Keresés

Részletes keresés

corvi01 Creative Commons License 5 órája 0 1 18338

.Igazából nem vagyok gyakorlatlan madaras,a neveléssel valszeg megbírkózom,csak azt nem tudom,mennyire szökős a szajkó,milyen szempontok alapján építsem  meg a lakhelyét?

 

Szóval sajna szökős! A varjúfélék közt a legkevésbé helyhez kötődő! Nem vitás, akadnak köztük ragaszkodó, kitartó példányok, de itt e topikban megfordulók korábbi tapasztalatait, meg sajátom egybevéve a történetnek az vége az, hogy  ivarérettségüket követően kicsi lesz nekik a "szük" környék, mi meg kevesek leszünk számukra.. :-S Nekem 2 ízben volt szajkóm ezidáig, az elsőt miután Ő is kijárogatott, lepuffantotte egy környékbeli puskás barom, a második viszont szép lassan meglépett! :-S

A mai túlurbanizált világban furának tünhet, de a madárnak teszünk jót azzal, ha nem engedjük össze vissza bóklászni, ha már fióka kortól elreboltuk őkelmét az övéiktől... :(

Előzmény: pika pika (18327)
corvi01 Creative Commons License 6 órája 0 1 18337

:D akkoo' ezt megbeszéltük...

Előzmény: ot1019 (18335)
ot1019 Creative Commons License 1 napja 0 1 18336

Belepofáznék egy kicsit ebbe az etetős dologba, ha nem gond. Most csak érintőlegesen, később bővebben. Elolvastam a fb-s leírást. Ebben a topikban már évekkel ezelőtt (ha más nem, akkor a jelenlévők közül az ún. kemény maggal) megfigyelések, utánajárások és vmilyen szinten megtörtént bizonyítás után, viszonylagos egyetértésben lefixálásra került, hogy a lisztkukacos fiókanevelés szakszerűtlen. Bizonyos esetekben mutathat (ideig-óráig) látszatsikerességet, de hosszú távon nem járható út. Véleményem szerint rövid távon se, de ez most hagyjuk... 

A másik pedig az, hogy nem az én egóm hizlalása-, hanem az emberkézbe került fiókák testi épsége érdekében jó lenne, ha sikerülne letisztázódnia a madaras fejekben annak, hogy melyik madár mivel eteti a fiókáit. Más szóval, légyszi ne tartsunk már ott még mindig, hogy a zöldike, tengelic, meggyvágó rovarokkal (is) eteti a fiókáit, mert ezek a fajok bizony egy deka rovart nem adnak a fiókáiknak. Eléggé szomorú, hogy hivatalos madaras kiadásokban is gyakran találkozhatunk ezzel a téves megállapítással. A Carduelinae alcsalád, vagyis a kúpcsőrűek tagjai tojásból kelés pillanatától növényi eredetű táplálékkal nevelnek, melynek összetétele, feldolgozottsága a fiókák fejlettségének függvényében változik. Fontos! a begytejet se keverjük ide, mert az egyrészt csak a valódi beggyel rendelkező madarak (pl. galambok, papagájok) kiváltsága, másrészt pedig az énekesmadár-alkatúak egyetlen családjára, vagy alcsaládjára se jellemző a begytej. Tehát ebben az esetben nincs is miről beszélni.

ot1019 Creative Commons License 1 napja 0 1 18335

Köszi szépen az elismerő szavakat, én hasonlóan vélekedem veled kapcsolatban :-) Én magam sem tudnék feláldozni egyetlen madarat sem, legyen szó bármekkora horderejű kísérletről, kutatásról. És mondjak valamit... én se lettem ettől több. :)))

 

Előzmény: corvi01 (18323)
Koncsik Ferenc Creative Commons License 5 napja 0 0 18334

Milyen táplálékkal nevelitek a szajkófiókát?

pika pika Creative Commons License 2019.04.16 0 0 18333

Ja,és én is 2 3 légköbmétert tevezek,üdv.

pika pika Creative Commons License 2019.04.16 0 0 18332

Köszönöm a segítséget,a trágya meg ricsaj nem baj,makkot majd szedünk neki mi a fiammal.

