Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2021.07.24 0 0 5209

Végre kimondta az orvos, hogy nem SPA-am van! :)

 

Egyébként szívesen megmondtam volna ezt a hírt annak is, aki év elején diagnosztizált ezzel. Már csak azért is, mert egy ajtóval rendelt csak távolabb az orvosom mellett, és többször is láttam miközben várakoztam...

Azon is elgondolkoztam, ha belenyugszok a diagnózisába, akkor egy olyan betegség tudatában élem le az életem, ami tulajdonképpen nálam nincs?

Előzmény: .ETNA. (5206)
Törölt nick Creative Commons License 2021.06.30 0 0 5208

Három hét múlva megyek vissza az orvosomhoz, remélem akkor megtudom már a végleges diagnózist :)

 

Jó hír hogy te is jól vagy :) A betegséged mellett neked kell valamit tornáznod, vagy tudsz mellette sportolni?

Előzmény: .ETNA. (5206)
gombóc63 Creative Commons License 2021.06.30 0 0 5207

Ugye tudod, hogy a Baker ciszta csak egy jel, hogy nem stimmel valami a térdben?!

Előzmény: .ETNA. (5206)
.ETNA. Creative Commons License 2021.06.30 0 0 5206

Csak most olvastam ... ez, alapvetően akkor egy nagyon jó hír !! :-)

 

Köszönöm szépen, jól, nem akarom elkiabálni, de meglepően jól, igaz, különösebben nem is erőltetem meg magam, szuper, légkondis irodában dolgozom (ilyenkor már a munkába sem lehet "belerokkanni") és persze, a férjem miatt most nem tudunk annyit mászkálni, kirándulni (inkább városlátogatós programjaink szoktak lenni) sem, mint máskor. A térdében lévő ciszta miatt, hosszabb gyaloglás után vannak fájdalmai ... egyszóval, max autózunk és rövid kis programok jöhetnek szóba. A pihenés és a lázas semmittevés jót tesz és így a meleget is el lehet viselni :-D

Előzmény: Törölt nick (5205)
Törölt nick Creative Commons License 2021.06.16 0 0 5205

Fél év után talán már a célegyenesben vagyok :) Ugyanis fél kérdéses hogy SPA-as vagyok vagy sem. Vissza tudtam menni az orvosomhoz, aki a legutóbbi MR leletet láttán további vizsgálatokat kért. CT-ét és RTG-ét. Az MR-en az szerepelt, hogy sacroileitis nem egyértelmű. De elkészült most a CT is, amin meg a véleményben az szerepel, hogy sacroileitis nem látható. Tehát van remény...

 

És Te hogy vagy?

 

 

Előzmény: .ETNA. (5201)
Tagesbericht Creative Commons License 2021.03.25 0 0 5203

.

.ETNA. Creative Commons License 2021.03.23 0 0 5202

https://www.tenyek-tevhitek.hu/az_autoimmun_betegseg_es_a_covid_19_elleni_oltas.htm

 

Most ovastam egy jó cikket a Covid oltás használatáról autoimmun betegségben szenvedők esetében.

.ETNA. Creative Commons License 2021.03.22 0 0 5201

 

Igen, ez valóban szerencse volt a bajban ...

 

 

Akkor így a kezelésed is csúszik, ez milyen bosszantó, bele sem gondoltak a rendelet megalkotói, hogy ezzel az új rendelkezéssel, micsoda joghátrány éri a betegeket is, pláne most, ebben a járvány-helyzetben!

 

OK, hogy az állami tulajdonú eszközparkot akarják védeni és hogy küzdenek a paraszolvencia ellen .. de itt - szerintem - a fürdővízzel együtt, kiöntötték a gyereket is !!

Előzmény: Törölt nick (5199)
Törölt nick Creative Commons License 2021.03.17 0 0 5200
Előzmény: Gabcsi73 (5192)
Törölt nick Creative Commons License 2021.03.06 0 0 5199

Elég jó arány. Egy rossz után két jó dolog. Azaz pontos diagnózis + megfelelő terápia :)

 

Én egyenlőre a lelettel a bezárás miatt nem tudok visszamenni az orvosomhoz, kivéve csak a magánrendelésére. Viszont a márciusi rendelet miatt nem kezelhet ugyanazzal a betegségben az állami és magánellátásban is. Marad tehát a várakozás...

