Keresés

Részletes keresés

marani Creative Commons License 2020.06.16 0 0 2566

Peres eljárás indítható. Azt indíthatja a vélelmezett apa, az anya, a gyermek. A pert a kiskorú gyermek és az anya a gyermek három 3 éves koráig, a vélelmezett apa az apasági vélelem keletkezésétől számított 1 éven belül indíthatja meg.

Előzmény: mzsolty (2565)
mzsolty Creative Commons License 2020.06.16 0 0 2565

Tudom a józan paraszt ész azt diktálja hogy ha már egy kapcsolat megromlott és a fel(ek) más partnerrel folytatják az életüket, akkor minél kevesebb kapcsolat maradjon eltávolodott házaspár között, ergo a gyermek neve.

De elméletben egyedüli személyként a férj (B.) nem indíthat eljárást az apaság megdöntésének vélelmére ha a gyermek biológiai szülei nem tesznek ugyanígy? Tehát azt nekik is indítványozniuk kell hogy még a válás hivatalossá válása előtt megkaphassa a gyermek a biológiai apja családnevét?

Viszont ha a 300 napos életközösség megszűnés ténye nem áll fenn, vagy a biológia szülők/vér szerint apa nem indítványozza(ák) ez esetben indítható peres eljárás?

 

Előzmény: marani (2564)
marani Creative Commons License 2020.06.16 0 0 2564

B.

A három fél kérelmére indulhat az apaság vélelmének megdöntése nemperes eljárásban, ha a házastársak életközössége legalább háromszáz napja megszűnt. A vér szerinti  apának teljes hatályú apai elismerő nyilatkozatot kell tennie. Mindhárom félnek meg kell jelennie a meghallgatáson. Ha a férj nem jelenik meg, akkor a nevén marad a gyerek, ez esetben tartásdíj fizetésére is kötelezhető.

Ha a nem peres eljárás nem járható út, akkor peres eljárás indítható.

Előzmény: mzsolty (2563)
mzsolty Creative Commons License 2020.06.15 0 0 2563

Üdv

 

Az alábbi szituációban jogilag ki a születendő gyermek apja, kinek a nevére kerül a gyermek?

Amennyiben még a bíróság által kimondott válás előtt születik gyermeke a feleségnek az új kapcsolatból, úgy a gyermek a biológia apa nevét kapja, vagy még a férj nevét?

Ez esetben a még jogilag aktuális férj kötelezhető gyerektartás fizetésére? A feleség már az új párjával él egy háztartásban.

Tehát hogy érthető legyen, a nevek kitaláltak.

Férj és feleség: B. Károly és B. Károlyné

Lesz egy gyereke B. Károlynénak K. Andortól.

A gyermek születésekor már B. Károlyné és K. Andor együtt élnek.

Mi lesz a gyermek családneve, B. vagy K?

 