Előzmény: GarrulusG (18331)
GarrulusG Creative Commons License 2019.04.16 0 0 18331

Szia Szajkó, a szeptemberi vedlésig jön vissza ha kiengeded. Utana ha mar gyujti a makkot el fog menni. A szelid szajko simogatni nem hagyja magat, de nem fél es korbeugral, emelgeti a búbját, es a nagyvedles utan szépen utanoz minden hangot a kornyezeteben. Igazabol egy maganyos madar, nagy térigénnyel, es mindenféle elfoglaltság igénnyel:-))

Negativumok: jo nagy adag trágyára számíts, tudnak hangoskodni is ami zavaro lehet. Kis helyet felejtsd el, legalabb 2 m3 kell egy madarnak. Regen irtam ide, de ha evekkel visszamesz talan lathatsz kepet matyikról :-)

 

 

Előzmény: pika pika (18330)
pika pika Creative Commons License 2019.04.16 0 0 18330

Szia  ˘!Kiléptem a facebookról,nem is tervezek visszalépni,de amúgy köszi.Amúgy kérdezz nyugodtan,én azt kérdezném,hogy oldjam meg a kalitka tisztítást itató berakást stb.Ezért kérdeztem szökős e mert viszonylag nagy röpdét tervezek,és attól tartok,hogy amíg teszek veszek ki ne repüljön az ajtón.De olyan videókat is láttam,meg itt is írták,hogy szabadban röptetik a szajkót és nem megy el.Ez tényleg így van?

Koncsik Ferenc Creative Commons License 2019.04.16 0 0 18329

Egy témába vágó facebook csoport

 

https://www.facebook.com/groups/387757678498078/

Koncsik Ferenc Creative Commons License 2019.04.16 0 0 18328

Szia! Nekem már volt szajkóm. Igaz más nevelte, nem én. Nem tapasztaltam, hogy szökni próbált volna. 

Idén megint szeretnék, de most saját magam felnevelve. Már fészek van, de azért lenne egy pár kérdésem.

pika pika Creative Commons License 2019.04.15 0 1 18327

Sziasztok ! Úgy tervezem,hogy kiskortól nevelek szajkót kézzel. A kérdésem az lenne a tapasztalt szajkósokhoz,hogy mennyire szelíd egy kézzel nevelt szajkó?PIci korában bent tartanám a lakásban,aztán kint egy tágas röpkalitban,nejemmel felváltva etetnénk.Igazából nem vagyok gyakorlatlan madaras,a neveléssel valszeg megbírkózom,csak azt nem tudom,mennyire szökős a szajkó,milyen szempontok alapján építsem  meg a lakhelyét? Az előző hozzászólónak lehet tudnék segíteni,mondjuk helyileg Nógrád megei vagyok.

Koncsik Ferenc Creative Commons License 2019.04.13 0 0 18326

Sziasztok! Szeretnék kézzel felnevelni szajkó fiókát. Van esetleg valakinek? Hogy tudnék hozzájutni?

azimo Creative Commons License 2019.03.30 0 0 18325

Szia

 

Én tudnék segíteni, csak kellene egy privát email cím a compontmailg@gmail.com címre.

 

üdv

Előzmény: evvelyn (18316)
Darksüti Creative Commons License 2019.03.25 0 0 18324

Sziasztok!

 

Ez az odú jó ötlet. Köszi!

 

 

Előzmény: ot1019 (18319)
corvi01 Creative Commons License 2019.03.19 0 1 18323

Felvetéseid, megállapításaid nekem soha nem tüntek túlirásnak, felteszem másoknak sem.:) Már csak azért sem, mert még az irigyeid számára is nyilvánvalóan kitűnik belőlük a rutin és a tapasztalás őszinte szakmaisága!

