Keresés

Részletes keresés

e_dora Creative Commons License 2005.04.08 0 0 15
A modorod nem tetszett, de mindegy. Nem én vagyok az első, akivel nem értesz szót az indexen, ahogy elnézem a 90%-ban személyekkel való konfliktusaidat taglaló hozzászólásaidat - ebből a sorozatból szívesen kimaradok. Bizonyára mi sem beszélünk egy nyelvet... Fogjuk rá Bábelre vagy a nyuszira. További minden jókat!
Előzmény: Cserfa (14)
Cserfa Creative Commons License 2005.04.08 0 0 14

Ersekdora!

 

Ha jól látom, rám azért haragszol, mert más nem szólt neked, én meg szóltam (legalább annyit, amennyit szóltam), ha nem szóltam volna hozzád, nem haragudnál.

Bár ne szóltam volna. Gondolod, hogy érdemes neked bármit szólni? Igaza lett azoknak, akik hallgattak.

 

Mégis jó, hogy szóltam, legalább tudjuk, érdemes-e neked őszintén szólni. (Nem.)

 

Cserfa

Előzmény: e_dora (13)
e_dora Creative Commons License 2005.04.07 0 0 13

jó rád nem :)

a kutatás szó magyar nyelvi jelentéséről eltérő a véleményünk.. én nem nevezném annak, ha pl megkérdezem vkitől, hogy "te, milyen fagyit eszel, vanília?" :)

Előzmény: Törölt nick (12)
e_dora Creative Commons License 2005.04.07 0 0 11

kutatja a frász. ez egy mindeki számára olvasható fórum, az indexen, ha nem tünt volna fel, amit beírkáltok, azt az emberek elolvassák, más is, és még az is lehet, hogy érdekes. én momentán kiváncsi voltam rá, hogy miről van szó, méghozzá annyira, ahogy magamnak meg is válaszoltam: egyetlen értelmes mondat erejéig. arra viszont, hogy ki milyen pökhendi és arrogáns stílusban képes megszólalni, már nem vagyok kiváncsi, úgyhogy részemről a téma le van zárva. egyébként a párbajterermhez hasonlóan lehet más nem-olvasható fórumokat is nyitni, ha kéritek a modiktól.

Előzmény: Törölt nick (10)
Cserfa Creative Commons License 2005.04.05 0 0 9

Hááááát, én azt tartom emberinek, ha valaki egy fórumon nem írat le magának mindent újra és újra, hanem esetleg maga is utánanéz a dolognak. Én meg már jó sokat írtam már a nyelvekenszólásról.

Tehát azt nem tartom valami emberinek, hogy figyusz, én ugyan rá nem nézek senki szólásaira, meg ilyesmi, de léccilécci, nekem írd mán le, mert érdekel, mer ha nem, akkor nem tartalak emberinek annyira se, mint a guglitot.

 

Ez meg klub, ahova nem azért járok, hogy amit jónéhányszor leírtam, újra, meg újra leírjam ezután is. Hanem azért járok, hogy arról írjak, amihez kedvem van.

Aztán a Biblia nem is oly rossz olvasmány, nem véletlenül tanítanak belőle az általánosan képző iskolákban sem. Tudod, amit én írhatnék, mind benne van a Bibliában, többet amúgy sem írnék, hát nem értem, ha a forrást megadtam, miért dohogsz.

 

Szóval, ha segíteni próbálok, és ezért(!) kevésbé emberi leszek, mint a gugli, jó is, ha egyből a guglihoz fordulsz.

 

Hogy On is legyek:

Ha te valakire rábukkansz, aki szépen elkezdi kifejteni, bemutatni, stb. a nyelvekenszólást, nos, én az ilyen beszédét e tekintetben semmibevenném. Vagy, mert arról beszél, amit maga nem is tud (pl. Ryrie fórumtársunk ilyen), vagy valaki szeretne lenni, vagy hasonló. Aki Pűlt komolyan veszi, egy sem fogja az avatatlanoknak a nyelvekenszólást részletesen leírni-bemutatni, épp ellenkezőleg.

 

Cserfa

Előzmény: e_dora (8)
e_dora Creative Commons License 2005.04.05 0 0 8

Jólvanna, feltételeztem, hogy a kérdést meg lehet válaszolni érthetően és röviden is. (Pl "valaki általa nem tanult idegen nyelven vagy angyalok nyelvén beszél").

