Még több érdekes cikk a totalcar.hu-n!
Balra Jobbra

Keresés

Részletes keresés

Stasis Creative Commons License 2005.04.13 0 0 10

Popsi:

 

Ha körbenézel topikokban, akkor mondjuk 10 belinkelt oldalból max 1-2ön vannak kiszedve a rendszámok. Lehet, hogy mást nem érdekelnek a jogszabályok (már ha van ennek valami törvényi szabályozása). Másrészt még nem láttam konkrét példákkal alátámasztva, hogy valakinek azért vitték el a kocsiát, mert rendszámos fotó volt fent a neten. Többen írtátok az arcfotókat, ott tiszta ügy a jog szabályozás, de az autókra vonatkozó törvényi előírást még nem láttam.

 

Én már belefáradtam az állandó retusálásokba, meg abba, hogy találkozókon 2 kép készítése között azon jár a fejem, hogy mennyi munka lesz a retusálásukkal.

Arányok : 1 kép elkészítése : odaállsz a kocsihoz, és max 5 másodperc. Igényes rendszám retusálás + kép feljavítás 1 perc. Mondjuk 500 kocsiról készült fotó esetén : fotózás : 2500 másodperc = kb. 41 perc. Retusálás 500 perc = több mint 8 óra. De mivel egyben ennyit képtelenség megállás nélkül megcsinálni (mivel az ember nem gép) nyugodtan lehet legalább 10 órával számolni.

 

Az utánnakérdezés érdekes. Az e-magyarorszag.hu-n rendszám alapján típust, és asszem szint lehet kérdezni, tehát legálisan nem lehet megtudni a kocsi tulajdonosának a címét. Akinek viszont van a BM-ben ismerőse, annak nem kell rendszám, lehúz egy listát, hogy évjárat / típus / modell, és abból tud mazsolázni.

 

Félreértés ne legyen, nem kötekedek, csak szeretném tisztán látni a helyzetet.

Előzmény: Popsi (4)
Janibacsi Creative Commons License 2005.04.13 0 0 9

"(nyilvánosságra hozatal: ha az adatot bárki számára hozzáférhetõvé teszik)"

 

Ez igy erosen santit, hiszen mikor a tulaj kijon az utcara a taligajaval, az adat barki szamara hozzaferhetove valik. Azt meg ugye erosen buntetik, ha valaki rendszam nelkul probal kozlekedni, hiaba akarja beadni a kozegnek hogy o "nem jarult hozza a szemelyes adatanak kozlesehez" :o))

 

Szoval valahol mashol kell keresgelni, a rendszam SZVSZ nem szemelyes adat.

 

Jano

Előzmény: JB_ (5)
JB_ Creative Commons License 2005.04.11 0 0 8

Igen, ha belegondolok jogi értelemben igazad van.

Sajna én már abban gondolkodtam, hogy manapság, akinek kell, az megtudja.

Akkor ezen múlik érzésem szerint a dolog, hogy mennyire is azonosítható egy személy az autója rendszáma alapján...

Előzmény: vilany (6)
cyd Creative Commons License 2005.04.11 0 0 7

Közterületen lefotózhatod, kiteheted, bekaphatja.

Magánterületen  nem fotózhatod, nem teheted ki, ha mégis, hát: bekaphatod.

vilany Creative Commons License 2005.04.11 0 0 6
"személyes adat: a meghatározott természetes személlyel (a továbbiakban: érintett) kapcsolatba hozható adat, az adatból levonható, az érintettre vonatkozó következtetés."

Jelen esetben ez sztem nem áll fenn, mert nem adják ki a frsz alapján a tulaj nevét.
Előzmény: JB_ (5)
JB_ Creative Commons License 2005.04.11 0 0 5

Stasis,

jogász én sem vagyok, de tudom milyen törvények szolnak erről. Ami a törvényből kiolvasható:

 

A rendszám sztem személyes adat, mert

"személyes adat: a meghatározott természetes személlyel (a továbbiakban: érintett) kapcsolatba hozható adat, az adatból levonható, az érintettre vonatkozó következtetés. A személyes adat az adatkezelés során mindaddig megõrzi e minõségét, amíg kapcsolata az érintettel helyreállítható;"

 

Ha felteszed a netre a fényképet, akkor ezt az adatot nyilvánosságra hozod (nyilvánosságra hozatal: ha az adatot bárki számára hozzáférhetõvé teszik), ami adatkezelésnek minősül.

 

"Személyes adat akkor kezelhetõ, ha

a) ahhoz az érintett hozzájárul, vagy

b) azt törvény vagy - törvény felhatalmazása alapján, az abban meghatározott körben - helyi önkormányzat rendelete elrendeli."

 

Vagyis, papir szerint akkor teheted fel, ha a tulaj hozzájárult. Ha itt a fórumon beírja, hogy OK, az sztem elég. Ha úgy teszed fel, hogy nem járult hozzá, azt hiszem rajta múlik, hogy perel-e, de ez nem biztos.

