Keresés

Részletes keresés

Gyorgyi Creative Commons License 2005.05.18 0 0 95

Kedves Szasenyka!

En azt sem ertem, hogy mi a kulonbseg a "kimeletes" es "nem kimeletes" csaszarozas kozott. Az orvosom errol egy kukkot nem szolt. Azt tudom, hogy kb. egy 10 cm-es vagas van, keresztben, lenn a bikinivonalnal (nem ugy, mint a noveremnek, hosszaban, jo hosszu - 23 eve szult), most mar eszre sem lehet venni. De en is ugy gondolom, hogy az en orvosom is csak azt vagott, amit muszaj volt.

Ha a "kimeletes" sokkal jobb, akkor nyilvan mindenhol ezt alkalmazzak, nem?

Gyorgyi Creative Commons License 2005.05.18 0 0 94

Kedves Goldeneye!

én szóltam, hogy nem hat bal oldalon, kaptam is újabb adagokat, de az sem igazán hatott

Nem tudom, hogy miert nem ismeteltek meg az epiduralt. Talan nem eleg gyakorlottak meg az epiduralban ebben a korhazban? Mert ha az egyik oldalon vegig erzed a fajdalmat, akkor az egesz nem er semmit.

- nem is tágultam, úgyhogy császár lett a vége.

Ez mit jelent, hogy "nem tagultal"? Hogy abszolut nem, vagy nagyon lassan? Nalam az elso szulesnel kb. 24 oras volt a vajudas. Csutortok du. kb. 4-kor kezdtem el erezni a fajasokat, 6-kor mar kb. 5 percesek voltak, es 8-kor benn voltam a korhazba. Legnagyobb meglepetesemre hazakuldtek, es kerdesemre, hogy mit tegyek a fajdalomra, azt mondtak, hogy jo sokat igyak (bort is ihatok), es vegyek meleg furdot. (itt be sem vesznek kb. 2 cm alatt a korhazba) Masnap reggel 8-kor mentem vissza a korhazba, es delutan 4-kor szuletett meg a kisbabam.

De jó látni, hogy nálad volt császár után normál szülés is :)

Remelhetoleg Nalad is normal szules lesz a csaszar utan, de az a helyzet, hogy nem mindegyik orvos vallalja. Pl. az egyik szobatarsam azert szulte a 2. gyereket csaszarral, mert az 1. is azzal volt, es 2 ev volt a kulonbseg. Azt mondta, hogy az o orvosa szerint tul kozel van a ket szules. Nekem a 2. es 3. gyerekem kozott csak 15 honap van, es megis meg tudtam a 3.-t normalisan szulni, pedig a 2. csaszarral lett. Mert az en orvosom azon az elven van, hogy a csaszarozasnak megis nagyobb a kozkazata, mint a normalis szulesnek csaszar utan, akar meg ilyen kis idokulonbseggel is. Mondjuk a vegleges dontest rambizta. De halas vagyok az orvosomnak, hogy o ezt a filozofiat vallja, hogy inkabb normal szules a csaszar utan.

Előzmény: GoldenEye (90)
GoldenEye Creative Commons License 2005.05.12 0 0 92

Így utólag tudom, hogy lehetett volna, ha elég erőszakos vagyok..:(
Előzmény: piglet (91)
piglet Creative Commons License 2005.05.12 0 0 91
Én is kaptam oxitocint, és nem zavart a sétálásban:-) Már amennyit egy infuziós állvány és egy CTG társaságában sétafikálni lehet:-)))
Előzmény: GoldenEye (90)
GoldenEye Creative Commons License 2005.05.12 0 0 90

Sziasztok!