Mindegy, köszönöm a válaszod, a jövőben egész biztosan előnyben fogom részesíteni a veled való kommunikációhoz képest a google lapozgatását. Hatékonyabb és emberibb.

Előzmény: Cserfa (7)
Cserfa Creative Commons License 2005.04.05 0 0 7

Nekem nem célom, hogy bárkit kiképezzek.

Amennyit írtam, benne van a Bibliában. Apostolok cselekedeti említ nyelvekenszólást, Pál szabályozza, említi, aki nyelveken szól, nem érti, említi (és szabályozza), hogy is éljenek vele.

 

Persze (glosszália néven, meg többféleképpen) mások is foglalkoznak vele, nem csak a kereszények hitgyakorlatában ismert.

 

De én többet nem írok, mert éppen nem a nyelvekenszólással kell az avatatlanokhoz menni, az meg semmiképpen nem célom, hogy a kívülállók a belsőhöz való, odatartozó dolgokat kezdjék vizsgálgatni.

 

Kedves ersekdora, van a nyelvekenszólásról szép mennyiségű infó a neten, vannak kereső programok, ha érdekel, bőven találsz te magad is :)

 

Cserfa

Előzmény: e_dora (6)
e_dora Creative Commons License 2005.04.05 0 0 6

köszi. ebből most nem értettem semmit. tehát..

valaki beszél valami nyelven vmi érthetetlent vagy mi? ki, mikor és hogyan?

Előzmény: Cserfa (5)
Cserfa Creative Commons License 2005.04.05 0 0 5

Kedves ersekdora!

 

A Biblia említi a nyelvekenszólást, többfélét említ (van érthető és van, amit senki nem ért). A nyelvekenszólás jel a hitetleneknek, azaz, ha egy hitetlen elkezd nyelveken szólni, a bilbiai keresztények elfogadták hívőknek. Mert Istentől való beszéd ez, amit az ember szól, hasonló a prófétáláshoz, csak abban tér el attól, hogy a nyelvekenszóló önmagát építi, míg a prófétáló a közösséget. Éppen ezért nem a gyülekezetben kell szólni, hanem magában, kivéve, ha van magyarázó. A magyarázat is Istentől való beszéd, a nyelvekenszólás az ő magyarázatával együtt egyenértékű a prófétálással, de valószínűleg ekkor is inkább a prófétálás. Nyelveken nem az avatatlanok előtt kell szólni, előttük inkább prófétálni kell.

 

Ilyesmik vannak a Bibliában a nyelvekenszólásról.

 

Cserfa

Előzmény: e_dora (4)
e_dora Creative Commons License 2005.04.05 0 0 4
ez mi a csuda tulajdonképp??
Cserfa Creative Commons License 2005.04.04 0 0 3

Kedves Endi!

 

Mindig a hívők támadták Isten embereit. Ők ölték meg a prófétákat, ők adták halálra Jézust, ők fogják kivetni Krisztus tanítványait a gyülekezetekből, törvényszék el hurcolják őket, hamisan és gonoszul vádolják őket, és közben sokuk azt hiszi, Istennek tetsző cselekedetet visznek véghez.

Nincs semmi új a nap alatt. Hanem mindig is bosszantó volt a hívőknek, mit képzelnek azok a jöttmentek magukról, mikor nekünk oly begyakorolt istentiszteletünk van, a próféták sírjait is oly szépen tartjuk, haj, oly nagyok voltak a régiek, de te ki vagy, kinek tartod magad? Még, hogy veled Isten, te szólsz Általa, káromlás!, üldözni!, csúfolni!, ha nem hallgatsz el, akár meg is ölni! A mi szép istentiszteletünket ne mutasd a tiednél alábbvalónak, mi is a tiéd, mit képzelsz te magadról, ki vagy te? Még mit nem!

Aztán, ha igazat is vesztettek el, majd fiaik azok sírját is meszelni fogják, majd fehér lesz az emléke az őt megülők, kárhoztatók dicsőségére, emlékeznek is róla rendesen...

 

Nem adok igazat, kedves endi, senkinek, aki megszólja a másikat. Nem véletlenül tiltotta ezt az Úr (apostolán keresztül).

A világban is ismert jelenség ez, a földhöz ragadt ember gyűlöli a szárnyalót, mint azt Koncz Zsuzsa is megénekelte (Bródytól), és igaza volt.

