Üdv Mindenkinek!
Nem jártam még itt, de most két telekkel arrébb dolgozik egy toronydaru, már tavaly ősz óta,
Budán, a Zugliget felső részén. Egy Potain daru, saccra 20-25m. magas, kb. 40m.-es gémmel.
Képeket csinálni róla, és feltölteni ide sajnos nem tudok, nem értek hozzá! Teherbírását sem tudom.
Családi házat építenek ugyan, de jókorát, a mi régi (80-as évek) házunk kutyaól ahhoz képest.:-)
Ami érdekes a dologban, hogy az érintett telek extrém módon meredek (mint itt a környéken sok)
a kb. 60 m. hosszon, a két vége között van vagy 25 m. szintkülönbség!
Földgépekkel csináltak először egy óriási "lépcsőfokot" a telek teljes területén, annak a felső szintje
(ahová az épület készül) vagy 5 m. mélyen volt, az alsó szintje pedig az utca szintjén, a felsőhöz
képest vagy 20 m.-el még mélyebben.
És ezt a darut kb a telek hosszának közepén, a "lépcsőfok" éléhez viszonylag közel helyezték el,
az egyik oldalhatárhoz képest kb 5-6 m.-re. Tehát az egész telket könnyedén be tudja daruzni!
Egy teleszkópos nagy Liebherr autódaruval egy nap alatt felépítették, azóta is dolgozik naponta.
A mixerek be tudnak állni a saját területre, a közforgalmat így nem zavarják.
Az érdekes az, hogy mennyire közel van (szemre) a daru a nagy szintkülönbség széléhez!
De szerencséjük is volt, mert ott a talaj lejjebb már teljesen kőből áll, tehát kellően állékony.
Ahogy nézem a munka állását, úgy saccolom, hogy a daru még kb őszig, azaz összesen egy évig
itt lesz. Nem, mintha zavarna, még ha teljesen idefordulna, akkor sem ér át a mi telkünk fölé.
Az elején ugyan sokat dudálgatott a darus de szóltunk neki, azóta teljesen csöndben van.:-)
Gondolom, rádióval, vagy telefonnal oldják meg a kommunikációt, nem pedig kürtjelekkel!
Csak az jutott eszembe, hogy vajon mennyibe kerülhet egy ilyen daru bérlése egy évre?...
Vagy inkább akkor már érdemesebb megvenni, az építkezés befejeztével pedig eladni?...
Nem, mintha az én nagyságrendem lenne az ilyesmi, mi a házunkat még saját magunk építettük.
Nem is irigykedem, csak kíváncsi lennék, vajon milyen költséggel jár egy ilyen daru használata?...
Kösz előre is, ha valaki tud, és fog rá válaszolni!:-)