Keresés

Részletes keresés

loppie Creative Commons License 2018.04.06 0 0 20

Sziasztok, Azt hiszem azt mindenki tudja, hogy milyen fontos az alvás (legalábbis remélem), gondoltam megmutatom nektek ezt a cikket, érdekes részletekre világít rá :9 https://agyserkento.hu/blog/vedd-komolyan-az-alvast

Arth Creative Commons License 2005.11.08 0 0 19
Nos nemrégiben kiderült, hogy a mi Tomcsinknak vesemedence gyulladása volt. Ez okozta a nem gyarapodást és az alvási problémákat. Ezt az eredeti (örömmel mondhatom, hogy a "régi") gyerekorvosunk nem vette észre, csak a mostani, aki egy 5 perces vizsgálattal kiderítette, hogy a vizelete hemzseg a kórokozóktól, mégcsak vérvétel sem kellett hozzá. 2 hétig kellett szednie egy gyógyszert, de már az első pár nap után mintha kicserélték volna a gyereket, sokkal többet mosolygott és többet aludt mint azelőtt, valamint súlya is növekedésnek indult.
Szóval minden jó, ha vége jó.
GoldenEye Creative Commons License 2005.05.29 0 0 18

Sziasztok!

Az én fiammal is gondok vannak most elalvásilag. Az éjszaka átalvása topicban már részleteztem. :)

MentátNé - ez elég rosszul hangzik. Márminthoy nem vették észre ezt a betegséget. Nem nyugtat meg. :) És végülis hogy derült ki, hogy ez a gyulladása van a babának?

Én is gondolkozom az alváslaboron...

Előzmény: MentátNé (17)
MentátNé Creative Commons License 2005.04.15 0 0 17
Mastoiditise volt ( a fül mögött a koponyacsont nyúlványának a gyulladása ) , olyan szinten, hogy a csont el volt rohadva a gennytől, de ezt 5 hónapig nem vették észre:( . Ez nagyon zavarhatta, mert a viselkedése megváltozott a műtét után, kiegyensúlyozott lett és - leszámítva, hogy sokat volt (van) kórházban ahol rászokott az éjszakai evésre - szépen alszik éjszaka is és nappal is. Szóval tuti ez okozta, mert azóta alszik.  
Előzmény: Ammandina (16)
Ammandina Creative Commons License 2005.04.15 0 0 16
Szia! Az Alváslaborban azt fogják mondani, hogy ebben a korban nem alvászavar, hanem emésztési probléma.

MentátNé, napi 5 óra alvás??? Végül mi volt a baj? Milyen betegség okozhatja ezt?
Előzmény: ogu (13)
MentátNé Creative Commons License 2005.04.14 0 0 15

Az én kisfiam nagyon rossz alvó volt. Volt olyan nap, hogy a 24-ből 5 órát aludt. Ekkor volt 8-9 hónapos. ELkeseredettségemben felhívtam az alvásrendelést ahol - szerencsére - már telefonon közölték, hogy ez nem olyan rossz, alacsony az alvásigénye, fogadjam el. Aztán kiderült később, hogy egy betegség okozta a bajt. De innentől kezdve az alvásrendelésekről nincs túl jó véleményem. Ott nem az alvását vizsgálják első köben, hanem beszélgetnek a szülővel a szokásokról. És a saját esetünkből kiindulva, ahhoz, hogy  valamit tegyenek az kell, hogy 0 órát aludjon egy nap.

Ez természetesen csak egy vélemény a rossz tapasztalat alapján.

 

A hasfájásban nem vagyok járaros szerenécsére, ez 4 gyerek után is kimaradt az életünkből.

