Keresés

Részletes keresés

saválló Creative Commons License 2025.08.31 0 0 7736

"...nem tudom, hogy legközelebb hogyan lehetne ezt megúszni."

Nem pénteken ill. szombaton arrafelé utazni?

Vasárnap reggel oda alig forgalom, visszafelé kicsivel később, de megint sima liba, Mostarba szerdán délelőtt mentünk majd onnan vasárnap hazafelé megint semmi fennakadás se oda sem pedig visszafelé.

Sehol dugó torlódás.

Előzmény: The_Rible (7735)
The_Rible Creative Commons License 2025.08.30 0 0 7735

Most is Neumnál mentem át lefelé és visszafelé is, és pár perc alatt átjutottunk, egyáltalán nem kellett várni. Visszafelé konkrétan mi voltunk az egyetlen autó.

Viszont: Mosztáron átjutni egy rémálom volt (tegnap, pénteken). Odatelpítették azt a rengeteg áruházat Metkovic felé Mosztár után, ami odavonzza a forgalmat, legalább fél óra volt átvergődni azon a szakaszon, és utána jött még a fekete leves, az egész Mosztári elkerülő (Jablanica felé) állt. Azt gondoltuk, hogy biztos valami baleset, piac stb. miatt, de semmi, sőt utána még Mosztár után is lépésben lehetett haladni. Legalább egy órát vesztettünk.

És még csak azután jött az elképzelhetetlen: Konjic előtt (a Jablanicai tó mentén) megállt a forgalom kb. 20 km-rel a város előtt. Onnantól csak szakaszosan haladva kb. egy óra alatt értük el Konjicot. Mivel felváltva indult el a sor, illetve jöttek szembe az autók (szembe sem volt folyamatos haladás), azt gondoltuk megint, hogy valami baleset maitt egy sáv járható és váltakozva engedik a forgalmat. De megint: Semmi. Gyakorlatilag a Kakanji közlekedési lámpa fogta meg a forgalmat. Még soha még csak hasonlót sem tapasztaltam ott eddig.

Szóval jó két órával lassabban értünk haza. Mivel nem is értem mi történt, nem tudom, hogy legközelebb hogyan lehetne ezt megúszni.

Bosanac Creative Commons License 2025.08.28 0 0 7734

2 hónapja belföldi (autós) ellenőrzéskor mondja a rendőr, hogy "elég lesz a lakcímkártya". Hát tátva maradt a szám...

Előzmény: ufonauta2 (7731)
nyárelő Creative Commons License 2025.08.27 0 0 7733

Üdv  Mindenkinek !

Kérdezném: mi a vélemény a Jadran Holydays Utazási irodáról? (Budapest, Király u 80)

A mandarinszüret programjuk érdekelne...Utazott valaki velük?

Köszönöm a válaszokat!

fekvőrendőr Creative Commons License 2025.08.25 0 0 7732

Tőlem csak 2021-ben /COVID/ kértek forgalmit, útlevelet/SZIG-et, és vezetői engedélyt.

Ez azért volt, mert az itthoni elhalasztható okménycser, műszaki vizsga lejárta külföldre nem volt érvényes. Ezt többen megszívták...

ufonauta2 Creative Commons License 2025.08.24 0 0 7731

Azért érdekes, hogy pont a magyar oldalon. Hiszen Magyarországon már nem is kell, hogy nálad legyen. Engem két hete igazoltattak a Szentendrei úton és csak a személyit kérték. DÁP alkalmazás elég volt nekik. Azóta lejöttünk Blacéba Bosznián át és Gradiskánál és Gabela poljénél is elég volt a személyi. Az isten se tud ezeken a határőrökön kiigazodni.

Előzmény: Bosanac (7730)
Bosanac Creative Commons License 2025.08.23 0 0 7730

2025.08.22-én a szerb-magyar határon Bácsalmásnál a magyar oldalon - kifelé is meg befelé is - konkrétan elkérték a jogosítványt is.
Ha jól értelmeztem, valami olyasmit mondott a rendőr, hogy ez a protokoll. 
Korábban nem emlékszem ilyenre.

Előzmény: chubbyka (7727)
chubbyka Creative Commons License 2025.08.16 0 0 7729

Köszönöm még egyszer!! Belehúztunk...

Előzmény: saválló (7728)
saválló Creative Commons License 2025.08.16 0 0 7728

Persze miért is ne utaznál?

Passport a lényeg a határon vagy a személyi, a jogsi.. ha estleg kéri/kérné vki ...ja...pedig itt volt...lehet otthon maradt...no fene.:-) 

Előzmény: chubbyka (7727)
chubbyka Creative Commons License 2025.08.16 0 0 7727

Nagyon köszönöm, hogy válaszoltál! Ma reggel indultunk volna, minden lefoglalva. Nem találom a jogsit. A telefonomon ott van, tudom, persze, nem szabályos. Belevágjunk szerinted?