 

Szép hétvégét Neked is!

Előzmény: .ETNA. (5198)
.ETNA. Creative Commons License 2021.03.05 0 0 5198

Nem semmi :-)

 

Van ilyen is, olyan is ... az legelső biol.terápiák (Remicade, Mabthera) még infúziósok voltak.

 

Nekem annyiban volt szerencsém a diagnózissal, hogy sajnos, vagy szerencsémre (a bajban), teljesen egyértelmű volt a szerológiai (vérkép) és a diagnosztikai (röntgen) leleteimen is, hogy miről van szó, ennek annyi előnye volt, hogy gyorsan kaptam diagnózist és gyorsan ki tudtam magamnak "kaparni a gesztenyét" és a kezelés gyorsan megkezdődhetett.

 

Szép hétvégét!

Előzmény: Törölt nick (5197)
Törölt nick Creative Commons License 2021.03.02 0 0 5197

Én valamiért azt gondoltam, hogy a biológiai terápiát infúzió formában adják, és nem tudtam hogy injekcióként kell önmagadnak beadnod.

 

Én is Frankel Leó utcába járok, csak picit odébb, az ORFI-ba :) Remélem sikerül pontot tenni a végére, és kiderül hogy mi a diagnózis. Egyébként vicc, de éppen az ORFI-ban praktizáló két orvos állított fel két különböző véleményt. És szó szerint egy ajtó válassza el őket a folyóson.... :)

Előzmény: .ETNA. (5196)
.ETNA. Creative Commons License 2021.03.02 0 0 5196

Három havonta 1 x kell mennem kontroll-vizsgálatra, akkor felírják a 3 hónapra elegendő injekciót (nálam ez 3 db, mert minden hónapban csak egy injekció kell, de van olyan is, amiből hetente 1 db vagy két hetente 1 db ... attól függ, hogy melyiket találja számodra megfelelőnek az orvosod).

 

A koronavírus előtti időkben úgy volt, hogy a kontroll-vizsgálatkor megkaptam a 3 papírt (receptet helyettesíti), amin rajta volt a dátum, az első havi adagot a kontroll napján kellett kiváltani (és csakis akkor!), a másodikon ott volt a következő hónap x napja, a harmadikon a harmadik hónap dátuma és azon a napon ill. 5 nappal előtte lehetett már menni érte. A gyógyszertár nagyon rugalmas, csak abban a gyógyszertárban válthatod ki, amelyik kijelölt - az Irgalmasrendinek, ahová járok,  a Frankel Leó utcában a Gránátalma patika).

 

A Covid óta visszatért a réges-régi rend és újra kiadják a 3 havi injekciót egyszerre, otthon hűtőben kell tartani és a megfelelő napon beadom.

 

Kb. ennyi .

 

Erről a szindrómáról még nem hallottam, most olvastam a neten, hogy ez lényegében egy olyan állapot, ami már a születéskor (ill. előtte) eldőlt, vagyis hosszabbak az ágyéki csigolyák tövisnyúlványai ... hm.

 

MRI lelet elemzésében nem vagyok túl jó 🤔 Az orvosodtól mindenesetre kérj egy alapos kielemzést, ne legyen elég annyi, hogy csak dörmög az orra alatt (ahogy szoktak) :-)

 

 

Előzmény: Törölt nick (5195)
Törölt nick Creative Commons License 2021.03.02 0 0 5195

És a biológiai terápiát milyen időközönként kapod?

 

Nekem még sajnos várnom kell a konzultációval három hetet, ugyanis csak akkora kaptam időpontot.

 

Egyébként ez szerepel pontosan az MR leletben:

 

 

"A sacroiliacalis ízületek MR vizsgálata.
Natív és postkontrasztos sorozatok.
Az ízületek normál tágasságúak, az ízfelszíneken erosio nem ábrázolódott.
Mindkét oldalon mindkét csonton az ízületek mentén halvány, vékony, a kontrasztot is halványan halmozó subchondralis oedema látható.
Folyadék az ízületekben nem látható.
Vélemény: sacroileitis nem egyértelmu."

