Keresés

Részletes keresés

heremooka Creative Commons License 2019.10.07 0 0 6683

Sok kocsonyát kell enni és kökényt nassolni utána. ;) 

 

https://szon.hu/helyi-kozelet/a-jovo-gyumolcse-lehet-a-kokeny-2817511/

 

Nagyon nagy az antioxidáns- és ellagsavtartalma. Az ellagsav a kollagén lebomlását lassítja, vagyis az inak, porcok, ízületek kopását csökkenti.

Előzmény: Doctor Morreau (6683)
Doctor Morreau Creative Commons License 2019.09.09 0 0 6683

Pont 10 éve volt térdműtétem elég fiatalon és az eredeti sérülésnél a porc is sérült.

Sajnos, azóta - két évvel a műtét után - mégegyszer rásérültem a térdemre (igaz, a műtött szalag nem teljesen szakadt el)..

 

A baj, hogy azóta évről-évre fájdalmasabb a térdem, most már az elmúlt napokban folyamatosan sajgott.

 

 

Van valakinek tapasztalata, hogyan kerülhető el még vagy úgy jó 50 évig a protézis? :)

 

 

 

Hialuronsavval van valakinek hosszabb távú tapasztalata?

 

 

Nikke Creative Commons License 2019.05.23 0 0 6682

57

 

Előzmény: Laci6802 (6681)
Laci6802 Creative Commons License 2019.05.23 0 0 6681

Hány évesen kaptál protézist? Nekem most így 51 évesen helyezte kilátásba a doki végső megoldásként. Műtét után 6-7 hét és teljesen jó volt, minimálisan volt egy kis, inkább kellemetlen mint fájdalmas érzet. Most három napja dolgozom de terd felett közvetlenül már teljesen puffedt, tele van folyadékkal {synovia}, visszamegyek dokihoz. Nos ami a túlsúly illeti nekem is van, sőt az elmúlt 4 hónap tappenz alatt meg jött közel 10 kiló, de nem eszem degeszre magam, nem volt semmi mozgasom. Kerékpározni szoktam de sem tappenz sem időjárás nem engedte. Ha egy mód van rá nem szeretném abbahagyni. 

Előzmény: Nikke (6680)
Nikke Creative Commons License 2019.05.22 0 0 6680

Elég jó mozgásképes vagyok, a csontfájdalmam teljesen megszűnt. A szövetek, inak sajnos még feszülnek bizonyos mozdulatokra, pedig már másfél éves vagyok. A combizmom a holdban, de ezek mind az én hibámból adódnak teljesen, mert nem vagyok és nem voltam elég lelkes a gyógytorna terén. Sőt! Már most mondom, és higyjél nekem: a tornát soha, semmilyen körülmények között nem szabad abbahagyni.

A nyújtásom tökéletes, 0°, pedig egy kisebb labda a térhajlatom alá fért, mikor kijöttem a kórházból. Sajnos a hajlítás a kezdeti gyors javulás után (térdgéppel már 2-3. nap megvolt a 90°) kissé elmarad attól, amit valójában ki lehet hozni belőle, nagyjából 120° az átlag, ne ez most nincs nekem meg, saját erőből 95-105° körül mozog, de van olyan pad, amin ülve teljesen magam alá tudom húzni a lábam, tehát tudnék többet is, de ez nem megy tartósan, mert feszül. Amúgy jövök-megyek. Állni egy helyben viszont nem sokáig tudok, de tovább, mint a kopott porccal. A lépcsőzés lefelé nem annyira kedves, de ha van majrévas, amibe kapaszkodni tudok, akkor az is simán megy. Tényleg csak annyi a problémám, hogy jobban rá kellett volna feküdni a tornára (mindhalálig!), szobakerékpárra, illetve többet kéne sétálni, mozogni, miután van némi túlsúlyom, ez nehezítő körülmény, és itt a kör kissé bezárul számomra.

Elvileg a műtét után kb. még 2 évig lehet valamicsként javítani a dolgon, utána már nem, ami addig nem javult meg az már úgy marad, vagy ha elhanyagolja az ember, akkor romlik. Szóval a rehabilitáció életfogytig tart.

Egy jól sikerült protézisműtéttel szinte teljes életet élhetsz, valószínűleg futni nem nagyon fogsz tudni (de ez is páciensfüggő), illetve a térdelés sem lesz a barátod, amúgy nagyjából úgy tudsz élni, ahogy a fájdalommal soha.