Gyorgyi - én szóltam, hogy nem hat bal oldalon, kaptam is újabb adagokat, de az sem igazán hatott - nem is tágultam, úgyhogy császár lett a vége. De jó látni, hogy nálad volt császár után normál szülés is :)

piglet - hahh, sétáló EDA - én is ilyet szerettem volna, csak belém nyomták az oxitocynt és nem sétálhattam. Balga voltam és tudatlan :), ha újraindulhatnék - ragaszkodnék ahhoz, hogy sétálhassak. Szerintem sokkal jobban ment volna a tágulás...
piglet Creative Commons License 2005.05.10 0 0 89
Én is mindhármat EDÁ-val szültem. Az elsőnél, sétálós EDÁ-t kaptam, tehát simán fel tudtam kelni és álldigálni. Az utolsó másfél órára ugyan már kiment, és nem is adtak újra, de annyiból segített, hogy 3,5-4 órán keresztül nyugiban tágultam és nem az ájulós fájásokkal. A másodiknál a beadás után 45 perccel már kint is volt. Isteni volt, hogy a varrást sem éreztem. Bár ennek az volt a hátránya, hogy lábzsibbasztós EDA volt, tehát nem állhattam fel, csak a szülés után pár órával. A harmadiknál féloldalasra sikerült, mivel a csövecske egy picit megtört, így a jobboldalt éreztem egy kicsit, de a semminél még így is jobb volt. Ez is sétálós volt, de a féloldalassága miatt azért a varrást éreztem. Viszont 3 órával a szülés után már közlekedtem, és késő délutánra többen megállítottak, hogy mikor szültem, hány napja, mert nem emlékeznek rám:-)))) viszont a járkálásom olyan, mintha legalább 2-3 napja lett volna.
Előzmény: GoldenEye (87)
Gyorgyi Creative Commons License 2005.05.10 0 0 88

Kedves GoldenEye, Wywywy,

Baloldalt nekem sem akart hatni az istenért sem, meg a derekamnál sem igazán.

Ha az epidural az egyik oldalra nem hat, akkor kerni kell egy nagyobb adagot. Ha ez sem hasznal, akkor meg kell ismetelni az epiduralt. Nekem ez az ismetles tortent az 1. szulesemnel. Sajnos, ezt nekem elotte nem mondta senki (a baratnom is utana tudta mondani, hogy elfelejtett szolni, hogy lehet, hogy rosszul adjak be), ugyhogy akkor kaptak mar eszbe, mikor ugy uvoltottem, mint az epidural beadasa elott. A 3. szulesnel is aggodtam, hogy a baloldalamon egyre jobban erzem a fajdalmat, de nagyobb adag beadasa eleg volt, es nem kellett ujra megismetelni. Eloszor nekem is azt mondtak mindket esetben, hogy forduljak a baloldalamra, de szerintem ez nem sokat hasznal.

Az itt felmerult kerdesekre valaszolva:

En is (mint az elottem szolok) ajanlom az epiduralt, es maskepp nem is szulnek. Hihetetlenul jo, amikor az orjito fajdalom utan az epiduralis beadasakor elmulik a fajdalom, es tudsz pihenni a szulesig (kicsit aludni is). A kitolasnal sem ereztem fajdalmat, csak azt, hogy nyomni kell. (kb. olyan, mint amikor WC-zned kell, az sem faj, csak erzed az ingert) Es igy minden eromet ossze tudtam szedni, igy 20 perc alatt ki tudtam nyomni az 1. es 3. szulesnel. A gatmetszesnel es varrasnal is remekul hat az epidural. (semmit sem ereztem). A 2. gyerek csaszarral lett. De mar ekkor is beadtak az epiduralt, normalis szulesre keszulve. (ui. a 2. szulesnel mihelyt beerkeztem a korhazba, rutinosan azzal inditottam, hogy azonnal adjak az epiduralt - eloszor ugyis csak infuziot adnak, mert valamennyi folyadeknak be kell menni az epidural elott) Aztan kiderult, hogy a gyerek farfekveses. Ekkor viszont csak annyit csinaltak, hogy egy nagyobb adagot kaptam az epiduralis narkotikumbol, igy nem kellett altatni. Ja, a 3. szulesnel a mehlepeny nem jott ki magatol, kezzel kellett kiszedni, erre is nagyon jo volt az epidural.

Csodalkozom azokon, akik azt irjak, hogy inkabb a fajdalom, mint a tuszuras. En meg ugy vagyok vele, hogy en azt sem banom, ha 100-szor a gerincembe szurnak, csak az a pokoli fajdalom szunjon meg.