Bevallom kissé elhamarkodtam az idézett cikkről korábbi vélekedésem, de alaposabb elolvasás után sem lettem több valahogy tőle.. :-S

Valójába 1 db áldozati (kísérleti) madár életét is sajnáltam azokhoz a nagyonagyhorderejű , meg hormonálisneurofiziologiaiakármi... stb. eredmények kimutatásához, amit szerintem a népi megfigyelések több 1000 éves, a madártartók meg a több 100 éves tapasztalatukkal eleve tudtak, ! :-S

Előzmény: ot1019 (18322)
ot1019 Creative Commons License 2019.03.18 0 1 18322

Én inkább az angol nyelvű kutatási anyagokra gyanakszom e téren, szerintem azokból (is) informálódhatott :-) Amerikában a különféle madárkísérletekhez áltlalában a seregélyeket használják, mert tulajdonságaik révén az egyik legjobb modell madár -ezt mondják legalább is-.

Csak azért oszottam meg ezt, mert tudod anno meg lettem mosolyogva egyesek által, amikor előjöttem a sárga csőr titkával... Ha esetleg azokból az emberkékből vki olvassa, legalább láthatja, hogy igazam volt és még tudományosan, vizsgálattal-méréssel is alá van támasztva az, amit mondtam. Mert ugye én mindig úgy teszek különféle kijelentéseket a madarakkal kapcsolatban, hogy az semmilyen módon nincs megalapozva, mérésekkel igazolva... :D (Mintha az bármilyen tudományos, kutatási mérésnek megfelelne, hogy konyhai mérlegen méregetjük a madarakat... akkor ennyi erővel a szomszéd Marika nénit is ki lehetne nevezni kutatónak, mert hát sütés előtt ő is a konyhai mérlegen méri ki a sütemény alapanyagait. :D :D :D)

Tehát ezt az egészet a gyakorlatban úgy tudjuk kivitelezni, hogy amikor kinn kezd alkonyodni, akkor elültetjük a madarainkat, nem hagyjuk, hogy tovább játszadozzanak aktívan, lámpafénynél. Ekkor igazodnak hozzá a természetes folyamatokhoz. Azt figyeltem meg, hogy a legkritikusabb időszak ebből a szempontból a november 2. hetétől december végéig tartó időntervallum. Ha itt megkapja a normálishoz viszonyított plusz fényt, plusz aktivitást, akkor biztosan megkavarodik a biológiai óra és se sárga csőr, se normális időben vedlés, se költés nem lesz.

Egyik ismerősömnek van egy seregélye, akit elütött állapotban találtak, november első feltől vették pártfogásba. Mivel az első időszak nagyon kemény volt, olyan rossz állapotban volt a madár, hogy úgy nézett ki, meg sem marad, ezért érthető okokból itt nem lehetett kivitelezni a helyes időben történő fektetést, mivel állandó megfigyelés alatt kellett, hogy legyen, sokszor éjszaka is etették, ápolták, mert annyira elesett és sovány volt. Így át is állt: éppen most vedlik és nem sárgul a csőre sem, pedig ezt megelőzően egész nyáron és ősszel normális időben ült el a természetben. Más megközelítésből nézve: Annak idején, amikor Loló elsőéves, jobban mondva első őszi volt, a volier pont akkor volt felújítás alatt, és mivel megcsúsztam a munkálatokkal, így a volierbe csak olyan november második hetétől tudtam kitenni, és normális időben elültetni, addig benn volt és nem törődtem azzal, hogy időben elüljön. Egész nyáron és ősszel este lámpafényben, aktívan volt, sokszor még este 11-kor is. Besárgult a csőre, de jóval később, mint ahogy kellene, tehát úgymond még pont belefértünk a programba. Én biztos, ami biztos alapon szeptember elejével javasolom az elüléssel kapcsolatos odafigyelést, de ahogy a mellékelt ábra is mutatja, igazából november elejéig van lehetőségünk eldönteni, hogy hogyan szeretnénk. Később viszont már nem.

 

Van még a madaraknak ez az érdekes őszi, fészkeléshez hasolnó viselkedésük, amit szintén megmagyaráz, hogy a hormonok lebomlása után olyan anyagok keletkeznek, amelyek hatása hasonló a nemi hormonokéhoz, csak persze jóval enyhébb a hatásuk. Ezért van az, hogy látunk néha frissen átvedlett nyugalmi állapotú seregélyt, cinkét ősszel odúzni, énekelni. Ezt az én madaraimon is megfigyeltem. Viszont mivel itt nincsenek jelen azok a nemi hormonok, amelyek a költéshez szükséges mentális és fizikai változásokat véghez vinnék, így ez a dolog, viselkedés rövid időn belül elhal. Valószínű, hogy az a bizonyos megfigyelt sikeres novemberi seregély költés is ennyi volt, nem több, csak a megfigyelő egy kicsit továbbgondolta...