Előzmény: Stasis (2)
Popsi Creative Commons License 2005.04.11 0 0 4
Hali

Én nem vagyok jogász, de abban biztos vagyok hogy ha lefotózol egy vadidegen autót és felteszed a netre rendszámostól, akkor sértesz vmi jogszabályt:) Kell a beleegyezése a tulajnak. TV-ben is volt hasonló.A hiradokban amikor felvesznek pl: a dohányzásról egy riportot, és mutatják az utca emberét ahogy dohányzik..Na ha nem kérdezik meg és neki ebböl a felvételből hátránya származik, akkor perelhet.
Nem állítom,hogy ugyanaz a helyzet mint nálad, de hasonló.
Bár nem értem a problémát. Ha veszed a fáradságot,hogy lefotózd őket(te az ő kocsiját), akkor töröld ki a rendszámot. Sok ember félti a verdáját. Akár énis utána tudnék kérdezni rencámnak és megmondják a tulaj cimét stb..és én nem vagyok maffiózó vagy autótolvaj:))
Nemtom mér éri meg kockáztatni.
Én is sok-sok képet csináltam már autókról,szal tudom milyen. De ez van.
Előzmény: Stasis (-)
Törölt nick Creative Commons License 2005.04.11 0 0 3

Szerintem erről a témáról akkor is jobb ha jogászt kérdezel (feltéve, hogy nem valami maffia-jellegű "nemteccés nyilvánításra" gondoltál ;-) )

Elég pontosan le van írva, hogy kit, mikor, hogyan szabad fotózni, milyen körülmények közt szabad nyilvánosságra hozni a fotót, stb.

Nem vagyok jogász, a fotóban is csak mint játékos (úgy értem, olyan aki csak játszik a fényképezőgéppel) vagyok érintett, így a jogászkodásba nem másztam bele.

Mondjuk, ha odatolom a képemet egy tüntetésre és egy a tömegről készült képen felismerhető az arcom, egy szót sem szólhatok ha megjelenik a kép valahol.

Még akkor sem, ha történetesen mellettem áll a barátnőm, miközben a feleségem azt hiszi, valami hivatalos úton járok ;-)))

 

Előzmény: Stasis (2)
Stasis Creative Commons License 2005.04.11 0 0 2

salgó oszkár:

 

Kösz a tippet, de az igazság az, hogy az autós topikokban vannak olyan emberek, akiknek probléma a rendszám retus elmaradása. Most itt a lehetőség, hogy megszólaljanak.

 

Előzmény: Törölt nick (1)
Törölt nick Creative Commons License 2005.04.10 0 0 1
Esetleg próbálkozz a fotós fórum valamelyik topic-jában.
Előzmény: Stasis (-)
Tombolda Creative Commons License 2005.04.10 0 0 0
H0zzász0lás.
Előzmény: Stasis (-)
Stasis Creative Commons License 2005.04.10 0 0 topiknyitó

Üdv,

 

Hosszú ideje gondolkodok egy olyan topikon, ahol egy kényes kérdéssel kapcsolatban szeretném kikérni a fórumozók véleményét. Mint ahogy a topikcímből is sejhető, a kérdés az lesz, hogy kötelező-e netre feltett autós képek rendszámait kitörölni a képekről.

 

Jómagam már többszáz képet csináltam az utóbbi években, sokat fel is tettem netre, de öszintén szólva ha valaki már csinált Photoshoppal egymás után 500 kép retusálását, az tudja hogy milyen rohadt egy meló. Míg normál esetben sima feltöltés + html oldal készítés megvan fél óra alatt, addig egy ilyen munka akár egy fél napot is elvihet (elvégre igényes munkát igyekszik mindenki kiadni a kezei közül, ugye?)

 

Gondolom nem egyedül vagyok ezzel a problémával, hogy néhány okostojás hülyesége miatt nem "célszerü" retus nélkül képeket feltenni. Az évek során olvastam jópár problémás esetről, ahol az "okos ember" nekiállt csinálni a fesztivált, hogy neki retus nélkül senki ne tegye fel a képét a netre. Kérdezem én : ha ennyire félti a kocsiját, akkor miért jön ki egy találkozóra ? Sőt, továbbmegyek, miért használja egyáltalán a kocsiját ? Hiszen a nap bármelyik időpontjábal lefotózhatják a kocsiját.

 

Érdekelne, hogy van-e közterületen haladó/parkoló autók fotózásával kapcsolatban bármilyen jogszabály, illetve hallott-e bárki olyan esetről, hogy valakinek azért lopták el a kocsiját, mert valamelyik netes oldalon rendszámos kép jelent meg a kocsiről.

Magyarul fogalmazva : lehet-e törvényesen és nagy ívben tenni azokra, akik a rendszám retussal járó munka miatt hátráltatják, hogy a netre fotók kerüljenek fel.

 

A probléma adott, várom a hozzászólásokat.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!