Keresés

Részletes keresés

Dydand Creative Commons License 2005.10.19 0 0 55
Szia!
Előzmény: mankós (53)
nemisbéka Creative Commons License 2005.10.10 0 0 54
Szia :).
Előzmény: mankós (53)
mankós Creative Commons License 2005.10.09 0 0 53
Sziasztok!
Dydand Creative Commons License 2005.08.31 0 0 52
A srác egész más habitusú, mint amilyenre felturbózták. Kár, hogy ilyen műmájer (és átlátszó) dolgoktól remélnek sikert. Nem ilyen típusú ember kellett volna erre a szerepre és nem ilyen stílusú receptek (amit még meg is kell(ene) tudni rendesen írni). Biztos, hogy nagyon jól főz és tehetsége is van hozzá, ehhez nem fér kétség, de nincs tehetsége az íráshoz, a szerkesztők közül pedig nem igazán akarják ezt észrevenni. Szerencsétlen csak hányódik, mindig amerre dobálják. Kár érte.
Üdv: dy
Pandus Creative Commons License 2005.06.28 0 0 51
Én még nem láttam, de most már megnézem, ha ennyi vitát váltott ki. amúgy üzenem neki hogy a szent jakab kagylót magyarul fésükagylónak hivják. ciki, ha nem tudja.
Előzmény: TTAMAS (24)
nemisbéka Creative Commons License 2005.06.11 0 0 50

Bazsalikomos-olívás kenyér

 

70 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt

30 dlg tönkölybúzaliszt

2 ek méz

2 ek só

kb. 1 l víz (?? ez nekem elég soknak tűnik, lehet, hogy elírás és dl, nem?)

friss bazsalikom

20-25 olívabogyó

 

A kovászhoz:

2 dl langyos víz

1 tk cukor

5 dkg élesztő

5 dkg liszt

 

Először a kovász: a vizet meglangyosítjuk, feloldjuk benne a cukrot és hozzáadjuk az élesztőt. Belekeverjük a lisztet, langyos helyre tesszük és megvárjuk, amíg megkel.

A kétféle lisztet keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a mézet, a sót és a kovászt. A vízzel együtt alaposan összegyúrjuk és kidolgozzuk a tésztát. Pihentetjük, majd 2 cipót formázunk belőle és belekeverjük az összevágott bazsalikomot és olívabogyókat. A cipókat késsel ferdén bevagdossuk és ismét fél órát pihentetjük. Végül tepsire tesszük és nagyon forró (kb. 220C) sütőben ropogósra sütjük.

 

Hozzá:

 

Padlizsánkrém

2 padlizsánt hosszában bevagdosunk és forró sütőben megsütjük. Fakanállal tálba kaparjuk a húsát és pépesre keverjük. Apróra vágott újhagymát és olívaolajat adunk hozzá, sózzuk, borsozzuk.

 

Olívapüré

20-25 dkg olívabogyót turmixgépben vagy botmixerrel, kevés olívaolaj hozzáadásával pürésítünk.

 

Mentás feta sajt

A feta sajtot kockákra vágjuk, apróra vágott mentalevelekkel és olívaolajjal összekeverjük.

 

 

nemisbéka Creative Commons License 2005.06.11 0 0 49

Epres gombóc

 

1 kg burgonya

1 tojás

25 dkg liszt

10-14 szem eper

cukor

10-15 dkg zsemlemorzsa

1 dl olaj

 

A krumplit héjában megfőzzük, még forrón meghámozzuk és áttörjük. Kissé hűlni hagyjuk, hozzáadjuk a lisztet (esetleg kevés zsiradékot), sózzuk, beleütjük a tojást és jól kidolgozva átgyúrjük. Lisztezett deszkán kisujjnyi vastagságúra nyújtjuk és akkora négyzetekre vágjuk, hogy egy szem kristálycukorba forgatott epret bele tudjunk csomagolni. Lábasban sós víz forralás, meg kell várni, hogy a gombócok a tetejére feljöjjenek. Aztán pirított zsömimorzsában megforgatni a kis kopaszokat :).

nemisbéka Creative Commons License 2005.06.11 0 0 48

Vörösborban főtt eper rózsaborssal

 

fél dkg rózsabors

5 dkg cukor

4 dl vörösbor

25 dkg eper

1 ek. balzsamecet

 