Utóbb már rájöttem, hogy a biológiai óra helyes beállítása beltéri körülmények között is simán megvalósítható, tehát nem szükséges konkrétan ki-be hurcolászni a madarakat.

 

Bocs a túlírásért, de ez az egyik kedvenc témám a madártartásban. Úgyhogy az én olvasatomban nagyjából ez a tanulmány lényege józan paraszti ésszel, gyakorlati oldalról megközelítve. Tehát ha egy madaras szeretné ezt tudni, szeretné e szerint tartani a madarat, akkor elég ezt tudnia, felesleges azzal a sok tudományos biokémiai blablával fájdítani a fejét.

Halkan jegyzem meg, hogy a fogságban tartott vadmadaraknak az a bizonyos "madársága" elsősorban ebben rejlik és nem pedig abban, hogy most "ölebbé" szelídítettük, vagy éppen félvadon hagytuk.

 

Előzmény: corvi01 (18321)
corvi01 Creative Commons License 2019.03.14 0 0 18321

Nagyon könnyen lehet, hogy évek óta figyelte, olvasgatta leírásaidat (leírásainkat) s egyszerüen "diplomamunka" azaz karrierépítésből átemelte (vagyis lenyúlta) a valóban hasznos és konkrét dolgokat. Azt meg, hogy hol keresse, mit olvasgassason leginkább, abban súghattak neki, vagy ő maga ambicióból vette a bátorságot!? Ugyanis egy ilyen tanulmánnyal előrukkolni rutin, madártartás tartás és tapasztalások nélkül egyszerüen felejtős! Sok van sajnos más területeken is... :(

Előzmény: ot1019 (18320)
ot1019 Creative Commons License 2019.03.14 0 0 18320

Találtam a neten egy, a Szent István Egyetemről származó tanulmányt, ami a seregély szaprodását, nyugalmi-nász állapotának váltakozását, hormonális változásait stb. kutatja.

Szakszavakkal leírva, tudományosan alátámasztva benne azokat a dolgokat, amiket én szoktam mondani "parasztosan" a csőr sárgulása és a nappalok hosszának növekedése-csökkenése kapcsolatáról. Ha van kedvetek hozzá, nézzetek bele :)

 

https://szie.hu/file/tti/archivum/Pinter_Otto_tezis.pdf

ot1019 Creative Commons License 2019.03.14 0 0 18319

Sajnálom a seregélyedet :( Az én legkedvesebb madaram is le lett nyúlva anno. Persze őt nem a karvaly -bár neki is volt vele afférja- hanem a gondatlanság, pontosabban a figyelmetlenségem vette el tőlem. A mai napig sajnálom. Szerintem jobban jársz, ha az ilyen mindenféle háló helyett a 1,5x1cm-es nem rozsdásodó erős dróthálót használod a volier elkészítéséhez.

 

ebből aztán lehet húzni elé még egy rácsozást is a védelem végett. Célszerű egy odút is felhelyezni, amibe bele tud menni, ha akar. A karvaly érkezésének legkisebb gyanújára úgy ugrik bele, hogy még olyat. Nálam úgy volt, hogy a seregélyem a tálján falatozott a volier padozatán, és ahogy meghallotta a gerlék szárnycsattogását, a feketerigó, vagy a cinke vészhangját, egyenesen repült a tálról az odúba, mégpedig csont nélkül.

Előzmény: Darksüti (18317)
corvi01 Creative Commons License 2019.03.12 0 0 18318

Lehetőleg minél fiatalabbal próbálkozz,,1-1,5 hetes korától már simán lehet kézzel neveni /persze van köztünk akinek korábbról is sikerült már..:) / Többed magával is tarthatod, de ez esetben számitani kell arra, hogy nem annyira az emberhez imprintálódik.

