Keresés

Részletes keresés

Via Galvani Creative Commons License 2008.02.13 0 0 81
Halkan jegyzem meg, hogy az "alábbi linken" a főoldal semmi továbbit nem tartalmaz (alcímet, belső linket) nem tartalmaz az Aspergerről. Ha én csinálom (gondolom, nem ingyen, nade sőt!), én ingyen javaslom, hogy akkor a főoldalon, igen, ott balra lenne egy olyan szó: "Asperger". Oszt akkor tovább nézném. Sorry.
Előzmény: extremo (80)
extremo Creative Commons License 2008.02.05 0 0 80

Kedves sajtkukac!

 

Az alábbi linken mindent megtalálsz:

 

http://www.autizmus.hu/index.shtml

Előzmény: sajtkukac_ (79)
sajtkukac_ Creative Commons License 2007.11.23 0 0 79

Sziasztok!

 

Remélem, még él ez a topic.

Szeretném megkérdezni, hogy mi annak a módja, hogy valakinél diagnosztizálják ezt a szindrómát? Hová lehet fordulni kivizsgálásra? Mi alapján végeznek el különféle vizsgálatokat? Van valami előszűrő teszt is, amit alkalmaznak?  Mennyibe kerülnek a vizsgálatok? Milyen vizsgálatok vannak? Ha gyógyítani akarják, akkor tényleg sokkterápiát, antidepresszánst és nyugtatókat alkalmaznak? Ha csak a diagnózis érdekli az embert, és nem akar ebből "meggyógyulni", akkor mehet Isten hírével, tehát nem rak rá senki kényszerzubbonyt egy gumiszobában?

KACOR Creative Commons License 2007.09.11 0 0 78
Aspergeresekkel is foglalkoznak?
Előzmény: sziveskez (76)
egy ember Creative Commons License 2007.07.20 0 0 77
Cicukám, itt hiába reklámozol. Ez egy olyan príma klub, hogy még a tagok sem látogatják... (Bocs P.H.)
egy embeber
Előzmény: sziveskez (76)
sziveskez Creative Commons License 2007.07.20 0 0 76
Segítsen, hogy megérkezhessenek!

   

Adományvonallal az autista gyermekekért

 

2007 júliusában és augusztusában a Szív és Kéz Sajátos Nevelési Igényű Gyermekekért Alapítványt támogatják a Telekom Adományvonalat hívók.  Az alapítvány a befolyt összeget a Kaposváron létrehozott és fenntartott Autista Központ működtetésének biztosítására fordítja. A Központ célja, hogy az autista gyermekek egészen kicsi koruktól kezdve megkapjanak minden segítséget ahhoz, hogy felnőtt korukban mások segítségére nem szoruló, független és kompetens emberként tapasztalhassák meg magukat és a világot.

 Hívásonként 100 Ft Önnek nem túl nagy összeg, gyermekeinknek viszont a teljesebb élet lehetőségét nyújtja.

 

A Telekom Adományvonal (1788) hívásának ára 100 forint, T-Com és T-Mobile hálózatból hívható. Domino előfizetésről kezdeményezett hívás kivételével az összeg áfamentes.

A két hónap alatt beérkező hívások ára a hívók adományaként teljes egészében a Szív és Kéz Sajátos Nevelési Igényű Gyermekekért Alapítványé.

 

  

„…mert minden belső világhoz vezet egy út, s ugyanez az út elvezet közös világunkba”

egy ember Creative Commons License 2007.05.31 0 0 75
Hehe.
RIP K.V. (Szvsz Ő is "zenész" volt...(?)
egy ember Creative Commons License 2007.02.07 0 0 74
Kedves lépiláp,
köszönöm megtisztelő leveled. Az én személyes kis Aspergerem legkülönösebb vonása a humor és annak az érzéke. Az Aspergeresek általában nem vevők a humorra és magukat sem érzik különösebben viccesnek a vicceket. (Holott külső szemlélőnek gyakran nevetséges az Aspergeres jellegű megközelítése a dolgoknak. Például mindkét fiamra is jellemző az enyhe fokú Asperger, s a kisebbik bemondásain általában nagyon jókat nevettünk, ami őt nagyon bántotta és nem is értette, miért nevetünk.) Sajnos, az én humorom mostanában kezd bizarrá válni, ami időnként okoz problémát a kommunikációmban. Ezt azért jelzem előre, mert gyakran viccelődök oktalanul és értelmetlenül dolgokkal, ez valszeg csak belső feszültségeim egyfajta levezetését szolgálja. (Kisebbik fiam ezt korábban akként dokumentálta, hogy: "Papa, veled nem lehet komolyan beszélni." És tényleg.) Ezt előre kell bocsátanom, ha véletlenül valami Téged bántó hülyeséget is leírnék. (Másrészről ez az állandó és sorozatos express kapcsolás miatt is van, így késő este már nehezen koncentrálok.)