 

 

 

 

Előzmény: Laci6802 (6679)
Laci6802 Creative Commons License 2019.05.22 0 0 6679

Ha nem titok, a protezissel mennyire vagy mozgaskepes? 

Előzmény: Nikke (6675)
Nikke Creative Commons License 2019.05.22 0 0 6678

Mit ki nem hoz a betegség az emberből.    :-)))))

 

Előzmény: gombóc63 (6677)
gombóc63 Creative Commons License 2019.05.22 0 1 6677

Értettem dr. Nikke:-)))) ezt még a dokikánk se tudta volna ilyen szépen elmagyarázni.

Előzmény: Nikke (6674)
Laci6802 Creative Commons License 2019.05.22 0 0 6676

Futtaban írtam, bocsi. Igen a meniscus, a belső oldali, doki is porcszakadaskent említette. Ennek kB negyed része maradt doki szerint. Említettem neki hogy jaraskor kicsit fáj, de nem volt számottevő. De munka közben sokkal rosszabb, sőt az ízületi folyadékgyulem is tapintható, látható térd felett. 

Előzmény: Nikke (6674)
Nikke Creative Commons License 2019.05.22 0 0 6675

Mindkét térdemben volt meniscusműtét. Mindkettő jól sikerült, amit az bizonyít, hogy olyan viharos sebességgel gyorsult fel a már meglévő porckopásom, hogy csoda. Ma már az egyikben protézis van, és a másik sem húzza  soká (érdekesség, hogy a röntgen szerint ez, ami még úgy-ahogy bírja lényegesen rosszabb állapotban volt már akkor, amikor a másikat megműtötték, csak ez nem fáj(t) annyira):

 

Több-kevesebb sikerrel lehet húzni egy ideig injekcióval (van, akinek használ, és van olyan, akinek semmit sem ér), de ezek tényleg drágák, és nagyon pontosan kell beadni, hogy mennyire sikerül, az sosem tudjuk meg. A debreceni klinika egyik tanulmányában olvastam korábban, hogy ezek az olajozó injekciók sokszor mennek picit félre (hiába gyakorlott az orvos), ami elég is ahhoz, hogy ne hasson elégségesen.

Mindkét térdembe kaptam, legelőször még 5 alkalmasat, aztán drágábban 3 db-osat, van sokféle már, 1 db-os, csak hogy ha az mellémegy, akkor az egész évi adag mellémegy. :-(

Nekem is húzni akarták a műtétet, mert kb. 15-20 év a kihordási idő, de az agyamon  jött már ki a fájdalom minden lépésnél, így hová húztuk volna? Ezzel a várakoztatással kapcsolatban az a véleményem egyrészt ki tudja, hogy megéri-e az ember azt 15-20 évet, másrészt 5-10 évig nem tudják húzni, hogy ne kelljen cserélni! Akkor meg minek is szenvedtetik az embert még 1-2-3 évig?

 

Előzmény: Laci6802 (6672)
Nikke Creative Commons License 2019.05.22 0 0 6674

Egész biztos nem a porcot távolították el (azt majd a protkónál!). Ha szakadás volt, akkor az a kollagénes rostos porcgyűrű (meniscus) volt. Ami ugyanazt a szerepet tölti be, mint a régi csatos befőttes üvegnél a gumigyűrű.

Na már most ha 3/4-ét eltávolították, akkor viharos gyorsasággal fog kopni az üvegporc. Mint nekem. :-(    Ezt most még talán lehet valamivel, valahogy lassítani. Tudod, nem mindenkinek jön be.

Most még nem porchiánya van (de persze lehet), most még csak porcgyűrű hiánya.

 

 

 

Előzmény: gombóc63 (6673)
gombóc63 Creative Commons License 2019.05.22 0 1 6673

Nos ha a porc 3/4-e hiányzik nem is értem a felvetett opciókat. Se a hyaluronsavas injekciót, se az őssejtkezelést. Mit fog kenni a hyaluronsav? Azt ami nincs? Őssejt pedig egyáltalán nem hozta meg azt, amit vártak tőle, eddig nem igazán olvastam sikersztorit. Az orvosnak semmi sem drága, nem az ő pénztárcáját terheli. Talán kérhetnél másodvéleményt, de tény, ekkora porchiánynál nem sok lehetőség van.

