Sokat olvastam, hogy hatranyos helyzet a roma szarmazas miatt, vagy megvertek, mert roma szarmazasu, meg a roma szarmazasu versenyo stb szb. Azert nyitottam ezt a topikot, mert nagyon regota piszkalja a csoromet ez a szokapcsolat, amit egyelore nem tudok hova tenni, es valamifajta mesterseges, eroltetett takargatasnak erzem, de az is lehet, hogy ez a korrekt formula. En pld nem "magyar szarmazasu" vagyok, hanem "magyar". AKkor lennek magyar szarmazasu, ha mar masnak neznek ki, mas etnikumhoz tartoznek, de visszavezetheto lenne a "szarmazasom" magyar gyokerekre. Tehat a mediaban rendszeresen hasznalt kifejezes a romakra, hogy "roma szarmazasu" szeritnem nem helytallo. Mert romarol van szo. Ugyan ugy, mint ahogy a konyhaasztal az nem "konyhaasztal szarmazasu", hanem "konyhaasztal". Ez egyebknet nem csak a romak emlitesere jellemzo. Tudom, hogy nem lenyeges ez a kerdes, de azert valami trukkoskodest erzek a hatterben, es valami mesterseges dolgot. Ez egy masodrendu kerdes, de az elet nagy dolgait ugyis megvitatjak kepzettebb elvtarsak a kulonbozo topikokban, ugyhogy gondoltam, felteszem ezt a kerdes politikaban, nyelveszetben jartas asztaltarsaknak. Szoval melyik a helyes forumula, es miert az egyiket vagy masikat hasznaljak a megfelelo helyeken? Mit gondolnak errol a tisztelt asztaltarsak?
A HVG múlt heti számában Kótai Mihály, kisvilágbajnok öklöző azt mondta a vele készített interjúban, hogy bár az édesapja cigány, az édesanyja meg nem, azért róla senki nem mondaná meg látásra, hogy az. Ezek szerint megmondható?
"érdekes, hogy pont egy Kanadában élő magyarnak (részére) kell ezt elmagyarázni."
Szamomra nem kell elmagyarazni, mert en ertem, hogy mit "akar jelenteni", de tulajdonkeppen koltoi a kerdes, mert egy media altal erosen puhitott kifejezes. En is tudom, mi a kulonbseg az identitas es a szarmazas kozott.
En magyar vagyok, nem pedig magyar szarmazasu, meg akkor is, ha Kanadaban elek. Meg a gyerekeim is magyarok, mert meg ok is Magyarorszagon szulettek, es a nyelvet is ott tanultak. Nyilvan az o identitasuk nem lesz mar olyan eros, barmennyire is igyekszem megorizni. Az unokaim viszont valoszinuleg mar abba a kategoriaba esnek majd, akikre vonatkozik a "magyar szarmazasu"
...ez ugyanis a szétesőben levő nemzetekre jellemző, ahol a bevándorlás már megváltoztatta az etnikai viszonyokat, és az őshonos etnikumhoz tartozás már nem pozitív dolog, hanem potenciális kirekesztés, ezért nyelvi tabu.
Ennek a kérdésnek magyar nyelven nem lett volna szabad felmerülnie... a politikai korrektség egy métely az emberi kommunikációban, semmi több. Ki kell vágni. Nem lenne szabad átvennünk ilyen fordulatokat, csak mert a BBC és a többi PC szócső nem indiait mond, hanem "Briton of Indian origin" vagy arab helyett "észak-afrikai származású belga".
Amikor a palesztin fogorvos kabátlopási ügye volt, a BBC úgy tálalta, mint "palesztin származású magyart". Szerintem ez vérig sértő ránk nézve.
Biztosan találkoztál Kanadában Szabó, vagy Újfalussy, vagy Alsóközépházy stb. nevű kanadaiakkal akiknek a dédnagyapja vándorolt ki Magyarországról, de őket a nevükön kívül semmi sem köti a magyarsághoz.
Ők magyar származásúak. Pl. Van egy Sarkozy nevű magyar származású fr. és egy Pataky nevű am. politikus is.
Roma származású = kb. átlagos magyar állampolgár, barnább bőrrel
roma = etnikai kisebbség, sajátos, a magyartól eltérő kultúrával, szokásokkal.
Ha az illetőn külső megjelenésén látszik, vagy ha ő vagy környezete az illető roma gyökereit számon tartja, de egyéb vonatkozásban az illető szocializációja belesimul az átlagba, akkor lehet -de nem feltétlenül illik - beszélni adott kontextusban roma származásról, ha viszont az illető szocialalizácioja folytan olyan magatrartásbeli, illetve kommunikációs jegyeket visel, amiket a tobbségi társadalom a magától elválasztottnak gondoló kisebbség jegyeinek vél, akkor hajlamos az adott megfigyelő nem származásról hanem manifesztálódott formáról beszélni.
"A buszon megszurt gyerek anyja a tiportfilmben azt allitotta, hogy a fiat roma szarmazas miatt szurtak meg. Pedig latszolag romanak vallottak magukat."
Én ezt egyszerűen azzal a magyar nyelvi sajátossággal magyarázom, hogy nem lehet (vagy lehet, de nem tanácsos, nem jó) úgy mondani: "cigánysága" (vagy "romasága") miatt szúrták meg.
Mert egy ilyen mondatban más értelmet is kaphat a "»cigánysága« miatt" kifejezés, mint amit Józsika mama mondani akart vele. (Ilyesmire is lehetne gondolni: cigánykodott, cigány módra, vagyis helyteleníthetően viselkedett stb.)
Tehát egyfajta nyelvi kényszer az, hogy ilyen esetben oda kell tenni a "származás" szót is. Ezzel mindössze világosabb, pontosabb lesz a fogalmazás, amúgy a "származás" szó használata semmit sem változtat a lényegen. (Vagyis azon, hogy az illető cigány/roma.)
Tehát szerintem a "származás" szó használatának efféle mondatokban semmi köze ahhoz, hogy az illető minek vallja vagy nem vallja magát.
Azt is mondjuk például, hogy egy vajdaságit a magyar származása miatt vertek meg (úgy nemigen használjuk, hogy a "magyarsága miatt"). De akár így, akár úgy, mindenképpen azt jelenti, hogy az illető magyar.
"Borzasztó egyszerű. Az "roma származású" aki származásilag cigány, de maga nem tartja magát cigány nemzetiségűnek. Az pedig "roma" aki cigány nemzetiségűnek tartja magát."
Így van, érdekes, hogy pont egy Kanadában élő magyarnak (részére) kell ezt elmagyarázni. :-)
Mert akit megkentek, az roma származású, ami minden roma származású emberre igaz, viszont nem feltétlenül vallja magát romának, tehát lehet hogy a saját meghatározása szerint csak származásilag roma, ő sajár magát már nem tartja annak.
De pld a kocsmi bunuldozesben letezett az a kategoria, hogy "cigany bunozes". Moldova dokumentumkonyve, a "Bun az elet" kemenyen feltarja ezt az idoszakot, es szinte minden oldalon belebotlik az olvaso a "cigany bunozes" elnevezesbe.
Hat nem a nulladik, az biztos. De ahogy az iment egy masik topikban irtam, majd akkor nem nyilik tobb, ha az emberek lelkeben helyreall a beke. Mert most az van, hogy minden oraban valakinek kinyilik a bicska a zsebeben, es nyit egy dopikot duheben. Bar en ezt nem duhombe nyitottam, mert evek ota foglalkoztat ez a latszolag jelentektelen, masodlagos kerdes.