Keresés

Részletes keresés

jarokelo Creative Commons License 2005.06.07 0 0 12
Kicsit kapcsolódik ide: http://www.termeszetvilaga.hu/ - Akusztikai dzsessz címü írás.
Előzmény: kentaura (11)
kentaura Creative Commons License 2005.06.07 0 0 11
A harang keltette hang akusztikájáról én is találtam egy-két dolgot az interneten és ott azt írták, nagyon bonyolult rezgések-visszaverődések keletkeznek a harang megütésekor, ezért csak számítógéppel lehet a közelítő modellt számolni. A számítógépek előtt, csak tapasztalati megfigyelések voltak a harangra. Mindamellett a harang hangja egyáltalán nem egyenletes, csak az emberi fül nem képes ezt kellően követni, ezért csak az agyban tárolt hangminták alapján ismerjük fel a harangot, és nem is azt halljuk amit érzékelünk.
Előzmény: jarokelo (10)
jarokelo Creative Commons License 2005.06.06 0 0 10
Még annyit, hogy én a periódus meghatározásánál akadtam el, az függ a geometriától és a gerjesztö erötöl és nem folyamatosan változó függvény írja le, legalábbis én erre jutottam.
Előzmény: jarokelo (9)
jarokelo Creative Commons License 2005.06.06 0 0 9

Azért elmondom, hogy én hogyan okoskodtam, de az eredmény ugyanaz. A hangerö az ütés erejétöl függ, ez fizikailag szerintem úgy fordítható le, hogy a harang és a nyelv ütközéskori impulzuskülönbsége a legnagyobb legyen. Azt is tudjuk, hogy a tömegpont rendszer impulzusa az ütközés után, ha nem kap külsö gerjesztést nem változik és a belsö erök munkákja sem változtat ezen. Az elsö ütéskor a nyelv áll, vagyis a kiindulási impulzus a harang tömege szorozva a tömegközéppontjának sebességével. Ez teljesen független a nyelv hosszától. Hasonló logika alapján lehetne a következö ütközést vizsgálni. A harang a továbbiakban egy gerjesztett kettös inga, a hangerö a gerjesztéstöl függ, ill. az egyes ütések hangereje periódikusan változni fog.  Nem mindegy az , hogy hol ütöm meg a harangot, mert a gerjesztett hang rezgése, a felharmónikusok változni fognak.

Gyakorlati megoldási lehetöség.

Láttam már több helyen elektromágneses ütökalapácsot. Ezzel az ütés ereje könnyen szabályozható.

Előzmény: kentaura (8)
kentaura Creative Commons License 2005.06.06 0 0 8

Kaptam választ a kérdésemre a Rancz Első Magyar Toronyóragyár ügyvezetőjétől

 

A harang hangjának erőssége nem függ az ütő hosszától (csak a hang magasassága.) Ha csökkenteni akarják a harang hangerejét, akkor a húzás erősségét, valamint az ütő tömegét kell csökkenteni.

ifj. Rancz Lajos

Előzmény: kentaura (7)
kentaura Creative Commons License 2005.06.05 0 0 7

HIHI!

 

Ha így nézzük a dolgot, akkor már egyszerűbb, ha elvágjuk a harangkötelet! A kérdés nem erről szólt!

Előzmény: jajajca (6)
jajajca Creative Commons License 2005.06.05 0 0 6

Hogyne lehetne.

A harangnyelvet ki kell cserélni gumi, habszivacs, vagy fenyőfából faragott harangnyelvre, egyből csökkenni fog a harang hangereje.

Előzmény: kentaura (-)
kentaura Creative Commons License 2005.06.03 0 0 5
Ez egyébként valahogy úgy van, hogy ha a harangnyelv súlypontja közeledik a harang lengésközéppontjához, egyre kisebb kilengése lesz, ezért egyre kisebb erővel üti meg a harang testét. Ha kisebb erővel ütjük meg a harang testét, az kisebb rezgést fog "szenvedni", ezáltal ha jól sejtem csökken a harang hangereje. Kérdés, hogy mi változik még ezen túl. A másik kérdés és azt jó lenne, ha mondjuk egy harangöntő meg tudná mondani, hogyan tudom változtatni egy meglévő harangnyelv súlypontját? Van-e rá műszaki megoldás? Szerintem az a gond, hogy a harangnyelvre utólagosan rátett súly nem fog megmaradni rajta, így valószínűleg új harangnyelvet kell önteni hozzá.
Előzmény: kentaura (-)
kentaura Creative Commons License 2005.06.01 0 0 4
Ez valós feladat, csak az interneten rákeresve röpke 1 óra alatt ennyit sikerült a témáról találnom. De ha van fejtörőd, szívesen elgondolkodom rajta, ha van rá időm.
Előzmény: jarokelo (3)
jarokelo Creative Commons License 2005.06.01 0 0 3

Én sem vagyok akusztikus, csak szórakoztató ilyennel játszani. Ha jól értem ez nem valós feladat, hanem játék, teljesen mindegy, jó kérdés.

Ha játéknak szánod, szívesen viszonzom hasonló kérdéssel.

kentaura Creative Commons License 2005.06.01 0 0 2

http://members.iif.hu/visontay/ponticulus/megcsapottak/naturam.html

Előzmény: kentaura (1)
kentaura Creative Commons License 2005.06.01 0 0 1

Ajánlom figyelmedbe az alábbi könyvet a megoldáshoz. Sajnos nekem ez nincs meg és mivel nem vagyok akusztikus, ha meglenne se jutnék jelentősen előre a kérdés megoldásában.

 

Matematikai módszerek mûszaki feladatok megoldására <../forrasok/k.html>, 246—248. o.)

Előzmény: jarokelo (0)
jarokelo Creative Commons License 2005.06.01 0 0 0
Tetszik, hétvégén számolgatok, van elképzelésem.
kentaura Creative Commons License 2005.06.01 0 0 topiknyitó

Azért nyitottam ezt a topicot, mert van egy akusztikai problémám, amire választ keresek.

 

Adott egy harang. A kérdés az, van-e műszaki megoldás arra, hogy változzon a harang hangereje.

 

A harang fizikai modellje egy kettős inga, méretei és felfüggesztésének módja nagymértékben befolyásolják működését. A kölni dóm nagyharangján végzett vizsgálatok szerint a harang akár néma is maradhat, ha a harangnyelv súlypontja egybeesik a harang un. lengésközpontjával.

 

Tehát a harangnyelv súlypontjának változtatásával befolyásolni lehet a nyelv, harangtesthez viszonyított mozgását, ezzel az ütő erőt is. (ezt fizikai tanulmányaim alapján gondolom)

 

Tehát, ha változtatok a harangnyelv ütésén, tudom-e a hangerőt is befolyásolni vele?

 

Ha tud valaki segíteni nekem a kérdés megválaszolásában, előre is köszönöm neki.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!