Előzmény: Laci6802 (6672)
Laci6802 Creative Commons License 2019.05.22 0 0 6672

Március 29-én a térd belső oldali porc 3/4-ét eltávolitották szakadás végett .Hosszában volt a szakadás. Moat május 20-án mentem vissza dolgozni , de két nap után ugyanugy bicegek mint mutét előtt , a térdemben szintén érzem azt az érzést mintha dagadt lenne , nem is hajlik annyira mint a msik.  Hozzáteszem hogy fizikai munkám van sokat emelek ,1-3000 kg muszakonként. Doki mondta varratszedéskor a lehetőségeket : injekcio kura 3 db ami 15000-100000-ig/db , vagy őssejtkezelés ami sok százezerbe kerül, viszont egyik sem végleges megoldás. Végül harmadik lehetőség a protézis ami 50 évesen még korai lenne őszerinte is. Anyagilag egyiket sem engedhetm meg sajnos. Többektől hallottam akinek volt ilyen hogy azóta jó a térde. Nekem nem. Vagy csak nekem volt nagyobb mértékű sérülés? Akinek van véleménye irja meg. Köszönöm.

Józanésszel bannolva 20 Creative Commons License 2019.05.07 0 0 6670

Megvizsgálták az MR leletemet az orvosok az SZTK-ban. Először az orthopéd orvos, utána a sebész. Az orthopéd orvos asszisztense már tudott róla, hogy kapcsolatom van a sebészhez és el is mondta a dokinak. Az orthopédus egyáltalán nem vizsgálta meg a térdemet, rá sem nézett, csak az MR leletet olvasta el. Semmilyen beavatkozásra nincsen szükség szerinte. Ortézis viselése és a gyógytorna majd segít, ennyi. Úszás is szóba jöhet. Aztán adott beutalót a sebész doktorhoz. Ő is csak távolról (fizikailag is több méterről) foglalkozott velem. Alaposan átolvasta a leletet, de ő sem látta indokoltnak, hogy tükrözést csináljunk, vagy bármi komolyabbat. A ganglion ciszta az ízületen kívül van és gyakran fel szokott szívódni magától is. A csontban és az ízületben látható ödémák felszívódnak egy idő után. A Baker-ciszta kicsike, nem érdekes. Ezek a mozgást érdemben nem akadályozzák. Az általános kopás mérsékelt fokú, ahol nagyobb ott is csak "egyenetlen" felületű, mondta. Fontos, hogy az MRI szerint nincs porcleválás az ízületben, az nem állt be! Szerinte a táplálékkiegészítők ennyi idő után (93 óta szedem) érdemben nem segítenek, de azért szedjem, ha úgy gondolom. Gyógytorna, mozgatás és helyre fog jönni idővel. Futóbajnok nem leszek soha, de jobb lesz majd. Azért a cisztát hónapok múlva meg lehet vizsgálni MRI-vel, ha szükséges. Az oldalszalagsérülés ennyi idő elteltével (február 2-án volt a baleset) már meggyógyul, állította. Azt furcsállotta, hogy a keresztszalagokról egyáltalán nem esett szó a leleteimben, bár megjegyezte, hogy azok sérüléseinek elég egyértelmű tünetei vannak. Szóval végül napirendre tért e fölött is. Hat hét múlva újra szeretne látni a rendelőben, addig erősítsem a térdem! Finoman javasolta a hialuronsavas injekció kúrát én igent mondtam. A kerékpározást is határozottan javasolta, hogy kezdjem el újra, bár én erősen tartok tőle. A fájdalom miatt és pszichikailag is. Nagyon arra helyezte a hangsúlyt, hogy a kímélet helyett kezdjem terhelni, erősíteni. Így állunk most.

Józanésszel bannolva 20 Creative Commons License 2019.05.03 0 0 6669

Nagyon szépen köszönöm! Viszont kívánom! Teljes gyógyulást mindenkinek!

Előzmény: csikkecske (6668)
csikkecske Creative Commons License 2019.05.01 0 0 6668

Akkor sok sikert, mielőbbi javulást!

 

Előzmény: Józanésszel bannolva 20 (6667)
Józanésszel bannolva 20 Creative Commons License 2019.04.30 0 0 6667

Nos, a Merényiben nagyon kelletlenül láttak el, mikor másodszor mentem vissza, egyértelműen jelezték, hogy szabadulnának már tőlem. 

