Keresés

Részletes keresés

comeback Creative Commons License 2005.04.27 0 0 18
Eh!
Előzmény: malaclopo (15)
topdzsoj Creative Commons License 2005.04.27 0 0 17

Pontosan az általad összesürüsödött tudattartalomnak nevezett sugalmazás az, ami a számomra a cikk múlt heti keletkezését igazolja. Túl sok, ma érvényes sztereotípiát lehet benne áthallani, nem hiszem, hogy a hetven évvel ezelötti gondolkodás az általad kiemelt dolgokról ennyire fedésben lenne a mai képzetekkel.

Próbálom a szerzöt elképzelni, kapásból egy keretlegény képe jön be, ilyet csak filmekböl ismerek (szegény Szendrö József ) ,szerintem egyik sem írna ilyen dolgozatot.

Volt egy távoli rokonom, tehetös paraszt, a vasútnál is dolgozott, söt a háború után valamelyik paraszti pártban politizált, ö lehetne számomra az írástudó alsóbb népi származék archeotipusa, hát róla egyáltalán nem tételezném föl, hogy ilyen stílusban, ezzel a téma választással irkálna névtelen levelet a HM-nek.

Nem marad más  szerzönek, mint az örök höbörgö lumpen, aki hol Bethlen birtoktranszfereit, hol Orbánné szölövesszeit teszi gyülöletének célpontjába, a zsidózó fröcsögést soha nem hagyja ki, a szovjetben reménykedik, ahonnan a végsö igazságot várja,-  ilyen népek a mai ÉS környékén böséggel megtalálhatók.

Előzmény: Állományjavító (13)
Ghanima Creative Commons License 2005.04.27 0 0 16

Jaaaaa! Hogy neked TGM-mel van gondod!!! Mé' nem evvel kezdted??!! :-)))

Előzmény: Állományjavító (11)
malaclopo Creative Commons License 2005.04.27 0 0 15
hogy magadat erre aszintre tartod érdemesnek, magánügy; de, ahová emberek járnak, és te szemrebbenés nélkül behányod, enyhén szólva aljasság
Előzmény: comeback (9)
comeback Creative Commons License 2005.04.27 0 0 14

zsidóvá nemesült Purgly Magda

:) Javíthatalan vagy csúcsintüktille elek apó

Előzmény: Állományjavító (13)
Állományjavító Creative Commons License 2005.04.27 0 0 13
Off

zavarba hozol, nem vagyok én "csúcsentellektüell", nem járnék én olyan társaságba, ahol nem tanulhatnék tőletek.

on

Lefogadom, hogy valódi. Kielemezhetném, hogy miért: iszonyú jellemző benne minden összesűrűsödött tudattartalom, a "Szovjetek ellen ha áll a menet, hát küldd a pokolba a tisztjeidet, fordítsd
rájuk a puska csövét!
"-től az optáns birtokokig, Zitáig, a népi ajkon valóban zsidóvá nemesült Purgly Magdáig és tovább.

Ha nem győzött meg, attól még jó korképnek tekintheted, és hozzáfűzheted a véleményedet. Úgyis mindig a mai napról van szó.
Előzmény: topdzsoj (12)
topdzsoj Creative Commons License 2005.04.27 0 0 12

Gyönge hamisítvány, két borcsata közben írhatta valamelyik ÉS háryjános.

Jót röhögnek, hogy a fórum csúcsentellektüele, Állományjavító ráharapott.

Előzmény: Állományjavító (-)
Állományjavító Creative Commons License 2005.04.27 0 0 11
Azt gondolom, hogy az öregasszonyon, akinek elvinnék újra a fiát, nem használ, ha egy szusszal zsidózik, horthyzik, zsidókurvázik és egyszusszal élteti Hitlert, Sztálint meg a kommunizmust.

Azt gondolom, hogy nem használ neki és nem mutat neki kiutat, ha a nemzeti nyomort és a soviniszta koldusimperializmust ezzel a kaotikus és formátlan gyűlöletözönnek válaszolja meg, azt gondolom, hogy nem használ nekii, ha nyomorában nem lát tisztán a társadalmi igazságtalanságok arányaiban (neki 9 korona, Zita királynőnek meg 200) és mindehhez idegengyűlölő felhangokat társít.

Ellenkezőleg, azt gondolom, hogy ez árt neki, elhomályosítja a látását, még nagyobb gazságok hálójába keríti. Azt gondolom, hogy ennél a helyesírásától eltekintve magát tulajdonképpen nem végletesen lapos szinten kifejező embernél nem szükségszerű hogy ilyen veszélyes és konfúz és irreális módon keveredjenek a tudattartalmak.

Azt gondolom, hogy erről valakik tehetnek. Hogy ez a konfdúzió a történelmi helyzetek különbözősége ellenére pontosan mutatja fel a múlt századon végigvonuló és máig, valamint holnapig érő rettenetes és - ismétlem - nem szükségszerű eltorzulását jelentős rétegek társadalmi tudatának.

