegű információk kiadásával, hogy mikor utaznak el nyaralni, kinek milyen riasztóberendezése van, ki mikor hogy van otthon, stb., bár kétségkívül kényelmesebb kitakarítani egy üres lakást, miután fáradtan hazaérkeznek a tengerparti nyaralásból...

Persze azt csináltok amit akartok, hisz nagylányok vagytok.
Csősz bácsi Creative Commons License 2008.05.20 0 0 33
Az Index egyik ősi rejtélye, amely vetekszik Indiana Jones összes kutatási témájával az, hogy miért adnak meg halott email címet a panaszok megírására.

Elmagyarázom. Természetesen a kedves vendégeink érdekében van így. Mert:

1) Akármi is a panasz és felháborodás aktuális oka, mindig az a vége, hogy létezik valami, amiben a felhasználónak van igaza, ha másban nem is, nevezetesen hogy rossz a mailcím.

2) Létezik valami, amiben a közismerten szemét moddereknek nincs igaza, ha minden másban igazuk van is.

Látható tehát, hogy ez is a vendégeink jó közérzetét szolgálja.

(c) Ügyeletes Ápoló
Csősz bácsi Creative Commons License 2008.03.05 0 0 32
Nebáncs!virág kollégám iránymutatása a "te nem játszhatsz velünk!" kérdéskörrel kapcsolatban:

Létezik egy időnként fel-felbukkanó probléma, főleg az SZMK-n és a Babaszobákban. Nevezetesen: adott társaság által látogatott, nyugodt csevegős topikba beír egy ismeretlen vagy alig ismert nick, akinek a hozzászólása nem tetszik többeknek.

A Fórum nyitott, mindenki azt ír amit akar, amíg az MM keretein belül teszi, csak úgy mert nem tetszik valakinek a stílusa még nem ok a moderációra.
Ha nem ért valaki egyet a hozzászólás tartalmával, két út áll előtte: vagy figyelmen kívül hagyja vagy vitába száll vele. A vita nem azt jelenti, hogy melegebb éghajlatra küldik, és jelzős szerkezetekkel illetik.

A balhé mindig úgy kezdődik - tapasztalt anyukák ismerik a jelenséget -, hogy a másik visszaüt. Ilyenkor mindegy már, hogy ki kezdte, a verekedők sarokba fognak állni.
Ezt megelőzendő, a kifogásolt hozzászólásra nem kell reagálni, topiklinkkel, hozzászólás sorszámmal, és rövid panasszal lehet jelezni a moderációs topikban(*) a problémát. Annak elbírálása, hogy valóban törlésre érett-e a hozzászólás, a moderátor feladata.


(*) A Babaszobák és SZMK fórumokhoz tartozó moderációs topik linkje: http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9111326
Sredni Vashtar Creative Commons License 2007.12.24 0 0 31
Toll és szurok

Alectos kollégám elmélkedése a fórumról (a HUSZ ürügyén), demokráciáról és arról amit nem fog "beszopni" a moderatura, bármily ártatlan szemekkel is adja elő a user.

Nade.... nevezhetjük ezt akárminek, de a Fórum EREDETILEG arra épült, hogy éppen a demokrácia és ennek fontos alkatrésze az areioszpagosz ahol megbeszélhetik a Nagy Ügyeket. Igenám, de görögjeink nem okvetlenül a nemiszerveik sajátosságait tárgyalták meg, azonkívül a cserépkorsós-golyós szavazás is névtelen/titkos volt.

Ez olyasmi amiről az egyes olvtársak elfeledkeznek. Nem csak elfeledkeznek, de szántszándékkal meg akarják HEMPERGETNI kiszemelt ÁLDOZATUKAT azok vélt vagy valós emberi hibáiban.

Különösen gyakori ez a hempergetési szándék azoknál, akik ugyan telis tele vannak emberi hibákkal, netán szélsőséges mentális állapotban vannak, hogy ne használjak erősebb kifejezést. Meggyőződésem, hogy eme frusztrációjukat vetítik ki azokra, akik szintén emberek, hibákkal, ÁMDE nem fojtják annyira le. Vállalják, de ez az ellenfeleliknek/irigyeiknek NEM ELÉG, és agyagba akarják taposni.

