Keresés

Részletes keresés

inf3rno Creative Commons License 2013.09.30 0 0 64

Ha valami komolyabb elektronikát akarsz betenni, és nem hobbid a programozás, akkor jobban jársz raspberry pi (kb 10.000ft) helyet egy kész áramkörrel (max 1000ft lehet), az előbbire ugyanis programozni kell, az utóbbinál meg bele van égetve a nyomtatott áramkörbe a szoftver, csak használni kell. Nyilván ezért az utóbbinál sokkal kevesebb a lehetőség, de egy laikusnak egyszerűbb pár forrasztással használhatóvá tenni... Nem tudom, hogy ezeknél a szivattyúknál eleve van térfogatáram szabályozó a kábelen, vagy azt külön bele kell e tenni. Amit én fogok csinálni az egy olyan rendszer lesz, ami 40% páratartalom alatt magától bekapcsol, és egészen addig megy, amíg feltornássza 60%-ra a páratartalmat. Plusz még ezen kívül szabályozható lesz a keringetés sebessége, a ledek fénye, meg még egy csomó dolog. Beleteszek majd egy alap lcd kijelzőt, meg pár nyomógombot, meg ha összejön, akkor maratok szomszéddal egy szép kis alu dobozt neki.

Előzmény: inf3rno (63)
inf3rno Creative Commons License 2013.09.30 0 0 63

Nekem egyelőre még csak fejben van meg, veszek egy szivattyút, egy raspberry pi-t, egy csomó ledet, meg valami üveges csodát, aztán csinálok belőle egy király csobogót szivárványos ledshow-al meg minden egyébbel. Valami olyat, hogy 40 centiről hull alá a víz egy üveg peremről :D Ötletnek én a vízesést meg a fényeket tudnám mondani, de kavicsokkal, kicsi árkokkal, meg ilyesmikkel is szerintem nagyon szép hatást lehet elérni. A növényzetet írták páran, hogy nem ajánlják, mert kimossa a földet a víz, és eldugítja a szivattyút, de szerintem ez szivattyú típus kérdése. Ha találsz membránszivattyút, akkor inkább azt használj, mint örvényeset, annál szerintem kisebb a valószínűsége az ilyen dugulásnak (bár ehhez kevéssé értek). Szűrőt mindenképp érdemes betenni a szivattyú elé. Hallottam olyat is, hogy tápoldat és agyag granulátum is alkalmas növények ellátására - legalábbis az aquaponiánál a növények a halak piszkán élnek, és nem földből szedik ki a tápanyagokat - szóval elméletben a föld akár ki is küszöbölhető.

Előzmény: muzsan (60)
Woodyka Creative Commons License 2013.09.01 0 0 62

Hát ritkán. Nekem a sajátom most jutott el a szinte kész állapotba, pár hónapja, féléve. Most már csak a hozzáillő tál hiányzik.

Előzmény: muzsan (61)
muzsan Creative Commons License 2013.07.30 0 0 61

Nem néz ide be senki már?

muzsan Creative Commons License 2013.07.17 0 0 60

Kár, hogy megállt ez a topik!

Asztali csobogó dekorációs képeket kerestem volna. Van csobogóm natur, szépen ki kellene díszíteni. Ötletek?

povedator Creative Commons License 2011.05.21 0 0 59

OFF

Köszi

Előzmény: Woodyka (58)
Woodyka Creative Commons License 2011.05.18 0 0 58

Én a Conrad shopban vettem, egész jutányos áron, valamivel olcsóbb volt mintha egy komplett tányérosat veszek az egyik multinál.

Előzmény: povedator (57)
povedator Creative Commons License 2011.05.18 0 0 57

Üdv Tomi!

ultrahangos párásítót honnan szereztél?

Előzmény: Woodyka (52)
kispiricsi09 Creative Commons License 2011.01.25 0 0 56

Szia!