Előzmény: ogu (13)
tünde.sz Creative Commons License 2005.04.14 0 0 14

:-)

csak egy gyors észrevétel:

az én nagyobbam is nagyon nehezen aludt nappal el, és nagyon keveset-sokat sírt stb ... ahogy 7 hetes lett, elmúlt a hasfájás, és ezzel az alvásproblémák is

szerintem várjatok még ezzel az alváslaborosdival (egyébként sem tudom, hogy ez mindenre jó-e) mert kinőheti szépen a hasfájást

 

na mégis mégegy:

ha meg is szoptatod 2 órán belül ismét (az én pocakfájosomnak nagyon betett egyébként, mert így folyamatosan van emésztenivalója, a pocakban, belekben stb) akkor abból a mellből etesd, amiből előzőleg is evett, így nem eszik annyi előtejet, ami alapvetően felelős a hasfájásért

vagy kipróbálhatod (ha van erőd hozzá) hogy kicsit lefejed az elejét :-) és csautána teszed mellre

 

nálunk ezek sokat segítettek

Előzmény: ogu (13)
ogu Creative Commons License 2005.04.14 0 0 13
Én is itt vagyok, az Anya, csak a Rendszer, mint „csendes Olvasót”, nem engedett topicot nyitni.
Szóval cumi. Nem is annyira az elveim, inkább a félelmeim miatt nem akarom. Mindennek a tetejébe nem hiányzik még egy cumizavar is az életünkből. No meg az sem, hogy sterilizálgassak + leszoktassak. Bazsival (a nagyobbik gyerkőc) elővigyázatlanul belementem olyasmikbe, aminek tejprobléma lett a vége és rengeteget küzdöttem, hogy megoldjam. Túl élénk még ennek az emléke ahhoz, hogy bátor legyek.
Különben Tominál most próbálkozunk mindenféle hasfájás elleni gyógyszerrel és praktikával. Nem mondom, hogy teljesen sikertelenül, bár elkiabálni sem akarom a dolgot. Most már hébe-hóba alszik is, de ezek az alvások még mindig sok kívánnivalót hagynak maguk után. Minden ok nélkül összerezzen, fészkelődik, nyöszörög, horkol (?) és nagyon könnyen kizökken belőle. Vissza nem alszik, pedig akkorra már biztosan megszűnt minden hasfájós gondja (legfeljebb van valami a pelusban), és (szerintünk) még túl korán van (kb. másfél órával azelőtt kezdte az előzőt) az újabb szopihoz. Persze, ez is bizonytalanná tesz, nehogy megint az igény szerinti szoptatás (és így a tejmennyiség) ellen cselekedjek, ezért vagyok hajlamos újra mellre tenni. A másik gond, hogy nappal kizárólag csak a baba-hordozóban sikerül elaltatnom, amiért mindig ki is kapok a védő nénitől és a doki nénitől, hogy ez nem jó a gerincének, pedig szerintem még mindig jobb ez, mint hogy egész nap ölben legyen, ne aludjon semmit és ordítson.
Abszolút tudatlan vagyok. Mi történik egy alváslaborban? Hogyan vizsgálják ott a gyereket? Elég messze van tőlünk Bp. ahhoz hogy „csak úgy” útnak induljunk és ekkora utazás fáradtságainak tegyük ki a gyereket is. Mi van, ha épp ezért ott szépen aludni fog, nem is vizsgálják, hazatérve azonban kezdődnek újra a bajaink? És ha épp ellenkezőleg: ott sem tudjuk majd elaltatni?
Gabiiiiii Creative Commons License 2005.04.13 0 0 11

Tudod,az egyiknek elvei vannak,a masiknak meg gyereke:))

Az en 2 nagyom sem cumizott,a nagy semmit, a fiu szopta az ujjat vagy 10 eves koraig,a kicsi meg furodni is cumival megy......

 

Most mit csinaljak vele???Szvsz a kisebbik rossz

Előzmény: Arth (10)
Arth Creative Commons License 2005.04.13 0 0 10
Köszönjük a biztatást.

Igen, én tényleg az vagyok, aki beilleszti, később elolvassa és továbbítja Neki. Bocsi, ha furcsán jött ki :-)
Mindez persze nem azt jelenti, hogy kívülálló vagyok, hiszen én vagyok az apja ;-)

A cumival tényleg vannak elveink, mégpedig az, hogy nem kellene. Nagyobbik gyerekünknek soha nem kellett, bár pocija sem fájt ennyit. Időközben elolvastuk a hasfájós topicot is és arra jutottunk, hogy valószínűleg hasfájós lehet a mi Tomink is.
Tegnap például esti fürdetés, majd szopi után kb másfél óra küzdelem után kidolgozta, amit ki kellett neki, majd 4 órát aludt egyfolytában.

tótágas Creative Commons License 2005.04.13 0 0 9

ahh, de ostoba vagyok, nem néztem utánad!