Persze, azert kockazata is van. Allitolag ritkan elofordulhat, hogy le lehet tole benulni, vagy utana faj a derek, stb.

Előzmény: GoldenEye (87)
GoldenEye Creative Commons License 2005.05.10 0 0 87

De érdekes!
Nekem is így "hatott" az EDA, felemásan. "Örülök", hogy ezt más is megtapasztalta. Baloldalt nekem sem akart hatni az istenért sem, meg a derekamnál sem igazán. Vagy asszem felváltva volt, de tökéletes nem igazán :))

Előzmény: wywywy (85)
dalia Creative Commons License 2005.05.09 0 0 86
Énis kimásolom a szüléstörténetemből az edás részt, a mostanit is, meg az előzőt is:

Gábor születésekor, 2 hónappal ezelött:

"...
Szóval lement egy-két liter infúzió, fél óra sem volt, közben már nagyon durva fájásokkal, nagyon vártam már az EDA-t. Megjött a dokim, És nekieshettünk végre.
Először volt egy főpróba, aztán élesben ment minden. Leültem a szülőágy szélére, doki a hátam mögött, férjem velem szemben. Gömbölyítettem a hátam, úgy, hogy a hasamat nézzem, és próbáltunk a kedvesemmel semleges dolgokról beszélgetni - öööö, el lehet képzelni mennyi sikerrel :-) - Besprézték a hátamat lidokainnal, majd kaptam egy érzéstelenítő injekciót, olyat mit foghúzás előtt. Pont annyira fájt, vagyis alig. Aztán doktorúr szépen megszúrta a gerincemet, majd bevezette a branült. Fájni egyátalán nem fájt az egész, inkább kicsit kellemetlen volt, de alig pár percig tartott, az semmi egy szüléshez képest, szerintem :-) Kész volt a kanül, felvezették a vállamig, visszafeküdhettem, hurrá! (mondtam már, hogy fekve szeretek vajúdni? eszem ágában nem volt mászkálni...)

Beadták a próbaadag edát, aztán végre pihi, innentől nagyon erős fájásaim voltak a gép szerint, de én csak közepes fájásokat éreztem, túlélhetőeket. K özben az egyik lábam totál elzsibbadt, de az csak kicsit volt zavaró. úgy 4 től fél órás ritmusokban éltünk, félóránként kaptam az újabb adag edákat, ami kb. 20 percre hatott, tehát mindig volt 10 perc átmenet amikor erősebben éreztem a fájásokat is, meg a tágulást is. fél hat körül kaptam egy kis oxitocint ami felturbózta az eseményeket, negyed óra múlva már éreztem, hogy jönnek a tolófájások, kezdett komollyá válni a helyzet :) Kicsit pánikoltam, hogy jaj-ugye minden rendben lesz, meg tényleg jó döntés-e, hogy Gábor legyen, de leginkább már nagyon-nagyon vártam, hogy találkozzunk végre... Bejött a dokim megkérdezni, hogy mi újság, mondtam, hogy kinyomnám, ha lehet :) Mondta, hogy hát hajrá! A kitolásra pedig megint nem nagyon emlékszem, egybefolyik minden, arra emlékszem, hogy rohadtul fáj, de nem volt ijesztő, olyan természetesen nagyon fájt, és három ilyen nagyon fájásra kibuggyant belőlem a nagyfiú...."

és 4 éve a lányom:

"... Újra elgondolkoztunk az epidurálon, de mivel elviselhetőnek tünt a fájdalom azt mondtam megpróbálom nélküle. Aztán ahogy teltek a 10 percek, ill. átestünk a beöntésen úgy emelkedett a fájdalom, majd hamarosan elérte a számomra elviselhetetlen szintet, gombóccá görnyedve esedeztem az EDA-ért. Ez úgy fél öt körül lehetett, amennyire emlékszem. Maga a gerincérzéstelenítő beadása nem volt fájdalmas, inkább csak kellemetlen, az egész macera infúzióval mindennel együtt úgy fél órát vett igénybe, egy nagyon kedves, okos és profi aneszteziológus hölgy hajtotta végre. Innentől kezdve a fájdalom ugyan nem szünt meg, de teljesen megváltozott, igazi tolófájásokká változott. A kisasszony beillesztette a buksiját a szülőcsatornába és majd három árán át ott volt:) Itt körülbelül 5 óra volt és őszintén szólva szerintem egy kis segítséggel az "anyuka ne nyomjon még" helyett egy óra alatt megszülhettünk volna, de időközben sajnos 2 kismama és babája élete is veszélybe került a szülészeten, súlyos császár műtéteket hajtottak végre a szomszéd szobákban, így egészen egyszerűen senkinek nem volt ideje velünk foglalkozni, amit emberileg teljesen megértek. Tényleg jól elvoltunk párommal kettesben. ...
... Elméletileg sétálós EDA-t kaptam, de nekem eszem ágában nem volt felkelni, örültem, hogy fekhettem... Szóval úgy fél nyolc körül tartottunk ott, hogy azt mondta a tündéri de szigorú tipusú szülésznő, hogy neki ebből elege van, hogy senki nem ér rá velünk foglalkozni, akkor megszüljük egyedül! El is kezdtük a kitolásokat, elég jól haladtunk, valahogy bekeveredett egy Zsolt nevű pofátlanul fiatal doki aki segített... itt nekem kicsit elmosódnak az események, csak arra emlékszem, hogy az utolsó pár percre beesett Herczegh doki is, egy kicsit vágott - amit észre sem vettem - és 2-3 nyomásra 8 óra 19 perckor kint volt a kistündér:) ..."

Nem bántam meg az EDÁt, mindkét szülést megpróbáltam nélküle, de megilyesztett a fájdalom, a gyermekemre szerettemvolna koncentrálni, nem a szenvedésre, számomra ezért volt jó döntés.
wywywy Creative Commons License 2005.05.09 0 0 85
Na, ha már idetévedtem, én is leírom. :)

EDÁ-val szültem, és nem bántam meg. Már egy fél napja voltak 3-4 perces fájásaim, de fájni nem fájtak, csak keményedtem, aztán, mikor elfolyt a magzatvíz, meg megkaptam a beöntést, hirtelen 1 perces és nagyon-nagyon erős fájásaim lettek, úgyhogy mikor mondták az EDÁt, azonnal mondtam, hogy kell. Pedig "foltos" volt, tehát bal oldalt (szerintem az egész baloldalt) mindent éreztem, ott nem hatott, és a lábam is kevésbé zsibbadt el. A hátbaszúrás semmi sem volt, de komolyan! Kpatam előtte egy érzéstelenítő szurit, ami olyan volt, mint bármilyen más injekció, és aztán semmit sem éreztem! Ennél az injekciónál pedig még meg is ugrottam egy kicsit (nocsak én is féltem :) ), de utána tényleg semmi. Én valszeg túl sokat kértem/kaptam emiatt a foltosság miatt, mert ugye mondták, hogy szóljak, ha érzek vmit, én meg egyfolytában szóltam. Így én tényleg azt mondom, hogy a kitolásnál sem éreztem volna semmit, ha nem lett volna ez a bal oldal, legalábbis én ezen kívűl csak a keményedést éreztem. A varrásból semmit sem éreztem (pedig brutál vágásom volt, átvágtak vmi ütőeret, kapkodtak is rendesen).
Ámde ,amire számítani kell, hogy mikor kimegy az érzéstelenítő hatása, az sokkal rosszabb, mint EDA nélküli szülésnél. Kegyetlen éjszakám volt.

