Keresés

Részletes keresés

gombóc63 Creative Commons License 2018.01.15 0 0 4936

Türelem, mindennap nézi az adminisztrátor.

Előzmény: powerline (4935)
powerline Creative Commons License 2018.01.15 0 0 4935

Csatlakoztam,de nem fogadta el senki !  Kb. mikor léphetnek be az oldalra ??

Előzmény: gombóc63 (4926)
.ETNA. Creative Commons License 2018.01.15 0 0 4934

... na és akkor még nem is említettem az RA-m + kezelés, gyógyszerek + életkor miatt megnövekedett csontritkulás rizikó faktor kombót, ami bizonyára egyik oka volt (mert kértem osteoporózis vizsgálatot) már az összecsúszásnak is, még akkor is, ha ez ugye csak milliméterekben mérhető  :-)

.ETNA. Creative Commons License 2018.01.15 0 0 4933

Igen, sajnos ennek már annyi, pedig a férjem tinédzser korában, tényleg súlyemelő volt (ifi csapatban) és már akkor "megtanította", hogy hogyan kell szakszerűen súlyt emelnem, amikor még a fiunk volt kicsi:-) Amikor Édesapám elesett (gyakorlatilag fenékre ült a kád elé, miután lecsúszott a kád széléről), akkor viszont ezt teljesen elfelejtettem, olyan hirtelen történt  ... na és ránézésre a Drágám olyan kis "pehelysúlyúnak" tűnt, de bizony megmozdítani sem tudtam, nem is értettem :-)

 

Csinálok felüléseket, szeretek gyalogolni (futni nem) és hát a bébi mellett is sokat rohangálok, hajlongok, ilyenkor nem okoz gondot, a kiságyába is beteszem, kiveszem, nincs fájdalom (pedig neki is a lenti állásban van már az ágyikója), inkább akkor gond, ha huzamosabb ideig kell a hajlított pozíciót tartanom és utána ki kell egyenesedni, tipikusan a hajmosás .... ne tudd meg, hogy milyen nehezen veszem rá magam, a végén még rá fogok szokni a fodrászra :-)

 

Terápiákat, masszőrt ilyesmi még nem próbáltam ... nem is igazán néztem még utána, de talán jó ötlet ... a súlyosbodás megelőzése érdekében, mert ugye nagyiként van még bőven tennivalóm .... majd a koripályán, vagy szánkóhúzás terén stb., muszáj felkészülni (egyébként első unoka, de ezt - gondolom - kitaláltad) :-)

Előzmény: gombóc63 (4931)
.ETNA. Creative Commons License 2018.01.15 0 0 4932

... ja és természetesen igazad van abban, hogy hosszabb idő után, bizonyos szintig "visszafejlődhet" a sérv, de ez már sosem lesz a "régi" és sajnos a kiújulás veszélye is mindig fennáll, viszont a műtétre szerencsére csak ritkán van szükség, amikor már összetettebb a tünet (bénulás, széklet és vizeletürítési gond stb., stb.).

Előzmény: gombóc63 (4924)
gombóc63 Creative Commons License 2018.01.15 0 0 4931

Nos neked se sokkal jobb akkor a derekad, mi sérvesek is hasonlóakat érzünk. A szépséges 9,2 kg unokámat én is felemelem, lehetetlen, hogy ne tegyem:-) de a baromira alacsony ágyába már nem tudom befektetni. És volt, hogy kiemeltem a 2 éves unokámat a kádból, azonnal lumbágom lett. Ezek drága és fájdalmas tanulságok ahhoz, hogy többé ne tegyem.

Az elcsúszott csigolyát manuálterápiával nem lehet korrigálni? Amikor csak "csipkedett" a derekam azt helyre tudták tenni, ott is elmozdulás volt. 

