Keresés

Részletes keresés

Vezo228 Creative Commons License 2020.12.12 0 0 4252

Ezt a szerződést így nem lehet értelmezni!

A leírás alapján lehet bérleti szerződés is, de ha a végén te abban vállaltad, hogy ő megveszi tőled, akkor az adás-vételi szerződésnek, előszerződésnek, vagy magam sem tudom, hogy minek tekinthető. Ez nem mindegy, mert ha a bérleti szerződés, akkor szja vonzata van.

 

Magánszemélyként 15% szja-t kell fizetni a bevétel (lakbér) után. Ha vannak számláid, amik ezzel kapcsolatos kiadásokat igazolnak, akkor ezekkel csökkentheted az adóalapot.

Választhatod azt is, hogy a bevételt nem csökkented számlákkal (mert nincsenek), hanem ún. átalány adót fizetsz, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a bevétel 90%-át kell csak figyelembe venni és annak a 15%-a az szja.

Azonban ez így a NAV felé is problémás, ha ezt nem tetted meg korábban.

 

Én azt javaslom, hogy azonnal keress meg egy ügyvédet, aki jártas ingatlan jogban és nézze át a hivatkozott szerződést. Ez alapján el lehet dönteni, hogy milyen módon lehet nekimenni az ingatlan visszafoglalásának jogszerűen.

Előzmény: Cintia0000 (4250)
murray Creative Commons License 2020.12.11 0 0 4251

Szedjék csak le a villanyórát ,áram nélkül nem bírja sokáig, menni fog.

Elmuhez menj be és beszéld meg velük hogy utána rendezed a tartozást. nem árt igyekezni mert kiadják a tartozást behajtó cégnek vagy ráterhelik az ingatlanra. 

A pénzt buktad.  A villanyórát nagy nyúg lesz visszarakni . ha magától kimegy az még jobb. 

Előzmény: Cintia0000 (4250)
Cintia0000 Creative Commons License 2020.12.11 0 0 4250

Üdv.2011-ben megállapodást kötöttem egy "hölgyeménnyel"természetesen ügyvéd jelenlétében.Miszerint a házamat amin hitel van
"kiadom"neki úgy hogy csak a hitel összegét fizesse,meg a rezsit amit fogyaszt,és ha letellik a köcsön akkor átíratom a nevére az ingatlant.Tehát én ezen egy forintot nem keresek.Viszont fogalmam sem volt sokáig h adózni kell ezután.Ebben az esetben kell adózni?Még csak szó sem esett erről.Az ügyvédnek kellett volna tájékoztatnia erröl??Mit kell tudjak ezzel kapcsolatban? Megszületett a megállapodás viszont nagy problémák vannak a "hölgyeménnyel".Áramtartozása van,bármikor mehetnek leszerelni a villanyórát hacsak előtte ki nem fizeti az összeget és a visszakapcsolási díjat.Tartozik "lakbérrel" is.Természetesen nem tudja összeszedni a pénzt.Mostmár sokadik eset ez és nagyon szeretném kirakni.Milyen módon tehetem ezt meg?Nyilván rajtam vasalják be az összeget mivel az én nevemen van minden.

Violka13 Creative Commons License 2020.11.15 0 0 4249

sziasztok!

 

Ingatlankiadás - tételes adózásban tudna valaki segíteni? :)  Eddig – az albérleti díj mellett - bevételként kellett elkönyvelnem az albérlőtől  kapott gáz/villany/rezsi költségekre fizetett pénzt. Ezt tehát elkönyveltem BEVÉTEL és KIADÁS oldalon is. Jól értelmezem, hogy mostantól az áramot és a gázt (rezsit nem) már NEM kell bevételként feltüntetnem hanem csak kiadásként?  
Még egy kérdésem lenne: az ingatlan vételárából kiszámolt amortizációt minden hónapban elszámolhatom költségként?  (Tehát ha a vételár 8.3 M Ft volt, akkor 8.300.000*2%=166.000 /12= 13.833 Ft. havi amortizációt számíthatok kiadásként minden hónapban?)
Köszi :)

eccleston Creative Commons License 2020.09.05 0 0 4248

Sziasztok

Ingatlanos szerződést mondanék fel.Valaki tud valami jó sablont,mert ezek itt baromságokat hordanak nekem össze.