No, akkor, továbbá: én csak a saját véleményem, gondolataim írom, se szakértő, sem hozzáértő nem vagyok, nem osztok igazságot, de másokkal szemben is szkeptikus vagyok - miként magammal szemben is.

Az lehet, hogy az autizmus minden 116. embert érint, de az Asperger - nyilván inkább kisebb mértékben - valszeg jóval többet. Bár nem tudom pontosan meghúzni a határvonalat és talán nem is helyes Aspergeresről beszélni, hiszen az végülis mégiscsak egy viszonylag jól körülírt tünetcsoport. Inkább arról lehet szó, hogy az Asperger tünetcsoport egyes konkrét tünetei - kisebb nagyobb mértékben - viszonylag sok embernél fellelhetők. Végülis minden ember más és kevesen tökéletesek. (Vagy mindenki a saját egyediségében)

Visszatérve a tárgyra: a kinevelésre. Amikor én alakítgattam saját személyiségem, akkor 14 és 24 év között voltam. Fogalmam sem volt arról, hogy mivel állok szemben. Meglehet, ha tudom, nem is sikerült volna. Mióta tudom, mivel álltam szemben gyerekkoromban - ez kb. hét éve történt - viszonylag sokat fejlődtem - meglepő módon - vissza. Több tekintetben visszatértem a gyerekkori önmagamhoz és azóta sokkal nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb az életem. Más kérdés, hogy a gyerekkori 10 éves változási ciklus nélkül nem tudtam volna "eredményeket" elérni, kívülrekedtem volna a nagy emberi társadalmon. Most is kívül érzem magam, de ez egyáltalán nem zavar. A rutin már megvan bennem a hétköznapokhoz, és sokkal inkább, hm. hogy úgy mondjam, megtaláltam önmagam. Visszataláltam önmagamhoz. Lehet, hogy a kitérési technikában tudnék néhány tanácsot adni, dehát annyira különbözőek vagyunk.

Egyébként érdekes, hogy az "egy ember" virtuális személyiség létrehozása, anno, éppen abból indult ki, hogy a nagy emberi társadalommal kapcsolatban már se célom, se illúzióm nincs, de önmagammal még tudhatok valamit kezdeni. És sikerült is.

Itt szeretném megjegyezni, hogy én "egy ember" vagyok, így kis betűvel és két szóban. Még az internettón születtem, így ősi törzsasztalos vagyok és meg kell mondanom, hogy tartósan addikt vagyok ehhez a "más-világhoz", amely az enyém is.

Szóval, meglehet, ha tudod, mi ellen küzdesz, nehezebb a harc, mintha nem is tudnál a feladat komolyságáról. Van erre sok példamese.

A pedagógiában nem hiszek. Istenben már igen.

Szeretettel üdvözöllek és sikert kívánok abban, amit igazán szeretnél: egy ember
Előzmény: lépiláp (73)
lépiláp Creative Commons License 2007.01.19 0 0 73

 

Kedves EMBER


Írod, hogy mostanában jöttél rá, hogy gyerekekkorodban enyhe fokú Asperger szindrómád volt, amiből "egyszerűen" kinevelted magad. Én is mostanában jöttem rá, de szerintem teljesen kizárt és lehetetlen az önátnevelés. Mert a személyiséget determináló lelkületet, a született idegrendszeri sajátosságot nem lehet lecserélni.

Az extrovertáltból nem lehet introveltáltat nevelni, az egocentrikusból önzetlent.
lásd

http://www.szepi.hu/irodalom/pedagogia/tped_014.html weboldalt..
Az introvertált megfontolt, érzelmileg nehezen kapcsolódó, töprengésre, szorongásra hajlamos, míg az extrovertált vidám, tetterős, gyorsan reagáló, emberi kapcsolatokat szívesen teremtő személyiség.