Előzmény: .ETNA. (4929)
gombóc63 Creative Commons License 2018.01.15 0 0 4930

Emelésnél a rogyasztott térd mellé az egyenes derék. Jó példa a súlyemelők testtartása, popsi ki....Egész pontosan ez így van. Persze, igaz, már sose lesz a gerinc olyan mint újkorában, sőt....nekem a nyakam sincs rendben.  De ez a reumás fájdalom mindenen túltesz:-(((

Előzmény: .ETNA. (4928)
.ETNA. Creative Commons License 2018.01.15 0 0 4929

Igazán nincs mit! A barátnőm sérve kapcsán olvasgattuk anno a fórumokon fellelhető infókat, szegény vagy 2-3 hétig nyomta az ágyat, reggelente alig tudott felállni, de most már jó ideje tünetmentes, bár már nem olyan "hirtelenke", mint azelőtt :-)

 

Egyetértek azzal, amit Gombóc63 is írt, VAN REMÉNY (!!) a tünetmentességre. De mivel NEM MINDENKINEK ugyanolyan a sérve (attól függően, hogy hol van a kitüremkedés, vannak gyengébb és erősebb tünetek), így a tünetmentesség elérésére sincs "egyen-recept", ahogy Ő is írta, mindenkinek személyre szabott gyógytorna, mozgásforma ajánlott.

 

Tenni kell érte és fejben is át kell állítani magad. Szerencse talán, hogy nyugdíjas vagy és talán jobban tudsz figyelni magadra, mintha a napi robot "bedarálna".

 

A medenceövről is írt, szerintem is az a jó megoldás, hogy akkor veszed fel, ha kicsit megerőltetőbb munkát (pl. kerti munka, vagy túrázás stb.) végzel, biztos, ami biztos alapon :-)

 

Az, hogy az orvos szerint nincs akkora baj, hogy műtétre kell sort keríteni, az szuper!

 

Igen, elképzelhető, hogy amiatt fájt a lábad, van olyan sérv, ami kimondottan az öregujjon okoz fájdalmat, krónikus, nehezen csillapuló fájdalom leginkább akkor van, ha a kihatás a derékra irányul.

 

Összefoglalva: VISSZAFEJLŐDHET bizonyos mértékig, ha időben észreveszik, megfelelő tornát végzel, figyelsz a mozgásra, DE MOZOGSZ ! Viszont a meggyengült szalag, sajnos a későbbiekben is bármikor okozhat problémát. Ezért is fontos a torna, mozgás és hogy bármibe is szeretnél kezdeni (sport, úszás stb.) meg kell beszélni az orvosoddal!

 

Nekem nem sérvem van, csak egy kicsit összecsúszott két csigolyám (amikor Édesapám elesett és első reakcióm az volt, hogy majd én jól felállítom ... na nem jött össze, volt ott akkora fájdalom, hogy ihaj), de pl. amikor sokáig hajolok a kád felé (mondjuk hajmosásnál), s utána kiegyenesedem, mindig érzem, hogy már nem olyan, mint "régen" volt, de a hétköznapi tevékenységek közepette nem okoz gondot, még a 9,3 kg-os szépséges kicsi unokánkat is simán felkapom, de azért, ha sokáig kell tartani, már kezdem érezni, hogy "van hátam" és nem vagyok 20 éves  :-)

 

Húgysav:

Az nagyon nem mindegy, hogy a húgysav érték a referencia határokhoz (férfiaknál: 220-420 ľmol/l ) képest éppen mennyi volt a vérvételkor. Mert ha közelebb van a 420-hoz, de még alatta, akkor az - elvileg - normális, csak a kristályok ugye ezt "nem tudják":-) és már ilyenkor is bőven okozhatnak fájdalmat.

 

 

 

 

 

 

Előzmény: sneeblejack (4922)
.ETNA. Creative Commons License 2018.01.15 0 0 4928

Bocsi, igaz, nem lehajlásnál, hanem emelésnél ... a rogyasztott térdet felemelés esetén értettem .... pl., ahogy a súlyemelők, a megemelendő tárgy súlya pedig meggondolandó, ha nem muszáj, nem kell erőltetni.

