Egyharmadával kevesebb lakás kelt el az idei év első félévében a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva, így a várakozások szerint ebben az évben az ingatlanszerződések száma még a hat évvel ezelőtti szintet sem éri majd el írja a Népszabadság.
Ha ne adj' Isten, a forint árfolyama megcsúszik egy kicsit, és csak masszívan kétszámjegyű alapkamattal lehet megállítani, akkor vajon a magyar államnak havonta hány milliárd forintot kell kamattámogatásra költeni, és honnan fogja ezt a pénzt előteremteni.?
A lakáshitelek kamattámogatása az időinkonzisztencia egy megjelenési formája.
Amikor a kamattámogatás stb révén pár tízezren elkezdtek építkezni, ennek révén meglódult az építőipar, csökkent a munkanélküliség, növekedtek az adóbevételek, akkor az állam elégedetten zsebelte be a növekedés gyümölcseit. Ha megvonjuk a kamattámogatást, az emberek megtanulják, hogy az államnak nem szabad hinni, mert a hosszú távú elkötelezettségeit nem tartja be, ezért amikor az állam legközelebb arra kényszerül, hogy a polgároktól valamilyen komolyabb erőfeszítést kérjen, nem fognak bízni benne.
Hát tudod drága szarvasom az a helyzet, hogy az állam az én adómból támogatja a bankokon keresztül a lakáshitelt felvevőket. Hajtsa be a bank azokon akik felvették azokat a tizen-huszon-harmincmillákat. 90-ben ugyanezt csinálták, amikor felemelték az addig 2-3%-ra felvett lakáshitelek kamatát a piaci viszonyokat megközelítő kamatokra. Az Alkotmánybíróság semmi kifogásolni valót nem talált benne. Miért kell nekem mint adófizetőnek támogatnom más lakásvásárlását?
Nagyon tudom sajnálni azokat a bankokat amelyek a tavalyi évet is jó 30%-os nyereséggel zárták! Szegény Csányi "elvtársnak" biztos fogja futni egy zsírosdeszkára így is.
Lehet, hogy rossz topikcímet adtam, bár elég súlyosnak gondolom a problémát, de a "családcentrikus" MSZP nem ilyen bátor, lendületes politikát ígért...
A lakásárak jóval korábban kezdtek el emelkedni, pontosan a 98-as orosz gazdasági válság után nagyon sokan léptek át tőzsdéből a lakáspiacra.
Amúgy elvileg igazad van. De ha nem lett volna támogatott laksáhitel, maa két gyerekünkkel egy kb. 60 négyzetméteres használt panelben laknánk, így viszont egy szép, bár öreg házban.
De tény, hogy ha a fizumból nem 50%-iot,, hanem mondjuk 65-70%-ot kézhez kapnék, akkor nem kellene támogatott hitel.
Amúgy meg lehetne játszani azt hogy az egész hitelállományt átkonvertálni devizaalapú piaci hitellé, és kötni árfolyambiztosító ügyleteket mellé állami támogatással valahogyan. Én az álalm helyében rákényszeríteném bankokat erre....
A gróf, ugye, törvénybe idézte a zsellérjét, mert az egy egész élet nála töltött szolgálat után bírt venni magának egy kis parasztházat a grófi szérű mellett fekvő faluban, mondván, nála senki sem tud annyi pénzt megszolgálni még egy élet munjájával sem, amennyiből akármekkora házat lehetne venni.
Így viszont teljesen nyilvánvaló, hogy ezt csak a tőle való lopással szerehette.
Nos, engem speciel az háborít fel, hogy a magyar állam az én adómból lakáshitel kamatokat támogat, miközben összeomlik a költségvetés, és nyomorog a fél ország.
Az egész konstrukció csak arra volt jó, hogy az építési vállalkozó maffia és a bankok még gennyesebbre keressék magukat, miközben néhány év alatt megduplázódtak a lakásárak.
Ha nem lennének támogatott lakáshitelek, a bankok rákényszerülnének, hogy piaci alapon kínáljanak versenyképes hiteleket, az építési vállalkozók pedig kénytelenek lennének olcsóbban dolgozni.
Vajon, miért lehet Romániában, ugyan azt a házat, ugyan abból az építési anyagokból, ugyan azokkal a munkásokkal, harmad áron felépíteni?
Nem kamattámogatásra van szüksége az embereknek, hanem a lakhatási költségeket is magukba foglaló fizetésekre.
"A féléves hiány ez alapján 1046 milliárd forint fölé emelkedne. Az éves terv 1023 milliárd forint."
Érted, a FÉLÉVES hiány. Ez már tényleg gáz. Az a baj, hogy ezek szarnak már az egészre (eddig is), és tudják, hogy bukni fognak, gyorsan összeharácsolnak még több pénzt, MILLIÁRDOKAT, aztán köd előttem-köd utánam, oldja meg a köv kormány.