És még azt is gondolom, hogy rettenetesen túlkoptatott, de korhű közhellyel élve, a "meg nem gondolt gondolat" ős patkánya terjeszti tovább és továbbra is ezt a kórt és hogy ebből sokan aljas hasznot húznak és hogy nem jól van ez így.

A természetesen kínálkozó mai analógiákon, a szociáldemagógia zsonglőrein kívül nekem e terjesztő patkányok közül elsőként éppen az Élet és Irodalom ugyane számából ötléött fel egy másik cikk, mely lényegében ugyanilyen konfúzióba kotyvaszt nyomort, elégedetleséget, irányzatokat és társadalmi jelenségeket, és az Tamás Gáspár Miklós Bush-cikke volt.

Mert az Élet és Irodalom olvasása nem immunizál e kór ellen. De még az sem, ha az írói közé tartozhatunk.
Előzmény: Törölt nick (10)
comeback Creative Commons License 2005.04.27 0 0 9

rakjátok bele a faszotokat a főméltóságu hortinébe aba a betyár ki baszot sánkéros zsidó kurvába

Na akkor ezért ismeretterjeszt itt az állománymegrontó ÉS olvasó izé. :((

Előzmény: Waters of Styx (7)
rettentó Creative Commons License 2005.04.27 0 0 8

Szórakoztató. Azért az itt hozzászólóknak is vannak sztereotípiái a munkásokkal-parasztokkal, a "néppel" szemben rendesen. Ha valakit munkásnak sorolunk be, lehet, hogy diplomája vagy legalább érettségije van, de csak a futószalag mellett jutott hely neki (ha éppen nem küldték el azzal a szemét dumával, hogy "túlképzett"), ezt látom magam körül.

Nagymamám pedig pl. egyszerű takarítónő volt hat elemivel, mégis rengeteget olvasott egész életében (jó, nem Heideggert, de nem is gagyit), sokat hallgatta a rádiót is, és csodálkozik, hogy mennyi ostoba ember van.

Ma is van ilyen véleménynyilvánítás, csak SMS-ben,

meg fórumhozzászólásban :-DD. Semmi sem változott, csak a nevek :-DD

Előzmény: Waters of Styx (7)
Waters of Styx Creative Commons License 2005.04.27 0 0 7

Csak tudnám, mi az a 'sánkeros'.

A szifilisz régi magyar neve.

Előzmény: Állományjavító (6)
Állományjavító Creative Commons License 2005.04.27 0 0 6

Én még úgynevezett értelmiségi közegben is találkoztam pontosan ezzel a világszemlélettel, persze csak némi köntörfalazás után. Valószínűleg a lumpenértelmiségben ma jellemzőbb a "zsidó kurva kormány éljen hitler éljen sztalin éljen a kommunizmus" tetszőleges permutációja, mint az elmúlt negyven év alatt tovább emancipált munkásosztályban és parasztságban.

A helyesírás szerintem ma sem kirívó abban a közegben, amelyhez hasonlóban a levél született.

Az ideológiai-közgazdasági-politikai konfúzió pedig - a helyesítrástól és az aktualitásoktól eltekintve - szerintem ma is igen jellemző, elég ha itt a fórumon körülnézel.

És egyes politikai erők szerintem körülbelül erre a tudati szintre is építenek "üzeneteik" megfogalmazása során és ezzel erősítik is ezt a makacsul túlélő világképet.

Amúgy meg nagyon jópofa és hiteles kordokumentum. Csak tudnám, mi az a 'sánkeros'.

Előzmény: Törölt nick (2)
Törölt nick Creative Commons License 2005.04.27 0 0 5
általuk használt trágár kifejezések aránya

Hozzáteszem, hogy a levélben élőbeszédhez képest nem szerepel olyan nagyon sok trágár szó, nekem életem egy viszonylag nem is nagyon rövid időszakában szinte minden második szavam az az ismert b-betűs kötőszó volt.

Egyébként, egyre több ún. munkásosztálybeli emberrel folytatott beszélgetés ugrik be. Az "urak eldorbézolják a pénzt, ezért vagyunk szegények" gondolatmenetre érzésem szerint az alacsony jövedelmű magas értelmiségnél semmivel sem inkább, a zsidózásra pedig kevésbé fogékonyak.
comeback Creative Commons License 2005.04.27 0 0 4

az igazi népi társadalomkritika sztereotípiáiban változott-e valami? Változott-e valami a magyar nép tudatában?

Változott a radai rosseb, meg a sánkéros hegyi tosz!

tüzes fal Creative Commons License 2005.04.27 0 0 3

Az semmi bazzeg.

Kb. 10 éve lehetett, hogy sofőr meló közben megálltunk egy talponálló mellett egy üccsit meginni, bementünk és elhülve hallgattuk, hogy két gumicsizmás cigány a  logaritmusok számolási módjain vitatkozik fröccsözés közben.

Mindezt olyan magyaros cigányos keverékdumával.

A kocsmáros mondta, hogy esti gimibe járnak...