Egyébként nálam nem jött be, hogy a hüvelyi szülés után gyorsabban regenerálódik az ember, mint császár után (de gondolom ez a kivétel). Én másnap többször visszaájultam az ágyba, mikor zuhanyozni indultam volna, zúgott a fülem, szédültem, tuti elájultam volna. Elöntött a vér is, mindent összevérzetem, és vagy , órát maradtam véresen, mert nem tudtam kimenni (már bocs.) Ezzel szemben a szomszéd lány nem sokkal utánam szült Péterfyben, a széthúzós császárral, és úgy rohangált itthon, mint a szél. Én meg 2 hét múlva is alig tudtam ülni, meg furán jártam.
D. Creative Commons License 2005.05.09 0 0 84

Kitoláskor is van hatása az EDA-nak. Nem görcsöt éreztem, mikor a kitoláshoz értünk, hanem székelési ingert. Hallottam már olyat, hogy EDA-val nem lehet érezni, hogy mikor van fájás. Ez hülyeség, lehet érezni; doki nem mondta meg helyettem, hogy mikor toljak, azt mondta, hogy figyeljek a testemre. Először jól kétségbeestem, ahogy kell, de aztán lehiggadtam, már amennyire lehet ilyenkor, és csak összehoztuk.

Aztán mikor kibújt a baba, akkor jött csak az igazi megváltás, legalábbis Anyukám rémtörténetei itt kezdődtek. Nem éreztem semmit az összefoltozásból.

Ha harmadszor szülök, és megint ilyen több órás bulit ígérnek (16 óra, 6 óra), én kérni fogom. 

Előzmény: karmap (61)
Törölt nick Creative Commons License 2005.05.08 0 0 75

Ja, én is. Én azon tudok még bepöccenni, ha valaki azért nézi le a másikat pl. mert az nem minden gyógyszer, tágító, fájdalomcsillapító nélkül szült. És veri a mellényét, hogy bezzeg én, én végigcsináltam minden nélkül.

Nekem erről az a véleményem, hogy valóban nagyanyáink korában az árokparton megszülték a babákat, és túlélték. Már aki túlélte. De hogy mennyi gondjuk volt késobb a gátmetszés hiánya miatt pl.

A másik pedig, hogy a tudomány fejlődik vazz. És én a fogorvosnál is kérek zsibbasztát, addig ki nem nyitom neki a számat, csak amíg beleböki a tűt. És így voltam a szülésemmel is. Kértem EDA-t és jó volt. De nem vagyunk egyformák, valaki pl. irtózik a gondolatától is, hogy a hátába bökjenek egy nagy tűt. Én a fájdalmat nem bírtam.

Előzmény: AliceCsodaországban (74)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2005.05.08 0 0 74

Szerintem sem gondolta át, csak úgy egyszerűen leírta a boldogságát... bár így a 3. gyereknél már találkozhatott ezzel a hüvelyi szülés-császár problémával is...  de én mindig ideges leszek, ha valaki a saját akármilyen jellegű szülését úgy interpretálja, mint a boldogság kizárólagos kapuját. Ugyanez van pl. az otthonszülés-kórházi szülés dologban is, az otthonszüők mindig úgy beszálnek erről, mintha az igazi szülés élménye csakis nekik adatott volna meg.

Abba kéne már hagyni ezt a baromságot.

Előzmény: Törölt nick (73)
Törölt nick Creative Commons License 2005.05.08 0 0 73

:))))

Amúgy szerintem titecs nem gondolta át mit is ír.

Császár után éjjel babához felkelni szerinte nehézkes. Hát az elso 3 nap szörnyu (legalábbis nekem az volt), de tök mindegy volt akkor, hogy éjjel vagy nappal van. AMikor pedig már itthon voltunk, KUTYA BAJOM VOLT. Picit érzékeny volt a vágás, de annyi.

Előzmény: Törölt nick (72)
Törölt nick Creative Commons License 2005.05.08 0 0 71

kedves titecs,

képzeld, azok is  szülik a gyerekeiket, akiknek a végén császárral kell befejezni a szülést!

Előzmény: titecs (65)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2005.05.08 0 0 70

A hüvelyi szülés szinte egy érzelmi kavalkád: hogy a férjem ott van, és értem aggódik, látom a szemében hogy mennyire büszke rám, mert a gyerekemet ÉN szültem meg. És érzem hogy azóta jobban tisztel.

MIndenekelőtt gratulálok a kicsihez!