Na itt kezdem ráncolni homlokomat. Viszont remény sincs arra, hogy a bosszú angyalai ezt belássák, ellenkezőleg: minden olyan intézkedés ami a mások vegzálásában akadályozza őket, újabb bosszúért kiált köreikben.


Békés Boldog Karácsonyt!
Sredni Vashtar Creative Commons License 2007.11.03 0 0 29
A felhasználók valódi - azaz IRL - adatairól még egyszer.

Elsősorban a Társasházak, lakóparkok fórum lakóinak figyelmébe

Az Index fórumán a tízéves fennállása alatt kialakult és finomodott egy szabályrendszer, ami olyan amilyen, a fórum viszont működik.

A Társasházak, lakóparkok fórum egy valamiben speciális a többi fórumcsoporthoz képest, ebben óhatatlanul több IRL adat merül fel a dolgok természete miatt: cím, lakásszám, stb.

Ha egy adat kikerül az internetre, akkor bármelyik kereső megtalálhatja és tárolhatja is, hiába törlődik esetleg a kérdéses információ. Ennek fényében javasoljuk, hogy a fórumba történő beírás közben nagyon gondolják meg, milyen adatokat adnak meg magukról és másokról. Amíg valaki csak saját magáról közöl adatokat, azt a saját felelősségére teszi. Ha azonban az olvtársáról (lakótársáról, szomszédjáról, haragosáról, stb.) ír be adatokat, akkor azt a fórumban általában lehetségesnél sokkal könnyebb beazonosíthatóság miatt sokkal keményebben szankcionáljuk.

Arra is érdemes gondolni, hogy a beírt adatokat rosszakarók, tippadók, betörők, stb. is olvashatják, tehát nem érdemes az életet a fórumban részletes adatokkal blogolni. Bűncselekmények elszenvedése után sem a fórum az alkalmas hely arra, hogy az elkövetőnek nyújtott információkkal a rendőrség munkáját nehezítsék.

Különösen vigyázzanak a felhasználók az olyan jellegű információk kiadásával, hogy mikor utaznak el nyaralni, kinek milyen riasztóberendezése van, ki mikor hogy van otthon, stb., bár kétségkívül kényelmesebb kitakarítani egy üres lakást, miután fáradtan hazaérkeznek a tengerparti nyaralásból...
Sredni Vashtar Creative Commons License 2007.10.24 0 4 28
Feljelentés, per, örök harag - magázódás.

Az utóbbi időkben elharapóztak olyan esetek, amikor valamely fórumozó feljelentéssel kíván élni valaki ellen fórumozással kapcsolatos ügyek miatt vagy per óhajt indítani akár egy másik fórumozó, akár az Index ellen.

Természetesen ennek semmi akadálya és a világért sem tartjuk szájkaraténak vagy verbális bicepszdagasztásnak az efféle tárgyú beírásokat (teljesen komolyan vesszük a userek ilyen irányú kijelentéseit), viszont biztosak vagyunk benne, hogy ezen userek nem tudnának nyugodt lelkiismerettel fórumozni miután ők érintett felek egy ilyen jogi útra terelt ügyben, így lelki nyugalmuk érdekében lehetővé tesszük nekik, hogy ne kelljen az általuk perbe invitált Index Fórumokon érintett, s emiatt nyilvánvalóan elfogult félként fórumozniuk.
Sredni Vashtar Creative Commons License 2007.09.21 0 0 27
A PK (Politikailag Kényes) témák PC (Politically Correct) megközelítéséről, azaz hogyan írjunk fórum- és moduskonform hozzászólást.

Az alapszabály mindössze annyi, hogy azt írd le amit személyesen, barátaid, rokonaid, üzletfeleid előtt is arcoddal együtt nyilvánosan hangosan vállalnál, neadjisten egy TV műsor keretében országos nyilvánosság előtt.

Néhány konkrét példa a közelmúltból.

Ha egy - amúgy közszereplő - politikusnőt valaki vén k...nak tart az szíve joga, de ha ezt le is írja ezeken a fórumokon akkor dolgozó népünk megvetése és a moderátor DEL gombja fogja sújtani. Ugyanis ezt egy munkahelyi évzáró bulin/vacsorán már humor jelleggel sem mondaná így.

