Nagyon szépen köszönöm. :) Egyiket sem ismertem, pedig mindegyik helyszínen (vagy legalábbis kellő közelségében) jártam.
Billenőből egyébként van még egy kiállított Ágostonpusztán is (Enying mellett), az állami gazdaság bejáratától nem messze, azt inkább a néhai kisvasúthoz (gazdasági vasúthoz) éreztem közelinek, ezért kihagytam.
Állampusztán az egykori hivatásomnak hála sokszor jártam, találtam bent sok érdekeset, de csillét nem. Ettől még persze létezhet, de én nem találkoztam vele. :)
- Toronyban az egykori lignitbánya egyik csilléje ki van állítva a Felsőőri és az Újvári utca sarkán
- Szombathelyen a Szinyei Merse Pál utcában a Bánya Cafe & Bar udvarán (utcaképen is látszik)
- Százhalombattán a téglagyárnál egy polcos, bár kicsit hiányosan (az egyik tengely hiányzik) a Szent László út végén, a buszfordulónál
- Tatán a várnál van (vagy pár éve még legalábbis biztosan volt) néhány csille, ami az egykori halgazdasághoz tartozott, billenő és pőre is. Bár azokat inkább ott felejtették, nem kiállították. A Fellner-hídról lehet(ett) látni.
- Talán még Állampusztán is maradt valami a BV területén, bár azokról csak fotót láttam régebben - oda bejutni valószínűleg esélytelen. :)
- Van még egy billenő valahol, szinte biztosan Pest megyében: úgy 4-5 éve láthattam autóból, én marha pedig nem álltam meg és fotóztam le. Azóta is hiába keresem... Valahol a 4-es vagy 5-ös főút környékén lehetett, az M0-n kívüli részen. Nem lakott területen volt. Ahogy közeledtem Budapest felé, a bal oldalon láttam: az utat fasor szegélyezte és egy bekötőút kiágazása mellett volt kiállítva. Talán valami kavicsbányához tartozott. Ha valakinek ezekről bevillan valami, légyszi írja meg, mert én is nagyon szeretném újra megtalálni. :)
Ismét szeretném a segítségeteket kérni, pontosabban egy "adategyeztetést" kezdeményezni.
Az elmúlt néhány évben igyekeztem végigjárni a hazánkban itt-ott kiállított csilléket, és ezt a listát frissítettem most.
Az egyik fele, amit most feltöltöttem, az alapvetően dunántúli helyszínekből áll: Sopron térsége, Dunántúli-középhegység és Mecsek térsége. Kakukktojásként van benne egy budapesti, amelyik igazából már a Duna túloldalán áll, de az úgysem passzolna máshová.
Néhány helyen egy koordinátához rendelten vettem több csillét is (például Bakonycsernyén összesen 13 csille van kiállítva, de ebből 6 rögtön egy szerelvényben, így ott nem láttam értelmét egyesével jelölni), máshol, ahol értelmezhető távolság van közeli csillék között (például Tatabányán, a Május 1. park bejáratainál), ott külön jelöltem.
Szerepel a listában néhány magánterületen, kertben álló csille, de olyanok, amelyek az utcáról jól látszanak. Az egyik magyaregregyi sora üres, ott egy dorogi teknő van egy kertben, aminek nem emlékszem a pontos címére, de talán az nem is lényeges. A dorogi sor is üres, mert azt a csillét én még nem találtam meg. A nagyegyházi teknő megvan, de ott vagy Mányon rémlik egy rendes csille is, van is egy gyanús képem, amit sajnos nem írtam fel annak idején... A zalahalápinál pedig megvan, hogy hol kell keresni, csak még nem voltam a tanösvényen.
A listában szereplők közül három helyszínről nincs friss (idei) képem, a többit "ellenőriztem".
És akkor a kérdés / kérés: segítenétek kiegészíteni? Melyik helyszínek maradtak ki?
