Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2005.04.16 0 0 12
Kedves Elnyomott!

Pontosan azért vicces és azért bulvártéma, mert "...szokásosan és médiapatkányosan kevés a tény a hírben."
Előzmény: Törölt nick (11)
Törölt nick Creative Commons License 2005.04.16 0 0 11

...nem tudom, miért nyitottad, de nekem nem vicces és nem bulvártéma ez az eset...

..szokásosan és médiapatkányosan kevés a tény a hírben, de ha belegondolok, én nagyon sajnálom azokat az emebreket, akik ilyenre kényszerülnek, vagy csak ilyenbe csöppennek, s nem élhetnek nyugodtan...

 

...persze jellemző az itteni publikumra, hogy reagálnak a a hírre: szinte teljesen adekvátak voltak az eddig "tartalmas" "hozzászólások" a cikk stílusához...

 

...egyre romlik a polfórum színvonala, teljesen elgyőzikésedik...

Előzmény: untyi (-)
Első Polgár Creative Commons License 2005.04.16 0 0 10
Reutersen es BBC-n is kinnt volt (mar egy hete ).
Fotok is vannak a felboritott buszokrol.
De Kinaban ez mindennapos dolog, csak nem nagyon jut ki a hire. A reuteres szerint 2003 ban 58.000 utcai demonstracio volt. A hatalom egy bizonyos hatarig hagyja oket, mert kell valami szelep, hogy kiengedjek a feszultseget, ha mar nincs szabad sajto, meg nepkepviselet.
Előzmény: Törölt nick (9)
Törölt nick Creative Commons License 2005.04.16 0 0 9
Ráadásul nem tudjuk (legalábbis nem teljesen világos számomra, egyetlen újság kissé bulvárszagú és talán félreértésen alapuló híre alapján), hogy tényleg ezer, vagy csak tizenöt-húsz, hogy rohamrendőr, vagy csak sima falusi körzeti mb., stb.
Előzmény: Első Polgár (8)
Első Polgár Creative Commons License 2005.04.15 0 0 8
nem a rendszer ellen lazadtak, hanem valami helyi problema miatt, ezert el van nezve
tudod : A kiraly jo! Csak a tanacsadoi rosszak!
Előzmény: Thas (7)
Thas Creative Commons License 2005.04.15 0 0 7
Már Kína sem a régi, se egy atombomba de még egy nyamvadt tömegbe lövés sem :-/

Üdv.: Thas
Tzp Creative Commons License 2005.04.15 0 0 6
Mekkora falu az, bazze?
Előzmény: untyi (-)
A Sátán meg a Jocó Creative Commons License 2005.04.15 0 0 5
Mégse olyan gyenge dolog az a rizspálinka, imho.
Előzmény: untyi (-)
Aptlegény Creative Commons License 2005.04.15 0 0 4
Mi van ha Bruce Lee feltámadt?
the soft cushions Creative Commons License 2005.04.15 0 0 3
jaja, egy kicsit utosebb sztorit iger a tenylegesnel :-)
Előzmény: pert1 (2)
pert1 Creative Commons License 2005.04.15 0 0 2
A topikod címe egy picit bulvérosra vágódott, javíttasd ki az egy kínait tízezerre.
Előzmény: untyi (-)
pannonbetyár Creative Commons License 2005.04.15 0 0 1
és?
Előzmény: untyi (-)
bindera Creative Commons License 2005.04.15 0 0 0
vagy 0
untyi Creative Commons License 2005.04.15 0 0 topiknyitó
  • Index
  • 2005. április 15., péntek 12:27

    Ezer rohamrendőrt kergettek el falujukból a Huankantouiak. A közeli városok lakói csapatokban látogatnak a kiégett rendőrségi járművekkel és szétszórt rohamsisakokkal ékesített faluba, megcsodálni a "hihetetlenül kemény" falusiakat.

     

    Megdöbbentő győzelmet arattak Huankantou lakói a kínai rohamrendőrség felett. A Csöcsiang tartományi falu lakói vasárnap vertek vissza legalább ezer rohamrendőrt. Győzelmük nyomai még csütörtökön is a láthatóak voltak a falu közterein, jelentette a Guardian helyszíni tudósítója.

    A lap szerint a lázadás okai egyelőre nem teljesen tisztázottak. A helyiek szerint a falusi öregek tiltakoztak egy 2002-ben a falusiak megkérdezése nélkül felépített vegyi üzem ellen. A két hete tartó virrasztás feloszlatására érkezett rendőrök a helyi hírek szerint halálra gázoltak két idős nőt. A zavargás ezt megbosszulandó tört ki vasárnap hajnalban. "A kommunisták rosszabbak a japánoknál is" - meséli egy falusi a Guardiannak.

    Ünnepi hangulatban

    Mindenfelé szétszórt rohamsisakok, plexi védőpajzsok, a helyi iskola parkolójában meg összetört rohamkocsik és harminc megrongált rendőrségi busz látható, írja a lap. A vasárnapi tüntetés nyomán hivatalos közlés szerint harminchat rohamrendőr került kórházba, ötük állapota kritikus. A győzedelmes falusiak szerint háromezer rohamrendőrt vertek vissza, az összecsapásokban többen életüket vesztették.

    A vasárnapi győzelem óta Huankantou lakói eufóriában élnek. Öt napja nincs iskola, a helyi vezetés elmenekült. A győzelmi hangulatot még az sem tudja letörni, hogy azért sokan tartanak a megtorlásoktól. Az elüldözött falusi elöljáró helyét átvevő ügyvivő testület tagjai például titokban tartják a nevüket.

    Terjed a bátor falusiak híre

    A faluban történtek híre a központi hatalom szigorú cenzúrája ellenére gyorsan terjed. A tízezres falu a héten jelentős turistaforgalmat bonyolított. "Hát nem bátrak ezek a falusiak? Hihetetlenül kemények", mondta a Guardiannak egy Jvuból, a közeli nagyvárosból Huankantouba látogató taxis. "Azért jöttünk, mert már sok embertől hallottunk a lázadásról" - teszi hozzá egy szintén jivui, jólöltözött fiatal lány.

    A hatóságok tagadják, hogy bárki az életét vesztette volna. A helyzet egyelőre teljesen tisztázatlan. A retorziók egyelőre elmaradtak, senkit nem tartóztattak le. A hivatalos szervek nem is beszélnek a történtekről.

    Ébredő kínaiak

    A Guardian értékelése szerint ugyanakkor a tüntetés jól mutatja a kínai vidék és a városok közötti, egyre szélesedő szakadékot. A rohamosan fejlődő és gazdagodó városokkal szemben a vidék egyre szegényebb. A korrupció és a szegénység miatt felháborodott lakosok egyre érzékenyebben reagálnak a megkérdezésük nélkül hozott döntésekre, melyek nyomán szennyező vegyi üzemek épülnek, vagy teljes falvakat telepítenek ki vízerőmű építések miatt.

    A lap adatai szerint az elmúlt egy évben tizenöt százalékkal nőtt a tüntetések száma, tavaly már összesen hárommillióan demonstráltak a hatalommal szemben. A hatóságok általában kegyetlenül lépnek fel a tüntetőkkel szemben, a hétvégi japánellenes demonstrációk azonban gyakorlatilag zavartalanul bonyolódhattak.

    Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!