Keresés

Részletes keresés

verz Creative Commons License 2005.06.13 0 0 5
Te, én púpnak se kívántam a hátamra se a vállalkozást, se az evát! Én foglalkoztatott szeretnék lenni, mint a régi jó átkosban, vagy mint a "fejlett" nyugaton megszokott. Én is szeretném fölvenni a prémiumot meg a 13. havi fizetést, meg a kocsit, meg az egyéb juttatásokat és annyi bért, amennyiből tűrhető színvonalon megélek. A francnak se kell az a "nagy kegy", h fizethetem az összes járulékot, "negatív adóterhet" stb. s közben jó ha összejön annyi, amennyi egy átlag alkalmazottnak. :(((
Előzmény: pint (4)
pint Creative Commons License 2005.06.13 0 0 4
az itt elhangzottak igazak lehetnek, minden bizonnyal azok, de ez sajnos nem menti azt a tényt, hogy az állam csak ráfarag az EVÁra. na persze attól is függ, mihez képest. a világon nincsen ilyen, hogy az adó névleges (ideális?) értéke negatív legyen, ehhez keveset ad hozzá, hogy a valódi adó végül plusz pár százalékra jön ki, mivel az adó mértéke még nálunk jóval szerencsésebb nyugati országokban is sokkal magasabb. tehát abszolút értékben az EVA nem jó, nem igazságos. amiért az EVÁt bevezették, az az, hogy korábban az adó -25% volt, mert csalók visszaigényelték az egész ÁFÁt. ehhez képest az EVA képes volt valamit az államkasszára hozni, miközben gyakorlatilag megsemmisítette a számlagyárakat. ez jó, de itt nem lehet megállni, egy teljes adóreformra van szükség, jelentős egyszerűsítésekkel mindenki számára. és ebben az új rendszerben lehet, hogy EVÁra nem lesz szükség. de az is lehet, hogy némi emelés után akár maradhat is.
verz Creative Commons License 2005.06.13 0 0 3
Szó szerint úgy van, ahogy mondod! :)

Az általam legkevésbé sem tisztelt (mert írásából kitűnik, h seggfej!) jegyzetíró, egyetlen észérvet sem tud felsorakoztatni az EVA ellen (azt a hülyeséget leszámítva, h "negatív adó")! Ezt a negatív adót úgy számolja ki, h az EVÁ-s költség nélkül dolgozik, ergo, nem tud semmi ÁFÁ-t visszaigényelni. Ez az, ami baromság! Én is szellemi területen dolgozom, és minden csalás nélkül visszaigényeltem az ÁFA minimum felét, amit evásként nem tehetek. Valóban egyszerűbb a helyzetem és spórolok is, de hiszen ezért találták ki Egyszerűsített Vállalkozói Adó! És valóban a legtöbbet a könyvelési költségen spórolom meg, ez persze sokak érdekeit sérti... :(
Előzmény: csl (-)
nyman Creative Commons License 2005.06.13 0 0 2

Mongyuk mikor 100 eFt bevetelrol beszelnek, meg mindig elfelejtik mondani ezek az idiotak, hogy ott van a mindenfele jarulek, ami cirka 30e plusz ilyen olyan helyi ado 2% korul. A koltsegeknel meg ott a konyvelo, nemi telefonszla, utazasi koltseg stb.

 

En evas vallalkozo vagyok es pont jol jott ki, amikor megszunt a foallasom, azzal kb egyidoben jott az Eva. Mongyuk a mai napig csodalkozom, hogy hogy a picsaba talalhattak ki ezt a kedvezo adozast, de mindegy. Mongyuk en akkor eszt a format csinalnam, ha mongyuk az afa felett lenne ez a 15%-k. De nem akarok tippet adni.

Előzmény: BELABACSI (0)
btoven Creative Commons License 2005.06.13 0 0 1

Ez megint a mindehez-jobban-értők okoskodása. Tény, hogy ha az ember nagyon ügyesen kavar, akkor az evából látszólag többet lehet kihozni. de van a dolognak egy másik aspektusa is. Tudomásom szerint az APEH-nek egy dolgozója átlagosan évente durván 4-5 millióba kerül. Ezt a pénzt mi fizetjük, a mi adónkból élnek. És vannak vagy 14 ezren.