sanaxxx Creative Commons License 2020.08.16 0 0 4247

Szép napot,

 

Az lenne a kérdésem, lemondó nyilatkozatot ki ad, a lízingbeadó vagy lízingbevevő? A szitu a következő ikerház szomszéd adásvétel alatt, és most engem kérnek, hogy kérjek lemondó nyilatkozatot a lízingbeadómtól, mivel a tulajdonlapon ő a tulajdonos bejegyzésű, én csak tulajdonjog fenntartással vagyok rajta.

A vicces az, hogy ez már harmadik adásvétel, mióta ott vagyunk és 2x én írtam alá a nyilatkozatot, nem kellett semmi külön procedúra. A nagyobb gond, hogy külföldön vagyok, ez is megnehezíti a dolgot, mert nem mostanában tudok a bankba bemenni igényelgetni, az elővételibe viszont alá akarják íratni az eladókkal, hogy beszerzik tőlem ezt a nyilatkozatot.

Üdv.

 

Ugyanazanő Creative Commons License 2020.08.10 0 0 4246

Üdv mindenkinek!

 

A következő problémám kapcsán vagyok kíváncsi, hogy van-e bármi jogi lehetőségem:

 

Egy társasházi lakásban lakom (saját tulajdon). A szomszédos lépcsőháznak abban a lakásában, amelyikkel a leghosszabb szomszédos falam van, már több éve lakásfelújítást végeznek. Elviselhetetlen. Konkrétan nem lehet megmaradni a szobában, mikor az említett falat fúrják, már ha ez a helyes kifejezés arra, amit csinálnak. Édesapám fúrt fúrógéppel anno falat itthon, tudom, milyen hangja van, és korábban nyilván mások is fúrtak fel a falra egy polcot vagy akármit. Ilyesmi soha nem volt gond. Nem szenvedek túlérzékenységben vagy összeférhetetlenségben, ám ez az említett felújítás elviselhetetlen. Mintha egy ipari parkban lennék. Nem értek hozzá, csak az a feltűnő, hogy amint írtam, hallottam már fúrót közelről és akár egy szomszédtól is, de ez nagyon más. Más lehet az eszköz, és az a gyanúm, hogy le is fejthették (?) a falat az ő lakásának oldalán egy bizonyos rétegben. Nem tudom, létezik-e ilyesmi, de talán emiatt most már bármivel is fúr, nagyon közeli hatású és igen erős a hanghatás. Évek óta tart ez az áldatlan állapot. Nem mindennap, de sűrűn. És olyankor, mint írtam, nem lehet megmaradni a szobában. Kimenekülök a konyhába...
Próbáltam már közös képviselővel beszélni, sőt a rendőrséggel is egyszer. Az eredmény: ha 10-18h között csinálja, akkor joga van hozzá. Tényleg eszköztelen vagyok? Vagy van esetleg valami javaslatuk, mit lehet tenni ilyen helyzetben?

peliatan Creative Commons License 2020.07.04 0 0 4245

Ne keresd magadnak a bajt! 

Bérleti díj + rezsi és a szolgáltatónál nevükre íratni az órákat, saját magad címére kéred a számlát és havonként beszeded a pénzt. Ki fizeti a közös költséget????

A kisgyerekest nem tudod kitenni, azt csinálhat amit akar, a törvény a bérlőt védi.

A feltételeidet a szerződésben  tudod kikötni és közjegyző előtt kell megkötni. 

Keress olyan oldalakat a fórumon, ahonnan okulhatsz és a tapasztalatokból ötletet kaphatsz, mire kell nagyon odafigyelni. 

