Keresés

Részletes keresés

alfredoo Creative Commons License 2005.05.08 0 0 1014

dezerover

en a magyar hangsulyt nem tartom nagy hibanak tenyleg mindannyian tobbe kevesbbe rendelekezunk vele. fontosabb a gondolatok meglete es kozolni tudasa.

az a szotevesztes viszont tobb mint egy szotevesztes. nem egy mszp/mszmp szotevesztesrol van szo hanem egy irtozatosan nagy fogalmi zavarrol. ami szinten barmelyikunkkel elofordulhat es elo is fordul de egy allamferfivel nem.

egy allamferfi nem keverheti ossze azt a keet szot. ha osszekeveri az mutatja felszinesseget es olcsosagat es egeszeben veve pr felepitettseget.

szili katalin nemet tudasarol nem tudom ki mit nyilatkozik ha egyszer anyanyelvi szinten beszeltek hozza a svabot akkor valoszinuleg nem tud rosszul nemetul. persze leenyeg a fika.

amugy ezeken a posztokon tolmacsolnak az embernek. es akkor is szukseg van a tolmacsolasra ha valaki perfekt beszeli a nyelvet. itt diplomaciarol van szo es sokszor a tolmacsra lehet fogni az allamferfi hulyeseget. ha gyurcsanynak magyar tolmacsa lett volna nem hivtak volna vissza a szaudi nagykovetet...

Előzmény: Törölt nick (1008)
alfredoo Creative Commons License 2005.05.08 0 0 1013

dezerover

en a magyar hangsulyt nem tartom nagy hibanak tenyleg mindannyian tobbe kevesbbe rendelekezunk vele. fontosabb a gondolatok meglete es kozolni tudasa.

az a szotevesztes viszont tobb mint egy szotevesztes. nem egy mszp/mszmp szotevesztesrol van szo hanem egy irtozatosan nagy fogalmi zavarrol. ami szinten barmelyikunkkel elofordulhat es elo is fordul de egy allamferfivel nem.

egy allamferfi nem keverheti ossze azt a keet szot. ha osszekeveri az mutatja felszinesseget es olcsosagat es egeszeben veve pr felepitettseget.

szili katalin nemet tudasarol nem tudom ki mit nyilatkozik ha egyszer anyanyelvi szinten beszeltek hozza a svabot akkor valoszinuleg nem tud rosszul nemetul. persze leenyeg a fika.

amugy ezeken a posztokon tolmacsolnak az embernek. es akkor is szukseg van a tolmacsolasra ha valaki perfekt beszeli a nyelvet. itt diplomaciarol van szo es sokszor a tolmacsra lehet fogni az allamferfi hulyeseget. ha gyurcsanynak magyar tolmacsa lett volna nem hivtak volna vissza a szaudi nagykovetet...

FREEDOM OF PRESS Creative Commons License 2005.05.08 0 0 1010

Egy múló pillanatig azt hittem, talán érdemes veled beszélgetni, de látom, hogy elborultál, úgyhogy hagyjuk.

Mindenesetre, Orbán szarul beszél angolul.

Törölt nick Creative Commons License 2005.05.08 0 0 1009

kinyilatkoztathatjuk

Ja, és: katastro-phalos opálosra kipálott

Törölt nick Creative Commons License 2005.05.08 0 0 1008

Ideidézhetsz egy szótévesztést - lehet, hogy előfordult, mint ahogyan Lord Lopcsány is terroristát mond szaudi focista és öregecske nyanyát a hajlott korú matróna helyett, sőt száz lépést a százlábú egyetlen lépése helyett...

Még egyszer: Orbán kitűnően és választékosan konverzál angolul (nos, eldöntendő, hogy melyik angol nyelvet használja, tán egy internationális, európai modern latint?), erőteljes magyar, magyarosch accentussal. Hogyan beszél a szír, hogyan intonál a lengyel, hogyan a kínai angolul? Miként az olasz és a francia, de vizsgáljuk meg a görög angolját is...Én azonnal felismerem az ausztrált s a jamaikait is...Foloytassuk? Neee!
Nyugodtan kinyilatkoztathajuk: Orbán remekül beszél angolul, szabadon és szabatosan.