 

Biztos vagyok benne, hogy igazi Asperger szindrómás is írhat ide és más topikba.

Az autizmus olyan személyiségi másság, amely különböző mértékben minden 116. embert érinthethet, mint lentebb olvasható.

 

Előzmény: egy ember (72)
egy ember Creative Commons License 2007.01.09 0 0 72
Kedves Góómmmbba,
az Asperger szindrómát névadója egy tünetegyüttesként határozta meg. Nem betegség: állapot. Imho az ügy már régen túllépett névadóján: az Asperger szindróma a maga tiszta valójában egy egzotikus, viszonylag ritka állapot, viszont a szindróma keretében leírt egyes nem szokványos (?) pszichés, mentális működési furcsaságok részben-egészben sok emberben megtalálhatók. Ezért a témával ismerkedők egy-egy megnyilvánulásuk alapján Asperger szindrómásnak is vélhetik magukat.
Amikor én úgy 30-40 évvel ezelőtt gyerek voltam, akkor még ilyen egzotikus nyavalyák, mint mint Asperger szindróma, hiperaktívitás és az n+1 fajtájú dis...ia nem létezett, az ilyen gyerekeket kissé hülyének tekintették, de általában nem vették őket betegszámba, ami nem feltétlenül hiba. Én most, utólag jöttem rá, hogy gyerekekkoromban enyhe fokú Asperger szindrómám volt, amiből "egyszerűen" kineveltem magam.
Az Asperger szindrómáról bőven van magyar és külföldi szakirodalom, a neten mindent megtalálsz. És főleg ne aggódj: egy igazi Asperger szindrómás biztosan nem írna ebbe a topikba és másikba sem... Mint egy (valszeg) angol mondta: én csak olyan magas színvonalú klubba lépnék be, amely engem biztosan nem venne fel... :-))))
Üdvözöl: egy ember
Góómmmbba Creative Commons License 2006.12.25 0 0 71

üdv mindenkinek

 

le tudná nekem valaki írni az asperger szindróma pontos tüneteit ?

azokra a tünetekre gondolok aminekmindenképpen jelen kell lennie ahhoz hogy valakinél diagnosztizálják ezt a fajta "betegséget"

A választ az email címemre kérném

 

a48888@t-online.hu

 

köszönöm a segítséget előre is

the sleepwalker Creative Commons License 2006.12.07 0 0 70
jahh azt mar neztem:)de nalam nem annyira durva a helyzet.inkabb beszelnek aspergerrol...azert kosz:)
urál Creative Commons License 2006.12.07 0 0 69

Van www.autizmus.hu c. lap, ott többet megtudhatsz erről!

 

ui. Azért jó döntés, mert ha tudsz döntést hozni a kérdésben, akkor vagy olyan jól funkcionáló autista vagy, amilyen már nem létezik, mert nem diagnosztizálható egyértelműen, vagy nem vagy autista. Így mások döntése se lesz jobb a tiédnél! :)

Előzmény: the sleepwalker (68)
the sleepwalker Creative Commons License 2006.12.07 0 0 68
nem ertem ezt mire mondod, hogy jo dontes...es megint megkerdem, h nem ismersz valakit, aki ert hozza'?:)amugy meg kosz, h en itt untatlak, es te megis visszairsz:)
urál Creative Commons License 2006.12.07 0 0 67
Nem vagyok szentimentális és ha lehet racionálisan gondolkodom. Szerintem ez egy jó döntés, csak ajánlhatom! :)
Előzmény: the sleepwalker (66)
the sleepwalker Creative Commons License 2006.12.07 0 0 66
Ha't ele'g nehe'z:Pazert gondoltam, h segitseget kerek:Des nem is ismersz senkit, aki ert hozza?:Dnahh es te hogy dontottel, hogy mi vagy?:P
urál Creative Commons License 2006.12.07 0 0 65

Nem. Pontosabban én is csak amiatt a teszt miatt a teszt miatt ástam bele magam. De a kérdésedre a válasz egyszerű: Döntsd el mi vagy! :)

Előzmény: the sleepwalker (64)
the sleepwalker Creative Commons License 2006.12.07 0 0 64
De akkor honnan tudom meg, hogy mi vagyok?Te ezzel foglalkozol?nem tudnal segiteni?
urál Creative Commons License 2006.12.07 0 0 63

Nem te vagy az első ezzel az fn.hu-s teszttel! :) -->(37)-es hozzászólás!