 

Az SZTK-ba fogok menni, jövő hét hétfőn az orthopédushoz. Rohadt sokáig tartott, amíg időpontot kaptam, ezért kerestem gyorsabb megoldást, de most már mindegy. Sajnos senki sem ismeri ezt a dokit, se jót, se rosszat nem mondanak róla. Viszont ma kaptam egy segítséget, egy ajánlást egy jó doktorhoz. Két diagnózissal a kezemben remélem, majd könnyebb lesz döntenem!

Előzmény: csikkecske (6666)
csikkecske Creative Commons License 2019.04.30 0 0 6666

Miért nem mész vissza ahhoz az orvoshoz, akinél voltál? Nem kell beutaló. Én évek óta ahhoz a dokihoz járok, aki műtött. Szurit is ő ajánlott a térdembe. Abszolút nem éreztem semmit.

 

Előzmény: Józanésszel bannolva 20 (6650)
gombóc63 Creative Commons License 2019.04.25 0 0 6665

Nagyon kevés ebben a hatóanyag. És az is elmond sok mindent, hogy egy fájdalomközpontban, ahol sportorvos is egyben az ortopéd orvos, a vitrinben emellett ott van a jóval olcsóbb PorcVita C tabletta.

Előzmény: Józanésszel bannolva 20 (6663)
herrkz Creative Commons License 2019.04.24 0 0 6664

Köszönöm szépen a segítséget! Jobbulást neked is!

Előzmény: Józanésszel bannolva 20 (6663)
Józanésszel bannolva 20 Creative Commons License 2019.04.24 0 0 6663

Nekem ezt ajánlották a Proenzi helyett, amit már nagyon régóta szedek folyamatosan. 

 

https://biotech.shop.hu/collections/izuletek-vedelme/products/biotech-usa-arthro-guard-120-tabletta

 

Napi három szemet ebből. Ebben a hónapban akciós, csak 4990 Ft!

 

Valamint napi egyet ebből: 

 

https://biotech.shop.hu/products/biotechusa-hyaluronic-collagen-30-kapszula

 

Ez így pont egy havi adag, de ezt kúraszerűen ajánlották, aztán lehet enyhébb adagokat szedni. Ez a kettő így összesen 9000 Ft. Sokan erre a márkára esküsznek és a konkurencia (Scitec) hasonló termékeire.

 

Az én véleményem, hogy a Proenzi nekem elég jól karbantartotta idáig a porcproblémáimat, de a térdbalesetem február elején csúnyán felgyorsította a romlást, vagy más problémák is jelentkeztek és emiatt már ezek a tápszerek, étrendkiegészítők nem igazán segítenek. Szóval az a tapasztalatom, hogy egy bizonyos pontig nagyon hasznosak és fontosak, de komolyabb problémákban már csak mint kiegészítő, kicsit javító anyagok jöhetnek szóba. 

A hialuronsavas injekciót én is kipróbálnám, de most inkább már az arthroszkópia érdekelne. "Öntsünk tiszta vizet a pohárba" jelleggel.

 

Mielőbbi jobbulást kívánok, sorstársam!

 

 

Előzmény: herrkz (6660)
herrkz Creative Commons License 2019.04.24 0 0 6662

Köszönöm! Nem emlékeztem 4-et vagy 5-öt mondott a doki.. Szerencsére nem fáj. Kissé duzzadt, de ennyi.

Köszönöm az infókat!

Előzmény: gombóc63 (6661)
gombóc63 Creative Commons License 2019.04.24 0 0 6661

Szia! Na a hozzászólásod megtestesíti azt, amire csak azt lehet reagálni, hogy te jó ég....mennyi fals információ kering, mennyire más mindenkinek a véleménye, a tapasztalata, mennyire meg lehet vezetni embereket stb...

Akkor a magam véleménye, tapasztalata....IV. fokozatú kopásnál gyakorlatilag elfogyott a porc, jöhet a protézis. Olyan nincs, hogy V. fokozat. III-IV fokozatnál csináltak nekem mozaikplasztikát, ez már protézist megelőző műtét.

Igen, sokféle porcerősítő van, nagyjából úgy gondolom egyik kutya, másik eb. De ami talán fontos, hogy meglegyen a napi 1500mg glükozamin, ha fáj akkor nem árt a 800 mg condroitin és sokan esküsznek a kollagénre. 

Hyaluronsavas injekcióból is sok van, ma már az egyszeri, sűrűt jobban ajánlják. Persze ez jóval drágább. Van akinek használ, van akinek nem. Így a mozaikplasztika előtt szerintem tök felesleges volt nekem, nem is ért semmit. Talán a II. kopásnál... A beadás fájdalma egyénenként eltérő, nekem inkább csak kellemetlen volt, viszont volt akinek fájt. Viszont ezt még soha senkitől nem hallottam, hogy utána feküdni kellene. 

