Keresés

Részletes keresés

mackófarm major Creative Commons License 2025.08.06 0 0 7724

Sziasztok, Sarajevoban keresnék jó szállást , motorozni mennék a barátokkal , most rakom össze az útvonaltervet.... találtam egy M3 nevűt, az jó helyen van, de se email-re, se telefonra nem reagálnak...pontosabban , aki felvette a telefont makogott valamit, hogy  a főnök válaszol majd az emailemre, de ő nem tud érdemi választ adni... azóta is várok, pedig szept 15 re kéne találnom valami városszéli kis motelt... próbálkoztam egy másikkal is egy Bella motellel is, azzal is ugyanez a helyzet, ott még a telefont se vették fel... a booking.com szerint van szobájuk, de így nem merném lefoglalni... tud valaki segíteni, ha csak egy  másik  hotel nevét és elérhetőségét kapom meg, már az is jó, a többit intézem... előre is köszönöm

saválló Creative Commons License 2025.08.03 0 0 7723

Negatívum....hát legyen.....második héten hideg volt a víz..:)

Tavaly végig 28-29 fokos volt.

Horvátoktól a rendszeres 21 fokos víz,  és az elszállt árak miatt menekültünk el, így lett Bosznia, eddig bejött. 

saválló Creative Commons License 2025.08.03 0 0 7722

Hegyi=Helyi.....telefonról írni agyrém..

.

Előzmény: saválló (7720)
saválló Creative Commons License 2025.08.03 0 0 7721

Negatívum?

Ha lenne tavaly után nem mentünk volna ugyanoda az idén,  és nem foglaltunk volna már most jövőre 2 apartmannt  is.

saválló Creative Commons License 2025.08.03 0 0 7720

Inkább szombat vasárnap zsúfoltabb mert akkor több a "-hegyi strandoló. 

Mi a saját teraszunkról jártunk le fürödni, 18 lépcsőfok, és ott is napoztunk saját nyugágyon ill. árnyékban .

Horvátországba? Hiszen onnan "menekültünk" ide Boszniába a túlzsúfolt jéghideg tengervíz ill. az elszállt árak miatt.

Kirándulások tavaly megvoltak. Kravica vízesés , Blagaj Tekija,  Sarajevo, Mostar.

Mi először tengerpartozunk majd pl. az idén is volt utána 4 nap Mostar.

Előzmény: jegesborj (7719)
jegesborj Creative Commons License 2025.08.03 0 0 7719

Köszi. Strand mennyire zsúfolt? Jártatok át Horvátországba? Mi a negatív, mert biztos van valami.

Előzmény: saválló (7718)
saválló Creative Commons License 2025.08.03 0 0 7718

Nagyon olcsó minden azt tudom írni, hogy mi mennyi pontosan nem tudom, de próbálok néhány árat írni fejből.

-benzinkútnál a 6 literes ballonos víz 2.90 BAM volt

-lent a parton a kisboltban csak 5 literes van az is kb ennyi

-gyümölcsök kilója (barack,dinnye, szőlő..stb...4-4.50

-pékárú....lövésem sincs ami kellett azt vettem meg....

Minden sokkal olcsóbb, mint itthon...

-gombóc fagyi 2.50 BAM

-étteremben kávé 2.50

-limonádé 4-4.50 (alkoholról árakról nem tudok írni mert nem élünk ilyesmivel )

-pizza 8-10-12 BAM...változó

-Mostarban 2 pizzát hoztam pizzériából 14 EUR-volt a 2, (horvátoknál gyerek 17 eurót fizetett egy pizzáért valahol..)

Gázolaj 2.39-2.40 volt....

Szerintem eben guba, minden rohadt olcsó, a szállás, üzemanyag, élelmiszer, étterem stb....

Én a Neum beach öböljében laktam közvetlen a strand felett, az öböl végén van kettő kis bolt, a bal oldali igaz pici, de ami kellett az volt mindig, naponta jártam oda friss pékárúért + ami kellett ca.  8-10 EURO volt naponta.

Pontosan lövésem sincs az árakról, de kérdezz nyugodtan.

Euróval lehet majd mindenhol fizetni, kisboltban a kasszánál ki van írva az ár BAM-ban alatta pedig EUR-ban, az ember csak szól, hogy Euróval fizet, és ennyi, visszajáró tetszés szerint, ha kell EUR ha nem akkor BAM.

Persze volt olyan souvenieros ahol nem lehetett Euroval fizetni, azt otthagytuk, kenje a hajára az áruját.

Mivel pénzváltó nincs honnan szerezzen az ember kp-t?

Érdekes se Neumban se pedig Mostarban sehol sincs pénzváltó, bezzeg Szarajevoban szinte 50 méterenként van.....