 

A rostos gyűrű vagy elszakad, vagy olyan mértékben meggyengül, hogy a kocsonyás magot nincs ami tartsa. Ha egy gumiszalag a nadrágodban meggyengül (elérik, ahogy mondani szokták), akkor csinálhatsz vele, amit akarsz, az a gumi, az életben soha nem lesz már olyan, mint amikor belefűzted a nadrágba ... ilyen értelemben (!!!) és csakis ilyen értelemben írtam, hogy nem lehet tornával vagy ráolvasással "visszacsinálni", visszafordítani (ahogy írtam), ezt továbbra is tartom. Tünetmentesség valóban elérhető és örvendetes, de ehhez odafigyelés, átgondolt mozgás, semmi hebehurgyaság és megfelelő torna (pl. úszás, ha ajánlott, ahogy írtam is) is elérhető. De illúzió lenne abban ringatnia magát bárkinek is, hogy a porckorongsérv miután gyógyszerrel/tornával "tünetmentessé" vált, soha az életben többé nem fog előjönni, mert de, sajnos előjöhet, s gondolom, erről is írnak a fórumokon.

Előzmény: gombóc63 (4921)
powerline Creative Commons License 2018.01.15 0 0 4927

Köszönöm szépen,jelentkezem -:)

Előzmény: gombóc63 (4926)
gombóc63 Creative Commons License 2018.01.15 0 0 4926

Facebook....Porckorongsérv kezelése zárt csoport.

Előzmény: sneeblejack (4925)
sneeblejack Creative Commons License 2018.01.15 0 0 4925

Szia..   A porckorongos forumra mikent tudok ratalani ?

Előzmény: gombóc63 (4921)
gombóc63 Creative Commons License 2018.01.15 0 0 4924

Egyéni gyógytorna...Mr alapján egy jó gyógytornász megtanítja neked egyénileg, csak a te bajodra megfelelő gyógytornát. Az édeskevés, amit a szakrendelőben mutatnak, azt itt a neten is megtalálod. Attól a sérv nem fog visszahúzódni. Sok helyet megjártam én is az elmúlt 2 évben. Most dekompressziós tornát tanítottak be nekem.

Úgy kíméld magad, ahogy ETNA leírta. A medenceövet azért csak módjával szabad használni, mert átveszi az izom munkáját, így még renyhébbek lesznek. Nekem azt mondták, hogy vegyem fel mondjuk a takarításhoz, akkor amiikor sokat kell hajolgatni. Bevallom egyáltalán nem használtam.

Fogalmam sincs kinek miért alakul ki a sérv, leginkább a mozgásszegény, ülőéletmódhoz kötik. 

Előzmény: sneeblejack (4923)
sneeblejack Creative Commons License 2018.01.15 0 0 4923

Szia..   A koromat kerdezted, 64 eves vagyok.  Mar nyugdijban vagyok.                                                                                                                              Az egyeni gyogytorna alatt mit ertessz ??    Medenceovet gyakran hasznalom,hogy amennyire csak tudom kimeljem a gerincemet..                               Mielott nyugdiba mentem,en allo munkat vegeztem.   Valoszinu hogy ez okozhatta a porckorong servemet..   Szerinted mivel tudnam meg magam kimelni ??

Előzmény: gombóc63 (4918)
sneeblejack Creative Commons License 2018.01.15 0 0 4922

Szivembol koszonom Neked ezt a reszletes tajekoztatast !-:)  Nekem nem valoszinu hogy a koszveny okozta a labfejem gyulladasat,hiszen tobb alkalommal voltam  vervetelen,de a hugysav ertek ezt nem igazolta !     A haziorvosom alsohangon azert megjegyezte,hogy "normal hugysav ertek" mellett is kialakulhat a koszveny..  Valoszinusitheto,hogy a IV-V.gerinccsigolyanal kilepo kocsonyas gob nyomhatta a bal lab idegeit,es ez okozta ezt a fajdalmas gyulladast ??  Meg annyit szeretnek kerdezni,hogy a derekszorito medenceov hasznalata nekem most is ajanlott ??  Meg annyit hogy amikor az MRI eredmenyt elvittem az Orszagos Gerincgyogyaszati Kozpontba a Neurologusomhoz,o azt mondta hogy nem kell muteni !                                                                                 Mennyi az eselyem ahhoz,hogy ez a kor kiujjulhat ??                      Varom megtisztelo valaszodat ! -:)

Előzmény: .ETNA. (4919)
gombóc63 Creative Commons License 2018.01.15 0 0 4921

Az nem igaz, hogy a sérvet nem lehet "visszatolni" és igenis, lehet tünetmentes állapotot elérni. Számtalan példa van erre porckorongos fórumon. Én is ezen vagyok, kitartó nyújtó tornával el lehet érni, de csak személyre szabott gyógytornával. A berogyasztott térd ( én is ezt csináltam) pedig a hátsó combizom megrövidüléséhez vezet, ami szintén nem normális állapot.

