Keresés

Részletes keresés

Turulmadár Creative Commons License 2005.05.04 0 0 13
Ez a cikk talán egy kicsit árnyalja a jaj-jaj-jajdenagyontúlsokdiplomástbocsátunkki képet. :)

Diploma – még mindig jó befektetés (FigyelőNet)
vizinikk Creative Commons License 2005.05.04 0 0 12

50 év alatt hozzá szoktak az amberek, hogy nem kell dolgozni, majd az állam eltartja őket ennyi.

Csak tudnám, honnan veszed ezt a totális baromságot! Mi az úristenböl tartotta volna el az állam a henyélö embereket, amikor ez a csodálatos kapitalizmus is csak egy szük rétegnek jelent gondtalan életet?

Nem kellene elfelejteni azért, hogy ez alatt az idö alatt a háborús romokból újjáépült az ország; a mostanihoz képest húszt klasszissal jobb mezögazdasági termelés volt, és az ipar is nagyságrendekkel jobban müködött, mint ma. Az, hogy a teljes foglalkoztatottság egy szük rétegnek biztosította a lazsálást, nem jelenti azt, hogy senki nem dolgozott, söt: másod- és harmadállás és háztáji biztosította a viszonylagos jólétet. (vigyázat! a cigánynak is volt állása és meg tudott élni a szük keresetéböl, és nem kellett ötöd- hatodmagával egy rokkantnyugdíjból élnie, és a gyerekeinek sem kellett cipö nélkül fagyoskodnia)

Hallotok valami ostobaságot, aztán szajkózzátok, és el is hiszitek, amit hajtogattok.

:-(

Előzmény: te mondd meg (11)
te mondd meg Creative Commons License 2005.05.04 0 0 11

"sok a "keletebbről" jött"

Ezt ne keverd bele.

Nyílván mindenki úgy boldogúl ahogy tud. Sok magyar állmapolgár meg nyugatra megy dolgozni, még sem emlegetik őket.

Aki akar dolgozni, az dolgozik. 50 év alatt hozzá szoktak az amberek, hogy nem kell dolgozni, majd az állam eltartja őket ennyi.

Én szakmát is végeztem, de nem abban dolgozom. Ennek csak az az oka, hogy suli mellett nem tudnék villanyszerelőként dolgozni. Nappal sulibajártam, éjje, meg nem sok helyen alakalmaznak villanyszerelőt. :-))

A gond az, hogy a legtöbben azért diplomáznak, mert nem akarnak dolgozni. Az ember sajna nem fogja fel, hogy meló nélkűl nem fog tudni megmaradni. Maj jön a pofára esés, mikor a diplomájával mehet szalag mellé. Dolgoztam szalag mellett, és volt olyan kollega, aki 2 diplomával, doktori elött, feleség és gyerek mellett szalagnál melózott. Mondjuk ő nem panaszkodott soha.

Előzmény: Moonbase (10)
Moonbase Creative Commons License 2005.05.04 0 0 10
Attól függ, h mennyire vagy szakképzett és mennyire szeretnél dolgozni. Mert az említett lengyel minősített hegesztőnek miért van itt nálunk munkája s miért éri meg nekik ide jönni hegesztgetni?
Egyrészt azért, mert itthon nincsen olyan minősített hegesztő, aki alkalmas lenne a feladatra (SAJNOS!); másrészt ezzel a képesítéssel a lengyeleket meg is fizetik. Plussz dolgoznak és tudnak is dolgozni.
Az építőiparban rengeteg pénz van a hiteleknek köszönhetően, és a melósokat meg is fizetik (szerintem), csak elég sok a feketén vagy szürkén foglalkoztatott ember, és sok a "keletebbről" jött is, mert itthon vannak olyanok, akiknek derogál maltert cipelni (tisztelet a kivételeknek!).

Persze, h egy kínai munkaerő olcsóbb, de talán nem tartunk még ott, h ők jönnek ide szakmunkát végezni (bár lehet, h félre értettem, h mire gondoltál)

Üdv.
Előzmény: lcoder (9)
lcoder Creative Commons License 2005.05.04 0 0 9
A gond az hogy melósként szvsz még kisebb az esélyed. Talán a szolgáltatási szektorban amit feltétlenül helybe kell végezni, és esetleg az építõiparban, legalábbis amíg nem korszerûsítik ez utóbbi technológiáját is. A kicsi kínaiak, indiaiak, afrikaiak, stb. alá elég nehéz menni árban...
Előzmény: Moonbase (7)
Amart Creative Commons License 2005.05.04 0 0 8
Tisztellek álláspontodért. Te valószinüleg a tudásárt akarsz iskolázott lenni nem a papirért.
Előzmény: te mondd meg (6)
Moonbase Creative Commons License 2005.05.04 0 0 7
Bocs, de Molaf-nak igaza van: sokan vannak a többdiplomás hallgatók.