Előzmény: jegesborj (7717)
jegesborj Creative Commons License 2025.08.03 0 0 7717

Szia. Ellátás nélkül megyünk Neumba. Árakról írj légy szíves.

Előzmény: saválló (7716)
saválló Creative Commons License 2025.07.27 0 0 7716

Üdv!

Hazaérkeztünk, 2025.07.13-07.27-ig voltunk 2 hetet Boszniában.

10 nap Neum, 4 nap Mostar.

Lefelé, már írtam a tavalyi 9.5 órás út ( 650 km ) helyett az idén majdnem 1.5 órával korábban értünk le.

Feltehetőleg több az autópályás szakasz, így fejből asszem 3x fizettem pályadíjat.

A tenger az első héten még elfogadható hőmérsékletű volt kb. 23-24 fokos volt ( idén elfelejtettem a hőmérőmet elvinni ) aztán a második vasárnap 07.20.-án a háziak szerint hatalmas vihar volt a horvátoknál, és ezért hétfőn már jóval hidegebb lett a víz, kedden pedig szó szerint jéghideg lett.

Ez csalódás volt a tavalyi 28-29 fokos tengervíz hőmérsékletéhez, de hát ez volt.

Nagyon jól éreztük megint magunkat, az idő az első héten 32-34 majd a második héten 34-36 fok lett, eső 1x volt, éjjel pár csepp csak annyi, hogy összekoszolja az autót.

07.23-tól 07.27-ig pedig Mostárban voltunk megint a tavalyi nagyon jól beválasztott apartmanunkban.

Na itt aztán volt meleg, 34-36 fok....most pénteken 42 fok volt(hivatalosan is ) aztán szombaton jött a lehűlés, erős felhősödés, este eső, éjjel vihar, ma reggel 22 fokban indultunk hazafelé, jóval feljebb a horvátok felé volt ahol a viharban 16 fokra hűlt le a levegő.

Sok eső esett volt minden felhőszakadás, villám meg minden, de lehetett közlekedni, hál istennek a felhőszakadás autópályán ért minket, így azért lehetett haladni még ha kicsit lassabban is.

Összességében ismét nagyon jól éreztük magunkat a tengerparton, és Mostárban is, Neumba már foglaltunk jövő évre is 2 apartmant, Mostarba a tulaj szerint majd szeptembertől lehet foglalni.

Úgyhogy az idei nyaralásunk is tökéletesen sikerült, ismételten jól éreztük magunkat, ismerősök csak hümmögnek mikor azt mondjuk Boszniába megyünk/voltunk nyaralni..csak hümmögnek..Bosznia?....

Nem értem korábban az egész "jugó" mindenkinek jó volt csak mehessen oda, most lett szlovén+horvát+ bosnyák...stb.... oszt csak húzzák a szájukat Bosznia hallatán.

Sebaj jövőre ismét, nekünk jó az is.:)

DIE_ROBOTER Creative Commons License 2025.07.24 0 0 7715

Sziasztok!

Montenegróba (Piva kanyon) utaznánk Bosznia-Hercegovinán keresztül. Sokszor mentem már ezen az útvonalon, de most először két kistermetű kutyával tennénk meg az utat. 

Kicsit ellentmondó információkat találtam a szükséges okmányokról. Tudnátok ebben segíteni?

Természetesen a kutyák rendelkeznek chippel, minden oltásuk megvan, de emlékeim szerint az egyészségügyi kiskönyv magyar nyelvű.

A kérdést felteszem a Montenegro topicban is, ha esetleg arra más szabályok vonatkoznak. 

Előre is köszi!

fekvőrendőr Creative Commons License 2025.07.21 0 0 7714

Meglessz!

Előzmény: ufonauta2 (7711)
fekvőrendőr Creative Commons License 2025.07.21 0 0 7713

Köszönöm!

Előzmény: The_Rible (7712)
The_Rible Creative Commons License 2025.07.18 0 0 7712

Húsvét után jártam arra, már akkor sem volt korlátozás.

Előzmény: fekvőrendőr (7707)
ufonauta2 Creative Commons License 2025.07.18 0 0 7711

Majdan várjuk a beszámolót a boszniai útról. Mi augusztus 15, vagy 16-án megyünk. (ez még képlékeny) és 30-án jövünk haza. Ha 15-én megyünk, akkor Jajcéban szunyálunk és Gradiskánál lépünk be Boszniába, ha 16-án, akkor Svilajnál lépünk be és még aznap átutazunk Bosznián. :)

Előzmény: fekvőrendőr (7706)
saválló Creative Commons License 2025.07.18 0 0 7710

Azért néhol látni a főúton a tavalyi hegy/kőomlás nyomait a gyors útjavítás, a nem annnyira jól sikerült aszfaltozás nyomát, de ez csak néhány méterre érvényes.