A zúgás lehet, hogy azért van, mert hozzáér egy kő vagy valami más a szivattyúhoz ami felerősíti a rezgését. Ugyanis ezek a szivaggyúk 50 Hz-en rezegnek. Elképzelhető még az is, hogy a lapát nem forog, hanem csak rángatózik. Sajnos ez gyakran előfordul ezeknél a kis szivattyúknál. Ezen úgy tudsz segíteni, hogy leveszed a szivattyúház elejét és kézzel fordítasz a lapáton egy felet (természetesen csak áramtalanítás után). Egyébként ez a jelenség nem okoz problémát a szivattyú működésében.

A szürcsögés akkor hallható, ha a szivattyú levegőt szív. Ez akkor lehetséges ha túl alacsony a vízszint a tálban és a szívattyú szívónyílásának egy része a szabad levegőn van. Előfordul akkor is, ha a tálba túl nagy sebességgel folyik vissza a víz. Ekkor a visszatérő víz levegőbuborékokat szállít magával, amit a szivattyú beszívhat. Egyik esetben sem fog károsodni a szivattyú.

Illóolajat nyugodtan csepegtethetsz a vízbe.

Előzmény: Fancyheart (55)
Fancyheart Creative Commons License 2010.11.09 0 0 55

Hali! Nekem is van egy kis csobogóm, igaz vettem, és nem én csináltam, de mégis feldíszítettem kicsit, hogy egyedi legyen, nagyon szeretem. :-)

Látom itt kemény csevegés folyik a témáról, örülök, hogy sokan vagyunk, aki szereti az ilyesmit. Dekoratív, és nyugodt lelkivilágú emberekre utal :-)

Kérdezném is tőletek, volt olyan aki kipróbálta, hogy illóolajat csepegtet a vízbe? Érdemes e kipróbálnom, vagy csak ártok vele?

Illetve, ha picit zúg, meg néha szürcsög a vízforgatója, az mitől lehet? Vegyek bele új motort? Mert sajna használtan vettem, de külsőleg nem látszik rossznak, szépen meg lett tisztítva kívül-belül mielőtt használni kezdtem.

Ha valaki tud segíteni lécci írjon! Szívesen beszélgetnék a témáról!

Woodyka Creative Commons License 2009.05.27 0 0 54
Úgy néz ki , talán a hétvégén most össze fog állni a "készlet", természetes alapú megoldásokból. Amint elkészül, képeket is mellékelek.

Előzmény: leptopelis (53)
leptopelis Creative Commons License 2009.04.28 0 0 53

Nézd meg az akváriumok hátterezéséről szóló cikekket a neten! Hungarocell barabokból olyan formákat csinálsz, amilyet akarsz, aztán bekened valami csemperagasztó alapú keverékkel (nem emlékszem, mivel csinálják). Olcsó, könnyű, élethű. 

Előzmény: Woodyka (52)
Woodyka Creative Commons License 2009.04.28 0 0 52
Hát jelenleg ilyen házilagos műkő "recepteket" is olvasgatok, vagy valós alternatíva az egy többől való megcsinálás (kő bőven lenne, végülis közel a hegy) csak a súlya miatt elvetem szerintem, vagy pedig valami több könnyebb kevesebb kőből való megformálás.
A műszaki megoldás már megvan hozzá, úgy mint a csobogó szivattyúja is, meg egy ilyen ultrahangos párásító.

Jelenleg már a műszaki összeállítást tesztelem, egyelőre részeredmények már vannak.
Amint alakul a csobogó köves része, mellékelek képeket, vagy leírást. Valami 5let esetleg hozzá?

Szia!

Előzmény: Évi5 (51)
Évi5 Creative Commons License 2009.04.17 0 0 51

És mik lennének azok?

Előzmény: Woodyka (50)
Woodyka Creative Commons License 2009.04.17 0 0 50
Már készülget, szivattyú megvan, csövezés is van, egyéb kiegészítő berendezések is. Már csupán a víztál kell meg a csobogó része, ahol lecsorog majd a víz.