De ez a mondatod nekem ne haragudj, nagyon visszás. Aki császárral szül, az is saját maga hozza világra a gyerekét, és meglehet még többet szenved vele - nemcsak előtte, de utána is. Kérlek ezt gondold át még egyszer, és ilyenformán ne dicsekedj a hüvelyi szüléssel.

Ami meg az EDÁ-t illeti: aki fél a fájdalomtól, de nem fél a tűtől a gerinc mellé, az ám tegye. Aki meg inkább a tűtől fél, az ne kérje. Nem kell félni annyira a szüléstől, sokkal elviselhetőbb higyjétek el.  (Én pl. inkább a világból kifutottam volna, ha a derekamba akarnak szúrni egy tűt... és a lányom is így volt vele. Megszültük a gyerekeinket szépecskén, nyögtünk, meg káromkodtunk mikor varrtak, de ha pl. császárral szültünk volna, akkor az lenne nekünk a szép élmény - ugyanis az élmény abból ered, hogy végre látod azt akire olyan régen vártál!)

Előzmény: titecs (65)
titecs Creative Commons License 2005.05.07 0 0 69
Azt hiszem, ha lehetett volna, én is kérek EDA-t, de a kórházban, ahol szültem csak nospa volt a szülési fájásokra.))))))-nem röhelyes??!!
Niácska Creative Commons License 2005.05.06 0 0 68

Sziasztok

Nekem a nagyobbik fiam az Istvánban született. Az én dokim az első NST-n kijelentette, hogy EDA az nála nincs. Meglepődtem. Aztán pár nap múlva kicsit korán megjött a fiam. Azt mondtam, hogy kibírható volt a fájdalom.

A másodiknál a Szabolcsban azt gondoltam, hogy megy ez EDA nélkül is. Aztán burokrepesztés után olyan erős, hosszú fájásaim voltak, hogy mondtam: azonnal szúrjon valaki hátba! :) Pedig nekem is iszonyú tűiszonyom van. De így nagyon jó élményeim vannak a kicsi születéséről.

Az EDA a gátvarrásnál is remekül működött. Az elsőnél a doki folyamatosan szidott, hogy "ne ugráljon már anyuka" (haragszom is ezért rá), a másodiknál meg nem is éreztem semmit.
Ha lesz harmadik, én mindeképp szeretnék majd EDAt.