Összességében rendesen járhatóak az utak, aztán,  hogy az ember miket lát menetközben az már más dolog.

Nekünk a Sedmica restaurant nagyon bejött,  nagy parkoló, elég nagy éttermi rész,  és "emberi" nyelven is beszélő pincérek. :)

Előzmény: fekvőrendőr (7709)
fekvőrendőr Creative Commons License 2025.07.18 0 0 7709

Köszönöm, reménykedtem hogy így lesz.

Nálunk a nyaralás befejezése az a pillanat, mikor hazafelé megállunk a Kovacevic étteremnél, egy késői ebédre, aztán már trapp hazafelé, mert másnap meló. Ez már családi tradíció.

Előzmény: saválló (7708)
saválló Creative Commons License 2025.07.18 0 0 7708

Neum felé arra kellett mennünk,  semmi korlátozás útépítés nem volt.

Jablanica előtt a főút mellett lévő Sednica vendéglőben kávéztunk tartottunk szünetet.

Rákérdeztem a pincértől,  hogy ők érintettek  voltak-e kőomlás árvíz miatt, válasza nemleges volt.

De a környékükön volt probléma.

Magában a városban (Jablanica)teljesen normál volt minden, sehol útépítés, korlátozás....

fekvőrendőr Creative Commons License 2025.07.18 0 0 7707

A Bosnyák autóklub honlapja ezt írja:

A nyári szezonban Bosznia-Hercegovina útjain és határátkelőhelyein mindennaposak a forgalmi dugók, de a forgalom különösen hétvégén intenzív. Ezért ma, különösen délután, megnövekedett forgalomra számítunk. Felszólítjuk a sofőröket, hogy legyenek fokozottan óvatosak, és tartsanak biztonságos távolságot a járművek között. Megnőtt a motorosok, kerékpárosok és az elektromos rollerek használóinak száma, ezért minden közlekedő számára kötelező betartani a közlekedési szabályokat. Arra kérjük a teherautó-sofőröket, hogy rövid időre húzódjanak ki a forgalomból, amikor hosszú személygépkocsi-sort észlelnek maguk mögött, hogy elkerüljék a kockázatos előzéseket. Jelenleg felújítási munkálatok folynak a Podlugovi-Sarajevo North és a Banja Luka-Doboj autópálya-szakaszokon, valamint a főutakon: Zenica-Žepče (Topčić Polje), Kladanj-Vlasenica, Tuzla-Šićki Brod (kijárat Lipnicába), Ustikolina-Goražde (Mravinjac), Sarajevo-Pale és Vrhpolje-Ključ. Az aktív földcsuszamlások miatt kiemeljük a Dobro Polje-Foča (Sijeračke stijene és Tuhalji helyek) és a Gacko-Tjentište (a Čemerno és a Surdup alagutak között) főutakat. Emlékeztetőül: a Jablanica-Blidinje útvonalon a forgalom 3,5 tonna össztömegig minden jármű számára engedélyezett. A Bijača határátkelőhelyen a személygépkocsi-forgalom mindkét irányban megnőtt. Más határátkelőhelyeken a járműforgalom jelenleg 15-30 perces késésekkel halad.

A Brčko határátkelőhely nyitva áll a 3,5 tonna össztömegig terjedő személygépkocsik számára. A Karakaj határátkelőhelyen (Zvornik közelében) tilos az 5 tonna megengedett legnagyobb össztömeg feletti járművek forgalma. Az 5 tonna feletti tehergépjárműveket a Bratunac vagy a Rača határátkelőhelyekre irányítják át, míg az autóbuszok a Šepak határátkelőhelyet használhatják. A tehergépjárművek a Šepak határátkelőhelyen 9:00 és 13:00 óra között közlekedhetnek. és este 10-től reggel 6-ig (hétvégén este 10 és reggel 6 óra között kelhetnek át).

fekvőrendőr Creative Commons License 2025.07.18 0 0 7706

Járt mostanában valaki Jablanica felé?

A jövő héten mennék arra, de nem tudom, rendbe hozták-e az ősszel elmosott utat?

saválló Creative Commons License 2025.07.18 0 0 7705

Kicsit hűvös, de tiszta, és még korán van.:)

saválló Creative Commons License 2025.07.14 0 0 7704

Arra mentem amerre az offlineos navi vitt, Svilaj határátkelő pályán volt, ha jól emlékszem 3x fizettem pályadíjat a bosnyákoknál. 

Előzmény: The_Rible (7703)
The_Rible Creative Commons License 2025.07.14 0 0 7703

Ugye nem Metkovic felé mentetek, hanem az új Stolac-Neum úton? Arra biztos nem kell araszolni, szezonban én is szoktam arra kerülni.

