Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2005.04.10 0 0 35

arra emléxem, hogy nyugisan 11-12 perc alatt olaszo-ban voltam és éppen odaát tankoltam, amikor újra az órámra néztem (azért is emléxem, mert még nem euro volt)

szóval közük nincs egymáshoz, hiszen percekre vannak, igazad van, bocs

Előzmény: Állományjavító (32)
Bölcseketmondó jobbos Creative Commons License 2005.04.09 0 0 34
mesélj, élvezetes. Ennek a topicnak a többi része úgyis felesleges.
Előzmény: Állományjavító (32)
vitéz Ebőváry Nyüglönc Creative Commons License 2005.04.09 0 0 33
Tán nem volt érdekelt a lélekbiznicben Mo-on.
Ebőváry
Előzmény: Törölt nick (28)
Állományjavító Creative Commons License 2005.04.09 0 0 32

T. ahoj,

"nem határos, bár a köztes francia területre körülbelül 10 budaörsi Auchant vagy 1 db. repteret lehetne bepasszintani

szóval gyakorlatilag határos..."

Nem tudom, miképpen lehet egy térképpel ellenőrizhető tényen ilyen elmosódottan vitatkozni.

GYAKORLATILAG sem határos.

A Menton-XXMille (Ventimiglia) határállomástól a tengerparti úton mintegy 15 km, autópályán meg mintegy 20 km választja el.

GYAKORLATILAG és ELMÉLETILEG, azaz összefoglalva, "geopolitikailag" a monacói hercegség délnyugatra Cap-D'Aillel határos, ott építették fel Fontvieille-t egy új városnegyedet, ahol a Héliport is van, északnyugatra Beausoleillel, amely  francia kisváros éppen Monaco vonzása következtében jött létre, ahogy az Operától (Kaszinó) végigmész a téren a Café de Paris és a Hotel de Paris között, át a Bld P.cesse Charlotte-n, egy lépcsőn át máris ott vagy.  A Jardin Exotique után is van határ, felzászlózva, annak rendje és módja szerint, autóúton.

Olaszország felé Roquebrune-Cap Martinnal határos, mégpedig úgy, hogy maga a P.cesse Grace fordulója is már francia terület, a monacói a Jimmy'z félszigete után van, ki is van táblázva a vörös tartános futófelületes tengerparti sétényon, utána jön a Sporting, amely szintén francia terület, de ez a három gyakorlatilag monacóinak "van kezelve", csakúgy, mint a Tennis Club jó része.

Na.

Roccabruna-Capo Martino után, meg, mint mondtam, olyan tizenöt kilométer van Mentonén keresztül a ventimigliai határig.

Az igaz, hogy az első autópálya-alagutat Grimaldinak hívják, de ez onnan van, hogy a terület maga Grimaldi-tulajdon (azaz valójában Polignac, de ebbe ne menjünk bele). Ez meg onnan van, hogy a Hercegség egy felkelés során elveszítette a területének a 98%-át (eredetileg mintegy 100 km2 volt), egy igazságtalan adókivetés kapcsán Savoyához akartak csatlakozni, aztán csak a másfél km2-t lehetett megmenteni az egészből, á propos adókivetés, képzelem, hogy forognak most a sírjukban az akkori felkelők.

További részletekkel szívesen szolgálok.

Kellemes emlékeket idéz...

Előzmény: Törölt nick (27)
partizan beokad Creative Commons License 2005.04.09 0 0 31
És elnézést kérek mindenkitől a földrajzi tévedésemért, erre nincs mentség.
partizan beokad Creative Commons License 2005.04.09 0 0 30
III. Rainier
zömi Creative Commons License 2005.04.09 0 0 29

Üdv.

Nagyságára mi sem jellemzőbb, hogy a végrendeletével is Monaco érdekeit tartotta szem előtt. Az utódai csak a magánvagyonán osztozhatnak.

Lám, lehet valaki milliomosként is nagyszerű EMBER, politikus, államfő.

Hasonló államférfi/Nő ráférne Magyarországra is.

Törölt nick Creative Commons License 2005.04.09 0 0 28
Télleg, miatta miért nem volt nemzeti gyásznap M.o-n, miért nem ment róla egész napos műsor a tv-kben? Hiszen ő is 1 miniállam első embere volt akárcsak a pápa.
Törölt nick Creative Commons License 2005.04.09 0 0 27

nincs nagy jelentősége de ha már szóba került:

nem határos, bár a köztes francia területre körülbelül 10 budaörsi Auchant vagy 1 db. repteret lehetne bepasszintani

szóval gyakorlatilag határos

egyébként nyugodjon békében, pont mint úgy általában minden ember, aki már meghalt

Előzmény: taltam (11)
courage the dog Creative Commons License 2005.04.08 0 0 26
R.I.P.