Ammandina Creative Commons License 2005.05.06 0 0 67
Luisette, egyetértek, amikor már tolni lehet, az istenes, kevésbé fáj + látod a végét + nem vagy passzív. Azért legközelebb kipróbálom az EDA-t.
Szerintem császárral nem "úszod meg" a fájdalmakat, csak nem a baba születése előtt fáj, hanem utánna. Az eg ynagyhasi műtét. Ha kell, akkor kell a baba/mama egészsége miatt, de nem kíméletesebb, mint a hüvelyi szülés.
Előzmény: Luisette (62)
titecs Creative Commons License 2005.05.05 0 0 66
Nekem sem érzéstelenítettek gátmetszések előtt, pedig mind3 jobboldalra, az előző vágásokra ment. Ugyanis mikor a baba feje már egy kicsit nyomja a gátat, az annyira elzsibbad, hogy szinte érzéketlen,főleg ha tolófálás közben csípik. Varratszedés után álltalában alig-alig van fájdalom, persze ez változó. Szerintem császár után elég kényelmetlen lenne felkelni éjszaka a picihez. Hogy mi lenne a legjobb neked?- hát persze az, ha kérnél császárt. De a szülés a babáról szól, hogy neki mi a legjobb. Persze jó lenne, ha lehetne kérni császárt, mosolygós babát aki soha sem sír, akinek nem fáj a pocakja, aki alszik éjjel.-de akkor mitől anya az anya? Megbántani nem akarlak,de miért hiszed azt hogy a szülést pont te nem bírnád ki??!! Én 19 éves voltam az elsőnél, a soraimból látszik milyen érzelgős nyávolgós, nyafogós liba vagyok, tudod hogy én mennyire rettegtem??húúú! De ez nem olyan vészes dolog, sajnos képes néhány kismama arra, hogy csak a legrosszabbakat mesélje el. A barátnődre ne is hallgass! ne is kérdezd!-látom Ő is mesélt "jókat".
Előzmény: karmap (42)
titecs Creative Commons License 2005.05.05 0 0 65
Sziasztok. Először is gratula a kis Lilihez, legyen csodaszép élete! Bocs hogy belekontárkodom a témába.....Az életem 2., 3., és 4. legszebb élménye volt a 3 kicsim születése. / első az esküvőnk/ A hüvelyi szülés szinte egy érzelmi kavalkád: hogy a férjem ott van, és értem aggódik, látom a szemében hogy mennyire büszke rám, mert a gyerekemet ÉN szültem meg. És érzem hogy azóta jobban tisztel. Ő kapta meg először mindet, úgy pucéran-maszatosan.És sokszor felkelt hozzájuk éjjel, fürdette pelusozta, etetgette őket, és azóta is nagyon jó apuka. Soha sem felejtem, milyen nagyon éber volt mind. Aranyos, szutykos picibabák.Mindhárom szülésnek még mostis nagyon a hatása alatt vagyok, 6éve, 5 éve, és 23 hónapja. Ilyen távolról már a fájdalomra nem is emlékszem, csak az szépemlékek. És örülök neki, hogy nekem ezek vannak, nempedig császáros emlékek. Persze ha indokolt, akkor tényleg szükséges.
llb Creative Commons License 2005.04.23 0 0 64
sziasztok!
Április 11én megszületett a lányom, Lili baba. Azért indítottam ezt a topicot, hy tapasztalataitok alapján eldöntsem, kérjek e EDAt vagy nem. Ugy döntöttem, kérek,de nem volt rá idő, ugyanis cakom-pakk 2 óra hossza alatt megszületett a bébi :)
Remélem a topic továbbra is aktív lesz, én bizti olvasni fogom, hátha a harmadiknál szükség lesz rá :)

csók:
llb
Luisette Creative Commons License 2005.04.21 0 0 63
Ja, ez most megtévesztő volt, mert én nem EDÁ-val szültem, csak úgy simán összehasonlítottam a vajúdást a tolófájásokkal. Az, hogy az EDA mennyire hat a kitolásnál, nyilván az adagolástól függ.
Előzmény: Luisette (62)
Luisette Creative Commons License 2005.04.21 0 0 62
Nagyon erősek, de nem kibírhatatlanok, kibírták már sokan :) Szerintem a tolófájások nem kevésbé erősek, viszont valahogy sokkal de sokkal "jobbak". Akkor már nem tehetetlenül vergődik az ember lánya, hanem nyom, mint a gőzgép (Mr. Spock szavaival élve), és nem nagyon érzékeli, hogy fáj. Legalábbis én így voltam vele. De ezt írják az okos könyvek is, igaz, én nem hittem el nekik egészen addig, míg magam meg nem tapasztaltam.
Előzmény: karmap (61)
karmap Creative Commons License 2005.04.21 0 0 61

Koszonom a valaszokat. Nagyon hasznosak szamomra. Legalabb tudom mit is keresek, merre induljak.

Amit meg nem ertem az EDA kapcsan: kitolaskor is van hatasa, vagy addig mar elmulik? Olvastam valahol, hogy meg kitolas elott ujra erzed a fajasokat. Azok ugyan olyan erosek es kibirhatatlanok?