 

A lumbalis gerincszakasz MR vizsgálata
XI.-es csigolyától az os coccygeumig.
Lapos sacrum, fokozott lumbalis lordosis.
Az L.I. csigolya 3 mm-es retrolisthesisben.
Az L.I. discus laposabb, csökkentebb víztartalmú, belole jobb oldali paracentralis hernia 2 mm-re emelkedik gerincurbe, a durazsákon mérsékelt benyomatot képez, a kilépo ideggyökök szabadok.
A többi discus és a gerincur átméroje eltérést nem mutatnak.
Az alsó segmentumokban Baastrup syndroma.
Conus XII.-es csigolya magasságában.
Vélemény: L. I discus kis herniája."

 

A derekam szokott fájni, de utána olvasva ez inkább a Baastrup szindróma miatt lehet gondolom.

Előzmény: .ETNA. (5193)
.ETNA. Creative Commons License 2021.02.24 0 0 5194

Szia!

 

Nem rémlik, hogy olvastam volna hasonló problémáról, beírtam a bal oldali keresőbe is, de ott is sajnos csak a Te hozzászólásod adta ki.

 

Az egyik oldalon ezt találtam, de biztosan olvastad már Te is:

  1. Az első a fagyás fázisa: az első panaszok megjelenésétől számítva 3-6 hónapig tart, intenzív fájdalom jelentkezik és a vállízület lassan bemerevedik. Minden mozdulat egyre fájdalmasabb, aminek következtében a beteg egyre kevésbé használja a végtagot, így a vállízület mozgása beszűkül.
  2. Ezt követi a fagyott fázis: a tünetek megjelenésétől számított 3-12. hónapban figyelhető meg. Ebben az időszakban a fájdalom mérséklődik, de a mozgásterjedelem nem javul.
  3. Majd az olvadás szakasza következik: a fájdalom már megszűnik és fokozatosan visszatérnek a mozgások is. Ez az időszak akár egy évig is eltarthat.

 

Összességében tehát a befagyott váll szindróma gyógyulási ideje minimum 1,5-2 év, azonban a gyógyulás után is fennmaradhat minimálisan a csökkent mozgásterjedelem.

 

Talán érdemes lenne egy-két magánkórházban is érdeklődni, Budapesten van néhány, ahol pl. lökéshullámmal stb. próbálják eredményesen gyógyítani, ill. kezelni.. vagy az ott olvasottak alapján az állami rendszerben, pl. egy reumakórházban keresni gyógytorna igénybevételére lehetőséget.

 

https://medicoverkorhaz.hu/blog/befagyott-vall-szindroma/

https://www.harmonia-centrum.hu/befagyott-vall-kezelese?gclid=EAIaIQobChMI7_v2we2C7wIV5hJ7Ch3CeAAPEAAYASAAEgLCevD_BwE

Előzmény: Gabcsi73 (5192)
.ETNA. Creative Commons License 2021.02.24 0 0 5193

Igen a Sacroileitis  az SPA-ra utal (mint összefoglaló nevet szokták használni, mert azon belül nem csak SPA lehet, hanem egyéb autoimmun is) , szerintem, ettől nem lesz túl sokkal okosabb az orvosod. Az autoimmun betegségek némelyikénél nem egyszerű a diagnózis, a sok tünet (vagy éppen annak hiánya) és a képalkotó vizsgálatok eredménye mellett, az orvos személyes tapasztalata is sokat számít a diagnózis felállításakor. A szeronegatív RA-sok például sokszor évekig keringenek a rendszerben, mire egy orvos fel tudja állítani a diagnózist és meg tudja kezdeni az "igazi" , célzott kezelést. Nálam teljesen egyértelmű volt, de azt, hogy szeptembertől induló gondoknál novemberre már volt pontos diagnózis, az a háziorvosomnak köszönhetem, aki azonnal felismerte és célirányosan küldött vizsgálatokra ill. a reuma szakrendelésre. Legalább ennyi jó volt a rosszban...

 

Köszönöm kérdésed, jól vagyok, biológiai terápiát kapok 2008 óta ... az egyetlen, félig-meddig magamnak is köszönhető gondom, ami nem fájdalom, inkább csak "látvány" szempont, az mindkét kezemen a hüvelyujjam ízületének ... hát, hogy is mondjam, megvastagodása, kicsit "kidudorodik" vagy ilyesmi  ...  pedig reméltem, hogy a deformitás elkerül, mondjuk, ez még azért nem zavaró, de legutóbb pl. majdnem beleszorult az egyik pohárba a kezem, amikor a szokásos módon akartam azt elmosni és van egy-két szorosabb karkötőm, amit már nem tudok emiatt felvenni, szerencsére, ennyiben kb. ki is merül (remélem, hogy ettől rosszabb nem is lesz)  :-)

 

Kíváncsi vagyok, hogy mit fog mondani majd az orvosod ... hátha ki tud okoskodni majd valamit!!

