Az én olvasatom szerint a választási bizottságnak a lemondást követő 30 napon belül kell meghatároznia az időleges választás időpontját, természetesen egy későbbi időpontra, hogy kampányolni is lehessen. De esetleg ha augusztus elsején kitűzik pl szeptember 25-re a választást, akkor még nem feltétlenül tudhatják, hogy pl jövő március 15.-én lesz az általános választás, és az meg így belül lenne a 6 hónapon.
Nyilván nem tud nyerni a Fidesz, különösen a várhatóan addigra közmegbecsülésnek örvendő előd miatt. De maga a kampány érdekes lehet, a 2002-es eredményektől való markáns eltérés is mutathat egyet s mást.
Köszönöm. Ez a szöveg mit jelent? Az én olvasatomban az "azt" szó az önkormányzati általános választást megelőző és követő 30 napra vonatkozik, tehát ekkorra nem lehet kiírni a választást. Az pedig még kellően messze lesz.
"Időközi választást az önkormányzati általános választást megelőző, valamint az azt követő 6 hónapon belüli időpontra nem lehet kitűzni."
Az időközi választást az ok felmerülésétől számított 30 napon belül az illetékes választási bizottság tűzi ki. Időközi választást az önkormányzati általános választást megelőző, valamint az azt követő 6 hónapon belüli időpontra nem lehet kitűzni.
f http://mimi.hu/politika/idokozi_valasztas.html
Csak azt nem tudom, hogy honnan tudják pontosan előre, hogy a 2006-os választások mikor lesznek pontosan és honnan kell visszaszámolni a 6 hónapot?
Pécsen ugyanis a Fidesz nem tud nyerni, úgyhogy lefutott menet, viszont a jobboldalnak meg lesz a lehetősége, hogy majd azt mondja: időközi választásból nem lehet az országosra nézve következtetéseket levonni (kivéve Szécsényt és Sopront :-D)
Szili egyéni képviselői mandátummal jutott a parlamentbe, ha ezt visszaadja, akkor megüresedik a helye. Lesz a kampányban időközi országgyűlési választás a helyére? Valamikor olvastam, hogy fél évvel az általános választások előtt már nem rendeznek időközit, de ennek jogi szabályozását nem lelem. Szili július-augusztusban adja vissza a mandátumát, tehát több mint fél évvel a majd általa kiírt 2006-os választások előtt.
Az országgyűlési képviselők választásáról törvényben ezt találtam:
"XI. fejezet
Időközi választás
46. § (1) Az egyéni választókerületben, ha a választás második fordulója is érvénytelen, illetőleg, ha egyéni választókerületi képviselői megbízatás megszűnt, időközi választást kell tartani.
(2)
(3) Az e fejezetben levő eltérésekkel az időközi választásra értelemszerűen kell alkalmazni az általános választás szabályait.
(4) Az időközi választás eredménye nem érinti az országos listák mandátumait.
(5) A területi listán, illetőleg az országos listán mandátumhoz jutott képviselő megbízatásának megszűnése esetén a mandátumot - a listákon eredetileg is szereplő pártjelöltek közül - a párt által megnevezett személy szerzi meg. A párt az ok felmerülésétől számított harminc napon belül köteles bejelenteni az új képviselő nevét az illetékes választási bizottságnál."
Lesz választás? Ha igen, akkor az már a kampányidőszakra (tél) fog esni.