Előzmény: .ETNA. (4919)
.ETNA. Creative Commons License 2018.01.15 0 0 4920

Igazán nincs mit, örülök, hogy segíthettem!

Előzmény: ErzsébetF (4911)
.ETNA. Creative Commons License 2018.01.15 0 0 4919

Szia! Persze, csak nyugodtan tegezz, itt egyébként is ez a szokás :-) A porckoron külső rostjai között van a belső ... olyan kocsonyás-jellegű anyag, amikor valami miatt (erős fizikai munka, bizonyos versenysportok, terhelés, főleg, ha rendszeresen egyoldalú a terhelés stb.) a külső rostok meggyengülnek, kibukik, kitüremkedik a kocsonyás anyag, lényegében ez a porckorongsérv, vagy gerincsérv. Pl. a legtöbb költöztetőnek, vagy nagy súlyokat rendszeresen cipelő embernek előbb-utóbb porckorongsérve lesz. S mivel nem tökéletes a mozgás a sérv miatt, a testünk többi izma "ellentart" vagyis megpróbálja stabilizálni a gerincet. Az sem mindegy, hogy milyen mértékű a kiboltosodás, esetleg a külső rostok át is szakadtak-e stb.

 

Az, hogy hol okoz fájdalmat, általában azon múlik, hogy hol van a sérv, milyen ideget nyom a kitüremkedő kocsonyás mag. Van olyan ismerősöm, akinek pl. a lábai fájtak (de máshol nem) stb. Sajnos ezzel nem lehet mit kezdeni, szokták javasolni az úszást, gyógytornát, esetleg medenceövet (vagy fűzőt), fizioterápiás kezeléseket is lehet időnként igénybe venni. De mindig egyeztess a háziorvosoddal, vagy reumatológusoddal!! Végső esetben, amikor már nagyon durvák a tünetek (bénulás stb.), akkor jöhet szóba a műtét. Ha jól rémlik, elég sokat kell rá várni ...

 

Ha már kialakult, nem tudod visszafordítani és akár egy rossz mozdulat is előhozza, talán nem lesznek ugyanolyan erős tünetek, mint korábban, de akár erősebb is lehet. Fontos, hogy ne emelj, ne végezz egyoldalú terhelést jelentő tevékenységet (pl. állandóan ugyanabban a kézben cipelt bevásárlószatyor ... ilyesmi). Ezeket a "veszélyes" feladatokat (bútortologatás stb.) engedd át másnak és ne tégy lehetőleg hirtelen mozdulatot, óvatosan, körültekintően állj fel, kényelmes legyen a fekhelyed, a lehajlásnál a térdet is rogyaszd meg kicsit stb. Persze az sem jó, ha merev "robotüzemmódot" veszel fel, de a megfelelő és rendszeres (!) mozgásformát, gyógytornát, mindig az orvosoddal egyeztesd, ő ismeri a leleteid, hogy pontosan hol helyezkedik el a sérv stb.

 

A köszvénnyel kapcsolatban: a Milurit nagyon jó, de CSAK akkor, ha ezzel egyidejűleg a purinmentes diétát is betartod!!! Csoki, kakaó, tea és kávé jöhet (mert bár elvileg magas a purintartalmuk, de ezekben nem ugyanaz a "purin" van, mert ez - metilxantin - nem alakul húgysavvá) , de pl. magas húgysavszint esetén a babot stb. kerülni kell !!!

 

Élelmiszerek purintartalmáról:

http://napidoktor.hu/korkep/mit-ehet-a-koszvenyes-purintartalmu-etrend/

 

 

 

 

 

Előzmény: sneeblejack (4914)
gombóc63 Creative Commons License 2018.01.15 0 0 4918

Szerintem igen. Nekem is hullámzó, nem tudom hány éves vagy, de a kor előrehaladtával mindenképpen számolni kell vele. A kopásos folyamatok gyulladást idéznek elő. 

