Keresés

Részletes keresés

KissTomi84 Creative Commons License 2017.05.30 0 0 28

Sziasztok! Skoda Fabia 2002 1.4 benzines motorba milyen olajat javasoltok(márka,viszkozitás)? 220.000 km, Köszi előre is a segítséget Üdv.: Tomi

 

tombrez Creative Commons License 2006.04.30 0 0 26
Nem ugy ertve hogy semmit nem kap ,hanem olyan vacak itt az ellatas.Ha lefizeted a noverket meg az orvosaidat akkor esetleg remelhetsz valami kis segitseget.
igy ertettem.
Előzmény: Törölt nick (25)
Törölt nick Creative Commons License 2006.04.30 0 0 25

Magyarorszagi nyugdijaskent nem jar az orvosi ellatas? Valszeg dolgozott Magyarorszagon a kivandorlasa elott, fizetett TB-t.

Előzmény: tombrez (24)
tombrez Creative Commons License 2006.04.29 0 0 24
Igen de itt mit kap a penzeert??
Korhazi ellatast biztos nem.,esetleg gyogyszert tudna venni,de azt sokat.
Előzmény: Törölt nick (23)
Törölt nick Creative Commons License 2006.04.29 0 0 23
Nem gondoltal arra, hazakoltozzetek Magyarorszagra? Ott konnyebben megelnel az amerikai nyugdijadbol.
Előzmény: Törölt nick (21)
harangszó Creative Commons License 2006.04.26 0 0 20
Ne izélj má...
Magyarországon $4.60 egy gallon és nincsenek beszarva.
Norvégiában meg $6 felett van. Pedig nekik van.
Előzmény: Törölt nick (18)
tombrez Creative Commons License 2006.04.26 0 0 19
Na akkor kitalalod hova kell menni???
HOL a jovo?????
Hat Dubaiba,igen.
Előzmény: Törölt nick (18)
NGid Creative Commons License 2006.04.25 0 0 17

:) szóval ebbe:

 

Peak Oil
Előzmény: NGid (16)
NGid Creative Commons License 2006.04.24 0 0 16
Olaj már nincs sok és gyorsuló ütemben fogy(na, ha tudnák tartani a kitermelést és feldolgozást az igényekkel).
Attól tartok nagyon is megérjük a kellemetlen változást.
Ha van 10 perced pillants bele ebbe a topikba:
Előzmény: Törölt nick (12)
harangszó Creative Commons License 2006.04.04 0 0 14
"Iran’s radars are not as advanced as those of Israel, for example - meaning that perhaps the new weapons can avoid the radar that Iran has access to, but not more advanced types."
harangszó Creative Commons License 2006.04.04 0 0 13
Meg túl sok a benzinkút. :)
harangszó Creative Commons License 2006.04.03 0 0 11
Az USA megkapta a megrázkódtatást, ma már mindenki az alternatív energia felé megy, csak hát az átállás fájdalmas és nem egy hetes program.
Nem tudom, hogy a Világ többi része, majd hogyan csillapítja az energia éhségét.
Van egy halvány gyanum, hogy az USA kezében lesz az a technológiai megoldás is. Igy majd lehet tovább útálni.
harangszó Creative Commons License 2006.04.03 0 0 10
Ez a politikusok haszna egy nagy bolóni.
Előzmény: Bandipilot (7)
harangszó Creative Commons License 2006.04.03 0 0 9
A tegnapi 60 Min-ben láttad a GM president-et. Elmondta, hogy egy kocsi gyártásából merre megy a haszon.
Előzmény: Bandipilot (7)
Bandipilot Creative Commons License 2006.04.03 0 0 7

 Mint tudjuk, az olaj hatalmas uzlet, az olajtarsasagok hatalmas "luxusprofitot" sopornek be minden evben. Termeszetesen azt nem mondhatjak az uzletemberek es az uzleben erdekelt politikousok, hogy " ...nem all erdekunkben hogy csokkentsuk az amerikai gazdasag olaj iranti ehseget, mivel minel tobb olaj fogy, annal gazdagabbak leszunk... a kornyezet kulonben is le van szarva..."  Ok inkabb arrol beszelnek hogy milyen fontos a az olajtol valo fuggetlenseg, a munkahelyteremtes, meg ilyenek. Ez mind fontos, igen, de ez a egesz csak penzrol szol, semmi masrol.