Üdv mindenkinek! Lenne egy eladó csillém. Jelenleg esővíz gyűjtésre van átalakítva zárható lemeztetővel. Érdekes lehet valakinek? Ha kell, tudok képe(ke)t is feltenni.
A kar mellett bal oldalt egy alu? adattáblát vélek körvonalazódni. Ha újra belebotlanátok, egy közelebbi (zoomolt) kép jó lenne erről a részletről. (Talán akad olvasható felirat is rajta.)
Sok minden megfordult a fejünkben de, hogy elektronikai alkatrész legyen az pont nem😀 egyébként simán lehetséges, elég erősen lejt a vágat aminek a bejáratánál találtuk simán lehetett valami régi vitla indítóellenállása. Vagy akár a mélyebben lévő zsomp szivattyújához is tartozhatott. Lehet visszamegyek majd ha melegszik még az idő hátha lejjebb megy a vizállás, úgy néztem van mégegy szint amit nem tudtunk elérni, egyúttal ezt is megnézem majd alaposabban.
Elképzelhető, hogy a 3db rekesz valamikor elektromos szigetelőkön keresztül volt a lemezházhoz rögzítve? Elektrolitos-bemerüléses indítóellenállásra gondolnék.
A precíz helyszínt nem szivesen tenném publikussá a balesetveszély miatt, de egyébként Miskolc környékén található. Nem tudom előttünk mikor járt benne utoljára valaki, egy kb nyúlüregszerű beszakadást szélesítettünk ki a bejutáshoz.
Nem cement, inkább futóhomokhoz hasonlítanám 😀 elsőre azt gondoltam, hogy iszappal lehetett tömedékelve, de jobban belegondolva valószínűleg csak homok amit a beszivárgó talajvíz bemosott a főtéről. a talaj szinthez képest alig 3 méteres mélységben fut. Tulajdonképpen nem is vágatban sétáltam hanem szinte a tetején. Azért is tűnnek a képen olyan rövidnek a fák. Viszont szinte végig fel lehetett egyesedni benne. A levegő minőség vetekedett egy iskolai aulával évnyitókor.😆 Volt benne egy elágazás ott volt egy valamilyen munkahenger? Nem tudtuk behatárolni minek a milye lehetett elég nagy darab.. a végei szegecseltnek tűntek. Nem voltunk lent sokat az említett oxigén hiány miatt.
Sziasztok! Nem tudom így a Facebook világában mennyien olvasgatják még ezeket a fórumokat viszont mivel itt találtam eddig a legtöbb érdekes írást a témában így elsőkörben ide tenném fel a hülye kérdésem:
Pár héttel ezelőtt teljesült a sokak szemében értelmetlennek tűnő álmom; egy jó barátom közbenjárásával kaptam egy Perecesről származó csillét. Ahogy az gondolom lenni szokott a teknő alja és az alváza bőven igényel majd lakatos munkát, viszont a fő probléma, hogy hiányoznak a kerekei. Na most azt már tudom, hogy idehaza szinte lehetetlen emberi áron eladót találni így szerintem a kínai ipart erősíteném majd ebben a kérdésben. Szóval itt jönne a kérdésem: tudja esetleg valaki, hogy milyen kerék átmérővel voltak ezek szerelve? A kiállítottak amiket letudtam mérni kb 300 mm átmérővel (futó felületnél mérve) rendelkeztek, viszont mind kissebb űrtartalomúak voltak mint a miénk.
Volt különbség a különböző teknőméretű csillék kerékmétében?
Válaszokat előre is köszönöm!
Ui.: ha valakinek nem hulladékvas gyűjtési célból érdekes lehet tudok Lyukóbányán az út közelében egy erősen korrodált betemetődött teknőt
Lyukóbányának a Lyukóvölgyben volt egy kék aknatornya a kilencvenes években, nem tudom, mikor bontották el. Gulya-kút buszmegállónál volt. Valakinek van fényképe erről?