Nyugodtan megállapíthatjuk, hogy - s ez idetartózik, ebbe a topikba! -, Szili nagysám, Mónika Ájem Lampert nuku angol, nuku francia, nuku német, nuku spanyol, nuku orosz, nuku olasz, nuku magyar beszél + iqukatastrophalosz

Előzmény: FREEDOM OF PRESS (1006)
kábelbúvár Creative Commons License 2005.05.08 0 0 1007

A vallási műsorban is nyilatkozott.

Ott is mondott 1 félreérthetőt, de előre elnézést kért....

FREEDOM OF PRESS Creative Commons License 2005.05.08 0 0 1006

Valóban nem releváns részletkérdés, de nem beszél jól. Például inauguration helyett introductiont mond, komoly fejtörést okozva ezzel hallgatóságának.

Szerintem sem fontos kérdés, csak ez már úgy megy manapság, hogy ha elhajít valaki egy szarkupacot, akkor egy részét gyorsan visszakapja, aztán ezzel le is zárhatjuk a dolgot.

Előzmény: Törölt nick (1005)
Törölt nick Creative Commons License 2005.05.08 0 0 1005
Nézd, ez  egy nem releváns részletkérdés, de Orbán igen jól beszél angolul. Mint minden magyar anyanyelvű, Magyarországon felcseperedett embernek, neki is karakteres a kiejtése, de kinek nem az? Legfeljebb nekem nem, akit szüleim rossz sorsa kilökött az ürbe.
Előzmény: FREEDOM OF PRESS (993)
FREEDOM OF PRESS Creative Commons License 2005.05.08 0 0 1003

Olyan sokoldalúan tájékozatlan vagy, hogy engedelmeddel, befejezném a veled való társalgást, bár elismerem, hogy rég láttam itt a Fórumon ilyen szerteágazóan felkészületlen alakot, mint te, és ez feltétlenül laudációt érdemel.

Az a "liberális", akinek a médiatörvény alkotmányosan rendben van, az nekem már eleve gyanús...

Előzmény: Törölt nick (998)
jehu Creative Commons License 2005.05.08 0 0 1001
Azt írja: "úgy tűnik, az ellenzék jelölni fogja".
Előzmény: Törölt nick (1000)
jehu Creative Commons License 2005.05.08 0 0 999

A cikk szerzője - szvsz - abban is téved, hogy Sólyomot jelölni fogják.

Illetve: ha a Fidesz biztos lehet benne, hogy nem választják meg, esetleg jelöli...

dvhr Creative Commons License 2005.05.08 0 0 997

Sólyommal alkotmánybíráskodása után nem sokkal hosszú interview-t készített valamelyik napilap (talán a Magyar Hírlap). Egyik mondatát a lap kiemelte címnek: "Túl jól működött az Alkotmánybíróság".

Hm.

d. 

Előzmény: jehu (996)
jehu Creative Commons License 2005.05.08 0 0 996

Én a szerzőt kedvelem, írásai általában tetszenek, de ez a levele bizony marhaság.

Szinte minden részlete az, kivéve a gondolat: Sólyomot kellene megválasztani...

Bár ebben sem vagyok biztos, hisz hivatkozik a Bokros-csomag körüli szerepére - arról azért beszélni kellene a döntés előtt.

Sólyom már régóta nincs az Ab.-ben, de az 1996-ban beadott Pető-indítványra a mai napig nem jutott idő. (A médiatörvény alkotmányosságát kérdőjelezi meg, a pártok túlzott szerepe miatt - ez  érdekes, hisz az SZDSZ is elfogadta a törvényt, igaz, csak gyenge és kényszerűnek érzett kompromisszumként. Talán épp abban reménykedtek, hogy az Ab. majd korrigálásra kényszerít.)