Előzmény: saválló (7702)
saválló Creative Commons License 2025.07.14 0 0 7702

Tegnap megérkeztünk Neumba a levegő 33 fok a víz kicsit hideg csak 24 fokos, de gyönyörű tiszta, türkizkékes.

A tavalyihoz képest ez nagyon hideg mert 1 éve ugyanekkor 28 fokos volt a hőfoka, és a 38-39 fokos hőségnek köszönhetően 29 is, sebaj ez most sportvíz.

Ugyanakkor indultunk otthonról, mint tavaly viszont majd másfél órával rövidebb idő alatt ideértünk, mint 1 éve pedig ugyanolyan sebességgel jöttünk nem gyorsabban, mint tavaly.

Feltételezem azért mert több lett az autápályás szakasz így kevesebbet kellett 70-es korlátozások alá eső főúton araszolni.

Jónéhányszor megálltunk, de a korai menet miatt szinte alig volt vmi nyitva.

Az utólsó ca. 110 km na az araszolás volt 70-80-as korlátozásos úton, és ugye mindig a leglassabb van/volt elől aki kiélvezi, hogy felvezetheti a sort, és esze ágában sincs még a megengedettel semm haladni.

Sebaj, nagyon időben ideértünk, és kora délután a kipakolás után már mentünk is fürödni.

Melegszik az idő lesz 34-37 fok is, Mostarban a jövő héten (megyünk oda is néhány napra ) 39-41 fokot jósolnak előre, szerintem meg fogunk főni.:)

Bosanac Creative Commons License 2025.05.13 0 0 7701

Hajtási engedély Erdélyben is, meg Vajdaságban is.
Vélhetően 100+ éve nálunk is ez volt a neve - csak nálunk megváltozott, ott meg nem.

Előzmény: yulo62 (7700)
yulo62 Creative Commons License 2025.05.12 0 0 7700

Én úgy tudom, hajtási az felvidéki szóhasználat. 

Erdélyben én úgy hallottam, hogy „ne hajts gyorsan, mert elveszik a könyvedet”.

Kárpátalján pedig csak röviden práva (eredeti az orosz государственные права, mint jogosítvány, érdekes viszont, hogy ez a szó is köznyelvi oroszul, mert a hivatalos a водительское удостоверение, ami vezetői igazolványt jelent).

Szerbhorvátul pedig vozačka dozvola (vezetői engedély). 

Előzmény: Clint Fastfood (7695)
fekvőrendőr Creative Commons License 2025.05.10 0 0 7699

Részemről vége az offolásnak!

Előzmény: Clint Fastfood (7698)
Clint Fastfood Creative Commons License 2025.05.10 0 0 7698

Akkor neked még a szürke jogsid van, amire bizony az van írva, hogy gépjárművezetői igazolvány.

A megnevezés változik, pl. maiakra az van írva, hogy vezetői engedély.

De, hogy mi van ráírva, az nem egyenlő azzal, ahogyan az emberek a köznyelvben hívják. Szaladgálnak autók, aminek a tetején van egy nagy T betű és utána az van írva, hogy "Csigajogsi". Remélem, hogy nem vágsz eléjük a kék lámpával (bocsánat, a megkülönböztető jelzések használatával) hogy javítsák a feliratot a "CsigaVezetőiEngedély" feliratra.

Előzmény: fekvőrendőr (7697)
fekvőrendőr Creative Commons License 2025.05.09 0 0 7697

Ha van egy kis időd, nézd már meg, mi van a "jogsidra" írva!

Jogosítvány?

Hajtási engedély?

Jogsi?

Vezetői engedély?

Amit majd látsz min. ötven éve /azóta van ilyenem/ ugyanaz a megnevezés.

pó_apó Creative Commons License 2025.05.09 0 0 7696

Rejtő Jenő szerint mindenki onnan jön, ahonnan akar, vagy ahonnan szabadon bocsátják, de hogyan lesz nyelvtanilag a „hajtási engedélyből” vagy „hajtásiból” a valamire feljogosító „jogosítvány”, vagy „jogsi”? Egy példával segítek. Mi a kisbaba első szava: "mama". És ha ebből elveszel  négy betűt, és hozzá raksz hármat, máris kijön a baba első szava: "sör". Hát nem egyértelmű a kapcsolat?

Clint Fastfood Creative Commons License 2025.05.09 0 0 7695

Volt egy tanárom a Rendőrtiszti Főiskolán, aki ha meghallotta a "jogosítvány", pláne a "jogsi" szót azonnal bevágott egy egyest, vagy kirúgott vizsgáról.

Romániából jöhetett, mert az onnan jövők "hajtási engedélynek", röviden "hajtásinak" hívják a jogosítványt :-))

Előzmény: fekvőrendőr (7690)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!