Bea8207 Creative Commons License 2019.04.25 0 0 2562
Segítséget szeretnék kérni élettársi kapcsolat megszűnésével kapcsolatos jogaimról, kötelezettségeimről,lehetőségeimről.
Nevelőszülőknél nevelkedtem, ezért az állam támogatta a lakásvásárlásomat. Miután megvettem a házat szépen berendeztem. Ezután ismerkedtem meg a jelenlegi élettársammal.17 éve vagyunk együtt, született két kisfiunk. Közben a lakásba berendeztünk egy fűrdőszobát, cseréltünk három ablakot,lepadlóztuk a szobákat és különböző berendezési tárgyakat vásároltunk. Az ő fizetéséből éltünk, én a gyerekekkel voltam otthon. Mióta a kicsi betöltötte a harmadik életévét közfoglalkoztatott vagyok, én kapom a családi pótlékot s én veszem igénybe a családi adókedvezményt is. Pár éve nagyon megromlott a kapcsolatunk, előfordult, hogy kezet is emelt rám. Én tűrtem, mert csak a gyerekekre gondoltam, hogy rendes családi körülmények közt tudjanak felnőni.Sajnos a helyzet nem változott. Igaz kezet az utóbbi két évben nem emelt rám, de parancsolgatott és próbált irányítgatni. Pár hónappal ezelőtt már nem bírtam tovább, s közöltem vele, hogy érzelmeim elmúltak, s a továbbiakban nem kívánok vele együtt élni.Ezt mintha nem is neki mondtam volna semmi reakciót nem váltott ki belőle. Két héttel ezelőtt írásban szólítottam fel arra, hogy az 1/1 tulajdonomban lévő családi házamat hagyja el és keressen albérletet. Ő a gyerekekre hivatkozva azt mondta nem megy el, ne is álmodjak ilyenekről. aztán pár nap múlva újra feljött a téma s elkezdett követelőzni, hogy addig tuti nem megy sehova,amíg a lakásfelújításra fordított összeget meg a szülői házának értékesítéséből származó 1,2 millió forintott ki nem fizetem neki, plussz a közös berendezések felét adjam át neki. Az örökséget közösen feléltük a mindennapi kiadásokra mert akkor neki sem volt munkája. Semmi jelenleg meglévő vagyontárgyra nem lett fordítva.A lakásfelújításra fordított összeg értéknövelő hatását tudomásom szerint el kell felezni mert a törvény a gyermeket nevelő anyák védelmében ezt előírja.A felszólító levelemben adott határidő hamarosan letelik. Milyen jogszerű eszközökhöz folyamodhatok, hogy ne kelljen elviselnem minden hétvégén a veszekedéseket s ne lakjon a házamban. Ráadásul a gyerekek is látják, hallják ezt, amit már nagyon szeretnék elkerülni. Amennyiben a megadott határidőre nem költözik ki kizarhatom a lakásból? A vagyonmegosztással kapcsolatban jól értelmeztem a jogszabályokat? Amennyiben gyermekelhelyezési per lesz számít-e az ő jobb jövedelmi viszonya vagy az én lakáshelyzetem vagy csak a pszihológiai tesztet és az életvitelünket veszi számításba a bíróság?Segítségüket köszönöm.
Kisisti30 Creative Commons License 2015.07.31 0 0 2561

Üdv Mindenkinek!

Tud valaki korrekt válóperes ügyvédet ajánlani Kecskeméten?

Itt vagy a kisisti30@gmail.com címen.

Válaszokat elöre is köszönöm.

*Steve Creative Commons License 2014.01.28 0 0 2560

nana ha szakítanak és a hölgyet kirakja   és arra a címre volt bejelentve ő is meg a gyerek is akkor jogot formálhat az ingatlan értékének  egy harmadára

 

nálam ezt az ügyvédem emlitette mint mellékszál pontosan nem tudom ,hogy van de valami ilyesmi van ..

Előzmény: dr.C (2558)
Törölt nick Creative Commons License 2013.12.23 0 0 2559

Nem hiszem, hogy ennek ez a jogszerű módja. Te saját hatáskörben érvényesen nem szabhatsz határidőket és nem változtathatsz meg jogerős bírósági határozatokat.

Ameddig nincs új ítélet, neked a régi szerint kell teljesítened. Mint ahogy természetesen neki is. Ha úgy érzed, hogy a másik fél megszegte a megállapodást, jogorvoslatért első körben a gyámhivatalhoz, illetve ez után a bírósághoz fordulhatsz. És csak ez UTÁN, ha már van a kezedben JOGERŐS határozat, szüntetheted meg a fizetést, szerintem...

Előzmény: Törölt nick (2557)
dr.C Creative Commons License 2013.12.23 0 0 2558

Bendegőz! A megvásárolt ingatlan automatikusan nem lesz közös vagyon! Fontosabb azonban, hogy - ha élettársként éltek - vajon a vásárlás nyomán nem lehet-e azonnal tulajdonjogi igénye az élettársadnak, hiszen az élettársi életközösség alatt szerzett vagyon közös tulajdonnak minősül... Én a vásárlás előtt választanék egy ügyvédet, aki a körülményeiteket megismerve tud tanácsot adni a tulajdonszerzés kapcsán.