Előzmény: saválló (7726)
saválló Creative Commons License 2025.08.16 0 0 7726

Jogosítványt?

Tőlem még sosem kérték, a "Passportot" viszont igen.

Előzmény: chubbyka (7725)
chubbyka Creative Commons License 2025.08.16 0 0 7725

Szeretném megkérdezni, emlékeztek arra, hogy mindig kérik-e a jogosítványt a határon belépéskor?

mackófarm major Creative Commons License 2025.08.06 0 0 7724

Sziasztok, Sarajevoban keresnék jó szállást , motorozni mennék a barátokkal , most rakom össze az útvonaltervet.... találtam egy M3 nevűt, az jó helyen van, de se email-re, se telefonra nem reagálnak...pontosabban , aki felvette a telefont makogott valamit, hogy  a főnök válaszol majd az emailemre, de ő nem tud érdemi választ adni... azóta is várok, pedig szept 15 re kéne találnom valami városszéli kis motelt... próbálkoztam egy másikkal is egy Bella motellel is, azzal is ugyanez a helyzet, ott még a telefont se vették fel... a booking.com szerint van szobájuk, de így nem merném lefoglalni... tud valaki segíteni, ha csak egy  másik  hotel nevét és elérhetőségét kapom meg, már az is jó, a többit intézem... előre is köszönöm

saválló Creative Commons License 2025.08.03 0 0 7723

Negatívum....hát legyen.....második héten hideg volt a víz..:)

Tavaly végig 28-29 fokos volt.

Horvátoktól a rendszeres 21 fokos víz,  és az elszállt árak miatt menekültünk el, így lett Bosznia, eddig bejött. 

saválló Creative Commons License 2025.08.03 0 0 7722

Hegyi=Helyi.....telefonról írni agyrém..

.

Előzmény: saválló (7720)
saválló Creative Commons License 2025.08.03 0 0 7721

Negatívum?

Ha lenne tavaly után nem mentünk volna ugyanoda az idén,  és nem foglaltunk volna már most jövőre 2 apartmannt  is.

saválló Creative Commons License 2025.08.03 0 0 7720

Inkább szombat vasárnap zsúfoltabb mert akkor több a "-hegyi strandoló. 

Mi a saját teraszunkról jártunk le fürödni, 18 lépcsőfok, és ott is napoztunk saját nyugágyon ill. árnyékban .

Horvátországba? Hiszen onnan "menekültünk" ide Boszniába a túlzsúfolt jéghideg tengervíz ill. az elszállt árak miatt.

Kirándulások tavaly megvoltak. Kravica vízesés , Blagaj Tekija,  Sarajevo, Mostar.

Mi először tengerpartozunk majd pl. az idén is volt utána 4 nap Mostar.

Előzmény: jegesborj (7719)
jegesborj Creative Commons License 2025.08.03 0 0 7719

Köszi. Strand mennyire zsúfolt? Jártatok át Horvátországba? Mi a negatív, mert biztos van valami.

Előzmény: saválló (7718)
saválló Creative Commons License 2025.08.03 0 0 7718

Nagyon olcsó minden azt tudom írni, hogy mi mennyi pontosan nem tudom, de próbálok néhány árat írni fejből.

-benzinkútnál a 6 literes ballonos víz 2.90 BAM volt

-lent a parton a kisboltban csak 5 literes van az is kb ennyi

-gyümölcsök kilója (barack,dinnye, szőlő..stb...4-4.50

-pékárú....lövésem sincs ami kellett azt vettem meg....

Minden sokkal olcsóbb, mint itthon...

-gombóc fagyi 2.50 BAM

-étteremben kávé 2.50

-limonádé 4-4.50 (alkoholról árakról nem tudok írni mert nem élünk ilyesmivel )

-pizza 8-10-12 BAM...változó

-Mostarban 2 pizzát hoztam pizzériából 14 EUR-volt a 2, (horvátoknál gyerek 17 eurót fizetett egy pizzáért valahol..)

Gázolaj 2.39-2.40 volt....

Szerintem eben guba, minden rohadt olcsó, a szállás, üzemanyag, élelmiszer, étterem stb....

Én a Neum beach öböljében laktam közvetlen a strand felett, az öböl végén van kettő kis bolt, a bal oldali igaz pici, de ami kellett az volt mindig, naponta jártam oda friss pékárúért + ami kellett ca.  8-10 EURO volt naponta.