Előzmény: FREEDOM OF PRESS (995)
FREEDOM OF PRESS Creative Commons License 2005.05.08 0 0 995

Ez egy nagyon bájos levél...

Hehehe, az SZDSZ egyéni lelkiismereti alapon szavazza meg SL-t, vagyis minden szdszesnek legyen egyforma a lelkiismerete. AKi betán másra szavaz, annak rossz a lelkiismerete, vagy hogy...?

Ez a fiú régóta beteg, mondtam én már ezt korábban...

-------------

Vicces az is, hogy SL mellett felhozza a médiajog kialakításában játszott szerepét. Nos, ennél negatívabb szerep kevés volt eddig a magyar demokráciában. Az SL alkotmánybírói elnökségének idején létrejött médiatörvény lábbal tapossa a sajtószabadság alapeszményeit, és ugyanaz a dicső testület hosszú  évek óta rá se bagózik ezen hibák kijavítására.

Előzmény: jehu (994)
jehu Creative Commons License 2005.05.08 0 0 994

MH

2005-05-06

Levél az elnöknek/ről  Kedves Gábor! Kuncze Gábor
elnök
Szabad Demokraták Szövetsége

Kedves Gábor!

Már régebben megkaptam az
e-mailt, legutóbbi (rövid) találkozásunkkor nem volt idő reagálni rá, most pedig a meghívót a Tranzit Art Caféba, ahová a liberális eszme híveit, az SZDSZ barátait hívtad meg, mondanák el véleményüket az államfőválasztás kapcsán kialakult helyzetről, az SZDSZ lehetséges mozgásteréről. Külföldi elfoglaltságom miatt nem tudok/tudtam részt venni az eseményen, gondoltam, megírom a véleményemet, hátha mást is érdekel.
Röviden összefoglalva: azt gondolom, a legszerencsésebb az lenne, ha az SZDSZ képviselői egyéni lelkiismereti döntés, és nem frakcióhatározat nyomán megszavaznák Sólyom Lászlót. Ehhez persze jelölni kéne, de úgy tűnik, az ellenzék jelölni fogja.
Sólyom Lászlót alig ismerem, elfogultság nélkül nyilatkozhatok róla. Amennyire mégis, az a Nemzeti Kerekasztal-tárgyalások média-albizottságában nyújtott teljesítménye volt, ahol néhányszor együtt ültünk az Ellenzéki Kerekasztal képviseletében: megfontolt, talpig jogállami, belülről vezérelt ember, a jelenlegi választási lehetőségekből bizonyosan a legjobb! (Gombár Csabát, noha munkásságát, emberi kvalitásait maradéktalanul tisztelem, nem tekintem valódi lehetőségnek; őt mégiscsak az SZDSZ javallotta, ergo senki másnak nem elfogadható.) Ismerem a Sólyom elleni, Bokros-csomag körüli ellenérveket, a nemzetstratégia okán nem helyeslem akkori magatartását, de láthatóan akkor sem pártpolitikai, hanem jogállami megfontolások alapján tette azt, amit tett.