Előzmény: Bendegúz76 (2554)
Törölt nick Creative Commons License 2013.12.23 0 0 2557

Szia !!!

 

Válaszodat köszönöm.

Perelni nem akarok. Gondoltam hogy határidő előtt 60-90 nappal küldők 1 tértivevényes levelet amiben felszólitom hogy mutason be egy iskolalátogatási igazolást, ellenkező esetben nem folyósitok tovább a tartás díjjat.

Ha később perel tudom igazolni hogy  rendezzük a további időre a tartásdíj kérdését .A 30 napos határidő az irásbeli válaszra őt is köti, ha nem válaszol úgy önként lemond a tartásdíjről.

Nem hivatkozhat arra hogy önkényesen megszüntettem.

Előzmény: Törölt nick (2556)
Törölt nick Creative Commons License 2013.12.23 0 0 2556

Ha jól tudom, kérésedre kötelesek igazolni az iskolalátogatást. Ha nem teszik meg, először fordulj az illetkes gyámhivatalhoz, hogy szólítsa fel a másik felet erre, ha az sem elég, akkor irány a bíróság.

 

Nem szép dolog, de indíthatsz pert is a gyereked ellen, hogy a bíróság megállapítsa az érdemtelenségét a tartásra.

 

60. § (1) Rokonaival szemben, az alábbi rendelkezésekben meghatározott körben, az jogosult tartásra, aki magát eltartani nem tudja és akinek tartásra kötelezhető házastársa vagy bejegyzett élettársa sincs.

(2) Tartásra a munkaképes leszármazó is jogosult, ha erre szükséges tanulmányai folytatása érdekében rászorul.

(3) Nem jogosult tartásra a nagykorú, ha magatartása miatt arra érdemtelenné vált.

(4) A gyermek a szülő érdemtelenségére általában nem hivatkozhat, ha a szülő tartási, gondozási és nevelési kötelességének eleget tett.

 

Ez valószínűleg végleg tönkreteszi a kapcsolatod a gyerekeddel, szóval csak akkor indíts ilyen pert, ha erre elszántad magad és felkészültél a várható következményekre...

Előzmény: Törölt nick (2555)
Törölt nick Creative Commons License 2013.12.22 0 0 2555

Szép napot !

 

Az iránt érdeklödőm hogy kérhetek-e iskola látogatási  igazolást ha a gyermekem betőlti a 18. életévét hogy jár-e  iskolába vagy tanul-e napali tagozaton.

Vagy milyen modja van, hogy ellenörizzem jogosult-e tartásdijra ?

Illetve hol lehett kérni esetleg a megszüntetést,

Úgyan is a gyeremekem nem hajlandó velem komunikálni.sem telefonon sem emailban, sms-ben.

Vármo a válaszokat tanácsokat, további szép napot.

Bendegúz76 Creative Commons License 2013.11.30 0 0 2554

Üdvözlök mindenkit!

 

Abban kérném a segítséget,hogy szeretnék vásárolni egy ingatlant / ez a lényeg,hogy én /,de van egy élettársam és ha jó tudom akkor 5év eltelte után minden közös vagyonnak számít?Ő még nem magyar állampolgár,van egy közös kisfiúnk aki 16hónapos!Már itt lakik nálam Magyarországon kb 5 - éve!

Sajnos én elváltam és az előző családi házból nem igazán jöttem ki pozitívan,amit beletettem pénzt és jóval többet mint a volt feleségem azt elbuktam,mert minden fele-fele arányban lett elosztva!

Van erre megoldás,hogy ez ne forduljon elő mégegyszer,amit remélek,hogy nem fogunk szétmenni de azért ott van a kis ördög a vállamon,hogy okosabb legyek most!

Hogy tudom  " bebiztosítani " magamat,van erre valami megoldás?