De sebaj, gondolom, Te az vagy, aki elolvasod és aztán kinyomtatod ezeket Neki.

Ugye?!

 

tótágas

Előzmény: Arth (-)
tótágas Creative Commons License 2005.04.12 0 0 8
És még valami eszembe jutott. Próbálj a szopás félidejében szünetet tartani, és megbüfiztetni, hogy ne szoruljon bent a levegő, vagyis egyszerrre csak feleannyit kelljen kinyomni a kissrácnak.
Előzmény: tótágas (7)
tótágas Creative Commons License 2005.04.12 0 0 7

Szia!

Szerintem egyszerűen: fáj a hasa. :( Sőt, lehet hogy ezen túl nagyon érzékeny kisbaba is. Erős és kitartó sírás szokott arra utalni, hogy fáj vmi. És ha ekkora gyerek ennyit gyarapszik 1 hónapban, akkor biztos nem az éhség fáj! :)

 

Nekünk egy gyerekorvos mondta még rég, hogy a szopásnak ekkora babánál még komfortfunkciója is van, és pont ezért ajánlotta az egyszerű cumit. (nem tudom mennyire vannak elveid ezzel kapcsolatban, nekem voltak, de hamar föladtam mikor kiderült hogy megoldás lehet) Mikor sír, felvevés után, nem mellet hanem cumit adni neki --mert ha nemrég evett, az se biztos hogy éhes. A cuclizás megnyugtat(hat)ja.

 

Ha pedig érzékeny, és még mindig Rád van szüksége, egyfolytában, akkor javasolni tudom a hordozókendőt, ekkora babát talán elbírsz, ha órákra rád is van kötve.

 

De ha nagyon aggódsz, próbáld meg megnézetni ultrahangos laborban, ahol babákat is vizsgálnak (Madarász u. Gyermekkórház, pl.) vagy alváslaborban. Sok sikert!

 

tótágas

 

 

Előzmény: Arth (-)
Ferenczy Géza Creative Commons License 2005.04.12 0 0 6
Asszem ez nem az a topic ahol a te szeretkezési szokásaidra kiváncsi is bárki.Ez úgy gondolom csak taplóéknál nem magánügy.De hogyan is értenéd ? Csak a környzetedet ne tedd magadhoz hasonlóvá,ha lehet.:o) 
Előzmény: glycerin (5)
glycerin Creative Commons License 2005.04.12 0 0 5

off:Nem.

De nem is értem, mi volt ezen a tapló, hacsak a válaszod nem?? Na mindegy, bocs, hogy zavartam köreidet. off.

Előzmény: Ferenczy Géza (4)
Ferenczy Géza Creative Commons License 2005.04.10 0 0 4
Hát elég sajátos a humorod! A kisöcséd azért ennyire nem tapló nyugtass meg.:o(((
Előzmény: glycerin (2)
Nullázógyilkos Creative Commons License 2005.04.10 0 0 3
... persze mindenek előtt egy jó gyerekorvos!
glycerin Creative Commons License 2005.04.10 0 0 2
Egyszer kisöcsém(11) bejött, épp miután befejeztük a szeretkezést kedvesemmel... és alvászavarra panaszkodott. :))) he-he, látni kellett volna a barátmőmet :)))) állig takaróban védte az erkölcsöt. Aztán bealudt a csaló Darwinon, és nem rossz álom volt, megkérdeztem. persze amúgy jól alszik, szóval csak elmeséltem, hogy vigyek egy kis jókedvet az aggódásotokba ;)
Nullázógyilkos Creative Commons License 2005.04.10 0 0 1

Ezt az információt pedig a Madarász utcai Gyerekkórház honlapján találtam:

 

ALVÁSRENDELÉS hétköznap délelõttönként
ALVÁSVIZSGÁLAT éjjel
Elõjegyzés: 450-3763
Fax: 450-3779
Email: csecsemo@madarasz.hu

 

A Madarász utcai Gyermekkórház Koraszülött és Csecsemõosztályának keretében mûködõ "Alváslabor" /Sleep Laboratory/ Polysomnographia tevékenysége jelenleg három fõ irányt követ:

 