A cigányokkal foglalkozó topikban rendkívül kemény, aktuális és fontos kérdéseket boncolgatnak az olvtársak általában érthető hangulati elemekkel fűszerezve. A problémakört nem lehet és a moderatura nem is akarja a szőnyeg alá söpörni, de pont ennek az érdekében bizonyos szint alá nem fogjuk leengedni a társalgás nívóját. Ugyanis a "cigányok mind ilyenek és ki kéne söpörni az országból az összeset" típusú/jellegű megjegyzések a problémának még a megbeszélését sem viszik előre (nem hogy a megoldását), viszont ez sem menne el már egy nagyobb családi lagzin sem vicces menyasszonyköszöntő gyanánt.
Irgalmatlan nővérke Creative Commons License 2007.06.05 0 0 25
Hogyne csak ilyen bikkfanyelven legyen megfogalmazva mindez, Wágner úr is közérthető formába öntötte, hogy miért is nem szívleljük errefelé a magyar törvények hatókörén kívüli szerverek hecckampányait.

Itt olvasható eredetiben.

Na, nézzük csak, hogy mikről is van szó (a konkrét akármi címek nem érdekelnek, mert mindig változnak)...

Ha valaki elkezd beidézni szó szerint ilyen izéket, de ternészetesen csak azért, hogy utána nagyokat szőrnyülködhessen, hogy jujj, de csúnya, meg nahááát, meg képzeld el, az van odaírva, hogy..., fujjj, le vele, monnyon le..., és még azt is mondja, hogy...., ezek ilyenek... - na, az miafrancot csinál, szerinted? Ne is törd a fejed, megmondom (kivételesen Egy Pofa Sör nélkül is) - reklámoz, népszerűsít, másol, terjeszt, sokszorosít..., akárcsak azok, akik kiabálnak és törlést követelnek, közbe' pedig berakják ide azt, amit ki akarnak töröltetni, aztán így duplaannyit köll babrálni a del-lel, ami ugyebár strapa... - ez a "tartalmi rész"...

Más. Ha közvetlen linket teszel, vagyis elküldöd a delikvenseket egy idegen szerverre, akkor kiafranc tudja garantálni, hogy azon mi történik a kattintással, kapsz-e esetleg majd ajándékot, begyűjtik esetleg az IP-ket, még akármiket buherálnak (megtehetik, elvégre "törvényen kívüliek", megmondták előre, reklamálni sem lehet), utána pedig mindezekért a zindex fórumokat lehet szídni, mert a szerencsétlen delikvens itt nyomta meg azt a linket... - ez a "technikai rész"...

Mivel így is, úgy is a vége mindig az, hogy itt köll majd az ilyeneket kiszedegetni, így aztán a legegyszerűbb, ha ezt a hercehurcát megspóroljuk, minek sokat vacakolni, még fölmelex a Sör!
Előzmény: Irgalmatlan nővérke (24)
Irgalmatlan nővérke Creative Commons License 2007.05.26 -3 1 24
Törvénysértő tartalmak idézése, linkelése

Egyes magyar hírportálok a folyamatos jogsértéseiknek köszönhető retorziók miatt olyan külföldi szerverekre költöztek amelyek kiesnek a magyar igazságszolgáltatás hatóköréből. Ugyan rengeteg ilyen hírportál akad a világon még ezeken kívül melyeket a hazai igazságszolgáltatás nem ér el, ám azok nem elsősorban magyar belpolitikai vonatkozású hírekkel foglalkoznak.
Ezen szervereken rendszeresen törvénysértő tartalom jelenik meg, azonban fellépni ellene nem lehet hiszen kívül esnek a magyar igazságszolgáltatás hatókörén.
Az Index fórumain történő meghivatkozásuk azt eredményezi, hogy a különféle keresőrendszerek a fórumok beírásait dobják ki a keresett kifejezésekre mint forrást azt a látszatot keltve, hogy a törvénysértő tartalom elsődleges forrása az Index. Ezt megelőzendő az efféle idézetek, linkelések a beírást elkövető nickkel együtt mennek a /dev/null-ba. Az intézkedés statáriális jellegű, azonnali, a nick temetése hamvasztásos-bemosásos még akkor is ha mozog közben. Fellebbezésnek helye nincs.