 

Előzmény: Törölt nick (5191)
Gabcsi73 Creative Commons License 2021.02.23 0 0 5192

Üdvözlök mindenkit!

Új vagyok, és sajnos van egy új leletem is: Fagyott váll! Szörnyű fájdalom, teljesen mozdulatlan a kezem. Tudna esetleg mondani valaki, valamit a gyógyulásról. Szteroid injekciót kapott erre már valaki. Köszönöm!

Törölt nick Creative Commons License 2021.02.19 0 0 5191

Köszönöm, kedves vagy :) Az MR elkészült, de az orvosommal még nem beszéltem annak eredményéről. A véleményekben ezek szerepelnek: L. I discus kis herniája. Sacroileitis nem egyértelmű.

Előbbi gerincsérve utal, utóbbi pedig gondolom az SPA-ra. Egyébként ha a kezdeti stádiumban vagyok, akkor a 47 évem nagyon határ eset. Továbbá a betegség tünetei, mint a hajnali vagy reggeli derék fájdalom vagy merevség nálam hiányzik.

 

És Te hogy vagy?

Előzmény: .ETNA. (5190)
.ETNA. Creative Commons License 2021.02.19 0 0 5190

Szorítok, hogy ne SPA legyen , sőt ne is legyen semmi komoly ..

Előzmény: Törölt nick (5189)
Törölt nick Creative Commons License 2021.02.13 0 0 5189

Köszönöm hogy írtál. Azóta jártam egy harmadik reumatológusnál is, aki szerint is az eddigi lelteim nem SPA-ra utalnak, ezért beutalt MR-re és izotópos vizsgálatra. Az MR-ről azt olvastam, hogy a betegség első hónapjaiban már kimutatóak az elváltozások. Remélem jövő héten már többet tudok...

 

 

Előzmény: .ETNA. (5187)
.ETNA. Creative Commons License 2021.02.12 0 0 5188

S ezt, mint új regisztrált, pontosan ugyanezzel a reklámszöveggel, gyorsan el is hintetted 4 topikban :-D

Előzmény: Anna-55 (5178)
.ETNA. Creative Commons License 2021.02.12 0 0 5187

Hű, ez nem semmi, na ebben igazodj ki :-)

 

Egyébként a Bechterew-kór nagyon nehezen diagnosztizálható az elején, mert egy kis alattomos kórság. De a HLA-B27 nevezetű antigén jelenléte azért már elég biztos támpont, de mindenhol azt lehet olvasni, hogy csak évekkel az első tünetek megjelenése után lehet biztos diagnózist felállítani.

Reméljük, hogy tényleg nem az !

 

A biológiai terápiás betegtársak között egyébként volt Bechterew-es is, vagyis pl. a biológiai terápiás kezelést ők is kaphatják.

 

Előzmény: Törölt nick (5172)
gombóc63 Creative Commons License 2021.02.08 0 0 5186

Én dr. Lekka Norbertnél jártam, lelkiismeretesen, türelmesen vizsgált. Elég gyorsan kaptam hozzá tb-s időpontot, a jó az, hogy az intézet rendesen felszerelt képalkotó berendezésekkel is. A nevénél található mobilt ő veszi fel. Nyugodtan kereshetsz orvost a felnőtt idegsebészeten. Ott még dr. Várady Pétert ajánlom. Háziorvos ad beutalót. Ha magánban mennél Lekka doktor a Medicovernél van. Ezzel csak az a baj, hogy onnantól a világon mindenért vaskosan kell fizetni.

Előzmény: Toilet Duck Antilimescale (5184)
Falusi1 Creative Commons License 2021.02.07 0 0 5185

A Budapesti Mozgásszervi Magánrendelőt megtalálod a Net-en.

Én ott voltam, mint utólag kiderült, kiszakadt ágyéki porckorong sérvem volt, csak kétrét görnyedve tudtam mozogni, a fájdalomról nem is beszélve.