(na nem, mintha tudnam, hogy ki volt, oszinten megvallva, de mindig szomoru, ha valaki eltavozik)
excusat Creative Commons License 2005.04.08 0 0 25
R.I.P.
Állományjavító Creative Commons License 2005.04.08 0 0 24

Nyugodjék békében, Son Altesse Serenissime.

Ő valóban mennyországot teremtett, vagy valami hasonlót. Az én ízlésemnek és érzékeimnek az ad ízelítőt a mennyországból, amit Ő megalkotott.

Rendet, szabadságot, individualitást, ízlést, a maga szelíd és exkluzív módján, mondén arisztokratizmust, vagy annak legalábbis jó színvonalú látszatát.

Valóban a szabadság sugallata az, amit alkotott, szabadság a tömegállamok terrorja alól, a színvonaltalan konzumálás tömegrabszolgasága alól.

L'extraordinaire est son quotidien - hirdeti Monte-Carlo önmeghatározása. És valóban: mindennapjaiban ott van a rendkívüliség.

És szép, teljes, igaz emberi életet élt: gyönyörű színésznő hitvesével, "totus tuus" alapon, gyermekeivel, a hercegséggel. Megharcolta a maga harcait De Gaulle-lal, megmentette hazája függetlenségét.

Földet teremtett a tengeren, egy városrésszel -  Fontvieille-lel - bővítette országát, ipari-üzleti központtá tette egy obskurus kaszinóvároskából.

Köszönöm neki, hogy két évig vendégszeretetét élvezhettem.

Mes obseques, Altesse.

Előzmény: shadowcruiser (3)
geszthi Creative Commons License 2005.04.07 0 0 23
Ha a brit II. Erzsebet is orokolte anyja genjeit (Charles herceg nagy banatara :-))))) akkor o bekavarhat a listan. Akkor 71 evig fog uralkodni.

De biztos tulszarnyalja Rainert 6 ev mulva; akkor lesz csak II. Erzsebet annyi idos mint most (volt) II. Janos Pal.

Előzmény: taltam (21)
geszthi Creative Commons License 2005.04.07 0 0 22
A mai, jelenlegi uralkodok (ez vonatkozik a csaldjara is mar tobb mint 700 eve) kozottrol mondtam.

Előzmény: ignis1414 (17)
taltam Creative Commons License 2005.04.07 0 0 21

nem

IX. Rama, thaiföld

Előzmény: sala22 (20)
sala22 Creative Commons License 2005.04.07 0 0 20
A jelenleg uralkodók közt volt csúcstartó.
Előzmény: ignis1414 (17)
Törölt nick Creative Commons License 2005.04.07 0 0 19

Béke poraira !

Pech, hogy nem volt ISTEN !

Ugrott a 4 millió.

mammamija Creative Commons License 2005.04.07 0 0 18
Éppenhogy Albert akarja megváltoztatni.
Előzmény: taltam (15)
ignis1414 Creative Commons License 2005.04.07 0 0 17

Ez tévedés pl. Ferecz József is tovább uralkodott: 1848-1916-ig. Hogy a Napkirályt ne is emlitsük, de azt hiszem I. Lipóttal is ez  a helyzet....

Előzmény: geszthi (13)
alfredoo Creative Commons License 2005.04.07 0 0 16

eleeg sokat szerepelt a nagyhercegseg es a nagyherceg is a sajtoban. tehat akaar meeg a musorat is megszakithatta volna valamelyik televizios ado. a korhazba keruleserol is volt hir.

rosszat nem akarok irni rola mert ez egy kegyeleti topik

nyugodjek bekeben!

gondolom a monacoi radio es televizio, talan a francia is megszakitotta adasat es ugy mondta be a hirt.

taltam Creative Commons License 2005.04.07 0 0 15

"és csak férfi ágon mehet tovább a hercegség trónja az alkotmányuk szerint.  Persze ha kell majd megváltoztatják!"

ha jól tudom már megváltoztatták

Előzmény: Holgery (14)
Holgery Creative Commons License 2005.04.07 0 0 14

Az nem kérdés hogy Albert lesz az utód, a monaco-iak feje azon fáj hogy ki lesz maj egyszer Albi után. Ugyanis neki (még) nincs fia (sőt lánya sem), és csak férfi ágon mehet tovább a hercegség trónja az alkotmányuk szerint.  Persze ha kell majd megváltoztatják! Mégsem adhatja át Európa legrégebben uralkodó dinasztiája a trónt csak úgy.

