Keresés

Részletes keresés

agicza Creative Commons License 2009.01.23 0 0 5
Szia, először kerítesz egy építészt és egy statikust, ők osztanak-szoroznak-számolnak, és vállalják a munkáért a felelősséget, hogy ne essen az egész a fejedre, egyébként egy régi építésű (az?) vályogháznál az egész dolog elég húzós, lehet, hogy a koszorúval, megerősítésekkel együtt többe fog kerülni a leves, mint a hús...

Aztán a végeredményt engedélyezteted - mert enélkül nem lehet -, aztán kerítesz egy zöldtetőkkel foglalkozó céget, aki a klasszikus kivitelezés után profin megcsinálja neked, mert ha ott elkezd valami szivárogni lefelé a vályogba, akkor azt csúnyán bebukod.
Előzmény: Naparaszt (4)
Naparaszt Creative Commons License 2009.01.23 0 0 4
Udv!

Sajátkezűeg felújított, klasszkus tetőmre szeretnék extenzív, azaz nem túl vastag zöld réteget - füvet telepíteni. Jelenleg a szigetelés a deszkatetőn kátránypapír, plusz bitumenes zsindelyből áll. Erre szeretnék zöldet telepíteni valamilyen módon. A háznak ki kéne bírnia a sňulyt, mert - bár vályogházról van szó - előtte cserép volt rajta, ami meglehetősen nehéz volt. Milyen anyagokat kell tennem a jelenlegi tetőre, hogy fűvet vagy egyebet vethessek rá?
balusz Creative Commons License 2005.05.12 0 0 3

Köszönöm a választ.

Már csak annyit kérdeznék, hogy az általad említett polisztirol az a sima bámely leginkább műszaki termék csomagolásban megtalálható fehér, formára nyomott, de "szétmorzsálható" típus, vagy azért ennél speciálisabb anyag kell. Ha igen akkor azt hol lehet beszerezni vajon?

Még1* köszi az eddigi válaszokat.

TTAMAS Creative Commons License 2005.05.10 0 0 2

A drén arra való, hogy a felesleges vizet elvezesse a talajból. Látom, már van. Erre még hagyományosan kavicsréteget szoktak tenni, ezt Te valami könnyebbel helyettesítheted. Lényeg, hogy darabos legyen, ne tömje el a drént.

A polisztirolnak szinte nincs is súlya, vizet sem vesz fel, ettől lesz könnyű a talajod. Nem korhad, később sem esik össze. A fű alól nem fújja ki a szél, de a felső pár centiből ki is hagyhatod, az a biztos. :))

A tufa is jó talajlazító-könnyítő anyagnak, de az elég sok vizet tud megkötni, aminek súlya van.

Előzmény: balusz (1)
balusz Creative Commons License 2005.05.10 0 0 1

Először is köszi a választ.

Tudom hogy vékonyabb réteg is elég lenne - pláne fütelepítés esetén - a 70cm igazából azért kell, mert a kert - terasz kapcsoltat közé nem szeretnénk rengeteg lépcsőt. 

Ezek után azt kérdezném, hogy milyen vastagságú a drén réteg, miből van, mire szolgál, elhagyható-e?

(mostani rétegrend alulról fölfelé: monolit vasbeton - 4cm austroterm hőszig leemz - 1,5mm sicofol sigetelőlemez (vizszigetelés) - geotextilia - műanyag drénlemez (olyan mint a tojástartó :) ) - geotextilia - 5-10 cm föld - ideiglenesen, hogy ne fújja le a szél az eddigi rétegeket :)

 Az is éredekelne, hogy az előbb említett polisztirolhab-komposzt-puffasztott agyaggranulátum-érett trágya alapú keverék - polisztirolhab összetevője az nem zavaró a kertben a későbbiekben? (kifújja a szél stb.) Vagy ezen a keveréken lennie kell egy "fedő" rétegnek?   

Olyan tippet is kaptam, hogy tufaörlemény - föld keveréket kellene használni, teljes keresztmetszetben. Erről mi a vélemény?

 

TTAMAS Creative Commons License 2005.05.10 0 0 0
Én egy drénrétegre polisztirolhab-komposzt-puffasztott agyaggranulátum-érett trágya alapú keveréket terítenék. Nelem soknak tűnik a 70 centi. Biztos, hogy kell ennyi?
Előzmény: balusz (-)
balusz Creative Commons License 2005.05.10 0 0 topiknyitó

Sziasztok!

Nem tudom mi a szokás, egyik topikban már érdeklődtem, de lehet, hogy így kell érdeklődni?

Szóval füvesítéshez kellene valami recept olyan földkevrékre amiben a fü jól érzi magát, mindemellett minnél könnyebb belőle egy m3 (köbméter) mivel 70cm vastagságban lesz a füvesítéshez a talaj, egy föld latt lévő garázs tetején.

Ez kültér, tehát amikor megázik, akkor lesz nehéz - gondolom "megszivja" magát vízzel - szóval az a lényeg, hogy megázva könnyebb legyen, mint egy "normál" erdei talaj.

Előre is köszönöm a segítséget.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!