Serpenyőben kipattogtatjuk a rózsaborsot, hozzáadjuk a cukrot és éppenhogy megolvasztjuk. Ezután felöntjük a vörösborral, csipet sóval ízesítjük, és kb. a felére összeforraljuk. Ekkor hozzáadjuk az epreket, melyekkel mégpár percig főzzük. A végén kevés balzsamecettel ízesítjük. Sültekhez ajánlott.

nemisbéka Creative Commons License 2005.06.11 0 0 47

Csirkemell, fahéjas gyümölcsökkel

 

60 dkg csirkemell

1 alma

1 körte

2 őszibarack

5 dkg vaj

fahéj

méz

2 cl barackpálinka

 

A csirkemellfiléket felkockázzuk és besózzuk. Az összes gyümölcsöt megmossuk. Az almát és a körtét felkockázzuk, az őszibarackot cikkekre vágjuk. Mély serpenyőben felmelegítjük a vajat, beletesszük a csirkemellkockákat és fehéredésig sütjük. Ezután hozzáadjuk a körte- és almakockákat, majd 2-3 perc pirítás után az őszibarackgerezdeket is. Ízesítjük mézzel és őrölt fahéjjal. A legvégén a serpenyőt 45 fokban megdöntjük, a belső felét közvetlenül a lángokhoz tartjuk (ez vicces lesz a villanytűzhelyemmel :))) ). Ha jó forró a serpenyő széle, óvatosan beleöntjük a pálinkát és megvárjuk, amíg meggyullad. Ezzel flambírozzuk az ételt.

 

+ 2 változata: ugyanígy készíthetünk pulykamellet, amelyhez ananászt, narancsot és a végén banánt teszünk. Fűszerként friss vagy őrölt gyömbért használjunk, pálinka helyett fehér gyümölcslikőrt. Kacsamellnél ugyanez piros húsú gyümölcsökkel (szeder, áfonya, ribizli, eper), fahéjjal, szegfűszeggel és vörösborral.

nemisbéka Creative Commons License 2005.06.11 0 0 46

Sült ananász fehér csokoládés kókuszkrémmel

 

3 dl kókusztej

5 dkg kókuszreszelék

5 dkg fehér csokoládé

3 dl tejszín

cukor, só

1 kisebb ananász

 

A kókusztejben felfőzzük a kókuszreszeléket, felolvasztjuk benne a fehér csokoládét, ízlés szerint cukrozzuk, csipet sót teszünk bele és kihűtjük. A tejszínt kevés cukorral kemény habbá verjük, majd lazán hizzákeverjük a felfőtt kókuszt. Az ananászt meghámozzuk, szeletekre vágjuk és forró serpenyőben mindkét oldalát enyhén megsütjük. Még forrón tányérra szedjük és a kókuszhabbal tálaljuk.

nemisbéka Creative Commons License 2005.05.25 0 0 45

Saláta friss spárgával és lágy, savanyú tojással

 

4 tojás

40 dkg spárga

kb. kétfejnyi friss saláta

ecet

 

Az öntethez:

1 dl olívaolaj

2 citrom leve

só, bors

 

2-3 liter vizet ecettel és sóval felteszünk forrni. Ha felforrt, a tojásokat egyenként a vízbe ütjük úgy, hogy a tojás oda essen, ahol a legjobban forr a víz. Ezután mérsékelt tűzön 2-3 percig főzzük. A tojásoknak lágytojás-szerűnek kell maradnia, fontos, hogy a sárgájuk folyjon. Hideg vízbe szedjük őket, hogy minél hamarabb kihűljenek. A spárgákat megtisztítjuk, megmossuk és a fejüket levágjuk. Ezeket a saláta díszítéséhez félretesszük. A szárát metéltre daraboljuk. A salátaleveleket megmossuk, lecsepegtetjük. Szépel tálra rendezzük, rászórjuk a spárgát és a közepébe ültetjük a tojást. Az egészet meglocsoljuk az öntet hozzávalóiból készült vinaigrette-mártással.

nemisbéka Creative Commons License 2005.05.25 0 0 44

Könnyű spárgaleves újrépával és vajas galuskával

 

1 csomag vegyes zöldség/sárgarépa és gyökér

50 dkg spárga

5 dkg vaj

3 dl tej

 