Ez utóbbival kicsit gondba vagyok, van 4-5 féle alternatívám, de nem tudom mire döntsek.
Előzmény: Évi5 (49)
Évi5 Creative Commons License 2009.04.15 0 0 49

Az enyémet szétszedtem. Megvárom, míg a lányaim nagyobbak lesznek, mert kipancsolnák belőle a vizet. :))) Mint minden gyerek, vízmániásak. :))) De minden alkatrészt biztos helyre raktam, így gyorsan össze tudom majd szerelni. És akkor jöhetnek majd az új megoldások. :)))

Valamilyen ötlet kellene saját gyártásához, vagy készen veszel egyet?

Előzmény: Woodyka (48)
Woodyka Creative Commons License 2009.04.14 0 0 48
De elcsendesült ez a topik, nincs már aki hasonlókon gondolkozik? ;-)
OLC Creative Commons License 2008.09.24 0 0 47
Sziasztok,

nekem nagyon tetszenek ezek a csobogó/párologtató/köd"gyártó" :-) baumax-os 4500Ft-os tálak. Vásároltam is belőle.
Most már a másodikat. >:-[
Merthogy szétment a trafója az elsőnek, ezért vettem egy újat. És most az is...
kínát (szándékosan kis "k"-val) pedig elküldöm a ...-ba, szóval oda...
Valaki tapasztalt már ilyet, hogy a trafónak a csatlakozója - belül - szétesik, azaz a ultrahangos kütyünek a kábelét tkp. egy üres lyukba dugom be...
Még egyet azt hiszem már nem áll szándékomban venni, gari meg már nincs rá.
Ja igen, megjavítani meg nem igazán lehet, mert hogy - perszehogy! - öntve van az egész trafó, semmi csavar.

Esetleg nem tud valaki ajánlani egy másikat, megbízhatóbbat (?) ?

Köszi
kispiricsi09 Creative Commons License 2008.07.06 0 0 46
Akkor majd csinálok egy videót csak még azt nem tudom mikor mert megmondom őszintén most nagyon összejöttek a gondok:(. Megnéztem a floráriumodat és azt kell mondjam hogy nagyon szépen megcsináltad. Oda egy kis sziklát tudnék elképzelni aminek a tetején folyik ki a víz esetleg több követ egymásra rakni és a legfelsőből folyna ki aztán a többin le. Illetve nagyon jól nézne ki benne egy ultrahangos vízpárologtató. Szép lenne ha az alján köd telepedne meg. Persze ilyet csak akkor használhatsz ha a növények bírják a párás környezetet (én a növényeket egyáltalán nem ismerem úgyhogy ezt nem tudom). Ha esetleg még pár leddel megvilágítanád a ködöt az csúcs lenne. Ilyen párologtatókat lehet kapni sok helyen de talán az obiban a legolcsóbb és ebbe már be vannak építve a ledek is. Ott 4500Ft. A képen láthatót ott vettem. Ebből neked csak a párologtató fejre lenne szügséged de sajnos ezt nem adják külön. Nem lett túl jó a kép de azért valamennyire látni a fehér ködöt.
Előzmény: taormina1 (45)
taormina1 Creative Commons License 2008.07.04 0 0 45
Nem, dehogy, köszönöm, hogy foglalkozol vele!
De minthogy nemhogy nem csináltam, de még nem is nagyon láttam ilyet, szerintem elkerülhetetlen lenne, hogy egyszer megnézzek egyet élöben, addig bizony kevés elképzelésem van róla.
Hogy hova szeretném, azt meg tudod nézni a "Növények floráriumban" c. topicomban.
Előzmény: kispiricsi09 (44)
kispiricsi09 Creative Commons License 2008.06.30 0 0 44
Úgy néz ki hogy jövő héten meg tudom csinálni a videót mert most vettem szivattyúkat és vagy pénteken vagy következő héten érnek ide. Persze csak akkor csinálom meg ha érdekel, ha netán untatlak ezekkel a dolgokkal mond meg nyugodtan.
Előzmény: taormina1 (42)
kispiricsi09 Creative Commons License 2008.06.27 0 0 43
Dunaújvárosban. Építettél már szökőkutat vagy van valami elképzelésed hogy milyet szeretnél? Szívesen segítenék amiben tudok.
Előzmény: taormina1 (42)
taormina1 Creative Commons License 2008.06.26 0 0 42
Rendben! Hol lax különben?
Előzmény: kispiricsi09 (41)
kispiricsi09 Creative Commons License 2008.06.26 0 0 41
Megmondom őszintén, ha még nem építettél szökőkutat akkor egy ilyen elsőre kicsit nagy falat lenne. Én is kisérletezések útján jöttem rá hogy hogyan kell e vizet elvezetni hogy az ne fröcsköljön és ne legyen hangos. Teszek ide pár rajzot amiből lehet érteni hogy mire gondolok. Persze ezeket a megoldásokat csak nagyobb teljesítményű szökőkútnál kell alkalmazni, például aminek a szivattyúja már 200-300 liter vizet nyom óránként mivel itt nagy a kiömlő vízsugár átmérője és a vízsugár nagy sebességgel érkezik a vízbe.