Előzmény: Tobias Rieper (4244)
Tobias Rieper Creative Commons License 2020.07.02 0 0 4244

Garzonlakást szeretnék kiadni, havi fix rezsivel. Hogyan (milyen szavakkal) tudom a bérleti szerződésben megtiltani a visszaélésszerű áramhasználatot?

 

Ilyesmikre gondolok: ne bányásszanak Bitcoint, ne üzemeltessenek szervert, ne tegyenek fel légkondit, ne használják fűtésre a főzőlapot, stb.

 

Kellően általános megfogalmazás kéne, ami alapján a bíróság nekem adna igazat, ha addig jut a dolog.

Kérdés81 Creative Commons License 2019.07.20 0 0 4243

Sziasztok!

Azt szeretném megkérdezni, hogy ingatlan adásvételénél adott foglalónál, ha a foglalóban nem határoztak meg az adásvételre határidőt, akkor milyen szabályok érvényesek?

Előre is köszönöm!
K81

bandikaa Creative Commons License 2019.06.12 0 0 4241

A javítás, helyreállítás költségét lehet követelni, viszont lehet ragaszkodni az ugyanolyan minőségű vagy konkrétan azonos termékhez.

 

Azaz: Ha annyira tönkrement az ajtó, hogy csak cserével javítható (állíható helyre az állapota) akkor akár egy ugyanolyan új ajtó árát lehet követelni.

Előzmény: Gyaloghuszar (4239)
Nikolas27 Creative Commons License 2019.05.12 0 0 4240

Szivességi lakáshasználat címen volt szerződése páromnak abban az ingatlanban amiben 2 en laktunk, most a főbérlő felmondta, 15 nap határidőben, anno párom írta alá 30 ezer Ft ról amit rezsi fejében fizet, én eddig abban a tudatban voltam hogy albérleti szerződése van. Mi minden hónapban 60 ezret fizettünk a tulajnak amit tudunk bizonyítani is sosem volt elmaradásunk. Kaptunk haladékot a kiköltözéshez plusz 2 hetet, de azzal a kikötéssel hogy arányosan kifizetjük a 60 ezerhez képest az adott hónapot vagyis az a 2 hetet kB, viszont a a letanuzott aláírt szerződésünkben 30 ezer szerepel. Jogilag csak a 30 ezer után kérhetnék az arányos kifizetést. Ezzel az aláírt meghosszabított szerződéssel ha problémázik vagy  ki akarna tenni a lejárati idő előtt mikor én ki fizetném ki akarom fizetni a szerződésben foglaltakat de nem a 60 ezer után... megteheti? Vagy esetleg hívhatok rendör, ha ez a szerződés 2 tanuval aláirva plusz tulajdonos is aláirta nálam van megvéd ez a szerződés engem? még is ha ki akar rakni? hogy ő szegi meg a benne foglaltakat? Tudok ezzel ügyvédhez vagy rendörséghez fordulni? 

Gyaloghuszar Creative Commons License 2019.04.07 0 0 4239

Sziasztok!

Ha egy ingatlan bérlése során egy mára már 12 éves ajtóban kár keletkezik, a bérlőnek az új árat kell megtérítenie? Úgy általában, tekintettel arra, hogy a bérelt ingatlan nem új (a bérbe adás kezdetén sem volt), kötelezhető a bérlő az "új állapot" helyreállítására? És ha nem, hogy a fenébe számoltok ilyen esetben?

Előre is köszönöm a véleményeket!

Endrebácsi01 Creative Commons License 2019.04.02 0 0 4237

Szia! Budapest környékén tudok segíteni, nyugodtan hívj  06-20-326-2133-as telefonszámon.

Előzmény: Annamária Ferbert (4228)
tibikat Creative Commons License 2019.03.30 0 0 4236

Ez lemaradt.

Előzmény: tibikat (4235)
tibikat Creative Commons License 2019.03.30 0 0 4235

Sziasztok!

A mellékelt fotón amit írnak mit jelent? Margaréta is vàlaszthatnà ezt az utat? Úgy értelmezem, hogy bejelenti valaki, kijönnek és hivatalból felvezetik?