Pontosan lövésem sincs az árakról, de kérdezz nyugodtan.

Euróval lehet majd mindenhol fizetni, kisboltban a kasszánál ki van írva az ár BAM-ban alatta pedig EUR-ban, az ember csak szól, hogy Euróval fizet, és ennyi, visszajáró tetszés szerint, ha kell EUR ha nem akkor BAM.

Persze volt olyan souvenieros ahol nem lehetett Euroval fizetni, azt otthagytuk, kenje a hajára az áruját.

Mivel pénzváltó nincs honnan szerezzen az ember kp-t?

Érdekes se Neumban se pedig Mostarban sehol sincs pénzváltó, bezzeg Szarajevoban szinte 50 méterenként van.....

Előzmény: jegesborj (7717)
jegesborj Creative Commons License 2025.08.03 0 0 7717

Szia. Ellátás nélkül megyünk Neumba. Árakról írj légy szíves.

Előzmény: saválló (7716)
saválló Creative Commons License 2025.07.27 0 0 7716

Üdv!

Hazaérkeztünk, 2025.07.13-07.27-ig voltunk 2 hetet Boszniában.

10 nap Neum, 4 nap Mostar.

Lefelé, már írtam a tavalyi 9.5 órás út ( 650 km ) helyett az idén majdnem 1.5 órával korábban értünk le.

Feltehetőleg több az autópályás szakasz, így fejből asszem 3x fizettem pályadíjat.

A tenger az első héten még elfogadható hőmérsékletű volt kb. 23-24 fokos volt ( idén elfelejtettem a hőmérőmet elvinni ) aztán a második vasárnap 07.20.-án a háziak szerint hatalmas vihar volt a horvátoknál, és ezért hétfőn már jóval hidegebb lett a víz, kedden pedig szó szerint jéghideg lett.

Ez csalódás volt a tavalyi 28-29 fokos tengervíz hőmérsékletéhez, de hát ez volt.

Nagyon jól éreztük megint magunkat, az idő az első héten 32-34 majd a második héten 34-36 fok lett, eső 1x volt, éjjel pár csepp csak annyi, hogy összekoszolja az autót.

07.23-tól 07.27-ig pedig Mostárban voltunk megint a tavalyi nagyon jól beválasztott apartmanunkban.

Na itt aztán volt meleg, 34-36 fok....most pénteken 42 fok volt(hivatalosan is ) aztán szombaton jött a lehűlés, erős felhősödés, este eső, éjjel vihar, ma reggel 22 fokban indultunk hazafelé, jóval feljebb a horvátok felé volt ahol a viharban 16 fokra hűlt le a levegő.

Sok eső esett volt minden felhőszakadás, villám meg minden, de lehetett közlekedni, hál istennek a felhőszakadás autópályán ért minket, így azért lehetett haladni még ha kicsit lassabban is.

Összességében ismét nagyon jól éreztük magunkat a tengerparton, és Mostárban is, Neumba már foglaltunk jövő évre is 2 apartmant, Mostarba a tulaj szerint majd szeptembertől lehet foglalni.

Úgyhogy az idei nyaralásunk is tökéletesen sikerült, ismételten jól éreztük magunkat, ismerősök csak hümmögnek mikor azt mondjuk Boszniába megyünk/voltunk nyaralni..csak hümmögnek..Bosznia?....

Nem értem korábban az egész "jugó" mindenkinek jó volt csak mehessen oda, most lett szlovén+horvát+ bosnyák...stb.... oszt csak húzzák a szájukat Bosznia hallatán.

Sebaj jövőre ismét, nekünk jó az is.:)

DIE_ROBOTER Creative Commons License 2025.07.24 0 0 7715

Sziasztok!

Montenegróba (Piva kanyon) utaznánk Bosznia-Hercegovinán keresztül. Sokszor mentem már ezen az útvonalon, de most először két kistermetű kutyával tennénk meg az utat. 

Kicsit ellentmondó információkat találtam a szükséges okmányokról. Tudnátok ebben segíteni?

Természetesen a kutyák rendelkeznek chippel, minden oltásuk megvan, de emlékeim szerint az egyészségügyi kiskönyv magyar nyelvű.

A kérdést felteszem a Montenegro topicban is, ha esetleg arra más szabályok vonatkoznak. 

Előre is köszi!

fekvőrendőr Creative Commons License 2025.07.21 0 0 7714

Meglessz!

Előzmény: ufonauta2 (7711)
fekvőrendőr Creative Commons License 2025.07.21 0 0 7713

Köszönöm!

Előzmény: The_Rible (7712)
The_Rible Creative Commons License 2025.07.18 0 0 7712

Húsvét után jártam arra, már akkor sem volt korlátozás.