Sérvvel az egyéni gyógytorna a hatásos, a csoportos az egy vicc. Legalábbis ami a mi kerületünk szakrendelőjében volt.

Előzmény: sneeblejack (4917)
sneeblejack Creative Commons License 2018.01.15 0 0 4917

Szia..     Valoban,a gyogytornat elfelejtettem megirni..      Igen,talan az valamit segitett a felgyogyulasban..                                                                  Coportos terapia volt,a keruleti szakrendeloben..   Szerinted ez meg visszajohet ??

Előzmény: sneeblejack (4914)
sneeblejack Creative Commons License 2018.01.15 0 0 4916

Szia..     Rantudil fortet en is szedtem anno.     Nekem ez az egesz borzalom,cca,, 6 honapig tartott..                                                                                    A labfejed neked is be volt gyulladva ??      Nagyon sok fele gyogyszert megetettek velem,sokat feleslegesen..  A borzaszto az volt,amikor a gyulladas kellos kozepen,iontoforezis morfinos kezelest irtak ki.     Na ez nagyon betett a labfejemnek..                                                                                                        Es mindez a Honvedkorhazban volt !!-:((

Előzmény: gombóc63 (4915)
gombóc63 Creative Commons License 2018.01.15 0 0 4915

Én is sérvvel küzdök és megjelentek a reumás panaszok is. Azt az utat végig jártam amit te, ellenben nem említed a gyógytornát, ami minden tekintetben fontos lenne. A kiváltó okot én sem tudom, de a háziorvosom a nyáron annyit mondott, hogy a gerincbetegségektől lehet, akkor hasogató fájdalom volt a karomban, lábamban. Arra kaptam Rantudil fortét, el is múlt pár nap alatt. Most a reggeleim borzasztóak, le vagyok merevedve.

Előzmény: sneeblejack (4914)
sneeblejack Creative Commons License 2018.01.15 0 0 4914

Szia !  Remelem hogy nem bantalak meg,hogy tegezlek.    Szeretnek toled tanacsot,eligazitast kerni.  Tavaly az MRI nekem porckorong servet igazolt,a IV-V gerinc csigolyanal.  Ezt megelozoen a bal labammal lerobbantam.  Voltam en reumatologusnal,ortoped orvosnal,neurologusnal.   Szedettek velem sztroid gyulladas csokkentoket,fajdalom csillapitokat.  Olyan stadiumban voltam,hogy egyszeruen nem tudtam ulve enni az asztalnal.  A legvegen olyan szinten begyulladt a bal labfejem,hogy ejszaka a lepedot sem tudtam elviselni.  A nagy labujam,oreguj, olyan szinten bedagadt,hogy koszvenyre gyanakodtak. A betegsegem alatt szedtem vegig a millgamma N, vitamint.  Koszvenyre szedettek velem Milurit nevu gyogyszert,de nemigen hasznalt.                          Nagyon ketsegbe voltam esve,mert senki nem tudta hogy mi a bajom..  Szep lassan,cca,, 6 honap alatt megszuntek a panaszok.  Talan annyi,hogy a nagy labujjamat nagyon meggyotorte a gyulladas,kisse erzeketlenne valt emiatt..   Szerinted,mi lehetet az ok,ami kivaltotta nalam ezt a betegseget ??   Ha van sejtesed,kerled hogy oszd meg velem..   Elore is KOSZONOM !! -:)

Előzmény: .ETNA. (4910)
sneeblejack Creative Commons License 2018.01.15 0 0 4913

Sziasztok !  A segitsegeteket szeretnem kerni.    Bal oldalon a lapockam alatt nem tul gyakran,de olyan reumatikus jellegu kellemetlen erzest tapasztalok.. Hala istenek nem tul gyakori..  Ha valaki netan erzett hasonlot,meg tudna irni nekem hogy mi okozhatja ezt ??                                                                      A sok ules,vagy tobb mozgas kellene..