 

Köszönöm a segítséget!

roomi Creative Commons License 2013.11.28 0 0 2553

Hi. Értem amit irtál, ma voltunk közjegyzőnél. :-). A bemenetel után ki is kellett jönnünk és előszor anyut hallgatta meg egyedül. Megbeszélték, hogy Ő mit szeretne és anyu azt mondta, hogy én és a ferjem legyek az örökösei, mivel mindent mi csinalunk es mi latjukel.  Igy nem végrendelkezés lesz, hanem öröklési szerződés. A férjem azonban azt szeretné, ha en lennek 100% ban az örökös. Ő nem tart erre igényt, anélkül is segít. Meg alszunk ra egyet. Még sírtam is hogy ilyen helyzetbe kerultem. De ez teljesen az anyu ďöntése volt. Köszönöm a segítséget. 

 

Előzmény: dr.C (2552)
dr.C Creative Commons License 2013.11.28 0 0 2552

Lásd előző válaszom, felindultság érthető, de a célt nem éritek el...

roomi Creative Commons License 2013.11.26 0 0 2551

Szia. Köszönöm. Mondtam anyunak , hogy ne erőltesse mar ezt 100% nekem es a testvereimnek meg semmi. Teszem ezt annak ellenére, hogy meg a telefont sem veszik fel, csak ha kell valami. :-((. Talán a közjegyzőnek hinni fog. Illetve kivancsi vagyok mit fognak ott mondani. Ilyen dolgokkal jött ma elő, hogy ha nem tudná magát ellátni akkor csak rám es a ferjemre szamíthatna. Szerinte nem érdemelnek semmit. Mégegyszer köszönöm.

Előzmény: dr.C (2550)
dr.C Creative Commons License 2013.11.26 0 0 2550

de így a testvérek kötelesrész iránti igénye megalapozott lesz, de az anyukád szándéka nem fog maradéktalanul teljesülni

Előzmény: roomi (2549)
roomi Creative Commons License 2013.11.26 0 0 2549

Hi.Csütörtökön megyünk közjegyzőhöz. Anyu ragaszkodik ahhoz, hogy 100% ban én örököljek, mivel a tesóim nem törödnek vele. De rühellem az ilyen dolgokat. Nem akarom itt a hülyét csinálni, de jobban örülnénk a férjemmel az1/6-1/6-4/6 megoldásnak. Egyszerűen nem akarok senkivel pereskedni a későbbiekben. Olvasgatom itt a dolgokat, de nem tudom, h az a biznyos kötelesrész mennyire köteles?

Előzmény: kicsimag (2540)
Peter Altenberg Creative Commons License 2013.11.22 0 0 2548

Köszönöm. Egyelőre nem találom, segítenél még (vagy más)? Kösz.

kicsimag Creative Commons License 2013.11.21 0 0 2547

Szia!

Az illetéktörvényben fogod megtalálni.(abban az esetben ha rátudsz ugrani a joggszabály jan.1 utáni állapotára)

 

Előzmény: Peter Altenberg (2545)
Peter Altenberg Creative Commons License 2013.11.21 0 0 2546

Pbáltam nézi a "csaladjog.hu" és más önálló honlapokon, de a tegnap bejelentett változásról még sehol nincs szó. A friss hírek malmai lassan őrölnek.

Peter Altenberg Creative Commons License 2013.11.21 0 0 2545

Üdvözlet.

Napi friss hír, hogy 2014. jan. 1-től megváltozik a házastársi ajándékozásra vonatkozó jogszabály. Megszűnik az erre vonatkozó illeték, és egy házastárs illetékmentesen ajándékozhat vagyontárgyat (vagyonrészt) a másik házastársnak.

MEgköszönném, ha megadná valaki a pontos jogszabály linkjét. Plusz: kérdezem még: a két házastárs közötti örökségi (öröklési?) illeték is megszűnik?

dr.C Creative Commons License 2013.11.17 0 0 2544

ha úgy szól a végrendelet, ahogyan írtam, úgy nem fog ütközni a kötelesrésszel. Végrendelet többféleképpen alkotható meg érvényesen, az ügyvéd is az egyik lehetőség, a közjegyző a másik. Én mindenképpen ezek közül javaslom valamelyik utat, mert ez jogi közreműködést jelent, ami elvileg kizárja az érvénytelenségi problémát.