1: szivattyú
2: kiömlő cső
3: kiáramló vízsugár
4: műanyag lap

Az első képen a vízsugár közvetlenül a vízbe ér. Így fröcskölni fog és mindent eláztat a szökőkút körül.
A második képen elhelyeztem egy műanyak lapot ami belóg a vízbe de a felszín felett is van egy kis rész (ide fog érkezni a víz). Ennek a lapnak nem kell feltétlenül műanyagnak lenni. Lehet példul üveg is amit ha allulról megvilágítunk egy lámpával nagyon esztétikus lesz. Használhatunk akár lapos követ is. Szóval ez a lap annyit csinál hogy a vízsugarat szétteríti a saját felületén így az "vékony filmrétegként fog a vízbe érkezni. Így már nem fröcsköl és szinte teljesen hangtalan.
A harmadik képen a lapot a vízszint fölött helyeztem el. A víz még mindig vékony rétegben fog a vízbe érkezni de mivel van egy kis hely a lap és a vízfelszín között ezért kicsit megtörik fodrozódik stb., ezért hallani fogunk egy kis csobogást is.

Ezekkkel a megoldásokkal egyszerűen kísérletezhetönk a mosdókagylóban pl. egy CD tok segítségével (negyedik rajz elölnézet és ötödik rajz oldalnézet).

Ha komolyan érdekel a téma akkor velveszem amint építek egy egyszerű szökőkutat és felteszem valahova hogy meg tudd nézni.
Előzmény: taormina1 (40)
taormina1 Creative Commons License 2008.06.26 0 0 40
Gratulalok, de nekem ez olyan ha ennek a leirasnak az alapjan latnek neki az epitesnek, intha az ötödik emeleten kezdenek el epiteni egy hazat.
Felre ne erts, nem a leiras rossz; nekem hianyoznak az alapok:(
Előzmény: kispiricsi09 (39)
kispiricsi09 Creative Commons License 2008.06.26 0 0 39

Ez az a vízesés amit építettem. Az első képen felülről látható a vízesés tetején lévő "kiskert", közepén egy kőrőzsa. Ezt úgy alakítottam ki hogy körbe köveket ragasztottam ügyelve arra hogy ne legyen köztük nagy rés. A köveket műlevelekkel vettem körbe. A kőrózsa ebben az esetben nagyon jó mert nem kell neki sok víz ezért nem mossa ki a földet a kövek közti apró réseken. A vízesés előtti "tavacska" alján kavics van a kavicsok között pedig 4db lámpa körbe nagyobb köveket helyeztem el. Beépítettem egy levegőztetőt is így a víz bugyborékol, ezt külön lehet bekapcsolni a szökőkút hátulján egy kis kapcsolóval. Maga a vízesés a két függőleges műlevél sor között van, sajna ez nem láttszik a fotón. A vízfal mögött van egy műanyag lap amire alufóliát ragasztottam. Ennek két szerepe van. Az alufóliát 2db zöld lámpával világítottam meg amiknek a fénye visszaverődik az alufóliáról így sötétben nagyon szépen lehet látni minden apró kis fodrozódást a leeső vízfalban. A másik szerepe ennek a műanyag lapnak az hogy csendesebb legyen a vízesés. Amíg ez nem volt beépítve nagyon hangos volt, mintha kádba engedtem volna vizet :). Aztán beraktam ezt a műanyag lapot és a fúvókát úgy állítottam be hogy az állóvíz fölött kb 5cm-el a lapra lője rá a vizet. Így már sokkal csendesebbé és élvezhetőbbé vált.
kispiricsi09 Creative Commons License 2008.06.25 0 0 38
szivattyú1
Ez a szivattyú elölnézetből. A fedél nincs rajta amin a beömlő cső található.
szivattyú2
Itt látható a szivattyú a motorral.
szivattyú3
Ez pedig a szivattyú lapát 3D-be.