Kéretik előre gondolkodni!
Operator Creative Commons License 2006.10.11 0 0 22
A más fórumokon folyó viták importálásáról

Az Index fórumai nem azért vannak, hogy az Indextől független, más fórumokon le nem folytatható vitákat itt folytassák le és két fórum között keresztbe üzengessenek a felhasználók. Az ilyen jelenségeket a moderatúra a jövőben is csírájában fogja elfojtani.

Ennek több oka is van:

- Ha a vita elfajul, akkor akár jogi útra is terelheti a másik fórum tulajdonosa, vagy valamelyik érdekelt;
- Ezek a viták rendszerint valamilyen (mögöttes vagy nyílt) érdekérvényesítési szándék megnyilvánulásai, ha valaki ilyet szeretne akkor erre a célra számos ingyenes webhelyet találhat, melyen saját fórumot tud létrehozni, ebből az Index ki akar maradni.

Az ilyen vitákat elfajuló esetben tartalmi rombolásként értékeljük és ekként kezeljük.
Operator Creative Commons License 2006.08.23 0 0 17
A reklámozás, azaz a hirdetések.

Sokan késztetést éreznek arra, hogy az ország egyik legnagyobb látogatottságú fórumát gazdasági tevékenység céljaira használják fel. Ez elől az Index önmagában nem zárkózik el, azonban - érthetően - fenntartja a jogokat és a ténykedéshez szerződéskötést lát szükségesnek a hirdetni kívánó partnereivel.

Hogy tisztán lássunk, különböztessük meg a magáncélú apró-cseprő ügyek intézését a gazdasági tevékenységtől. Ezekre pontos példát mutat az ALBÉRLET topik, ahol magánszemélyek keresnek, kínálnak albérletet egymás közt. Ezzel szemben időnként megjelennek hivatásos ingatlancégek, ügynökségek vagy olyan magánszemélyek, annak álcázott vállalkozások, amelyek gazdasági tevékenység keretében űzik ezt. Vannak természetesen más topikok is ahol ilyenek előfordulnak, néha más céllal, például direkt vagy indirekt gazdasági előny, esetleg csak (ön)marketing. A technológia is más, például egy weboldal ismételt említése szövegben, képre elhelyezett logo, stb. mely annak az ismertségét van hivatott növelni. Őrájuk vonatkozik a fenti linken megadott médiaajánlat, az ilyen gazdasági tevékenyég a megfelelő reklámszerződés nélkül tilos, a hozzászólások törlésre kerülnek a hozzájuk tartozó nickekkel egyetemben.
Operator Creative Commons License 2006.03.26 0 0 13
A kegyeleti topikok.

Kicsit polidilis specialitás, de legalábbis ott jellemzően mások az íratlan - most már írott - szabályok.
Ha egy közismert vagy valami oknál fogva akár szűk körben is ismert, tisztelt ember (nem feltétlenül közszereplő) meghal, gyakran nyit valaki egy Elhúnyt X.Y. topikot. Ezekbe a topikokba nem azért járnak az olvtársak, hogy még egy jó nagyot belerúgjanak halott embertársunk emlékébe, hanem - miután netfüggőségből kifolyólag itt élik életüket - el tudjanak mondani egy Nyugodjék békében!t egy-két megemlékező szó, mondat kíséretében.

Pontosan ugyanúgy, ahogy egy igazi temetésen sem úgy kondoleálunk az özvegynek, hogy "Örülj neki, ócska alak volt, a titkárnőjével is megcsalt!", itt sem ebben a stílusban közlekedünk. A különbség annyi, hogy a temetésen az ilyen alak - szó szerint - belsőségesen is megismerkedhet egy kandeláberrel, itt csak letiltják a moderátorok. Akinek nincs annyi mondanivalója, hogy R.I.P. az ne is menjen be, odaokádására nincs szüksége a gyerekszobát is látott fórumozó közönségnek.
Operator Creative Commons License 2006.03.08 0 0 12
A moderátorok

Mostanában problémák támadtak pár virulensebb olvtársnál a moderátorok jogállásával kapcsolatban illetve a moderátorok más nickkel illetve személlyel történő beazonosítását illetően. Ezzel kapcsolatban elsősorba Wágne úr örökbecsű szavait foglalnám itt aranyba és tárnám az iránymutatásra szomjúhozó nickek elé.