Egyébként lehetett hallani a herceg várható haláláról, még olyan bulváros jellegű hírek is felröppentek, hogy tulajdonképp már Húsvét előtt meghalt volna csak gépekkel életben tartották. Azért mert Monaco hatalmas idegenforgalmat bonyolít az ünnep alatt, ami természetesen jelentős bevétel a hercegségnek. Ha viszont a nemzeti gyász miatt be kell zárni pont az ünnepi turista invázió alatt a kaszinókat, az hatalmas veszteség.

Ez persze csak bulvárkacsa volt...

Előzmény: zinaida (10)
geszthi Creative Commons License 2005.04.07 0 0 13
Mondjuk annyibol erdekes a szemelye, hogy Europa (de a vilagon is O a masodik) leghosszabban uralkodo illetojerol van szo (56 ev).

Raadasul a uralkodo csaladja is talan a legregibb folyamatosan uralkodo dinasztia (1297 ota).

Annak fenyeben hogy Monaco 1215-ota all fenn - leszamitva a gorog erdetetet es mitologiat - nem semmi.
Spurius Titus Mamma Creative Commons License 2005.04.07 0 0 12
>Nem határos Monaco Olaszországgal ? Ez biztos ?

Biztos.

taltam Creative Commons License 2005.04.07 0 0 11

nem határos.

az utód Albert, hír volt.

zinaida Creative Commons License 2005.04.07 0 0 10
Nem határos Monaco Olaszországgal ? Ez biztos ?
A Pápa amikor meghalt azt azért tudni lehetet, már előtte 4-5 nappal oldalas cikk jelent meg ha meghal a Pápa hogyan választanak ujat, illetve ki lehet az utod, meg a sajtó csak ezzel volt tele.
A Pápa halála az egész világ fájdalma katolikusok élnek minden kontinensen, de Monaco uralkodoja inkább csak az Europaiak számára hír, sok helyen szerintem még nem is hallotak soha Monacoról.
Mindenestre engem váratlanul ért a hír, és hiányolom azokat az információkat, hogy ki lesz az utoda a Rainier hercegnek. Szerintem Albert, de állítólag nő is lehet tronörökös, és Albert nem a legidősebb, ráadásul nincs még családja...

Előzmény: taltam (7)
mammamija Creative Commons License 2005.04.07 0 0 9
Nekem a "kissé" búlvárízű hír jutott eszembe a pápáról "verte szeptember 11.-ét".. ...hát mit mondjak hírverseny van, az tény, ezért Rainer herceg nem kapott akkora figyelmet, amit megérdemelt volna.

De szegény Károly herceg van nagy bajba az esküvőjével, a pápához is el kell mennie, Rainer-hez is illene, az esküvő is kellene - és nem elég, hogy csúszott a pápa temetése miatt péntekről-szombatra, akkor meg az anyakirályné halálának harmadik ik évfordulója van, úgyhogy nem akar ez összejönni neki meg Camillának - így az élők rosszabb helyzetbe kerültek, mint a holtak.

Nekik már ott a megnyugvás a sajtótól függetlenül.
Törölt nick Creative Commons License 2005.04.07 0 0 8
Lehet, hogy nagy uralkodó volt, meg jó ember, de messze nem hasonlítható össze jelentősége és tevékenysége a most elhunyt pápáéval.
Előzmény: partizan beokad (-)
taltam Creative Commons License 2005.04.07 0 0 7

"Két miniállam, mindkettő Olaszországgal határos."

már itt tévedsz, monaco nem határos olaszországgal

a többi már nem is fontos, bár azért valamennyire érdekel hogy miben rejlik a monacoi hercegség hatalmas jelentősége...

"Pedig a világon sokkal több szerencsejátékos él, mint ahány katolikus"

forrást

RadiX Creative Commons License 2005.04.07 0 0 6
> Két miniállam, mindkettő Olaszországgal határos.

kiveve Monaco-t, mert az speciel Franciaorszaggal :)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!