Előzmény: roomi (2543)
roomi Creative Commons License 2013.11.17 0 0 2543

Köszönöm. Ha vki végrendelkezik és meghatározza az arányokat akkor ez nem fog utkozni a koteles resszel? Ügyvédhez vagy közjegyzőhöz kell mennem, hogy minden korrekt legyen? Formaisag stb.,ne lehessen belekotni? Illetve anyu donthet abban, hogy halala utan milyen arányok legyenek? KOSZI.

Előzmény: dr.C (2542)
dr.C Creative Commons License 2013.11.17 0 0 2542

Ha édesanyád úgy végrendelkezik, hogy 1/6-1/6-od a két testvéredé, 4/6-od a tied, úgy a testvéreidnek további - kötelesrész vagy bármi más - igényük nem lehet. (ez egy kicsivel több számukra, mint az általad említett 70-15-15 %) Egy dolog nagyon fontos, a végrendeletnek érvényesnek kell lennie, tartalmi és formai szempontból egyaránt, erre vigyázzatok!

Előzmény: roomi (2541)
roomi Creative Commons License 2013.11.17 0 0 2541

Nagyon koszonom a valaszt. Tényleg , mi csinálunk mindent a testvéreim semmivel sem törödnek vagy segítenek. Ennek ellenére anyut arra próbálom terelni, hogy ők is örököljenek, de azt igazságtalannak tartanám, hogy 1/3-1/3-1/3. Anyu legszívesebben egy szöget sem hagyna rájuk. Tulajdonképpen egy olyant belehetne betonozni, hogy 70 15 15 ? Az említett lehetőségek közül mi lenne a ,,legjobb,, megoldás? Pereskedni, vitazni egyikel sem akarok. Nem vagyok egy mimoza, de nekem ez az egész igy is kellemetlen. Üdv Viki

Előzmény: kicsimag (2540)
kicsimag Creative Commons License 2013.11.17 0 0 2540

Kedves Roomi!

 

Ha édesanyád végrendelkezik -amelyben rád hagyja a házat- akkor a tesvéreid kérhetik a köteles részüket.  

Viszont, ha valóban ti gondoskodtuk anyukátokról, és ő is azt szeretné, ha ti lennétek a kizárólagos örökösei, akkor szerintem kössetek egy öröklési v. tartási vagy életjáradéki  szerződést.  

Ha tartási /életjáradéki szerződést köttök egymással, akkor az ingatlan tulajdonjogát már a szerződést megkötését követően a nevetekre bejegyzik, édesanyátoknak pedig a tartási jogot (tehát a szerződésben foglaltak szerint vállaljátok, hogy élete végéig hozzájárultok a tartásához v. gondozásához), ill. a holtig tartó haszonélvezeti jog bejegyzésével lesz biztosítva az, hogy édesanyátok élete végéig használhatja az ingatlant. 

 

Viszont ajándékozással is rátok ruházhatja az ingatlan tulajdonjogát- anyukátok a haszonélvezeti jogával terhelten, annak érdekében, hogy ő is biztonságban érezhesse magát, hogy nem teszitek ki a lakásból.  

Ha édesanyátok később elhuny, az ajándék tárgyául szolgáló ingatlan - ha a szerződésben eltérően nem rendelkeztek, és nem telt el 15 év- a hagyaték értékébe beleszámít. Viszont ebből nem vagytok kötelesek kiadni a köteles részt.