A moderátorok nem az index alkalmazottai, hanem ugyanolyan fórumlakók, mint bárki más, nem kapnak semmit a munkájukért, ingyé' csinálják a pöcegödörtisztítást - fórumlakóként szeretik a helyet és utálják, ha büdös, a nagyhangú kibajálást is utálják, azt én is, mert zavar a Sörivásba'...

Tehát az első fontos gondolat, a moderátor ugyanolyan fórumlakó mint mindenki, társadalmi munkában takarít mások után.

Azt pedig mindenki saját maga dönti el, hogy elmondja-e magáról, hogy ő moderátor, vagy sem, mert ha úri kedve úgy tartja, hogy ehhez senkinek semmi köze, akkor annyi, ezzel vitázni nem is érdemes, pláne, ha figyelembe vesszük, hogy náluk van a DEL...

A második fontos gondolat (analóg az IRL adatkiadással kapcsolatos irányelvekkel), nem érdemes kutakodni olyan információk után amit az illető saját magáról nem adott ki, azaz nem vezet jóra az afféle próbálkozás, hogy valakit megpróbálnak belőni mint moderátort. Ha ténylegesen ilyen adatkiadás történik, akkor könnyen IRL sértésnek veheti egy admin és ennek megfelelően járhat el.
Operator Creative Commons License 2005.11.25 0 0 11
Nicktörlés, hozzászólástörlés (*)

Szvsz kezd elharapózni egy elég káros divat: "kérem a nickem és/vagy hozzászólásaim törlését" jeligére. Ezzel kapcsolatban az alábbi két intelem szívlelendő meg:

1.)
Az Index.hu Rt. a Fórum moderátoraira ruházza azt a jogát, hogy azokat a fórumhozzászólásokat, amelyek megsértik az itt olvasható pontok valamelyikét, vagy amelyek megsértik a moderálási alapelvek valamelyikét, eltávolítsák. Szintén a moderátorokra ruházza azt a jogot, hogy e szabályok súlyos megszegését követően a felhasználó regisztrációját megszüntethetik.


2.)
...A hozzászólás közzétételével a regisztrált felhasználó lemond - az üzemeltető bármely fórumán, bármilyen formában közzétett – hozzászólása feletti rendelkezési jogáról...

Üzemeltető nyomatékosan felhívja minden regisztrált felhasználójának szíves figyelmét arra: alaposan és körültekintően mérlegeljék, milyen tartalommal, milyen formában teszik közzé hozzászólásaikat! A mérlegelés során vegyék mindenképpen figyelembe, hogy a fórumokat archiválja az üzemeltető, ezért bárki által, több év elteltével is visszakereshető egy-egy regisztrált felhasználó akár összes hozzászólása!

...Indokolt esetben egyes regisztrált felhasználók kérhetik felhasználói azonosítójuk törlését. Fizikai törlésre kizárólag akkor kerülhet sor, ha az adott felhasználó hozzászólásainak törlése nem rontja lényegesen a fórumok olvashatóságát. Amennyiben súlyosan zavaró lenne az adott regisztrált felhasználó hozzászólásainak törlése, abban az esetben a moderátorok "Törölt nick" azonosítóra írják át a felhasználói azonosítót, beolvasztva a hozzászólásokat ezen gyűjtőnév többtízezer hozzászólásába.
A kérés teljesítéséről az adott fórumcsoport, fórum moderátorai döntenek. Amennyiben több fórumcsoportot, fórumot, klubfórumot érint a regisztrált felhasználó kérése, abban az esetben az üzemeltető, vagy a fórumok adminisztrátorai döntenek.

Egyrészt (pláne a 20on, hiszen ott elvileg kritérium) a fórumokat jellemzően nagykorúak használják. Ami hozzászólás nem kell megmaradjon, azt nem kell beírni. Pont.


(*) Ez somi kollégám összefoglalója a témában a Modus Moderandi alapján, megszívlelendő
Operator Creative Commons License 2005.11.23 0 0 10
- A rendszeróra (azaz a saját gépének órája) nem jár jól, ezért a rendszer (az Indexé) azonnal időtúllépést észlel és kilépteti ahogy bejelentkezett

Kiegészítés: Más időzónában lévő országból író olvtársainknál szintén ugyanez a helyzet, nemrég valaki Egyiptomban nem tudott belépni az 1 órányi pluszos időeltolódás miatt.
Előzmény: Operator (5)
Operator Creative Commons License 2005.11.06 -1 1 9
Elsődlegesen a Polfórumban (újbeszélül a PoliDiliben) gyakori próbálkozás az olvtársak részéről egymás illetve valaki más, mások magyarságának megkérdőjelezése, kétségbevonása.