 

Cserfa

Előzmény: Törölt nick (2)
a legkisebb ugrifüles Creative Commons License 2005.04.04 0 0 1
Én nem kaptam még meg a nyelveken szólást.

Viszont engem is zavar kicsit ez az azonnal meginduló "együttzöngézés-sutyorgás". Lehet, velem van a baj, egytaszkos vagyok, de nem értem, hogy a csudába lehetne sutyorgás közben arra figyelnem, mire is mondok ámen-t meg hallelujah-t? De másnak biztos megy, hiszen csinálják.
Előzmény: Cserfa (0)
Cserfa Creative Commons License 2005.04.04 0 0 0

Én szólok nyelveken, de nem gondolom, hogy Isten Szellemét bántanák, akik a nyilvánosan nyelvekenszólókat, pláne a hablatyolókat cikizik. Nem Isten Szellemét bántják, hanem igazzá teszik, amit az apostol mond, mondhatják, hogy azok örjöngenek.

Nem kell nyelveken szólni avatatlanok előtt, sőt, nem kell más előtt a gyülekezetben sem, csak, ha van magyarázó. Ha nincs magyarázó, hallgassanak.

Elég ciki, hogy sok gyülekezetben magyarázó nélkül "szólnak nyelveken" (javarésze nem az, mindig ugyanazt mondják, ami tán nyelv, ha még kisgyerek dadogása lenne, de, hogy semmit nem érik a nyelvekenszóló tezsvér, ez felettébb fura). Ugyanúgy nem kéne ezt tenni, mint egy sor dolgot, amit nem ajánlott az apostolon át az Úr. Mégis teszik. Szinte automatikusan elindul az imádkozóval a "nyelveken való együttzöngézés-sutyorgás", vagy mi, aminek semmi nyomát nem találom az apostoli gyakorlatban, pedig el-elgondolkodtam ezen. Szóljon magának, akinem nincs magyarázat, és emellett is imádkozzon, hogy meg is magyarázhassa. De szóljon a belső szobában. Nyilvánosan meg akkor, ha van magyarázó. Azt is furának tartom, hogy a nyelvekenszóló évekig, sok évig szól "nyelveken", ha ugyan szól, és nem csak magát áltatja, és nincs soha magyarázat, hogy nem is imádkozik ezért. Felettébb csodálatos(!) élmény, ha Istentől való értelmes beszéd élményére jut az ember, sok ember beletörődik mégis, hogy csak ő melózik, ő tesz meg mindent, holott még elemi apostoli tanításnak sem engedelmes.

Szerintem a legtöbb hablatyoló vezető, meg bizonyságtevő tezsvér megszédítette a kezdők javarészét, tegyétek ti is azt, amit mi, ugye, Isten szól, látod, ilyen egyszerű ez! És beállnak a többiek közé, felveszik azok szokásait, és képmutatását, aztán sok év múlva sincs semmi fejlődés, csak emberi, magaválasztotta istentisztelet. Némely ember felkel ez ellen, és az egész mozgalmat hamisnak mondja. Szerintem jobb azt mondani, nincs, és éhezem, kívánom, semmint Istennek és embereknek hazudozni. Tény, hogy sokan (szvsz a többség) csak hazudja a nyelvekenszólást, ahogy a hitét is, idővel fogja magát, és kitér, kimegy a gyülekezetből, Krisztusból. Az ilyenek soha nem voltak közénk valók, én rosszabbnak tartom a színlelőket, mint az igazakat, akiknek nincs, de éhezik és szomjazzák az igazságot.

 

Tehát nem mondom, hogy rosszat tesznek, akik a farizmatikus gyülekezetek istentelen hitgyakorlatát bírálgatják. Nem abban van igazuk, hogy maga a valódi nyelvekenszólás rossz, hanem abban, nem avatatlanok előtt (és nem magyarázó nélkül) kéne gyakorolni, még, ha igaz, akkor sem.

 

Cserfa

Előzmény: Törölt nick (-)
Törölt nick Creative Commons License 2005.04.03 0 0 topiknyitó

Mit gondoltok arrol, ha egy kereszteny a nyelveken szolast nem isteni eredetunek, sot sataninak tartja.

Egy reformatus forumon (parokia.hu) tobb kereszteny is hosszu oldalakon keresztul ervel a nyelveken szolas ellen.

En feltem oket, hogy ezzel bantjak Isten Szellemet... es ez veszelyes dolog.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!