már megint a döntések! visszaolvastam egy kicsit, és nem tudom elhinni, hogy tényleg mindenki olyan lazán és könnyen hoz döntést, és csak én vacakolok annyit... :( főleg, amikor életek fordulhatnak rajta, életmód, több embert érintve... és amit szörnyű nehéz lenne visszacsinálni, ha nem jól sül el... lehet, hogy nem vagyok elég optimista, azért szőrözök annyit?
nem csodálom, hogy megmaradt; én is így vagyok vele...
egyébként meg e kísérletek kísérlete az, amikor alanyoknak elmondják ezt a kísérletet , és megkérik őket, hogy saccolják meg, hányan mennének el a végső gombig. és azt is mondják meg, ők maguk meddig mennének el. MINDENKI alulbecsült ezekben a kísérletekben (tehát nem feltételezett ekkora fokú engedelmességet és bántási hajlamot)...
(és egyébként a kísérleti személyek nagy részét, akiknek nyomkodniuk kellett a gombot, nagyon megviselte a kísérlet, volt, aki sokkos állapotban hagyta el a szobát; olyan is volt, aki csalt, és azt hazudta, hogy megnyomta a nagyobb erősségű gombot, közben pedig a kicsit adagolta)
ennél árnyaltabb volt a kísérlet, mert voltak kontrollcsoportok is. a végeredmény szerint azoknál a kísérleti személyeknél, ahol volt közvetlen utasító személy, sokkal könnyebben jutottak el addig, hogy megnyomták az életveszélyes áramerősségű gombot, mert áthárult a felelősség. ahol az utasító személy nem volt közvetlenül jelen, csak telefonon adta az utasításokat, nagy mértékben csökkent az engedelmesség, és nem mertek olyan messzire elmenni az áramütés adagolásában. ahol nem volt utasító személy, csak előre megkapták az instrukciót, hogy rossz válasz esetén egyre nagyobb árammal sújtsák a másik személyt, ott nem tartották be az utasítást szinte egyáltalán. tehát egyrészt a kísérlet a felelősséget is tesztelte, nemcsak a kegyetlenségre való hajlamot (lásd még katonaságnál a parancsra való engedelmességet...)
No tessék: ha kifejtem, miért nem érdemes konkrét döntést hozni, az a baj, ha határozottan döntök az a baj... nagyon mínuszban vagyok már nálad asszem. :-)
Ugye, most, hogy belegondolsz, ez mindenkiben felvetődött, mielőtt még válaszolt, hogy megkérdezhette volna..., meg mások variálnak még mással is, de nem vágják rá, hogy a fiú!
én is a fiúta gondoltam, de csak kizárásos alapon: hogy a nővére az ismeretlen szépség, csak nem tudja, mert az anyja házasság előtt szülte balkézről, és titkolta. a fiú pedig orvos, és a szépséges lányt egy műtét során orvosi műhiba által megöli. de ez meg túl bonyolult lett volna, ezért nem írtam le.
Még megnyugtatásul, volt egyszer egy olyan felmérés, hogy jó pénzért felvettek embereket, és egyikük kérdező volt, másikuk válaszoló. A szoba középen el volt választva, nem látták egymást, de hallották. Ha rosszul válaszolt valaki, kapott egy kis áramütést, ami egyre nagyobb és nagyobb lett, s a kérdező nyomta a gombot hozzá a rossz válasznál. Mikor már nagyon fájdalmas volt az áramütés, és jajgatott a válaszoló, a kérdező a jelen lévő felmérést végzőkre nézett, kérdezett, hogy hogy van ez, mi ez? De azok mindig ráripakodtak, hogy tegye a dolgát, ezért fizetik, és ne törődjön semmivel, ők minden felelősséget vállalnak, a válaszoló is szép pénzt kap, önként csinálja, satöbbi. És, bizony, szépen eljutottak a halálos áramütésig (persze ez nem igaz, a felmérés arra vonatkozott, hogy eljutnak-e odáig, hogy mondjuk száz emberből mennyi ölné meg a válaszolót).
Hát, ha én meg akartam volna ismerni azt a lányt, előbb kérdezem meg a nővéremet, ki lehetett az a lány, hátha ismeri, aztán a rokonokat, ismerősöket, akik kint voltak, semmint hogy megöljem, vállalva a nyomozást, vizsgálatot, leliismertfurdalást, rettegést a lebukástól - nem ez a logikus?
Ne haragudj, de mikor tőlem kérdezték, ezer gondolat jutott eszembe, de főleg az, hogy ez egy hülyeség, hát honnan lehet ezt ennyi adatból tudni? És akitől eddig kérdeztem, senki sem tudott válaszolni, csak hallgattak, gondolkodtak, de nem mondtak semmit.
Jajj, bocsánat, ez durva volt? Én csak a tényeket írtam le, amit olvastam erről már nagyon régen, de ez nem azt jelenti, hogy ez az aranyos, kedves Sznéki gyilkos! Csak azt, hogy benne van, de hát bennünk is megvan nagy valószínűséggel, de aki erre a kérdésre egyből a fiúra gondol, ennyi adatból, az sajnos egy húron pendül vele.
Az én logikám a következő: Konkrét kérdés volt: Ki a gyilkos? Adottnak vettem, hogy pl. vizsgálat volt, és a nővért pl. megmérgezték, vagy ilyesmi, tehát tényleg meggyilkolták. A lány nem valószínű, hogy tettes lett volna, hiszen a fiú nem ismerte addig - maradt tehát a maradék egy szereplő - szerintem nem bonyolult.
Igen. Mert hátha találkozik a temetésen újra a lánnyal.
Az a helyzet, hogy aki ezt kitalálja, abban gyilkos hajlamok vannak. Egy potenciális gyilkos. Eddig még azok közül akiket ismerek, csak Te találtad ki...