A galuskához:

1 tojás

3 dkg vaj

kb. 5 dkg liszt

 

 

A vegyes zöldséget megtisztítjuk, megmossuk és karikára vágjuk. A spárgát szintén meghámozzuk és kb. két cm-es darabokra vágjuk. A petrezselyemzöldet finomra aprítjuk. Mivel ez a leves hamar elkészül, nem érdemes mindent előre összekészíteni. Nem szabad se a zöldséget, se a spárgát szétfőzni, mert úgy élvezetes, ha "fogkemény" minden zöldség. Fazékban felolvasztjuk a vajat, és megfuttatjuk rajta a répákat annyira, hogy a sárgarépa kiadja a színét. Felöntjük vízzel és a tejjel. Közben a galuska alapanyagait összekeverjük, először a tojást felhabosítjuk a vajjal, picit megsózzuk, majd belekeverjük a lisztet. A levest sózzuk, felforraljuk, hozzáadjuk a spárgát, és ha újra felforrt, beleszaggatjuk a galuskákat. Újból felforraljuk, és a tűzről levéve megszórjuk petrezselyemzölddel.

 

 

Spárgás-epres jégsalátadesszert bodzaszörppel

 

1 kisebb jégsaláta

8 szál spárga

25 dkg eper

bodzaszörp

 

A jégsalátát vékonyan felcsíkozzuk, a megtisztított és megmosott spárgát karikára szeljük, az epret cikkekre vágjuk. Az egészet összekeverjük a bodzaszörppel és jól lehűtjük.

nemisbéka Creative Commons License 2005.05.10 0 0 43
Na, a mai Nők Lapjában használhatónak tűnő receptek jelentek meg, bazsalikomos-olívabogyós kenyér és hozzá kencék. Plusz "Busi", yuck :/. De legalább Finci nem volt :), lássa az ember a pozitív részét is a dolgoknak :))).
nemisbéka Creative Commons License 2005.05.09 0 0 42

off

Köszönöm kérdésedet, a mai délelőttöt kórházban töltöttem :), pedig még protkó is volt, hogy ne egy teljes nap menjen rá, végigmentem sok helyen, egyelőre minden ok. Aztán lakcímet igazoltattam tíz évre visszamenőleg :), kértem munkáltatóit, leadtam a cuccaimat a közjegyzőhöz. Holnap megyek a leleteimért meg Frau Mengeléhez valami konklúzív szakvéleményért, a kész munkáltatóimért meg kifizetni a közjegyzőt és elhozni a cuccokat. Szerinted mennyit tanultam ma? :) És mennyit fogok holnap? :)

on

Előzmény: rubintocska (41)
rubintocska Creative Commons License 2005.05.09 0 0 41

ok, akkor megnyugodtam!

dejó végre "látni" téged!

végre "személyesen" is gratulálhatok! szóval nagy gratula...

oldódnak már a kezdeti nehézségek?

(vagy apad már a tennivaló-halom?):)))

Előzmény: nemisbéka (40)
nemisbéka Creative Commons License 2005.05.09 0 0 40
Nem :). Jelentem, Csöncsi az abszolút első, Finci szorosan követi, alig-alig lemaradva, Manci és Krampusz csak a követő boly :).
Előzmény: rubintocska (39)
rubintocska Creative Commons License 2005.05.09 0 0 39

én megpróbálom!:)

cukrász kb. a harmadik randinkon elnevezett Krampusz Mancinak, és néhanapján (folyamatosan) így szólít mások előtt is... persze lehagyva a krampuszt, szóval simán Manci...(és teljesen mindegy, hányszor szólok rá)

na, sikerült überelni csöncsit?:))

Előzmény: Kanbéka (35)
moes Creative Commons License 2005.05.08 0 0 38
arra, arra. akarok enni olyantot, most :)
Előzmény: Zitka (37)
Zitka Creative Commons License 2005.05.08 0 0 37

Zöld fokhagymát sajnos piacon még nem láttam. Arra gondolsz, amikor még nincs "feje", hanem csak a gerezdeknek szép zöld szára nő, ugye?

 

12 tojássárgás mártás: hát ez engem is szíven ütött. :-) Néha 3-4 fehérjével se tudok mit kezdeni (pedig van pár jó receptem...), nemhogy tizenkettővel...