1) Az Alváslabor kialakítása, a modern alvásvizsgáló eszközök beszerzése és mûködtetése eredetileg a "Hirtelen-váratlan csecsemõhalál" prevenciós programunk részeként indult. A "bölcsõhalál", vagyis addig egészségesnek gondolt csecsemõk -legtöbbször éjjel, alvás alatt - bekövetkezõ halála világszerte nagy kihívást jelent a gyermekgyógyászat számára. E tragikus esemény a gyermekhalálozás örvendetesen csökkenõ gyakorisága mellett az 1 hó és 1 év közötti korosztály halálozásának legnagyobb tételévé vált a fejlett országokban. Ezen országok komplex programot indítottak a megelõzés céljából. Sorra alakultak vizsgáló központok a csecsemõk alvás alatti megfigyelése, kivizsgálása céljából. A jelen felfogás szerint - nagy valószínûséggel - alvásfüggõ légzészavarok állhatnak e probléma hátterében. Igy a szakirodalmi ismeretek és saját tapasztalataink alapján mi is beillesztettük az alvás alatti légzészavarok vizsgálatába a modern "alvásvizsgálatot", a polysomnographiát. E módszer sok élettani paraméter egyidejû, "szinkron" megfigyelését, monitorozását teszi lehetõvé. A vizsgálat rögzíti az esetleg észlelhetõ zavarokat és azokat multivariációs elemzésre alkalmas formában dokumentálja az orvos számára. A rendszert video dokumentációs kiegészítéssel még jobban alkalmazhatóvá tettük, a felvételek utólagos, akár többszöri visszajátszásával, a polysomnographiás leletek ismételt átnézésével még részletesebb elemzésre is megfelelõvé tettük és a regisztrátumok utólagos elemzése oktatási célokra is alkalmassá vált.

 

2) Miután széleskörõ tapasztalatok gyûltek össze a csecsemõk alvás alatti légzés-sajátosságaival kapcsolatban, a megjelenõ, majd egyre növekvõ igényekhez igazodva kezdtünk foglalkozni nagyobb csecsemõk, kisdedek alvásidõ alatt megfigyelhetõ légzésproblémáival: horkolás, szuszogás, mandula túltengés miatti éjszakai légzészavarokkal, szájpadhasadékos gyermekek, egyéb fejlõdési rendellenességgel született, fül-orr-gégészeti problémákkal küzködõ kisdedek kivizsgálásával. Zavart orrlégzés, nagyobb nyelv miatti zavarok, egyéb betegségekhez társuló légzés és alvászavarok kivizsgálására is egyre nagyobb igény mutatkozott, nemcsak saját kórházunkból, de más intézetek, körzeti orvosok, védõnõk, sõt közvetlenül szülõk is fordultak hozzánk alvás-vizsgálatot, polysomnographiát kérve. Ezen betegségcsoport adja jelenleg tevékenységünk második fõ körét.

 

3) A csecsemõk, kisdedek körében elvégzett számos vizsgálatunk tapasztalatai alapján, valamint szakirodalmi közlések tudatában egyre több ismeretünk halmozódott fel a csecsemõk, kisdedek és nagyobb gyermekek alvási szokásait és rendellenességeit illetõen. A gyermekek alvászavarai igen komoly gondot jelentenek rajtuk kívül szüleiknek is. Egész családok életét teszi nehézzé, sõt néha elviselhetetlenné a nehezen elalvó, nyugtalanul, rosszul alvó gyermekek körüli problémák egész sora. Gyermekgyógyászati, pszichológiai sõt szocializációs gondok halmaza tárult elénk az
alvászavarokkal kapcsolatban. Egyre több szülõ, védõnõ, családorvos fordul hozzánk, más intézetek is számos gyermeket irányítanak alvás-rendelésünkre és kérnek kivizsgálást, tanácsadást, életvezetési és életmódváltási segítséget, gondozást e nehezen uralható problémák megoldására.Kiderült, hogy az orvoshoz forduló szülõk egyik leggyakoribb panasza a gyermekek alvásával kapcsolatos. Így könnyen érthetõ, hogy mûködésünk egyre nagyobb százalékát az
alvászavarok komplex kivizsgálása és kezelése gondozása teszi ki.