Miután ezekhez a gondolatokhoz kötődően az elmúlt száz évben több sajnálatos esemény is kapcsolódik, a moderatura hozzáállása a kérdéshez az, hogy sem az olvtársak egymás magyarságának, sem pedig pártok, csoportok, politikusok sőt bárki más magyarságának megkérdőjelezését nem tolerálják.

Az eddig ismert legműködőképesebb definíció szerint magyar az aki annak tartja magát, s ez kiegészítve azzal, hogy Szálasitól kezdve Horthyval folytatva, Rákosin át egészen Kun Béláig mindegyik "szeplő" hanzánk történelmén bezony magyar volt (akár tetszik ez valakinek akár nem), s a vaskalapos kommunistától a konzervatív nyárspolgáron át a fundamentalista vadliberálison keresztül az ultranacionalista radikál-jobbosig szintén mind az a mai napon is, bezony ez a kérdéskör így személyes argumentálás céljából értelmetlen.

Miután senki nem rendelkezik magyarságmérő kézikészülékkel, így szubjektív alapokon senki ne érezze magát felhatalmazva arra, hogy olvtársa, polgártársa vagy bárki más magyarságát megkérdőjelezze.
Operator Creative Commons License 2005.07.31 0 0 6
A hatályos netikett szerint a NAGYBETŰS ÍRÁSMÓD az KIABÁLÁST JELENT.

Ennek megfelelően a topikok címében ezt kerülendőnek tartja a moderatura elsődlegesen a PoliDili tájékán. Természetesen ha valakinek tényleg fáj valamije és azt vésőbe billentyűbe mondja az Egészségügyi problémák fórumban az akceptálható helyzet, de a politikán úriemberként viselkedünk, nem füttyögünk és nem kiabálunk.

Amennyiben a moderátor a gyorsabb úgy a topik megdöglend, rendes cím-tipográfiával azonban újra nyitható.(*) Ha a nick jön rá, hogy feleslegesen kiabált, kérheti a moderátorokat a javításra, ez esetben kérése meghallgatásra alkalmasnak találtatik.

Ezek a netikettes szabályok irányadóak a beírások elkészítésénél is, kerüljük a felesleges kiabálást, a flood jellegű sok üres soros beírást illetve a szanaszét tipografizált, sok színes óriásbetűs hivalkodó írásmódot is. A tartalom a lényeg, nem a forma. Ez persze nem jelenti azt, hogy a lényeg kiemelése félkövér betűkkel vagy aláhúzással tiltott lenne, sőt egy nagyobb betűs nyitó mondat sem fáj senkinek. A mértékletességen van a hangsúly.
(*) Ez iránt előbb érdemes érdeklődni, mert ha mégis tartalmi okok miatt törlődött a topik, akkor az újranyitásból problémák származhatnak.
Operator Creative Commons License 2005.07.26 0 0 5
Több olyan megkeresés érkezik naponta, hogy a user nem tud belépni, illetve hozzászólás írásával tud csak bejutni. A következő összefoglaló született a tapasztalatok alapján:

- Csak a forum.index.hu URLt (címet, melyet bepötyög a böngészőbe fent) használja a kedves user, a torzsasztal.hu, tasztal.inventra.hu meg ilyesmi kerülendő, mert az másik szájtnak számít és előbb utóbb átkeveredik a forum.index.hu-ra ahol természetesen nincs belépve.
- Cookiek engedélyezése
- Javascript engedélyezése
- A rendszeróra (azaz a saját gépének órája) nem jár jól, ezért a rendszer (az Indexé) azonnal időtúllépést észlel és kilépteti ahogy bejelentkezett
- Cache tisztítás
- Temporary fileok törlése
- Az Explorernél még beragadhatnak file-ok valahol belső rendszerkönyvtárakban, bátran lehet mindent törölni, legfeljebb végleg elhullik a böngésző és lehet telepíteni egy megbízhatóbb darabot, lásd alább.
- Explorer -> Firefox csere végrehajtása, letölthető a firefox.hu oldalról, ez éppenséggel lehet az első tennivaló is, ugyanis ha a Firefoxszal működik, akkor egyértelműen Explorer beállítási hiba van.