(Ezen a héten egyébként nem Busi volt nála, hanem a Víg Gy. :-)  De bnő, azaz Horgas Eszter nélkül.)

Előzmény: moes (36)
moes Creative Commons License 2005.05.08 0 0 36

a zöld fokhagyma (újfokhagyma?) a tavasz egyik legjobb dolga. tényleg, láttatok ilyet a piacon?

Előzmény: Zitka (30)
Kanbéka Creative Commons License 2005.05.08 0 0 35

OFF A Finci még hagyján, de én akkor valóságos sokkot kaptam, amikor egy képes, a sztárvilág híreit velem megosztó lapban az alábbi képaláírást olvastam: Somló Tamás és barátnője, Csöncsi

Na, ezt überelje valaki, ha tudja! ON

Előzmény: nemisbéka (33)
florinees Creative Commons License 2005.05.08 0 0 34

Hát igazán nincs mit:)) a nemzetgazdaságtan tételek magolása közben igazán jól jött egy kis kikapcsolódás...meg rájövök h ha tökéletesen nem is, de azért kb még tudok gépelni:)) pedig de utáltam a gépírást..pfjujj

 

Na az a Finci....:)) én a barátomat mindig macskának (mert olyan bújós) hívtam...aztán egyszer a kocsiban mondtam , hogy macska, akkor mi lesz ma...elfelejtettem, hogy ott ül az öccse mögöttünk...szegény csak lesett h akkor most ki is a macska:) és rettenet égő volt (azóta a keresztnevén szólítom:))....szval ennyit arról h menniyre lehet kellemetlen ha vki a kedvese titkos nevét használja nagy nyílvánosság előtt..én vszínű az első adandó alkalommal lekaptam volna Busit a 10 körméről,hogy ezt aztán ne...de engem érdekel h mit főznek:)) meg nekem ezek a kaják igazán jól jönnek, mert a suliban kell egy csomó menüsort írnunk és a tanárnak az iylen elit ételek a begyerék (bocsi, nekem nagyon tecccik:))...szval lehet velük villogni:)) ha tudná h NL-ból van..jajj lenne ne mulass:))) egyébként a sprágást én is megkívántam....na de 12 tojás...hol él ez??

Előzmény: nemisbéka (33)
nemisbéka Creative Commons License 2005.05.07 0 0 33
Nem egy nagy kunszt a főzés, sok mindent nagyon gyorsan meg lehet tanulni. És köszönöm a gépelészést :). Na igen, nem gondolnám én se, hogy 12 tojatot egy mártáshoz elpazarolnék, még ha ez jelenleg a szívemnek oly kedves is ;). A JO-fíling még nem is annyira gázgéza, csak ne tennék mellé mondjuk Busit és Fincit (ki az az elmebeteg, aki nagy nyilvánosság előtt fincizi a nőjét?!? jó, kérdés helyben megválaszolva :) ), mert attól kifutok a világból.
Előzmény: florinees (32)
florinees Creative Commons License 2005.05.07 0 0 32

Tök jó h előkerültél:)) hát igazán nem akartam belekotoroni a topicodba, de sikerült itt a hozzáértőknek a medvehagymáról elcsevegniük..én nagyon analfabéta vagyok a konyhában:((( a teánál és a rántottánál leálltam....na jű egy-két krémlevest is el t udok készíteni (és nem zacsisat:)))

 

A héten Tamásunk köreteket készített....vajon párolt újrépát és spárgát hollandi mártással, valamint friss salátakvalkádot citromfüves dresszinggel....azt a spárgás dologt kiprószálnám szívesen, mert nem ettem még spárgát és nagyon izgat az íze....a répás és a másik annyira nem tetszett..Mellesleg továbbra is szent meggyőződésem h szegény emberből JO-t szeretnének csinálni magyar módra....nem biztos h feszegetni kéne ezt a dolgot sztem....ja és aj övő héten randira főz Busival...na arra kiváncsi leszek h mit fog készíteni...bizots vmi eredeti étel lesz...

 

Fehérspárga hollandi mártással

 

a sprágát meghámozzuk, és sós, cukros, citormos vízben leforrázzuk. A forrázás után érdemes midnen esetben jeges vízbe kiszedni a sprágát, és ott is tartani a felhasználásig.