Törölt nick Creative Commons License 2005.04.27 0 0 2
Alapvetően értelmiségi, közép-, felső-középosztálybeli környezetben nőttem fel. Az ún. munkásosztállyal csupán ritkán, a parasztsággal szinte soha nem kerültem kapcsolatba. A kilencvenes években, illetve egyetemista koromban kb. öt-hat évvel ezelőtt beszélgettem néhány alkalommal (kocsmában, illetve munkakörülmények között) (vidéki nagyvárosbeli, onnan származom) munkásokkal. A "zsidó" szót egyik szituációban sem használták, illetve nyelvhelyességük és - gondolom - helyesírásuk minden esetben messze meghaladta, az általuk használt trágár kifejezések aránya pedig valamelyest alulmúlta az e levélben jellemzőket.
comeback Creative Commons License 2005.04.27 0 0 1
"mit atatok az urainknak a mér háborut szenvete se földet se ház hejet tán azért adjunk katonát hogy még eni se atatok nekik a háboru alat meg öröltétek a tengeri csutkát azt eték a fák leveleit megvágtátok szecskának a legénységnek ez volt a menázsi a jó ételt italt el dorbézolták a tiszt urak adjatok csak fegyvert tudjuk mi mit köl vele csinálni baszátok meg a sánkéros kurva anyátokat azt gondoljátok el van felejtve mi volt a háboru alatt mi ekiknek az ura a háboruba volt kaptunk 9 forint hadi segéjt fejenkint "

Mozgat? rugó? mozgatórugó tórugó rug rugdos rugsossa kit miért miért is

Törölt nick Creative Commons License 2005.04.27 0 0 0
0 g0nd0lat0m támadt e levél kapcsán.
Állományjavító Creative Commons License 2005.04.27 0 0 topiknyitó

Az Élet és Irodalomban jelent meg ez a bájos 1938-ban keletkezett névtelen levél, mely a társadalom és a világ állásának népi felfogását tükrözi.

Mi a véleményetek, a szereplők nevén túl az igazi népi társadalomkritika sztereotípiáiban változott-e valami? Változott-e valami a magyar nép tudatában?

Mi következik az előző kérdésre adott válaszotokból a populista demagógia piacát és veszélyeit illetően?

[i]Bartha Károly belügyminiszterhez írott, 1938. dec. 9-én feladott névtelen levelet közlök, teljes terjedelmében, az eredeti helyesírással:[/i]

"Olvasuk az újságból hadköteleséget hoztál 18 évtől 60-ig vigyáz bele ne törjön a bicskád bazd meg az anyád majd adunk mi katonát de kopog a fogatok tőlle 17 évtől 70-ig férfire nőre egy aránt háborus időre

majd adunk mi katonát fene evet volna meg aba a sánkéros betyár kurva anyátokba zsidó kurva kormány rakjátok bele a faszotokat a főméltóságu hortinébe aba a betyár ki baszot sánkéros zsidó kurvába mit atatok az urainknak a mér háborut szenvete se földet se ház hejet tán azért adjunk katonát hogy még eni se atatok nekik a háboru alat

meg öröltétek a tengeri csutkát azt eték a fák leveleit megvágtátok szecskának a legénységnek ez volt a menázsi a jó ételt italt el dorbézolták a tiszt urak adjatok csak fegyvert tudjuk mi mit köl vele csinálni

baszátok meg a sánkéros kurva anyátokat azt gondoljátok el van felejtve mi volt a háboru alatt mi ekiknek az ura a háboruba volt kaptunk 9 forint hadi segéjt fejenkint Zita kirélyné kapot 200 száz az kető száz koronát mert kapta az az olasz ki baszot kurva olvasuk az ujságbul hogy mennyi szegény családot raktak ki december elsején a barak lakásokból ot vannak gyerekestől az ég alat tán ebből is sorozni akartok ezekből a hazátlan bitangokból

ezek szivesen menek őrizni a ti drága hazátokat és visza veni az el foglalt területeket a mit Betlen pista és társai el adtak ezek igazi magyarok el aták erélyt és a felvidéket bánátot most szeretnék visza veni azt gondoljátok a nép nem tugya az hogy ugy atátok Betlen és társai aták el erdéjt a románoknak egész a tiszáig hogy a komünt nyomják el

ot vot betlennek 25 ezer hold földje emit vet az árán 50 ezret

fene a betyár kurva anyátokat egye meg mér attok ingyen ebédet adjatok munkát és illő munka bért nem köl a magyar embernek ingyen ebéd de ti ki veszitek a nép szájából a falatot el szabotáljátok a népek jogát el loptátok kincseit

ti biboros haramiák ti koronázott tolvajok vigyázatok adunk katonát ti adjatok fegyvert tudjuk mi kire kel lőni tudjuk mi ki a mi ellenségünk

a mi ellenségünk nem tul a határon van azok itvanak zsidó kurva kormány éljen hitler éljen sztalin éljen a komunizmus".

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!