Ilyen esetben nem bírsàgoljàk meg a tulajt?

Milyen esetben bontatjàk el a kivett beépítetlen terület lévő "nem létező" ingatlant?

Én éppen egy ilyen ingatlanra licitàltam, azért van ezer kérdésem... A végrehajtóval nem tudok kommunikálni. Térképmàsolatot ha lekérem és nem az üres telek áll ott, akkor volt építési engedély vagy azt még (terveket pl.) nem vezetik oda fel? Esetleg ha hàz àll a térképen, akkor lehet van használatba vételi engedélye is csak nem vezették fel a tul.lapra? Építésügyi hatóságnàl nem merek érdeklődni,nehogy le akarják bontatni! Mi tévő legyek?

Köszönöm,ha tud valaki segíteni.

Előzmény: kígyószisz (4214)
murray Creative Commons License 2019.03.28 0 0 4234

a mostani fele legalább. 

2013ban adtuk el a panelt.  békás 8M . most uez 28M  legalább. 

Előzmény: Denzer (4229)
murray Creative Commons License 2019.03.28 0 0 4233

a zárcserét hagyd. 

erről csináltass másolatot. 

kamerázd be a lakást, ezt jelezd a tulajnak.  fillérekből megvan. 

ha ezt is ellenzi , keress másik albérletet. 

Előzmény: Törölt nick (4230)
Törölt nick Creative Commons License 2019.03.21 0 0 4230

Sziasztok!

Frissen kivett lakásnál (egyedüli bérlő vagyok) a tulaj nem hajlandó 1-nél több kulcsot adni nekem. Először úgy volt, hogy a 3 kulcsóbl kettőt megkapok, de a második még a festőnél volt. A megbeszélt időpont után, amikor átadták volna a másik kulcsot is közölte, hogy mivel egyedül lakom ott, mégsem hajlandó ideadni a második kulcsot.

Alapvetően nincs ellenemre, hogy a tulajnál legyen 1db kulcs a lakáshoz. Viszont az, hogy több kulcs is van, számomra nem behatárolható helyen/személynél a lakáshoz, zavar. Rendes szerződést írtunk, kiköltözési nyilatkozattal együtt.

Zárcserét tervezek, mivel nem vagyok nyugodt amiatt, hogy nem tudom kiknek van kulcsa még a lakáshoz. Az új kulcsokból egyet szándékozom átadni a tulajnak, de csakis egyet. A szerződés kiköti, hogy a bérbeadó beleegyezése nélkül nem végezhetek semmilyen átalakítást a lakásbon. Kérdésem: Mi történik, ha én a tulaj beleegyezése nélkül cserélek zárat? A szándék továbbra is megvan, hogy a rendelkezésére bocsájtsak egy kulcsot, de minél jobban ellenkezik, annál kevésbé szívesen.

Ha a cserére hivatkozva felmondja a bérleti szerződést, akkor a kaució visszajár? Az én értelmezésemben, igen, mivel kárt nem okoztam és nem én mondtam fel a szerződést, a meghatározott időtartamon belül.

Köszönöm előre is!

Denzer Creative Commons License 2019.03.20 0 0 4229

2014-ben egy Csepeli ( 21. ker) 54 négyzetméteres panel lakás árát mennyire tippelnétek?

Annamária Ferbert Creative Commons License 2019.03.19 0 0 4228

Sziasztok! Lakásvásárlás előtt állunk a párommal és segítséget szeretnék kérni hogy tudtok e ajánlani egy jó ügyvédet illetve hitel ügyintézőt aki ebben a segítségünkre lehet? Eddig voltunk pár bankban a lehetőségeinket felmérni de nem szeretnénk semmilyen buktatón fenn akadni ezért szeretnénk igénybe venni egy szakember segítségét.

Managa Creative Commons License 2019.02.21 0 0 4227

Üdv.
Földterület átminősítéssel kapcsolatos Törvényt-jogszabályt keresnék. Ami kimondja, hogy Nem lehet Földtörvény alá eső földterületet átminősíteni. 
Igen tudom, hogy az "átminősíthető" határidő 2017 decemberében lejárt. De mi van utánna?