Előzmény: fekvőrendőr (7707)
ufonauta2 Creative Commons License 2025.07.18 0 0 7711

Majdan várjuk a beszámolót a boszniai útról. Mi augusztus 15, vagy 16-án megyünk. (ez még képlékeny) és 30-án jövünk haza. Ha 15-én megyünk, akkor Jajcéban szunyálunk és Gradiskánál lépünk be Boszniába, ha 16-án, akkor Svilajnál lépünk be és még aznap átutazunk Bosznián. :)

Előzmény: fekvőrendőr (7706)
saválló Creative Commons License 2025.07.18 0 0 7710

Azért néhol látni a főúton a tavalyi hegy/kőomlás nyomait a gyors útjavítás, a nem annnyira jól sikerült aszfaltozás nyomát, de ez csak néhány méterre érvényes.

Összességében rendesen járhatóak az utak, aztán,  hogy az ember miket lát menetközben az már más dolog.

Nekünk a Sedmica restaurant nagyon bejött,  nagy parkoló, elég nagy éttermi rész,  és "emberi" nyelven is beszélő pincérek. :)

Előzmény: fekvőrendőr (7709)
fekvőrendőr Creative Commons License 2025.07.18 0 0 7709

Köszönöm, reménykedtem hogy így lesz.

Nálunk a nyaralás befejezése az a pillanat, mikor hazafelé megállunk a Kovacevic étteremnél, egy késői ebédre, aztán már trapp hazafelé, mert másnap meló. Ez már családi tradíció.

Előzmény: saválló (7708)
saválló Creative Commons License 2025.07.18 0 0 7708

Neum felé arra kellett mennünk,  semmi korlátozás útépítés nem volt.

Jablanica előtt a főút mellett lévő Sednica vendéglőben kávéztunk tartottunk szünetet.

Rákérdeztem a pincértől,  hogy ők érintettek  voltak-e kőomlás árvíz miatt, válasza nemleges volt.

De a környékükön volt probléma.

Magában a városban (Jablanica)teljesen normál volt minden, sehol útépítés, korlátozás....

fekvőrendőr Creative Commons License 2025.07.18 0 0 7707

A Bosnyák autóklub honlapja ezt írja:

A nyári szezonban Bosznia-Hercegovina útjain és határátkelőhelyein mindennaposak a forgalmi dugók, de a forgalom különösen hétvégén intenzív. Ezért ma, különösen délután, megnövekedett forgalomra számítunk. Felszólítjuk a sofőröket, hogy legyenek fokozottan óvatosak, és tartsanak biztonságos távolságot a járművek között. Megnőtt a motorosok, kerékpárosok és az elektromos rollerek használóinak száma, ezért minden közlekedő számára kötelező betartani a közlekedési szabályokat. Arra kérjük a teherautó-sofőröket, hogy rövid időre húzódjanak ki a forgalomból, amikor hosszú személygépkocsi-sort észlelnek maguk mögött, hogy elkerüljék a kockázatos előzéseket. Jelenleg felújítási munkálatok folynak a Podlugovi-Sarajevo North és a Banja Luka-Doboj autópálya-szakaszokon, valamint a főutakon: Zenica-Žepče (Topčić Polje), Kladanj-Vlasenica, Tuzla-Šićki Brod (kijárat Lipnicába), Ustikolina-Goražde (Mravinjac), Sarajevo-Pale és Vrhpolje-Ključ. Az aktív földcsuszamlások miatt kiemeljük a Dobro Polje-Foča (Sijeračke stijene és Tuhalji helyek) és a Gacko-Tjentište (a Čemerno és a Surdup alagutak között) főutakat. Emlékeztetőül: a Jablanica-Blidinje útvonalon a forgalom 3,5 tonna össztömegig minden jármű számára engedélyezett. A Bijača határátkelőhelyen a személygépkocsi-forgalom mindkét irányban megnőtt. Más határátkelőhelyeken a járműforgalom jelenleg 15-30 perces késésekkel halad.

A Brčko határátkelőhely nyitva áll a 3,5 tonna össztömegig terjedő személygépkocsik számára. A Karakaj határátkelőhelyen (Zvornik közelében) tilos az 5 tonna megengedett legnagyobb össztömeg feletti járművek forgalma. Az 5 tonna feletti tehergépjárműveket a Bratunac vagy a Rača határátkelőhelyekre irányítják át, míg az autóbuszok a Šepak határátkelőhelyet használhatják. A tehergépjárművek a Šepak határátkelőhelyen 9:00 és 13:00 óra között közlekedhetnek. és este 10-től reggel 6-ig (hétvégén este 10 és reggel 6 óra között kelhetnek át).

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!