Kifőzök egy 1/2kg 'Penne'-tésztát. Amig fő, üvegesre pirítok hagymát, hozzáteszem az apróra vágott csiperke gombát. Fedő alatt megpárolom. Leveszem a fedőt, hogy a gomba által eresztett lé is elfőjjön. Sóval ízesítem. Ekkor hozzáadom a konyhakész-vörösbabkonzervet. Összekeverem a tésztával.Friss petrezselyemzölddel meghintve tálaljuk. Lehet használni még más zöldséget is, kukorica, brokkoli.
kb.500g morzsolt kukorica(konzerv), 10dkg reszelt sajt, kb.3dl tej, vaj, só, bors. Vajon a kukoricát puhára pároljuk. Turmixgépben a tejjel és a sajttal összepürésítjük. Serpenyőben fölforraljuk, sóval, borssal ízesítjük.
Tésztában sült káposzta (Hasonló, mint a káposztás pirog. A Reformszakácskönyv alapján)
Tésztához: 30dkg liszt, 1mk sütőpor, 8dkg vaj, só, 1 tojás, 1dl tejfől. Töltelék: 1/2kg savanyú káposzta, olaj, hagyma, 2 főtt tojás, petrezselyemzöld. Lisztet a sütőporral összekeverjük, sóval és a puha vajjal elmorzsoljuk. A tojással és tejfőllel tésztává gyúrjuk. A hűtőben pihentetjük, addig elkészíthetjük a tölteléket. Olajon üvegesre pároljuk a hagymát, hozzáadjuk a jól átmosott káposztát. Addig pároljuk amig a leve elpárolog. Sóval, borssal ízesítjük. Várunk míg egy kicsit lehül. A főtt tojásokat apró kockákra vágjuk és hozzáadjuk. Elővesszük a tésztát és a kétharmadát kinyújtjuk, tepsibe tesszük. A tölteléket ráhalmozzuk. A maradék tésztát kinyújtjuk és befedjük vele a tölteléket. A szélét megkenjük tojással. Az alsó tészta szélét ráhajtjuk a felső tésztára. Kis lukakat szúrunk, hogy a gőz távozhasson sütés közben. Tojással megkenjük és sütőben pirosra sütjük.
Majdnem félüveg méz a ksiüvegből (úgy 15-20 dkg), hozzá egy fél citrom leve, jól összekeverni, bele alaposan megdarált fél zacskó mák (asszem 5 10 dkg lehetett), megint egy jó alapos keverés. Eddigre már megfőtt a tészta is: durum gnocchi, olyan mint a kagylótészta, kb. 25 dkg, kiszedem a mákra, még egy keverés, és máris lehet megválaszolni a kérdést: Csak ennyit főztél?! :-)
Bemásolom Nektek ide Thulya irományát, mely fellelésének nagyon örültem most, mert a hogyan csináltamt már rég elfejtettem, pedig anno mennyit gyártottam ilyeneket :-)
Alap: mindnehol hidegen sajtolt olivaolaj. Érdemes félliteres üvegeseket venni, amiken leszedhető kupak van. Ha ilyenből vesztek egy-kettőt, utána érdemes nagyobb kiszerelésű üveggel, majd utánatöltögetni a féllitereseket.
Én már napok óta nem főztem semmi említésre méltót: hajnalban eljövök otthonról, este érek haza, akkor meg már kinek van kedve "alkotni"? Esetleg leírom a hétvégi tökmagos fasírtot.
Á, dehogy. Az indexé. Az ünnepélyes megnyitó után, akkor tehát tessék küldeni a recepteket, Vik majd pakolja szépen a szakácskönyvébe, ha tetszik neki. Redi, sztedi, gó.