Előre is köszönet.

kígyószisz Creative Commons License 2019.01.08 0 0 4226

Az elég érdekes lenne, mert - gondolom - társasházzá alakítják majd az ingatlant, ahogy elkészülnek a lakások (és esetleg a garázsok, stb. is), ilyenkor ezek külön albetétben szerepelnek.

Nem tartozik azonban albetétbe a telek, az mindig a társasház közös tulajdona marad.  

Előzmény: Aramixer (4224)
kígyószisz Creative Commons License 2019.01.08 0 0 4225

Ahogy előttem is írták volt, pert kell indítani a közös tulajdon megszüntetése iránt. Ilyenkor a bíróság ügygondnokot - egy ügyvédet - fog kijelölni a másik fél képviseletére.

A perben kérhető több lehetőség is: 1. hogy a többségi tulajdonos magához váltja az ingatlanhányadot és letétbe helyezi az összeget, ez esetben a bíróság az ítéletben intézkedik a tulajdonszerzésről és megkeresi a földhivatalt a bejegyzés iránt, vagy 2. árverésre bocsátják az ingatlant, amennyiben a felperes ezt a lehetőséget jelöli meg a keresetben.

Van egy harmadik is (pontosabban: ha ez járható, előzi a többit): a természetbeli megosztás, kérdés, hogy ez egyáltalán járható-e, az esetek többségében nem.

Tehát pereskedésre fel! Az ügy megoldható.  

Előzmény: crinc (4221)
Aramixer Creative Commons License 2019.01.07 0 0 4224

Illetve eszembe jutott még valami. Ennél az ingatlannál a telek az építtető tulajdona marad a lakások átadása után. Ez lehet probléma?

Előzmény: Aramixer (4223)
Aramixer Creative Commons License 2019.01.07 0 0 4223

Sziasztok!

 

Lakásvásárláson töröm a fejem és szóba kerültek új építésű ingatlanok is. Az egyiknél már elkezdték a mélygarázst ásni de még nincs építési engedélyük. Azt mondták, hogy 1-2 hónapon belül meglesz. Azt szeretném kérdezni, hogy ilyen esetben szabad-e szerződést kötnöm velük? Az állításuk szerint már a lakások kb negyedét eladták.

Troll Lee Creative Commons License 2018.11.18 0 0 4222

Pert kell indítani a közös tulajdon megszüntetésére.

Google: "közös tulajdon megszüntetése per".

 

A legegyszerűbb, ha a bíróság árverést rendel el. A 3/4 pénzt megkapjátok ti, a maradékkal meg lesz valami.

Előzmény: crinc (4221)
crinc Creative Commons License 2018.11.18 0 0 4221

Tisztelet-teljes üdvözletem a Hozzáértőknek!

Hogyan adható el egy családi ház, ha annak az egyik (1/4) résztulajdonosa 12 éve külföldre távozott és tartózkodási helyéről, semminemű elérhetőségéről nincs tudomásunk? A felkutatására tett kísérleteink sem vezettek eredménye. A megtalálásra irányuló rendőrségi eljárás, nemzetközi keresés pedig avval zárult 3 évvel ezelőtt, hogy: megtalálták, de elzárkózik a kapcsolatfelvételtől; és tartózkodási helyéről semmilyen információ kiadásához nem járul hozzá.

Megelőlegezett köszönet a  segítő válaszért!

 

kanapekamred Creative Commons License 2018.11.10 0 0 4220

 

 

 

Nem neked kell aggódni. Hanem a vevőnek. Így van ingatlanod is meg pénzed is.

 

 

 

 

Előzmény: Lucas_ (4217)
ledorgol Creative Commons License 2018.05.15 0 0 4219

Üdvözlet !

 

Ingatlan közvetítői díjat lehet a Nav-nál visszaigényelni ?

Fizetnem kell valamennyi illetéket és így kijönne belőle.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!