BMff Creative Commons License 2018.01.14 0 0 4912

 

Egy 21 éves JIA-s ,,gyermek" gondolataiból:


Itt vagyok mostmár sokkal nyitottabb szemmel járom a mindennapjaim sötét utcáit.
S látom magamkörül a sok egészséges embert, akik nem élnek a lehetőséggel, hogy bármit kihozzanak magukból mert ők képesek rá, legyen az sport,tudomány,művészet vagy bármi mert őket az Isten ezzel ruházta fel egészséggel és lehetőséget adott a boldog életre.
S itt vagyok én, egészség boldogság nélkül, az elmúlt hat évben a boldog napjaim számát a két kezemen nem tudnám megszámolni, és még csak 21 éves vagyok, ebben az életkorban kellene a legboldogabb életet élni az embernek. De én mégis a magány, boldogtalanság útján vagyok és az a gondolat hogy azon is maradok mindenapjaim estéjén szomorúsággal, keserűséggel tölt el, könnyeimbe belefulladva.
A jövömet mindig is elképzeltem de ahogy telik az idő minden elhaloványodik a boldog jövőre nézve. Igen, boldog akarok lenni, egy család nekem semmi más nem kell hisz annál nagyobb öröm,szeretet amit tőlük kapnék nincs.
A pénz hmmm mivan ha pénzem lesz és van, semmi a pénz nem a boldogság az nem ad semmit csak anyagi biztonságot, de nekem az sem kell minek nekem biztonság ha nem vagyok boldog?
Szóval nem értem az egészséges embereket a mai világban, miért nem küzdenek hisz lehet jövőjük és boldogságuk.

ErzsébetF Creative Commons License 2018.01.12 0 0 4911

Szervusz!

Hálásan köszönöm a segítő, hasznos válaszodat, melyet továbbítom az ismerősömnek.

Üdv. Erzsébet

 

Előzmény: .ETNA. (4910)
.ETNA. Creative Commons License 2018.01.12 0 0 4910

Ja és még annyi, hogy a Trexan (ami pontosan ugyanaz, mint a Metotrexat) 2800-3000 Ft között van, a receptet természetesen majd az itteni reumatológusa fogja felírni.

 

Az átállás szempontjából fontos, hogy rendelkezzen elegendő Enbrellel, hogy lehetőleg túl sok idő ne maradjon ki, esetleg le is levelezheti abban a városban működő biol.terápiás központtal, ahová költözni szeretne majd. Nem kell sokat várni, hiszen ez egy folyamatos kezelés. Anno én Miskolcról jelentkeztem át Budapestre (illetve közben Németországban is éltünk), amikor már itt laktunk és simán ment, de mivel ezt hetente kell szúrni, fontos, hogy előkészítse a "terepet" :-)

 

Egyébként, nem tudom, hogy az Enbrelnél hogy van, gondolom, ott is havi adagot adnak ki egyszerre (tehát 4 db injekciót), én Simponit kapok, abból havonta csak egy injekció kell.

 

Egyszóval, ha úgy jön haza, hogy van 4 db injekciója arra a hónapra a táskájában, a lakcím bejelentést itthon a kormányablaknál gyorsan megcsinálja (és ha még nincs munkahelye, akkor bemegy az adóhivatalba szerződést kötni), előzetesen kértek neki időpontot az x kórházba, ahová már levélben jelzitek, hogy ő ez már kezelt, külföldről hazaköltöző beteg lenne, aki szeretné itthon folytatni, akkor mire a következő havi 4 db injekció kell, már "sínen lesz" az orvosi kartonja!

Előzmény: ErzsébetF (4908)
.ETNA. Creative Commons License 2018.01.12 0 0 4909

Szia!

 

Nyugtasd meg, hogy INGYENESEN kapjuk, a külföldi orvosi leleteivel elmegy valamelyik magyarországi biológiai centrumba, Budapesten pl. az ORFI, vagy az Irgalmasrendi, Miskolcon a Szent Ferenc kórház stb., stb., és ott kéri, hogy folytatni szeretné az Enbrelt. Havonta kell kiváltani, de ha nincs gondja, három havonta egyszer kell elmenni az orvoshoz. Felírja a három szert (nem receptre, hanem egy OEP-es igénylő lap-szerűségre) és azon szerepel, hogy adott hónap, melyik napján lehet kiváltani.