Előzmény: Südve (60)
Südve Creative Commons License 2005.04.15 0 0 60
Nekem a nyírős doki is azt mondta a műtét után (nem a saját dokim műtött), hogy ezzel a széthúzós módszerrel dolgoznak.
Előzmény: csirketojas (56)
csirketojas Creative Commons License 2005.04.15 0 0 58
Hat nem tudom....
en lattam az anyukakat a foloyson es lattam a Peterffys anyukakat is....nagy volt kulonbseg. :-( Lehet, hogy orvosfuggo?
Vagy nem lehet, hoyg a dokid a vizsszintes ill. fuggoleges vagasos csaszarrol beszelt? Mert egyszer olvastam, hoyg a vizszintes vagasost is kimelonek szoktak hivni.
CSt.
Előzmény: Törölt nick (57)
csirketojas Creative Commons License 2005.04.15 0 0 56
egy darabig en is ezt hittem.
Aztan felvilagositott a szuleselokeszitot tarto szuleszno, majd az orvosom is.
Mindketto azt mondta, a Margitban gyakorlatilag a hagyomanyos csaszart csinaljak.
Es hogy a tenyleg kimelo csak a Peterffyben van. :-((((
Cst.
Előzmény: Törölt nick (55)
csirketojas Creative Commons License 2005.04.15 0 0 54
Szia,
A Babanet (www.babanet.hu) tarsalgojaban minden korhaznak van sajat topic-ja, onnan is informalodhatsz.
Amiknek en utanaolvastam:
MAV: nagyon csili-vili, de nincs koraszulott-intenziv, es nincsenek minden komplikaciora felkeszulve. Raadasul az a botrany se javitott a korhaz megitelesen, ahol eg yorvos ilyet megcsinalhat, ott tobb mas baj is lehet...(ez az en velemenyem)

Peterffy:
csak itt csinalnak kimelo csaszart (nem vagnak at minden reteget, hanem amit lehet, csak kezzel szethuzzak). Baratnom itt szult, orvosilag indokolt csaszarral, nagyon gyorsan redbejott a csaszi utan, alig voltak fajdalmai. (Viszont nagyon szigoruan veszik azt, hoyg ki szulhet csaszarral, tobb orvosi velemeny utan dontenek csak a csaszi mellett - tehat csaszit rendelni nem lehet)
Viszont erdemes utana kulonszobat fizetni, a korulmenyek miatt. :-(

I. Klinika
minden komplikaciora felkeszultek, van koraszulott intenziv, ide hozzak a legproblemasabb eseteket is, de a korhazi ott tartozkodas inkabb egy kaszarnya hangulatara emlekeztet

II. Klinika
jobb egy fokkal, mint az I.

Janos Kh.
nincs koraszulott intenziv, es nincs barmikor kerheto EDA

Margit Kh.
van koraszulott intenziv, barmikor adnak EDA-t, mindenfel komplikaciora felkeszultek, helyben van csaszaros muto, 4 felujitott szuloszoba van hiper-szuper amerikai agyakkal. A csecsemosok nem nagy eresztes, de mostanaban nagy hangsulyt fektetnek a noverek tovabbkepzesere es az anyukak felkeszitesere. A babakat meg a korhazban koponya, vese UH-ra viszik, mashol ezt se csinaljak, kulon kell fizetni vagy beutaltatni oket.

En ezert a Margit Korhazat valasztottam ,mindket gyerekem ott szuletett. :-)

Ja, magankorhaz: ahogy egy anyuka irta a Babaneten, aki eloszor ilyen helyen szult, masodszor mar ritkan megy vissza. Rajon, hogy nem eri meg 300-600eFt-ot fizetni a szulesert, inkabb egy jobb Budapesti korhazban szul tobbedszerre. Plane olyanban, ami kozel van, es fel van szerelve minden problemahoz....

Udv,
Cst.
Előzmény: karmap (52)
Törölt nick Creative Commons License 2005.04.15 0 0 53

én Szegeden szültem, kitolási szakom nem volt, szóval ebben nem tudok segíteni neked.

magánklinika: ha ku...a sok pénzetek van, akkor biztos jó lehet. De én azt mondom, hogy az ember kibírja azt az 5 napot. Amikor terhes voltam, paráztam, hogy nehogy a lepattant szüloszoba valamelyikébe kerüljek,nehogy foglalt legyen a felújított. Na, amikor ott vagy, kisebb bajod is nagyobb annál, minthogy csillig villog-e a környezet körülötted.

Szerintem legalábbis.

Nemtom magánklinikán mennyi egy sima szülés, de ha pl. valami komolyabb komplikácó lép fel, akkor biza nagy bajba kerülhetsz. Mert szerintem csak nem úgy vannak felszerelve, mint egy "rendes" kórház.

Előzmény: karmap (52)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!