1: szivattyú lapát
2: szivattyú ház
3: kiömlő cső
4: motor
5: szimering
6: motor tengelye
7: beömlő cső

Működés: Ha a szivattyút bekapcsoljuk a motor(4) elkezd forogni, ezáltal a tengelyére(6) erősített lapát(1) is. Mivel a szivattyúnk víz alatt van ezért ugye a szivattyú házban(2) is víz van. Amint a lapát(1) elkezd pörögni viszi magával a vizet is ezért az is pörög a szivattyú házban(2). A pörgés miatt a vízre centrifugális erő hat (innen a név) és mivel a szivattyúházon van egy kiömlő cső(3) ezért ott távozni is fog a víz. A kiömlő cső(3) álltalában a szivattyú házra(2) érintő irányú ugyanis így tud a leghatékonyabban távozni a víz. Hogy miért abba most nem megyek bele, részletkérdés. Ugyebár most távozott a víz a házból(2) ezért csökken odabent a nyomás ezért valaminek a be kell áramolnia. A beömlő cső(7) vízben van ezért víz fog beáramolni. Ez szintén elkezd forogni odabent, hat rá a centrifugális erő és távozik. Ez a körforgás játtszódik le a centrifugál szivattyúban. A szimering(5) arra hivatott hogy a szivattyú házból(2) ne follyon ki a víz.
Előzmény: taormina1 (32)
szék2004 Creative Commons License 2008.06.25 0 0 37
Akkor talán a méretével van a baj, kicsinyítsd le.
Ha jól tudom 512kb.lehet, de ez nem biztos.
Kisérletezz, egyszer csak öszzejön :).
Előzmény: kispiricsi09 (36)
kispiricsi09 Creative Commons License 2008.06.25 0 0 36
Hát nem engedi feltölteni, mindenesetre köszönöm a segítséget.
Előzmény: szék2004 (34)
kispiricsi09 Creative Commons License 2008.06.25 0 0 35
Nem kell semmi bonyolultra gondolni. Fogaskerekek olajszivattyúban vannak de az sem bonyolult :). Szökőkutakban álltalába centrifugál szivattyút használnak. Házilag barkácsolt szivatyúnál arra kell figyelni hogy a motor ne kapjon vizet különben rövid időn belül elromlik. Ezt elég nehéz megoldani, tökéletes megoldást még nekem sem sikerült találnom :(. Erre úgynevezett szimeringet kell használni ami nálam egy gumilapka egy jyukkal a közepén amin épp hogy átfér a motor tengelye még egy kicsit szorul is benne de nem tömít tökéletesen így néha beáll a szivattyúm és kénytelen vagyok szétszedni. Ha nincs türelmed inkább vegyél egyet. Vaterán van nagyon sokféle. Tény hogy drágák de az örök élet meg egy nap ha tiszta vízben használod. Mindenesetre csináltam egy rajzot a centrifugál szivattyú belsejéről és leírtam hogyan működik de nem engedi feltölteni a képet ezért ha valakit érdekel akkor adja meg a mail címét és szívesen elküldöm neki. Iletve ha valakinek kell akkor tudok képeket és építési leírást küldeni egy 30cm magas vízesésről amit én készítettem. Megéri nekiállni mivel az egésznek a költsége kb 7000FT volt. Egy ilyen vagy hasonló boltban minimum 50 000FT.
Előzmény: taormina1 (32)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!