A rendszerváltás környékén, mikor fogytán volt a kétbetű-négyszám rendszám, ismételten kiadtak korábbi kombinációkat. Logikusan 1990-ben kevés olyan jármű volt forgalomban, ami a hatvanas évek elején kapott rendszámot. Ezért a nagymotor sorozatot pl. magánautóra adták ki. Ez persze nem jelentette azt, hogy az EL 01-90 frsz.-ú Pannónia és az EL 01-90 frsz.-ú Lada egyidőben forgalomban volt. Ha mégis akkor is a járműkategóriának megfelelően más formájú volt a rendszám.
Az okmányirodában pedig a számítógépen a Lada már szerepelt, a Pannónia még nem. Kislány meg a rutint ismerte, nem világosított fel, no meg ő sem tudta, hogy a kartonos nyilvántartásban a te motorodat is megtalálja.
Velem esett meg, hogy bevittem a Pannónia forgalmiját, hogy nézzenek már a rendszám alapján utánna, hogy kié lehetett utoljára. Erre a válasz az volt, hogy ez egy Zsiguli 1200-as rendszáma. Kezemben a forgalmival akkor erre mit mondjak: Ez itt Abszurdisztán.
Ja, azt lehet, hogy én is megtudom mondani korabeli forrásokból, hogy ki vette meg az első kereskedelmi forgalomba került ikerdugóst. De ezek után mekkora hitele lehet akár a korabeli forrásnak is?
Az az érdekes, hogy büdösnagy bürokratikus ország vagyok mind a mai nappig, a jegyzőkönyvről is jezsőkönyv készül, főleg akkor, és hogy az utókornak nem maradt fent semmi adat, papír...
Angliában például a Brough Superior klub a motor- vagy vázszám alapján megmondják, hogy kinek, mikor, hova adta el a gépet a gyár, pedig a gyár már a 30-as években bezárt.