Előzmény: the sleepwalker (62)
the sleepwalker Creative Commons License 2006.12.07 0 0 62
sziasztok.a minap kitoltotem egy erzelmi intelligencia es egy rendszerezo intelligencia tesztet...az eredmeny eleg megdobbento volt szamomra...az eredmeny szerint extrem ferfias agyam van(no vagyok), es nagy valoszinuseggel autista , vagy asperger szindromas vagyok...utananeztem, hogy mi is az asperger szindroma, es ugyerzem minden tokeletesen talal ram...de meg nem vagyok tisztaban, hogy tulajdonkeppen mit is jelent ez...szeretnek tobbet tudni rola...
lépiláp Creative Commons License 2006.11.20 0 0 61
http://lista.prim.hu/levlista.prm Feliratkozás az asperger@primlista.hu listára
Emailcím:

 

 


surányi pál Creative Commons License 2006.10.18 0 0 60

Ki a 116-ik??

Index - Tech - Közelebb az autizmus rejtélyéhez
http://index.hu/tech/ihirek/?main:2006.10.16.&284180
október 16. hétfő 20:38
[MTI]
A agykéreg bizonyos részein a sejtek nem kommunikálnak megfelelően az autistáknál - jelentették be amerikai kutatók. EEG-felvételeket elemezve a Washington Egyetem kutatói arra jöttek rá, hogy az autistáknál az agysejtek kommunikációs mintázata eltér a normálistól - olvasható a BBC News honlapján.
A tudósok 36 EEG-t - az agyi idegsejtek aktivitását mérő elektroenkefalogramot - elemeztek, köztük 18 autistáét, és úgy találták, hogy az autizmusban szenvedők agykéregében bizonyos sejtek túl sok kapcsolatot létesítetnek egymással, míg mások túl keveset, vagyis az autistáknál eltérések mutatkoztak az egészséges vizsgáltakhoz képest az agysejtek koordinált tevékenységében. Dr. Michael Murias kutatásvezető azt mondta, hogy a felfedezés révén remélhetőleg az eddiginél korábban kimutathatóvá válik az autizmus.

Richard Mills, a Nemzeti Autizmus Társaság kutatási részelgének vezetője viszont kijelentette: "Ma már nagyon sokat tudnak a kutatók az autizmussal járó agyi eltérésekről, azonban ezekkel az ismeretekkel nem mindig lehet közvetlen kapcsolatba hozni gyógyítási, kezelési eljárásokat."

Az autizmus fejlődési zavar, különböző mértékben minden 116. gyermeket érint. Elsősorban három területen okoz jellegzetes tüneteket: a kommunikációban, a társas kapcsolatokban és a viselkedésszervezésben. Az autizmus típusos esete akkor áll fenn, ha e három terület sérülése egyértelműen azonosítható, és a tünetek hároméves kor előtt jelentkeznek.

urál Creative Commons License 2006.09.14 0 0 55
Azonban érdemes megjegyezni, hogy a legtöbb esetben a mutációknak fatális következményeik vannak, minek következtében az individuum nem lesz életképes. Csak igazán ritka esetben lehet valamiféle megváltozott gént átörökíteni.

 

(a fordító: jó lenne tudni, hogy ez azt jelentené, hogy egy autista nõ gyereke nem örökli a mutáns gént?)

 

Az aláhúzott részben a válasz. A legtöbb mutáció hiba, aminek súlyos következményei vannak az egyedre nézve. Például egész egyszerűen azért nem tudja átörökíteni a gént, mert még előtte meghal.

 

Így aztán a magasan konzervált génnek csak egyféle verzióban lépnek fel -valószinüleg a fenntebb említett okokból-, nem úgy, mint a többi Allelen(a fordító: „Allelen=magyar kifejezés?) esetében, melyek pld. felelõsek a szem szinéért vagy a vércsoportért. Ezért aztán a genetikusok a Hoxa 1 génnek az összes emlõs állatban csak egy verziójára bukkantak.