Egyéb kis hasznosok:

Jelszót balodalt fenn a Beállítások kattintásával lehet átállítani (ez is megnyomható itt), így mindenki be tud saját magának állítani egy olyat, amit nem felejt el.

Bejelentkezési, jelszavas stb. problémával a Jelszóváltoztatás topikot keresse fel a kedves user, feltéve ha valamilyen módon tud írni egyáltalán.
Operator Creative Commons License 2005.07.21 0 0 4
Miután az IRL adatokkal való játszadozás kapcsán sok a félreértés - és ezzel kapcsolatban magas az elhullási arány a nickek közt -, a M.M. adott pontjaihoz egy kis értelmezést látok szükségesnek fűzni:

1. IRL adatokat nem használunk a beírás során más nickekről, mert állandóan csak baj van vele.
2. Ha óhatatlanul szükséges ilyet tenni, akkor ezt csak úgy lehet megtenni, hogy az illető - akiről szól az IRL adat - ezt saját magáról adta meg az Index valamely fórumán.
3. A beidézett IRL adat forrásának a beidézés pillanatában léteznie kell. Mentett hozzászólások, külső hivatkozások, stb., nem játszanak. Itt a fórumon kell meglennie.
4. A moderátor messze nem kötelezhető olyasmire, hogy 20-30 millió hozzászólás közt kikeresse a forrást, azaz aki IRL adatot ad ki, az linkelje mellé azt a beírást, ahol ez az adat megjelenik. Ha ezt nem teszi, gyakorlatilag azonnali tiltással számolhat még abban az esetben is, ha "közismert" adatról van szó.
5. Csak a fórumok fogadhatók el forrás gyanánt, más külső források nem, kiemelten felhívom a figyelmet arra, hogy az Iszolda nem tekinthető a Fórum részének ebből a szempontból, azaz az ottani képek, adatok, bármi nem használhatók fel semmilyen módon más nickekkel kapcsolatban. Természetesen saját magáról bárki linkelhet ottani fényképre, azonban vigyázzon arra, hogy a képen mások is lehetnek s így a linkelés ütközhet a szabályokkal!
6. Baráti jótanács: a Fórumban semmi sem olyan változékony mint a múlt. Sok moderátor dolgozik, bármikor megtörténhet, hogy egy beírás az enyészeté lesz. Ilyenkor hiába van a link az adott hozzászólásra, kényelmetlen bizonyítási eljárás vár a delikvensre, bár kétségkívül nem fog belepusztulni. Ugyanis ez esetben a moderátornak mégiscsak utána kell mennie, hogy mi is volt leírva abban a beírásban és mikor is lett az törölve. Ez nem mindig egyszerű feladat, ne terheljük a moderaturát ilyesmikkel ha kérhetem.
Operator Creative Commons License 2005.06.30 -1 1 2
A mindenkori és volt Köztársasági Elnökökkel kapcsolatban Barátságos kollégám foglalta össze a lényeget, engedelmével szó szerint idézném e helyt, benne van minden és magam nem tudtam volna így megfogalmazni sem.

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=42248145&t=9032338

A köztársasági elnökök a következők miatt sérthetetlenek a polfórumon:

1. a köztársasági elnök a nemzet egységét hivatott megtestesíteni, és mint ilyen funkciójú embert nem etikus nagy nyilvánosság előtt fikázni.

2. a polmoderatúra egyhangúlag így döntött.

Szeretném, ha kevesen lennének olyanok itt, mint a nagyobbik gyermekem, aki a szobájában való rendrakásra felszólításra minden esetben azzal a kérdéssel jön, hogy "De miért? Csak egy logikus indokot mondj!"

Mert ilyenkor a lassan már érettnek számító gyermeknek csak annyit tudok mondani, hogy mert így illik, így szokás, így helyes és különben is, azért, mert én így akarom.

Na, szóval ne menjünk át dacos kamaszgyerekbe, vegyük tudomásul, hogy a köztársasági elnök valamamennyiünké, és valamennyiünk arca a világ felé.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!