De egyet értek Veled abban, h nagyon sokan vannak a felsőoktatásban, és a szakképzés meg évek óta robog lefelé a lejtőn :-((( Nincsenek minősített hegesztők: Lengyelo-ból jönnek ide dolgozni.
A burkolók, kőművesek, gáz-, vízvezetékszerelők meg annyit keresnek, h pironkodhatunk mi, diplomások :-(((

Vissza kellene állítani a tandíjat és megszűntetni az akkreditált (tulképpen fizetős) helyeket, és maximalizálni a fősulik, egyetemek hallgatói létszámát, mert ÉRTÉKTELEN lett a diploma!
S közben alig van megfelelően képzett, szakképzett "melósréteg"... Vannak olyan szakeladók, akik kertészmérnökit végeztek :-(
Ha nem lép ebben senki azonnal, akkor még több diplomás munkanélküli lesz, akiknek egy része talán az EU-ban talál vmilyen munkát, de a többiről itthon kell gondoskodni: segély. Ráadásul, h ne haljon éhen feketézik...
Sajnos, ebben egyik nagy párt sem érdekelt, a kicsikről meg inkább ne mondjunk semmit :-(

Üdv.
Előzmény: Amart (-)
te mondd meg Creative Commons License 2005.05.04 0 0 6

Én pl szeretnék diplomát, habár nincsneke nagy igényeim a munkával kapcsolatban.

Dolgoztam nyomdától a tetőszigetelésig mindenhol.

Nem fontos nekem, hogy egy irodában űljek. (habár most speckó azt csinálom)

A diploma nekem csak azért kell, mert szeretnék. Ennyi. Kíváncsi vagyok, hogy meg tudom-e csinálni.

Ha kell, fizetek is érte. (szerintem az a normális, és ökörségnek tartom a rengeteg állami támogatást)

Előzmény: Amart (5)
Amart Creative Commons License 2005.05.04 0 0 5

Viszont most is van pár százezer diplomás, akikkel nem számoltam. Arról nem is beszélve, hogy az arányokon lényegesen nem torzit, azaz minden második-harmadik ember (és már nagyon nagyvonalu vagyok) diplomás.

Egyébként máris sok a diplomás. Nézd meg az utóbbi évek munkanélküliségi rátáját. A fiatal diplomás munkanélküliek száma vészesen növekszik. Ezen munkahely teremtéssel nem nagyon lehet segíteni, mert minden munkaterületen megvan az egészséges diplomás / nem diplomás arány. Nincs annyi nem diplomás, hogy ezt az arányt megtartva elegendő munkahelyet lehessen teremteni. Annak viszont semmi értelme, hogy újabb vizfejeket (hivatalokat) hozzunk létre a diplomás jogászok, közgazdászok foglalkoztatására. Másik megoldás, hogy egyre jobban devalválódik a diploma értéke és gépkezelők, betanított munkások lesznek a diplomásokból. Ezért kár ennyi pénzt beleölni a felsőoktatásba. 

Előzmény: Molaf (4)
Molaf Creative Commons License 2005.05.04 0 0 4
Topicnyitód: "Ha a 421 ezer hallgató átlagosan 5 évente kicserélődik, azaz végez, 25 év alatt több mint 2 millió felsőfoku végzett lesz hazánkban"

Erre írtam, hogy nem feltétlenül, mert rossz a premisszád: sokan estin/levelezőn/távoktatásban, de esetleg akár nappalin már diplomával a zsebükben tanulnak tovább. Tehát nem feltétlenül cserélődik ki ez a 421 ezer hallgató 5 évente, így tehát ennyi hallgató átlagos 5 éves képzése mellett nem lesz 2 millió felsőfokú végzett 25 év múlva.
Előzmény: Amart (3)
Amart Creative Commons License 2005.05.04 0 0 3
Csak a "többdiplomás" megjegyzésedre, a hivatkozott cikk a hallgatók számát adja, nem a diplomák számát.
Előzmény: Molaf (0)
pert1 Creative Commons License 2005.05.04 0 0 2
Jelenleg kb 6-700 ezer diplomás állás lehet, és ez nagyjából be is van töltve diplomásokkal. Ha tovább fejlődünk akkor felmehet pár évtized alatt 15%-ról 25-30%ára az alkalmazott diplomások száma. Az 50% az már igen jelentős túlképzés lenne (nem is beszélve az így szerzett diplomák színvonaláról), a szükséges szelekciót az egyetemeken kéne elvégezni, de egyelőre meglehetősen ellenérdekeltek. Ha jól tudom, azokban a nyugati országokban ahol a korosztályok 50 %-át felveszik az egyetemekre a végzettek aránya már nem haladja meg a 25-30%-ot.
Molaf Creative Commons License 2005.05.04 0 0 1
rgi EU-s urszágokban = régi EU-s országokban
Előzmény: Molaf (0)
Molaf Creative Commons License 2005.05.04 0 0 0
Viszont cs0mó többdiplomás is van, egyébként egyes rgi EU-s urszágokban már most ilyenek az arányok.
Amart Creative Commons License 2005.05.04 0 0 topiknyitó
Ha a 421 ezer hallgató átlagosan 5 évente kicserélődik, azaz végez, 25 év alatt több mint 2 millió felsőfoku végzett lesz hazánkban, nem számolva a már meglevő diplomásokat. Gyakorlatilag azt jelenti, hogy minden második munkavállaló felsőfoku végzettségü lesz. Ebben a topickban arra lennék kiváncsi, hogy miként látjuk szükség van-e ilyen sok diplomásra, vagy sok-sok kidobott pénzt is jelent ilyen nagyszámu hallgató képzésének finanszirozása. Vajon mennyi az egészséges arány? Miként lehetne tartani a normális arányszámot?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!