 

Előzmény: herrkz (6660)
herrkz Creative Commons License 2019.04.24 0 0 6660

Sziasztok! Látom, sok sorstárs van itt. Segítsetek már infókkal! A hónap elején műtöttek porcleválás miatt. Illetve a műtét után mondta a doki, hogy volt "egy kis kopás is, de rendbe raktuk amennyire lehet." 2-es szintű a valamim, állítólag 4-től vagy 5-től jön a protkó. A szinteket nem ismerem, hogy ez most még nekem jó vagy rossz már?

Sajnos elég sokára jutottam el odáig, hogy műtőasztalra kerüljek, nem tudták, találták, hogy miért fáj és bicsaklik meg néha a térdem. A lényeg, nagyjából két hónapja táppénzen vagyok, ami kissé hazavágja az anyagi lehetőségeimet. Ezért kérnék tanácsot, segítséget!

Szóval. A doki ajánlott porcerősítőt, amit szedni kellene. Most jutottam el oda, hogy meg tudnám venni. Neocartil a neve. 60 db 12000Ft. Egy hónapig 3x1, utána 2x1 szedése a javasolt! Ez vagy 3-4 doboz a 3 hónap kúrára!

Olcsóbb megoldás a Béres porcerő. De olyan sokféle van, nem tudom nekem melyik lenne a legjobb? Valaki esetleg tudja? Vagy milyen egyéb megoldás van még?

Aztán javasolt még a doki 3x1 Syncartil ia injekciót, heti osztásban. Injekció 14 ezer/db, beadás 10 ezer alkalmanként. Ez sem kevés. Plusz ugye az útiköltség...

Azt is mondta, ha nem tudom vállalni, nem kötelező, de ő ajánlaná mindenképpen!

Ezzel kapcsolatban van valakinek tapasztalata? Tényleg megéri? Mennyire fáj a beadáskor? Mert a doki szerint 10-es skálán 2. De ezen a gyógytornászom jót nevetett, de nem nyilatkozott egyebet... A gyógytornász mondta azt is, hogy ő úgy tudja az adagok között nem szabad terhelni, lehetőleg fekvés, mert különben "kinyomja" ezt az olajos valamit az izület onnan ahová kellene!

De én például tömegközlekedéssel tudok menni nagyjából 100km-ről Pestre az injekciókra. Akkor hogy jövök haza például?

Bocs a hosszért! Előre is köszi a segítséget!

Nikke Creative Commons License 2019.04.21 0 0 6659

Ha teheted, menj az Uzsoki valamelyik ortopédsebészének magánrendelésére, így nem kell beutaló. Erről az oldalról megközelítva már könnyebb lesz a dolgod.

Előzmény: Józanésszel bannolva 20 (6650)
Józanésszel bannolva 20 Creative Commons License 2019.04.19 0 0 6658

A kép lamaradt, elnézést!

 

Előzmény: Józanésszel bannolva 20 (6657)
Józanésszel bannolva 20 Creative Commons License 2019.04.19 0 0 6657

Ezen az ábrán jól látszik a femur trochlea és a medialis része. A jobb láthatóság kedvéért a patellát nem jelölték. Ha jól értem, akkor a térdkalács alatti részről van szó. Ez súlyt nem viselő terület, de a patella csúszó mozgása miatt így is fájdalmat okozhat a kopás.  

Laci6802 Creative Commons License 2019.04.19 0 1 6656

google szerint ezt irja : 

Medialis

Az emberi test bal és jobb oldalát középen elválasztó szimmetriatengelyhez közelebb lévő pont. Ellentéte a lateralis, ami a test középvonalától távolabbi pontot jelöli. Példa: a szemgolyó medialis oldala az orrhoz, míg lateralis oldala a halántékhoz esik közelebb.

Előzmény: gombóc63 (6655)
gombóc63 Creative Commons License 2019.04.19 0 0 6655

Medialis=középső   Lateralis=oldalsó

Előzmény: Laci6802 (6654)
Laci6802 Creative Commons License 2019.04.18 0 1 6654

.a femur trochlea medialis részén = a combcsont és a térdkalács találkozásának a térd belső oldali része.

 

Előzmény: gombóc63 (6653)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!