Fenti három fõ csoporton belül néhány speciális kérdéssel is találkozunk: pl.mûtétek elõtti kivizsgálások, amiktõl esetleg a mûtét elvégzése ill. idõpontja is függhet. Másrészt ezektõl függetlenül néhány különleges problémával is foglalkozunk, de ezek beteganyagunknak csak kis tételét képviselik. pl. nem látó gyermekek, szellemileg érintett gyermekek alvászavarai stb.

Alvászavarok mõszeres kivizsgálásával, komplex gondozással jelenleg hazánkban csak felnõtteket ellátó intézetekben foglalkoznak. Gyermekgyógyászati alvásrendeléssel, tanácsadással, gondozással - polysomnographiás lehetõségekkel összekapcsolva, neurológiai, EEG, szemészeti,
fül-orr-gégészeti, EKG stb. konzilium háttérrel - egyelõre csak a mi intézetünk rendelkezik, így nem térhetünk ki az egyre növekvõ számú megkeresés elõl. A kivizsgálás lehetõleg (de nem kizárólag) elõzetes megbeszélés, ill. beutalás alapján történik. A TB finanszírozott (TAJ számmal rendelkezõ) állampolgárok ill. gyermekek számára természetesen ingyenes. Vidékiek számára a - TB szabályok alapján - útiköltség térítés igazolást is adunk.

 

ALVÁSRENDELÉS

 

Kórházunkban 3 éve mûködõ alvásrendelésen 0-14 éves korig várjuk az alvászavarokról panaszkodó gyermekeket és szüleiket. A szülõk leggyakoribb panasza, hogy a csecsemõ, kisded nem tud illetve nem akar egyedül elaludni, vagy éjszaka gyakran felébred. Szerencsére a legtöbb ilyen esetben nem betegségrõl, hanem rossz alvási-altatási szokásokról van szó, és tanácsainkat követve a problémák néhány hét alatt megszûnnek.

Komolyabb kivizsgálást igényelnek az alvás alatti légzészavarok: ha a szülõk éjszaka légzéskimaradást, horkolást, hangos erõltetett légzést észlelnek. Gyakran jelentkezik kisdedek, iskolásgyermekek körében az alvajárás, az éjszakai rémálom és az ágybavizelés.

Ilyen és ehhez hasonló problémákkal jelentkezhetnek rendelésünkön elõzetes telefonegyeztetés után, de sürgõs esetben soron kívül is fogadjuk a betegeket. Szolgáltatásunk természetesen ingyenes. Ha megoldható, kérünk háziorvosi beutalót, de enélkül is fogadjuk az ország egész területérõl a betegeket.

 

Dr. Kemény János
osztályvezetõ fõorvos

 

Dr. Gál Éva
alváslabor vezetõ fõorvos

Előzmény: Arth (-)
Nullázógyilkos Creative Commons License 2005.04.10 0 0 0
Szerintem keresd meg a Honvéd kórház Alvásdiagnosztikai Laborjában dr. Köves Péter főorvost!
Előzmény: Arth (-)
Arth Creative Commons License 2005.04.10 0 0 topiknyitó
Szeretnék segitséget kérni tapasztaltabb sorstársaimtól. 5 hetes csecsemőnk van, kisfiú. Az utóbbi 2 hétben teljesen tehetetlenek vagyunk vele, mert nem tud elaludni, illetve minden apróság felébreszti, felszinesen alszik csak. Leginkább szopi után (közben!!!)  az ölemben. Kizárólag szopik, tejem szerencsére van. Kb. 2 hetes kora óta ügyesen böfizik is. De a kaki és a pisi is felébresztik. Nem volna baj, ha vissza lehetne altatni, de ez eddig még soha nem sikerült. Vigasztalhatatlanul, erősen és kitartóan sir, egyetlen dolog nyugtatja meg, ha újra mellre teszem, de akkor jön az újabb pisi és kaki és böfi és kezdődik újra az egész. Naponta 10-12 pisis és legalább 3 kakis pelusa van, hetente 25 dekákat gyarapszik. Nem hiszem, hogy éhes léenne. Ez hiszti? Vagy alvászavar? Vagy hasfájás? Vagy valami más? Kinek van tapasztalata? Segitsetek, mert a 2 hónapos elsőszülött fiam lassan már meg sem ismeri az anyukáját, annyira eltűnök a kistesó alatt. Vele soha nem volt ilyen bajom.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!