Megépítik az év végéig Bosznia-Hercegovinában a Szarajevó és az északi horvát határ között még hiányzó autópálya-szakaszokat
Ez bizony még 2030-ra sem lesz igaz, még ha me el is tudnák kezdeni a hiányzó szakaszokat, akkor sem lesz kész 2030-ra sem. De nem tudják elkezdeni, mert az egyik szakasz (Dobojtól északra) még meg sincs tervezve, ki sem írták rá a tendereket sem (mellékesen pénz sincs rá), a másik szakasz (Zepce környékén) elindítása meg már kb 3 éve csúszik, és legjobb esetben idén csak a szerződést írják alá a nyertessel, és jövőre kezdődik az építkezés (ami terv szerint két évig tart, de a tapasztalat szerint lesz az négy is). És ez csak a legjobb eset.
Hülye újságíró ostoba cikkét egy mási hülye újságíró átveszi és ellenőrzés nélkül közli.
A bosnyák állam egyre jobban korlátozza (bünteti) az idegen fizetőeszközök (EUR) elfogadását. Emiatt a korábbi széleskörű EUR elfogadás némileg visszaszorult, nagy országos láncoknál (bevásárlóközpontok, szupermarketek, drogériák, benzinkutak etc.) már nem fogadják el az EUR-t. Kisebb boltokban, piacokon, magánszférában igen.
Nem voltam ott, a bejegyzéskor előző napi újságcikk múlt időben fogalmazott. A hivatalos honalap is múlt időben ír az átadásról. https://www.jpautoceste.ba/news/
Az esemény nem keverendő össze ugyanennek a pályaszakasznak a novemberben megtörtént műszaki átadásával.
A hivatalos EUR/BAM árfolyam nem változott semmit az EUR bevezetése óta. (Mivel hogy 1 BAM = 1 DEM volt.) Hogy az egyes benzinkutakon ma konkrétan hogyan váltják, azt nem tudom.
Benzinkút, autópályadíj kártyával, a legtöbb bolt és étterem is elfogadja. Legyen némi euró kp., általában elfogadják de ha nagyon kell akkor át tudod váltani márkára.
Általában csaknem mindenhol lehet fizetni euróval, de Szarajevóban, legalábbis a központban majd minden 40-50 m-en van pénzváltó, ettől függetlenül én is euróval fizettem mondjuk a kávézóban is, persze a bazárban is.
Sziasztok. Áprilisban szeretnénk Szarajevoba utazni. Bocs a hülye kérdésért de mivel tudok majd fizetni ? Eurót vigyek vagy helyi pénzt ? Azt hol tudok váltani ? Köszönöm ha válaszoltok.
Most decemberben átadnak egy kb. 10 km hosszú autópályaszakaszt Zenicától északra. Egyelőre nem csatlakozok még a már meglévő autópályához, mert azt a szakaszt még építik, de addig is építenek hozzá egy ideiglenes csomópontot (Nemilánál), hogy lehessen használni.
Természetesen Svilajnál az A5 horvát autópálya ott megy át a bosnyák határon (Doboj felé). De te nem nézed meg, tervezed meg az utadat előre? Gradiska a lehető legrosszabb választás az összes közül.
"...nem tudom, hogy legközelebb hogyan lehetne ezt megúszni."
Nem pénteken ill. szombaton arrafelé utazni?
Vasárnap reggel oda alig forgalom, visszafelé kicsivel később, de megint sima liba, Mostarba szerdán délelőtt mentünk majd onnan vasárnap hazafelé megint semmi fennakadás se oda sem pedig visszafelé.