Többek között az egyik ok, hogy Magyarország nem hasonló utat járt be, mint némely posztszovjet elnöki "köztársaságok" (lásd ez ügyben Kirgízia mostani változásait), ez annak is köszönhető, hogy 1989. szeptember 18-án a liberális pártok nem fogadták el (ugyanakkor nem vétózták meg) a Nemzeti Kerekasztal-tárgyalások záródokumentumát. Ebből következően nem lett korai és közvetlen elnökválasztás, majd a már szabad parlament nagy pártjai 1990-ben okos megegyezéssel, hatalommegosztó módon választották meg Göncz Árpádot (ha még élt volna, akkor talán Bibó Istvánt), ezzel további 1956-os hangulatot, legitimációt adva az új rendszernek. Göncz elnöksége siker volt! Két ciklus után az akkori parlamenti többség óhaja, a törvényesen végigvihető összes hercehurca lezárásaként választotta a mostani államfőt, aki nem kívánja folytatni. Mádl Ferenc, bár kitűnő egyetemi oktató volt hajdan, ami abból is látszik, hogy négyesre szigorlatoztam nála nemzetközi magánjogból (ELTE ÁJTK 1982–83. tanév, II. félév), a Göncz Árpád által felállított mércéhez képest színtelen köztársasági elnök lett. Talán a direkt rendszerváltó múlt hiánya okozta.
Tudom, "a rendszerváltó elit elfáradt", mondogatják ezt a féligazságot egyesek az SZDSZ kötelékében is, de a köztársasági elnökség nem az a poszt, ahová végzős kommunikáció–könyvtár–ruhatár szakos hallgatókat keresünk, hanem olyan személyt, aki életútjával kifejezi a Köztársaság eszméjét. E Köztársaságnak, akárhogy is, a rendszerváltás az alapja, és az idősebbek még emlékezhetnek, hogy annak pedig az 1956-os forradalom igyekezett megadni a legitimációt. Szili Katalint, mint ígértétek, nem fogjátok megszavazni, amit helyes lépésnek tartok, noha mélységesen egyetértenék azzal a gondolattal, hogy kellene magas állami méltóságba nő, ebben, de csak ebben az értelemben helyes Szili jelölése. Nem ismétlem el a jobboldalnak tett gesztusaiból álló ámokfutását, következetlen sodródását, amivel elhiteltelenítette politikai személyiségét. Fiatal még, néhány ciklus alatt feledtethet. (Glatz Ferenc esetleges MSZP-s jelölése és az utána következő koalíciós megszavazási kényszer rémálmával kapcsolatban hadd utaljak Mink András cikkére az ÉS 2005. április 22-i számában, egyetértek vele: szörnyű lett volna.)
Sólyom László – a koalíciós szerződés szellemének nem ellentmondó, egyéni lelkiismereti – SZDSZ-szavazatokkal való megválasztása a Köztársaság gyenge lábakon álló legitimációjának megerősítését jelentené, a politikai oldalak közötti párbeszéd lehetőségének felelevenítését: egy rendszerváltó alapintézmény (Alkotmánybizottság) nagy tekintélyű első elnökének megválasztása biztosabb köztársasági elnöki pozíciót ígérne, mint az ingadozó Szili MDF és/vagy Fidesz-MPSZ szavazatokkal való hivatalhoz juttatása.
Üdvözöl:
Vágvölgyi B. András
FREEDOM OF PRESS Creative Commons License 2005.05.08 0 0 993
Ne erőlködj. Orbán angol tudása lehangoló.
Előzmény: Tamerlán (992)
Tamerlán Creative Commons License 2005.05.07 0 0 992