 

Nézzük üzemgazdasági szemmel a kérdést. A bevételt az adóellenőrök termelik, akik lehetnek a társaság fele, kb 7000.

 

A költségvetés kb 9000 milliárd Ft, ennyit kell az APEH-nek beszedni évente. Tegyük fel, hogy ebből 2100 milliárd az, amit az adóellenőröknek kell behajtani, a többi bejön magától.

 

Tehát ha egy adóellenőr nem hoz be évente 310 millió Ft-ot, akkor be lehet zárni az APEH-et (meg az egész államigazgatást, de az egy másik topic). Van egy évben nettó 200 munkanap, a többi szabadság, betegség, továbbképzés, stb. Ez azt jelenti, hogy minden egyes adóellenőrnek minden egyes munkanapján kb 1,2 millió Ft-ot kell behajtani. Tovább bonyolíthatnánk a számolást azzal, hogy egy adóellenőrzés hány napig tart, de már sok lesz.

 

Tudjuk azt is, hogy a politika részéről folyamatos a nyomás a kormányhivatalokon a létszám csökkentésére.

 

Tehát ha az APEH meg akar felelni az elvárásoknak, akkor vagy több adóellenőr kellene (ez nem megy), vagy növelni kellene az egy ügyre eső összeget. Nyilván úgy lehet növelni a "hatékonyságot", hogy kirostálják a kis rendeseket, akiktől nem sok elmaradt adófizetésre és büntetésre számíthatnak, így az APEH-nek sem kerül semmibe. És már ott is vagyunk az evánál, ott ugyanis alapfeltétel a pontos adófizetés, és a kicsiség (max 25 millió).

Uff

BELABACSI Creative Commons License 2005.06.13 0 0 0

Egyértelmű, hogy az adószakértők nem érdekeltek az egyszerüsítésben. Amikor egy mezei pogár is könnyedén rendezi az adóügyeit, mondjuk(összeadva a ráfordított időt) évi egy munkanap alatt, akkor kevéssé érez késztatést, hogy valakinak havi, tizenöt, húszerzer forintot fizessen a munka elvégzéséért.

 

 

Ráadásul sokan örülnének (főleg akik nek a bevétele csekély), ha valóban százezer nettóból megmaradna százöt ezer. Mert ma ezt kommunikálja a kormány és az adótanácsadók többsége is. Mármint, hogy pozitív az adóztatás az eva-nál. Ha mindent befizet az ember (adót, járulékot, mifenét) amit be kell fizetni (a minimumon és most ne nézzük milyen címen), akkor mondjuk egy nettó háromszázezres számla után marad kétszáznyolcvanhatezer. Ha egy fillér költségem sem volt. Olyan tevékenység meg nem nagyon van, aminek nulla a költsége.

 

Ugyanez százezernél kb. negyvenkilencezer. És akkor aki így működik, nem mehet betegállományba (vagy , ha mehet kap egy hónapra harmincöt-negyvenezret, amiből nyugodtan éhanhalhat, ha beteg), nincs szabija, nem kap munkanélkülit (most még semmiképp), ha nincs munkája, satöbbi. Erős a gyanúm, hogy nem egy-két százalék az evázók közt akinek a havi nettó jövedelme nem éri el a százezret sem. Ezekre persze keményen le kell sújtani. Ők viszik el ebben az országban a balhét! Végre megvan a bajaink megoldása. Megvan a bűnös réteg, aki miatt senyved az ország. A szemét élősködők!

Előzmény: csl (-)
csl Creative Commons License 2005.06.13 0 0 topiknyitó

GG jelű jegyzetíró irja indexes jegyzetében: "némi támpontot nyújthat az Adótanácsadók Országos Egyesülete elnökének nyilatkozata, aki a Klub rádió kérdésére elmondta, hogy a szakma az első perctől kezdve tiltakozott az új adónem megvalósítása ellen, de a nyers politikai erő végül diadalmaskodott az észérvek fölött."

 

Sajnos, az észérvek kifejtése hiányzik a jegyzetíró részéről. Kétszer előkerülnek a "szakmai" érvek, ami egyszerűen a bonyolult szabályozásban érdekelt adószakértők sommás véleményét jelenti.  

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!