Túl a KE választáson egyre nyilvánvalóbb, hogy ennek a két nagy pártnak a süllyesztőben a helye. ebben a topicnyitogatós világban nem volt kedvem újat nyitni, inkább megpróbálom felhozni. Miután Dávid Ibolyáék kapcsolata legalább annyira mélypponton van a fidesszel, mint Kunczéék a szocikkal, nem volna ideje végre elkezdeni csinálni valamit EGYÜTT? Mert külön külön csak bukta lehet. Két rendszerváltó párt többé kevéssbé jó szándékkal, fő célként a régi rend ellen. Azóta új rendek akarnak irányítani. Ideje lenne megint összefogni egy rendszarváltásért.
A gond, hogy még nevük sincs nem hogy hírük. Akárhogyis, ha lenne egy olyan pártszövetség, amiben az MDF, és az SzDSz is benne lenne (ami nyilván kizárja a MIÉPet, meg Annuskánkat is, de nem zárná ki a Centrumot, vagy újabban alakuló pártokat )és reális esélye lenne minimum 15-20%-ra, amit semmiképpen sem játszana át a mai két nagy pártnak, akkor gondolkodás nélkül szavaznék rájuk. Erre persze mondhatnátok, hogy eddig se látszott, hogy sokat gondolkodtam.
Támogatom az MDF-SzDSz koala ötletét. Javaslom bevenni még a csapatba a MIÉP-et a Zsírsámánra tekintettel valamint Petrasovics Szocdem Annát, és felállna a rendszerváltó nosztalgiapárt. Neve lehetne ANELA, vagyis: Anyám, Nem Ezt a Lovat Akartuk. :))))))))))))
Nekem - azok után, hogy Dávid Ibolya gyakorlatilag kiközösítette a "rémes tagságot" és utolsó követőit - nem lenne ellenemre egy ilyesmi jobbközép párt. Mondhatnak bármit is Ibolykáról, de ő legalább kulturáltan vitatkozik, és egyáltalán - vitaképes.
Nekem egyik sem szimpi, és már nem Dávid I. a közvéleménykutatók kedvence. Jó lenne egy olyan párt, amely még a közelébe sem járt a parlamentnek. Biztos van ilyen, csak rá kellene akadni.
1. Ezek a kicsik nagyok lehettek volna, de mindkett. a másik csesztetésével, és a naggyá válással volt elfoglalva éppen akkor, amikor egy halom társadalmi feszültség került felszínre, amely (és ha ezt nem látták, a parlamenten kívül a helyük) megalapozta a kádári nosztalgiát, és ezáltal, hogy a fejükre n.jön a "legy.zött".
2. Az MDF akkor köpte szembe a társadalmat, amikor annak éppen a szembeköpésekb.l lett elege.
3. Az SZDSZ pedig számtalanszor utalt rá, hogy megvannak tömegbázis nélkül; .k értelmiségiül és lárpúrlár politizálnak. Hic salte!
Szegény Piroskának csak egy farkas maradt ebben a dzsungelben, vagy egyedül marad. Egyébként ha nem lép be a koalába 94-ban akkor is bukik a szoci kormány (talán előbb is) de akkor se lehetne soha vezető párt és a Fidesszel addigra már olyan lett a viszony, hogy sose lenne belőlük koalíciós partner.
Egyébként félretéve az illúziót, szavaznátok egy ilyen partnerségre a nagyok ellenében? Főleg a következetes Fidesz és Szoc fanok véleménye érdekel, mert gondolom ők vannak többségben.
"a Szadesz meg zsarolás ide, vagy oda mindig is kényszerpályán mozgott az utódpárt mellett."
Valóban. Nagy kényszer volt 1994-ben, hogy legnagyobb ellenzéki párt legyenek, vagy lophassanak ezerrel a hatalomban. Az utóbbit választották. Pedig 1998-ban akár a legnagyobb kormánypárt is lehettek volna.
Valójában csak az MDF volt igazán hatalmi tényező, mert az SzDSz mindig a kisebb kormányzó párt volt. Tény, hogy így, vagy úgy lejáratták magukat, de hol van az ő negatív szerepük ezekéhez képest. Az MDF 1990-94-e már történelem, a Szadesz meg zsarolás ide, vagy oda mindig is kényszerpályán mozgott az utódpárt mellett. Én egyébként a zsarolást inkább fékentartásnak nevezném, miként pl. a mostani Szili esetben is.
Kedves Jó Aragorn, hozzászólásaid alapján máris rádbíznám a pártelnöki tisztséget, de ha nem vállalod, akkor majd én felkarolom a dolgot, igaz szeptembertől új osztályt is kapok.
Névtelen: Néha azért egy kupiban sem árt a vérfrissítés (főleg vérbaj esetén)
Persze Kedves Toloba, semmi g0nd, csak valami "beágyaz0sra" g0nd0ltam :-)
tfa: neked nem volt elég 40 év egypártrendszer? Mert az a maradék kettő már majdnem egy. És nekem a kicsik mindig szimpatikusabbak voltak, főleg ha nemcsak a saját megélhetésükre gondolnak.
Egyetértek. Az egypárt-rendszer hívei, vagyis a fidesznyikek pedig láccik a topikból is, hogy kizárnának mindenkit a demokráciából. Olyan kis komcsik ők...
A két többszörösen leszerepelt (különben most ők lennének a nagy megélhetésiek) fúziója szerinted mitől lenne megoldás az általad vázolt problémára? Az említett kiábrándultak annak idején valószínűleg ezekből (is) ábrándultak ki. :)
Ilyenkor mindig eszembe jut, hogy mit szoktam mondani egy kedves ismerősömnek, amikor egy problémára valami abszolút működőképes, európai megoldást javasol: nézd meg, mi van a személyidre írva: Magyar Köztársaság, nem pedig BRD vagy UK. Ebben a kuplerájban soha semmi sem fog rendesen működni...
igen sok hasonló próbálkozás volt már az elmúlt esztendőkben, de rendre elbuktak. Ha máson nem, azon mindig elhasalt a nagy nekibuzdulás, hogy ki legyen a pártelnök...
Valóban kellene egy használható név, de mint minden ebben az országban, az összes politikai pártnév lejáratódott. Így a Centrum is, bár Kupát el tudnám képzelni benne.
Igen, azért tettem a kérdőjeleket, de ha nem ő, akkor más, csak ezek helyett legyen valami, mert a végén 16 év után először én sem megyek szavazni (aztán sírhatnak:-
Két kis megélhetési pártból lenne egy parlamenten kívüli párt. Jó ötletnek tartom egyébként. Így 100% megszabdulnánk végre a szadeszes csürhétől. Ezt még ők se tudnák beadni a szavazóiknak. :D
Szerintem nem nekem, hanem az országnak kéne felnőni... mert ami itt és most (meg az elmúlt 10-15 évben) ment az azt mutatja, hogy a nagypártok teljesen lejáratták a politikát. A rájuk szavazók nagy része csak kényszerből teszi, mert nem akarja, hogy a másik kerüljön hatalomra.