Előzmény: Darksüti (18317)
Darksüti Creative Commons License 2019.03.07 0 0 18317

Sziasztok! Tapasztalt madarászok segítségét kérem. 

 

Seregélyem lenyúlta a karvaly. Pedig dupla hálóval védtem. Sajnos a külső fociháló szemein át tudott bújni. :(

Na most az van, hogy megoldottam a tökéletes védelmet. 3 oldala polikarbonáttal burkolva. 4. oldala apró szemű madárhálóval védve és közte 12 cm, hogy a hosszú lábaival ne tudjon benyúlni. 

 

Két nagy kalitka áll rendelkezésre. Nem fontos a tökéletes szelídség. Inkább az énekéért, hangutánzásáért tartanám. Fiókát vagy befogott felnőtt madarat válasszak?  Tarthatom párban vagy többet? Az éneklés miatt kérdezem. Hogy produkálják magukat jobban?

 

Előre is köszönöm, ha figyelmet fordítotok hozzászólásomra. 

 

 

evvelyn Creative Commons License 2019.01.26 0 0 18316

Sziasztok! Szeretnék egy dolmányos varjú fiókat, tudnátok ebben segíteni? Ha lesz a jövőben valakinek eladó, kérem jelezze! Köszönöm :)

corvi01 Creative Commons License 2019.01.04 0 1 18315

Kissé már én is bizonytalan lettem, hogy egyáltalán hogyan és mit akar..? De főleg, hogy minek..? :-S

Úgy érzem korrektúl elhangzott itt sokminden...

Előzmény: nyebojsza (18313)
Bálint WildLife Creative Commons License 2019.01.04 0 0 18314

Köszönöm a választ.

 

Előzmény: nyebojsza (18313)
nyebojsza Creative Commons License 2019.01.04 0 1 18313

Ha bokrok alatt akarsz keresgélni kihullott madarakat, akkor nem sok esélyed van. Ha még csupaszon kihullanak, és nem is ütik agyon magukat rögtön, akkor is pár perc múlva végük, de ha pl. kisrigók tollastul kipotyognak, azt nevelik tovább a szülők.

Kipotyogott seregélyt meg nem fogsz találni, mert az oduból nem potyognak ki, hacsak nem valami mesterséges odut letép a vihar, és összetörik (de azokat meg szemmel szokták tartani azok, akik kihelyezték).

Azt hiszem két kezemen (vagy az egyiken is) meg tudnám számolni, hogy 50 év alatt hány kihullott madár fiókát találtam élve, vihar után, vagy akárhogyan (persze én nem kerestem direkt őket).

Fészekből kiszedni megint csak nem egyszerű: seregélyoduba, verébfészekbe benyúlni nem tudsz, varjúfészekhez felmászni 10-15-20 méter magas fára nem semmi mutatvány... a legegyszerűbb a szarkafészek, azt el lehet érni... vagy helyezel ki költőodukat, és abból kilopsz egyet...

Előzmény: Bálint WildLife (18308)
Bálint WildLife Creative Commons License 2019.01.03 0 0 18312

Köszönöm szépen  a választ

Előzmény: corvi01 (18311)
corvi01 Creative Commons License 2019.01.03 0 1 18311

Van néhány gyakorlatilag "dúvad" kártevőnek minősített madár hazánkban (is) pl. kárókatona, sárgalábú sirály, szarka, dolmányos varjú, szajkó...meg vannak a nem, vagy csak részben védett fajok, tőkés réce, seregély, balkáni gerle, házi veréb... amik illegális tartásából nem csinálnak túl nagy műsort...

Előzmény: Bálint WildLife (18310)
Bálint WildLife Creative Commons License 2019.01.03 0 0 18310

És ha nem a törvényi oldalt nézzük?

Előzmény: corvi01 (18309)
corvi01 Creative Commons License 2019.01.03 0 0 18309

Ha a törvényi oldalt nézzük, Magyarországon jelenleg semmilyen vadon élő állat (emlős, hüllő, madár..) nem tartható, csak engedéllyel! A védett kategóriákra, élőhelyzaklatásokra...meg külön szigorítások, szankciók vannak!

Előzmény: Bálint WildLife (18308)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!