Banksnak már három kötete jelent meg magyarul, és várhatóan még több fog.
Ráadásul a könyvei elég jók is.
Hivatalos honlapja:
http://www.iainbanks.net/
Lenyűgözött most ez a könyve is Banks-nek. Annyira rákaptam, hogy újra fogom olvasni a régebbi regényeket a Játékmester és a Száműző kivételével. Előbbit mert nem tetszett annyira, utóbbit mert két éve olvastam, és még mindíg intenzív az élménye.
Annyira reméltem, hogy a korábbi hír a betegségéről kacsa, vagy legalábbis túlzás, van még remény... Hát nincs. Sok szép órát szerezett a könyveivel. Nyugodjon békében.
pffff.... hatalmas csalódást volt... kb a felénél már lehetett sejteni, hogy mi lesz a vége, a könyv utolsó harmadában meg már csak azért drukkoltam, hogy a végén érkezzen meg egy hatalmas űrhajó, és lője csillagközi törmelékké az egész galaxist úgy ahogy van....
Nekem nagyon nem jött be a száműző, bár az én készülékemben is volt hiba: kapkodva, dekoncentráltan olvastam. Ennek ellenére nem hiszem, hogy újraolvasva megszeressem. Vélemények?
Plusz figyelmet érdemel szerintem az Agave 100. jubileumi gyűjteményes kiadványa, amely tartalmazza Banks 'A Few Notes on the Culture' című írását, amely sok háttéradalékot ad a Kultúra világának megértéséhez.
Most felyeztem be Banks Holtpotját. Sokkal izgalmasabb volt mint a Fegyver a kézben, néha elvesztettem a fonalat a sok hajó között. Az ötletei továbbra is zseniálisak. Szenzációs az alázok leírása, az Éhkopp őre a makettokkal.
Lehet, hogy eltévedtem, mert itt megrögzött sci-fi rajongók járnak, de Banks írt azért komolyabb dolgot is. Ki olvasta a Darázsgyárat, és mi a véleménye róla?
Hat gyerekek elolvastam aZ Emlékezz Phlebasra-t es hat nekem nnemnagyon tetszett. Pontosabban, kbb. a 2/3-aig jo volt kulönösen a Vavatch leírása(jól festenne filmen) de onnantól szépen lassan elhal a történet. Mindenki meghal es még az sem derül ki h mi lett volna ha életben maradnak és sikerrel járnak.
Szoval a regény még úgy sem tetszett h később utánaolvastam h miről is szólt.:)
Banks lassan elkezdheti összekapni magát, mert ilyen tempóban nemsokára kifogyunk a még kiadatlan regényekből, és akkor mi is csak az újat várhatjuk szinkronban a világgal... :)
az art novellaskotet, csak 1-2 iras jatszodik a kultura univerzumban, az inversions-t pedig az agave nem tekinti kultura regenynek :) de persze elobb-utobb az is megjelenik majd nyilvan.
Én úgy emlékszem, hogy a "firkát" nem ő látta meg, hanem valami random karakter, akinek semmi más szerepe nem volt, egyszer ott szerepelt, egyszer meg valamikor a vége felé.
Wiki alatt a "nagy" wikit értettem (wikipedia.org), keress rá a "The Culture" kifejezésre vagy Banks nevére, bármelyik cikkből, ami ezekre feljön, már el tudsz navigálni egy csomó érdekes vonatkozó cikkre, regényismertetőkre, hajóleírásokra, összefoglaló cikkekre a Kultúráról, stb.
Genar Hofoen szerepe talán csak annyi volt, hogy meglátta a firkát az aláz hajó oldalán, meg hogy végig azt hiszi, hogy a Holtpont ügyében megy a Hálószakaszra. De még ezekhez képest is nagy hangsúlyt kapott. Talán Banks rájött, hogy kell bele humán elem is, különben eluralják a könyvet az Elmék közt folyó párbeszédek, amik néhol élvezetesek, néhol meg hülyeségek, és szószátyárkodások.
Egyébként hol is található az a wiki? Szívesen olvasnék egy helyen a Kultúra univerzumról.