Előzmény: roomi (2539)
roomi Creative Commons License 2013.11.16 0 0 2539

Hi. Segítene vki. Hogy csinaljam? Keresek egy csakadjogaszt. Roviden. Apu 3 eve meghalt. 3 an vagyunk lanyok testverek. Mindenkinek mar felnott gyerekei vannak. Mi lakunk anyuval egy telepulesen , de a testvereim sincsenek messze , 20 ill.30 km en belul. Mindent mi csinalunk a ferjemmel nincs is ezzel gond,de.......A testvereim nem jarnak es csak ritkan hivjak. Kb. 2 hete anyu azt mondta, ha meghal nem szeretne ha 1 szoget is elvinnenek innen. Gondolom ez nem ilyen egyszeru a koteles resz miatt. Sot most jutott eszembe az is, hogyan lehet az hogy 3 ev ota nem volt hagyateki targyalas apu halala utan. Azt tudni kell, hogy a szuloi hazban apamnak nem volt 1% tulajdonresze sem. Ez a szuleimnel nem jelentett gondott tobb mint 50 evig eltek egyutt. Vegrendelet, ajandekozas,kozjegyzo, ugyved?? Koszonom.

kicsimag Creative Commons License 2013.11.15 0 0 2538

A tárgyaláson miért nem szóltál az ideiglenes intézkedés miatt? Gyorsan írj egy új  beadványt a bíróságra ez ügyben.

 

Ha ez az első "békítő" tárgyalás volt, akkor magától nem is fog kitűzni új tárgyalást a bíró , hanem a feleknek kell kérniük. 

 

Előzmény: roza763 (2537)
roza763 Creative Commons License 2013.11.13 0 0 2537

Egy ismerősőm kért segítséget egy másik fórumon (nem az indexen), de nem kapott választ. Hátha itt tud valaki ebben segíteni, tanácsot adni, elmondani a következményeket, lehetőségeket vagy csak elirányítani valahova. Bemásolom: 

 

 

"Véleményt szeretnék kérni a következő helyzet megoldására.
2 kisiskolás gyerekem van, nyári szünet elején elköltöztem velük az apjuktól -miután többször bántalmazott, majd az utolsó alkalommal 8 napon túl gyógyuló sérülést okozott, eljárás folyamatban súlyos testi sértés miatt- albérletbe mentünk.
Beadtam a válópert (május elején)és ezzel egy időben kértem ideiglenes intézkedést a gyerekek és a lakáshasználat ügyében. Nem történt semmi, nem volt tárgyalás emiatt külön. A mai napon volt az első tárgyalás, ahol a bíró nem hozott ideiglenes intézkedést.
Vagyis továbbra is közös a felügyelet, nincs szabályozva se a láthatás, se a tartásdíj, se a lakáshasználat.
Azt mondta a következő tárgyalás legkorábban 3 hónap múlva várható, de inkább később, mert nagyon leterheltek.

Sajnos nem lesz közös megegyezéses válás, ez biztos.

Nekem most már igen komoly anyagi gondot okoz az albérlet fenntartása és a megélhetés, de a házba visszamenni nem merek, holott 50-50% a tulajdonrészünk.

Az a kérdésem, hogy ilyenkor országon belül elköltözhetünk-e a férj hozzájárulása nélkül? Ez iskolaváltást is jelentene a gyerekeknek és a láthatás is nehezebb lenne, mivel sok km-rel mennénk arrébb. Ott lakik a családom, akik anyagilag nem nagyon tudnak támogatni, de náluk tudnánk lakni és a gyerekekkel kapcsolatos dolgokban is kapnék tőlük segítséget.

A gyerekeket kb 2 havonta keresi az eddigi tapasztalat szerint, de megfenyegetett, hogy amíg közös a felügyelet, azt csinál, amit akar és ha olyat lépek, ami neki nem tetszik/ellene van, élni is fog ezzel.

Gyerektartást hol küld, hol nem, nem tudom, min múlik, és azt sem értem, az összeget mi alapján számolja ki.

Még azt szeretném megkérdezni, milyen hatással lehet a gyerekelhelyezésre egy ilyen lépés, mivel a gyerekek kizárólagos felügyeletét a tárgyaláson ő is kérte.

előre is köszönöm a tanácsokat."

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!