Ezután 3 dl tejszínt, 12 tojássárgáját és 1 csipetnyit sót habüszbe öntünk, és vízgőz felett, habverővel tejföl sűrűségűvé kerverjük. A tűzről levéve lassú sugárban hozzácsurgatunk 20 dkg olvasztott vajat. Citromlével és cayenne-i borssal ízesítjük. Tálaláskor a spárgákat kevés sós-citromos lében átforrósítjuk, és bevonjuk a márstással.

 

 

 

Vajon sült petrezselmyes újrépa

 

 

Megtiszítjuk a répákat, sóval és cukorral vizet forralunk, majd méretőtől függően 5-10 percig főzzük a répákat. Vajban megfuttatjuk az apróra vágott petrezslemyet, és a vízből kivett répákat megforgatjuk benne.

 

 

Friss salátakvalkád citromfüves dresszinggel

 

Hozzávalók: kb 3 fejnyi ssaláta apróra tépkedve, 2 citrom leve és lereszelt héja, só, bors, citromfű, 2 dl olívaolaj

 

A citormléből,-héjból sólból, borsból és az apróra vágott citromfűbőkm vakanubt az olívaolajból pikáns vinaigreette-et készítünk, ésa a tálon elrendezett jéghideg slaátákat alaposan meglocsoljuk vele. Igazi nyár eljeji, hűsítő sslaáta, melyhet halat, csirkemellet és borjút egyaránt fogyaszthatunk.

 

 

Ami a héten szíven üttüt, h a hollandi mártáshoz 12 db tojássárgája kell...

Előzmény: nemisbéka (31)
nemisbéka Creative Commons License 2005.05.06 0 0 31
:) Micsoda forgalom volt itt, amíg nem voltam :). Ha florinees érez magában késztetést a receptek begépelésére, ne fogja vissza magát :), nagyon hálás lennék érte, nem nagyon van időm gépelészni.
Zitka Creative Commons License 2005.05.01 0 0 30

Én is csak utólag - hétvégén jutottam el az olvasásig :-)  - láttam a lap alján lévő magyarázatot. Nem tudom, miért nem fért el egy félmondat a receptleírásban is...

Na mindegy, senki sem tökéletes. :-)

 

moes: szerintem is lehet kísérletezni zöldhagyma + fokhagyma (esetleg zöld fokhagyma :-) ) párosítással. Nem lesz tök ugyanolyan, de szerintem nem ezen múlik az üdvözülésünk. :-)))))

Előzmény: TTAMAS (28)
humánka Creative Commons License 2005.04.30 0 0 29
akkor én most nagyon egyedül leszek, mi majd minden nap kirándulunk az erdőben a gyerekkel és tonna számra szedhetném a medvehagymát, ha akarnám. Telis tele van az erdő vele, az illata olyan jellegzetes, hogy nem téveszthető össze semmivel. Én inkább azért szoktam szagolgatni, hogy nem pisilte-e le valamilyen állat. Uborkasali módra elkészítve a legjobb. A vásárcsarnokban nem vennék, mert drága és fonnyadt. Egyébként földlabdával kiemelve a kertben remekül szaporítható. Nagyon gyorsan burjánzik és egy szezon alatt többször is nő. Budai erdőkben is megtalálható!
TTAMAS Creative Commons License 2005.04.30 0 0 28
Az NL-ben, ugyanazon az oldalon, alul írja is, hogy a kivit (és még egy pár egzotikus gyümölcsöt) blansírozni kell, hogy inaktiválja ezt az enzimet. Csa jó lett volna erre a receptben is felhívni a figyelmet.
Előzmény: Zitka (17)
moes Creative Commons License 2005.04.30 0 0 27
azon filozofáltam tegnap, hogy ezeket meg lehetne csinálni póréhagymából vagy újhagymából is, nem? ha a medvehagyma fokhagymás, akkor meg kis fokhagyma hozzáadásával. hm? mert én sem rohantam ki az erdőbe :))
Előzmény: Zitka (25)
Kanbéka Creative Commons License 2005.04.29 0 0 26
örülök, hogy más is így vélekedik, már azt hittem, én vagyok merő rosszindulat:) Tripla medvehagyma monnyon le!:)
Előzmény: TTAMAS (24)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!