FREEDOM OF PRESS,

koncsentírozzál a témára: a derék Szilire.

Róla van szó.

Az egyik olvtárs észrevételezte, hogy az országgyűlésünk elnöke leszerepelt egy angol szöveg felolvasásával.

Aki hallotta Szilit és valamennyire is ismeri az angolt, az igazat ad az olvtársnak.

Ezen semmit sem változtat az, hogy egy te gyengének minősíted egy másik politikus angol tudását. Ez itt csak mellébeszélés.  

Előzmény: FREEDOM OF PRESS (990)
Tamerlán Creative Commons License 2005.05.07 0 0 991

Csinyke2,

tájékozatlan vagy és még azt a beírást sem olvasod el rendesen, amellyel vitázni akarsz. Sajnálatos.

1.)

"Nyelvvizsgák" nincsenek.

"Nyelvvizsga" van.

Az is az Orbánnak van (angol felsőfok), Szilinek semmilyen sincs.

2.)

A hozzászólásodból látszik, hogy még nem tettél nyelvvizsgát.

De ha semmit sem tudsz erről,

akkor miért irogatsz ostobaságokat?

3.)

Angol "nyelvjárásokból" nem lehet vizsgázni.

Az államilag elismert nyelvvizsga alap-, közép- vagy felsőfokú lehet.

Nincs "társalgási" szintű nyelvvizsga.

4.)

Megkímélhetted volna magad a nyilvános égéstől, ha a beírásod előtt tájékozódtál volna nyelvvizsga témában.

5.)

"Papír" nélkül is tudhat valaki - akár anyanyelvi szinten - egy vagy több nyelven. (Ilyen lehetett például a képviselők közül Zwack Péter.)

De Szili nem ilyen. Egyszerűen nem tud angolul.

(Attól sem fog tudni egyébként, hogy neked ellenszenves pali ez az Orbán.)

Felesleges hadoválnod.

Előzmény: Törölt nick (985)
FREEDOM OF PRESS Creative Commons License 2005.05.07 0 0 990

Orbán angolra emlékeztető makogásra képes csupán.

Előzmény: Tamerlán (984)
Törölt nick Creative Commons License 2005.05.07 0 0 989
Öh-öh
Előzmény: Törölt nick (988)
Tamerlán Creative Commons License 2005.05.06 0 0 984

FREEDOM OF PRESS,

1.)

Ez a topic Sziliről szól.

2.)

Szili Katalinnak, a Magyar Országgyűlés elnökének egyetlen nyelvből nincs nyelvvizsgája. Az mkogy.hu ugyanis azt közli, hogy Szilinek angolból és németből "társalgási" nyelvismerete van. 

A nyelvvizsgával bíró képviselők egyébként már azt is beírják, ha csak "alapfokú" minősítést szereztek. 

3.)

Szili ettől persze még beszélhetne kiválóan angolul.

Beszélhetne, de nem beszél. Nemhogy kiválóan, de elfogadhatóan sem.

Ma megpróbálkozott egy szöveg felolvasásával.

Szörnyű gyenge volt.

4.)

Az m1 Híradója viszont nagyon igyekezett Szili népszerűsítésével:

"A Parlamentbe látogató, külföldi vendégeket az országgyűlés elnöke, Szili Katalin

tájékoztatta angol nyelven." 

És bevágták Szilit, akinek "angol" felolvasásából egy rövid részt hallani is lehetett.

Kár. 

5.)

Orbán itt nem téma.

Egyébként utálod, vagy nem utálod,

de Orbánnak "felsőfokú" nyelvvizsgája van angolból.

Előzmény: FREEDOM OF PRESS (980)
alfredoo Creative Commons License 2005.05.06 0 0 983

utu

ezt a topikot szetoffolni? NAGY kaar lenne erte...

Előzmény: Törölt nick (978)
Törölt nick Creative Commons License 2005.05.06 0 0 982
Orbán maga a szar.
Előzmény: Törölt nick (981)
Törölt nick Creative Commons License 2005.05.06 0 0 981

"Szar, szarabb..."- ez a te szöveged.

Milyen nyelven nyomod ilyen szarul?

Egyébként:

Orbán egészen kiválóan beszél ángliusul, tehát csak a szarozás kedvéért szarozol itt.

Előzmény: FREEDOM OF PRESS (980)
FREEDOM OF PRESS Creative Commons License 2005.05.06 0 0 980

Szarabb volt, mint Orbán beszéde a Tuftson vásárolt oklevél átvételekor? Akkor nagyon szar lehetett...

Előzmény: Törölt nick (979)
Törölt nick Creative Commons License 2005.05.06 0 0 979

Szili megszólalt ángliusul!!!

:-))))))

Huhuhu!

Ma a Parlamentben, nemzetközi publikum előtt felolvasott egy angol szöveeeeeget. Égés. Hi.