 

Annyi szükséges hozzá, hogy Magyarországon rendelkezzen egészségbiztosítással, illetve állandó magyarországi lakcímmel. Ha nincs munkája még, de van bejelentett (!) állandó magyarországi lakcíme (akár pl. egy rokon stb., amíg nem vesz itt lakást), akkor a NAV-nál köthet ilyen szerződést és havi 7000 Ft körüli összeget kell fizetnie és teljes körű egészségbiztosítást kap érte, beleértve az ingyenes biológiai terápiát is! Miután munkát talált, természetesen a NAV-nál a szerződés megszűnik (a NAV automatikusan kiértesíti majd erről, hiszen látják, hogy a nevére már x.y. cég fizeti a TB-t) és onnantól kezdve a munkahelye vonja a béréből a TB-t.

Előzmény: ErzsébetF (4908)
ErzsébetF Creative Commons License 2018.01.11 0 0 4908

Szervusztok!

Erzsébet vagyok.
Ismerősöm külföldről szeretne hazaköltözni. Sajnos reumatoid artritiszben szenved már több mint 5 éve, Enbrel injekciót használ 2 éve heti 1 alkalommal a Metotrexát mellé.
Külföldön van rá támogatás. Magyarországon nézve az árát, 275.000,- Ft. Emiatt nem mer hazaköltözni, nem találna olyan munkahelyet, ahol annyit keresne, hogy havonta ki tudja ezt fizetni, s még a megélhetése is biztosítva legyen. Tudtok valamilyen módot rá, hogy támogatást kapjon az injekció árához?
Válaszotokat köszönöm!

.ETNA. Creative Commons License 2018.01.10 0 0 4907

Igazán nincs mit, nem fáradtság átadni a tapasztalatokat, információkat.

 

Ha kiderül, hogy valóban RA, majd nagyon kell Rá figyelned, mert általában egy elég erős lelki megrázkódtatáson megyünk keresztül azután, hogy a reménye is szertefoszlik annak, hogy talán csak "egy kis megfázás" és "holnapra már jól is leszek".

 

A "véglegesség", a "gyógyíthatatlanság", a "csak az állapotot, tüneteket tudjuk kezelni" helyzet elfogadása nem túl egyszerű. Biztasd, hogy adja ki magából a dühét és keserűségét, de közben egy percit se felejtse el, hogy VAN REMÉNY, számtalan gyógymód, többféle biológiai terápia, gyógyszer, kezelés stb. létezik! Fontos, hogy túl sokáig ne sirassuk ez "elveszett" dolgokat, tevékenységeket (na ez a legnehezebb, amikor meglátok a boltban egy tűsarkú cipőt, amit 2005-ben kb. azonnal megvettem volna, de a viselésére ma már esélyem sincs, hááát, úgy odavágnék valamit a földhöz, pedig ez amúgy csak egy vacak cipő, bagatell ... van, aki életében nem hord soha magassarkút .. de hát ez van, ezt érzem, nekem ez rossz és kész), gyorsan át kell állni, kevesebb erőltetés, másféle módon történő napi munkavégzés. Pl. igenis leülök a buszon, mert ha egy gyorsjáraton végig állok, az - még ha fájdalmat nem is generál - nem tesz jót az ízületeimnek, nem akarom már egy nap alatt kitakarítani a lakást, elfogadom (az elején ez sem ment simán) a segítséget, sőt, már kérem is, mert igaz, hogy egyedül is simán bukóra tudom állítani az ablakot, de ha nem muszáj, inkább nem teszem ki magam hirtelen csukló (térd, váll stb.) mozdulatoknak, mert a kényelmetlenséget (ami nem fájdalom!), azt, hogy ez "régen" nem váltott ki ilyen érzést (nem is "tudtam", hogy vannak ízületeim), még most is tapasztalom.

 

Köszönöm szépen a jókívánságokat, hasonló jókat kívánok Édesanyádnak is!

Bármikor, ha van kérdésetek, csak írj. Egyebekben pedig, ha privátban szeretnél kérdezni valamit, arra is van lehetőség, a nicknevemre kattints rá, feljön az adatlapom, ahol az e-mail címem is nyilvános (a "küld" gombra katt).

Előzmény: Salty357 (4906)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!