A vezetője Dr. Moravcsik Bence Balázs, konzervatív kezeléssel segített a problémámon, ami gyakorlatilag gyógytornát jelent. Igaz, hogy közel három hónapig tornáztam, de ma kutya bajom, bár lehet, hogy szerencse is kell hozzá.

Amennyiben őt választod számolj vele, hogy több napodat is igénybe veszi, mert nincs saját diagnosztikai készülékük (MRI) és elküld egyik partnerükhöz. Az időpontfoglalást megoldják, de lehet belőle 1-2 nap.

 

Akárhová is mentek sok szerencsét, jó egészséget és javulást kívánok.

Előzmény: Toilet Duck Antilimescale (5184)
Toilet Duck Antilimescale Creative Commons License 2021.02.07 -11 0 5184

Köszönöm a gyors választ!

Az okiti-be lehet menni fizetossen, privát betegként vagy esetleg beutalót kell kérnie (ha kap), a jelenlegi kezelorvosatol?

Az ország másik végében élünk.

Persze holnap majd felhívom őket és megkérdezem.

 

Ott melyik szakemberrel volt jó tapasztalatod?

 

 http://okiti.hu/jarobeteg-ellatas/16_gerincsebeszet.html

Előzmény: gombóc63 (5183)
gombóc63 Creative Commons License 2021.02.07 0 0 5183

Szia! Az intézettel és dr. Rónaival rossz a tapasztalatom, akit sokan dicsérnek az dr. Lazáry. Hozzáteszem szerencsére nem műtött vagyok, csak konzervatív kezelésben részesültem. A magam részéről az OKITI-t pártolom.

Előzmény: Toilet Duck Antilimescale (5182)
Toilet Duck Antilimescale Creative Commons License 2021.02.07 -11 0 5182

 

Sziasztok!

A párom gerincserve miatt keresnék orvost.

Van valakinek valakivel jó tapasztalata?

Elsősorban magánrendelés érdekelne, nem akarnék bolyongani az állami útvesztőiben.

Illetve az itt elérhető orvosok és az intezet közül volt már valakinek valamelyikkel személyes tapasztalata?

És ha igen akkor milyen?

Köszönöm!

 

https://bhc.hu/szolgaltatasaink/szakrendelesek/gerincgyogyaszat/

 

 

Törölt nick Creative Commons License 2021.02.04 0 0 5181

Sajnálom hogy nem vagy jobban. Biztos hasznos a torna, de úgy látszik nem mindig és minden esetben. Én egyébként kicsit tartok is tőle, ugyanis mikor tavaly márciusban ezen a videón lévő gyakorlatokat csináltam, kiújult a lágyéksérvem. Én jelenleg otthon ökölvívó gyakorlatokat csinálok, persze csak óvatosan, kicsi erőfeszítéssel. Egyenlőre most nem fáj semmim, és megy a mozgás.

Beutalót a jövő héten fogok kapni, de az MR még kérdéses nálam. 2018 ban műtöttek először lágyéksérvvel, és akkor a hálót titán kapcsokkal rögzítették. Én meg azt hallottam hogy az MR mezőben lévő kapcsok gondot okozhatnak. A mágneses rezonancia miatt elmozdulhatnak. Ezzel kapcsolatban még megkeresem majd a sebészemet, vagy egy radiológust.

Előzmény: gombóc63 (5180)
gombóc63 Creative Commons License 2021.02.04 0 0 5180

A két vizsgálat tényleg a legtöbbet mondó, izotóposon is voltam, akkor a keresztcsontom csípő és lábfájdalmat okozott, de semmi extrát nem mutatott ki. Beutalt ezekre?

Amit kérdezni szerettem volna, mit takar nálad az edzés? Őrület, hogy tegnap 20 perc torna után sokkal rosszabbul voltam és vagyok is. Amúgy sajnos a kezdeti jobban vagyok érzés már a múlté.

Előzmény: Törölt nick (5179)
Törölt nick Creative Commons License 2021.02.03 0 0 5179

Ma voltam a harmadik reumatológusnál, aki tulajdonképpen azt mondta mint az előző. Nem SPA-ra utalnak a leleteim. De az SPA teljes kizárását az MR és az izotópos vizsgálat döntené el. Előzőleg csak rtg. készült. Ezért megyek majd azokra a vizsgálatokra is. Jelenleg a Scheuermann kort az igazolta, de azt eddig is tudtam.

Előzmény: gombóc63 (5175)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!