Hallani kellett volna.

alfredoo Creative Commons License 2005.05.05 0 0 977

utulien

azert sem ertem mert oszinten megmondva nekem jo tapasztalatom van a moderaturaval. vannak bizonyos hatarok es a visszadumalast vagy humorral vagy csak egy bizonyos pontig erdemes feszegetni. de olyan rosszindulatot, szemelyre szolo rosszindulatot nem tapasztaltam, illetve ha ilyen volt annak boven volt elozmenye. marmint masoknal. en ugy latom hogy bizonyos hatarok kozott az embert fogadjak el olyannak amilyen.  most ezt benyalasnak is veheted pedig nem az. egyszeruen nem tapasztaltam a rosszindulatot naluk. ha meg valaki kierdemli ezt a rosszindulatot az altalaban naalam sem nyero. ezt annak ellenere mondom hogy sokakkal ellentetben SENKIT nem jelentettem fel. pedig hidd el sok emberrel nekem is teli van. de elvbol sem jelentek fel.

elvem az hogy mindenki onmagat minositi. okossagaval es hulyesegevel. osszeferhetetlensegevel vagy bekito, empatias termeszetevel.

Előzmény: Törölt nick (974)
alfredoo Creative Commons License 2005.05.05 0 0 976

utulien

ne haragudj de ez elozo hozzaszolasodbol nem derult ki. amikor kitiltottak en is probalkoztam masik nickkel, persze felismertek es kaptam kolcson is egy nicket. ezt teljesen termeszetesnek tartom. viszont te is tudod hogy vannak akik tobb nickkel operalnak. ha megbantottalak bocs!

Előzmény: Törölt nick (975)
alfredoo Creative Commons License 2005.05.05 0 0 973

utulien

lehet hogy ott kezdodik a kimoderalasra valo hajlamossag amikor egy embernek keet nickje van. tudom megmagyarazzak a soknickuseget, es rolad sem tudom hogy ismerlek e masik nicken, de hidd el hogy itt kezdodik a paranoia. amikor az ember keet nicken beszel. ott folytatodik amikor onmagaval kezd beszelgetni. biztos hianyzik az embernek ha nem valaszolnak es akkor teljesen kezenfekvo magammal megbeszelni a dolgaimat de hidd el hogy az elmebaj itt kezdodik. es tudom hogy van magyarazat hogy a masik az a szexre, vallasra stb stb kell. de szerintem nem kell. egy ember vagyunk, a tobbnickuseg, tobbnejuseg nem normalis allapotunk!

Előzmény: Törölt nick (971)
alfredoo Creative Commons License 2005.05.05 0 0 972

utulien

szerintem az ember erzi hogy miert moderaljak ki. mondjuk nekem is volt egy kimoderalasom (hu de reegen volt) amikor teljesen indokolatlan volt a dolog es gyakorlatilag pont az ellenkezojet ertettek bele hozzaszolasomba. teljes mertekben az ellenkezojet. es nem volt hol tiltakozni, kerdezni, magyarazni.

mindenesetre VANNAK szent tehenek viszont az is teljes mertekben erzekelheto hogy a politikai ellenfelek raszallnak arra akitol varhato olyan reakcio amiert kimoderaljak.

nekem szerencsem van mert untatom a moderaturat, nem nagyon olvasnak el igy kimoderalasra sem kerulok... (amugy megertem allaspontjukat...)

latod a temaban nem haladunk elore. pedig mar varom hogy az szdsz bedobja az okos enged szamar szenved motivumot... persze ez csak akkor lenne ertekelheto ha magatol es ellenszolgaltatas nelkul lenne 'okos'.

ha ez megtortenne, akkor azt kellene mondanom magamban hogy ugyes volt a partnerek reszerol. szili katalin koztarsasagi elnok lesz es a koalicios partnerek nagyon ugyesen magukhoz vettek a kezdemenyezest. a kozbeszed roluk szolt, a tematizalast ok adtak meg. mind a ketto megmutatta hogy tud fuggetlen IS lenni es tud egyuttmukodo is lenni.  csak ehhez mar lepni kellene. a fidesz levegot nem kapna. egy nyero helyzetbol vesztes helyzetbe kormanyoztak a koalicios partok. pedig mar hogy orult a nyero helyzetenek...

Előzmény: Törölt nick (971)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!