 

Az allél magyar kifejezés, változatot, variációt jelent. Itt konkrétan egy gén variációit jelenti. Például van a szemszínért felelős gén, annak van kék, zöld, szürke allélja, amely a kék, zöld, szürke szemszínért felel.

 

A cikk egyébként jó. Azt igazolja, amit a puszta statisztika felől kiindulva is feltételezni lehetett, miszerint ha valaminek genetikai okai (is) vannak és az a valami egy betegség, ami 1:200-hoz gyakorisággal fordul elő, akkor azok a gének nem egy betegséget kódolnak, legföljebb a betegség kialakulásának kockázatát növelhetik, különféle környezeti ártalmak hatására.

Előzmény: Törölt nick (54)
Agnoszticizmus Creative Commons License 2006.09.11 0 0 53
Szóljanak, ha esetleg hülyeséget mondok, de mintha Einstein is Asperger-syndrómában szenvedett volna. Legalábbis a magyar Wikipedia-ban ez állt.
urál Creative Commons License 2006.09.11 0 0 52

az "is" szócska alatt kedves Ural, mit ért?

 

Baron-Cohen Cambridgei csoportjának a vizsgálataira utalok ezzel a magzati tesztoszteronszint kapcsán.

Előzmény: Törölt nick (51)
urál Creative Commons License 2006.09.11 0 0 50
Feltéve, hogy az autizmus és az Asperger-szindróma kialakulását genetikai tényezők is befolyásolják.
Előzmény: urál (49)
urál Creative Commons License 2006.09.11 0 0 49

Úgy tűnik nem értetted meg mit írtam, tehát leírom újra.

 

Azok a gének, amelyek előidézik az asperger tünetegyüttesét valamiért fennmaradtak, méghozzá olyan gyakorisságal fordul elő az egyedekben, hogy összehasonlíthatatlan azon igen ritka degenerációkkal, amelyeket előidéző géneknek bizonyos, hogy nincs semmi előnyös hatásuk a faj egyedeire nézve.

 

Magyarán az autista ugyanazon gén előidézte emberi "lehetőség" negatív következménye lehet, emely például a kíválló matematikussá, programozóvá, stb. válás lehetőségét is magába foglalja. Például a szüleik esetében, lásd a Kaliforniai példát!

 

Nézd tisztán azt, hogy ha gének okozzák, akkor a gének hogyan fordulhatnak elő máig ilyen nagy gyakorissággal! Hiszen rég ki kellett volna szelektálódniuk, legalább olyan szintre, mint például a Pompe-kórt (a megbetegedés esélye 1:40.000-től 1:300.000-ig) előidéző gének. Az autizmus előfordulási esélye viszont 1:200 körül van. Tehát nyilvánvaló, hogy ez nem csak degeneráció, mivel akkor nem lehetne ilyen iszonyatosan magas ez a valószínűség!

 

Sőt! Ilyen valószínűség mellett elsősorban nem degenerációt kell, hogy okozzon az a gén, vagy azok a gének, amelyek az autizmust, vagy annak enyhébb formáját az Asperger-szindrómát előidézik.

Előzmény: Törölt nick (48)
urál Creative Commons License 2006.09.09 0 0 47
míg mások egyedekből
Előzmény: urál (46)
urál Creative Commons License 2006.09.09 0 0 46
Ha ez igaz, akkor az Asperger szindróma, vagy valami azzal együtt jár komoly evolúciós előnyt jelent. Tehát az Asperger szindróma mégiscsak Isten ajándéka, ha úgy tetszik, mert bár egy kisszámú csoportnál súlyos következményekkel jár (súlyos autizmus), míg mások egyedekből viszont jó programozót, matematikust, stb. hoz létre. Az utóbbi nyeresége úgy tűnik bőven feledteti az előbbi veszteségét és így evolúciós szempontból az Asperger szindrómáért felelős gének igencsak sikeres gének.
Előzmény: Törölt nick (45)
egy ember Creative Commons License 2006.09.06 0 0 43
Hát nem csoda, hogy nem ír ide senki... Még hogy "kórkép"?
Kép ugyan, de nem kóros. Ha kóros volna, akkor meg lehetne gyógyítani.
Szvsz az Asperger szindróma végülis Isten ajándéka: másság. Kinek áldás, kinek teher, de mindenképpen különlegesség, olyan delicatesse...
Hehe.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!