 Az ujonnal feltart teruleteken Alaszkaban a kitermelheto olaj mennyiseget napi 1.5 millio barrel-re teszik ami hozzavetolegesen 246 millio lliternek felel meg. Az USA ban kb 300 millo gepjarmu kozlekedik,  csak benzinbol hozzavetolegesen 1.4 milliard (!) liter fogy el naponta. Az olaj minosegetol fuggoen egy liter benzin eloallitasahoz kb 1.5  liter nyersolajra van szukseg. Ez azt jelenti hogy kizarolag az USA egynapi benzinszuksegletenek kielegitesehez mintegy 2 milliard liter olajat kell kitermelni naponta. Ez nem tartalmazza az egyeb uzemanyagfajtak, nyersolaj alapu termekek es vegyi anyagok eloallitasahoz szukseges  nyersolaj mennyiseget. Mindent egyuttveve az USA napi szukseglete 3.3 milliard liternyi fekete arany. Kizarolag azzal, hogy a gepkocsik jelenlegi atlagfogyasztasat 10-15 szazalekkal csokkentenek, ez az Alaszkabol szarmazo mennyiseggel egyenlo megtakaritast tenne lehetove es nagymertekben csokkentene (mintegy 20 szazalekos fogyasztascsokkentes eseten ki is valtana) az import szuksegesseget a Kozel Keletrol. Ez viszont rossz uzlet lenne az autogyartoknak, az olajtarsasagoknak es gyengitene a gazdasagot is ugyanis az atlagosan 15-20 literes fogyasztasu oriasterepjarok amivel az emberek dolgozni es bevasarolni jarnak, sokkal nagyobb nyereseggel dobhatok piacra mint a kisebb autok. Sok ember miutan elszornyulkodik a haborukrol es az olajarakrol szolo hirek hallatan, beul a 3 tonnas 6 ezer kobcentis V8 as terepjaroba es elmegy bevasarolni ahol alig fer el a parkolohelyen a tobbi hasonlo meretu autotol. Sok esetben 2-3 ilyen meretu auto is van egy atlagos csaladban.

 Ezek utan az a kerdesem, a napi 3.3 milliard liternyi nyersolajat igenylo gazdasag oljafuggoseget mennyiben fogja megvaltoztatni az Alaszkabol szarmazo napi 250 millio liter, mikozben a teljes fogyasztas mintegy 70 szazalekat importbol fedezik. A kitermeles megkezdese eseten ez az arany mintegy 60 szazalekra fog csokkenni. Ez a kulfoldi olajtol valo fuggetlenseg?  Vagy csak egy ujabb jo uzlet az olajtarsasagoknak?

 

Ime egy cikk a temaval kapcsolatban:

 

Last week, the Department of Energy's Energy Information Administration released data showing that oil consumption in the US reached record levels in 2005, averaging 20.7 million barrels per day.  That is a 1.7% increase in consumption over last year.

Even with gas prices at record levels, the worst hurricane season in recent memory, and daily reminders from Iraq about the consequences of our oil dependence, Americans still consumed oil at a record pace.

So why didn't high prices slow us down?  Because the majority of Americans don't have the options available to them to make a big dent.  If you live in a community that lacks strong public transit and is spread out, you are going to have to drive.  Once you get on the car lot to buy that car, you are stuck choosing between a sea of gas-guzzlers and maybe a few efficient vehicles that are likely to have a waiting list. 

That is why we need an oil change.  Raising the fuel economy of our cars, trucks, and SUVs is the first step.  Increasing standards to 40 miles per gallon (6 liters/100km) within ten years would save over 4 million barrels of oil per day - more than we currently import from the entire Persian Gulf and could ever get out of the Arctic Refuge, combined.  We also need to start taking steps to provide Americans with good transportation choices that take cars off the road.  Investing in public transit and walkable communities will improve our quality of life, cut our dependence on oil, and protect the environment.

Törölt nick Creative Commons License 2006.03.28 0 0 6
Olivaolaj az igazi! :)
suggestive Creative Commons License 2005.03.21 0 0 5

ez egy klassz összefoglaló volt. Nem gondoltam volna hogy ilyen az egyéb (nem üzemanyag) felhasználási arány.

Persze hogy én is örömmel venném az alaszkai olaj kitermelést, logo.

Azzal együtt aggaszto, hogy ha más üzemanyagot is vezetünk be (hidrogént, vagy elektromos energia stb....) az olaj probléma akkor is megmarad, hiszen a források merülnek, egyre kevesebb lesz......

Gondolom a kémikusok lázasan dolgoznak az olaj helyettesitésére, de talán az még nagyobb probléma lehet, mint az üzemanyag .

Mindenképpen okos lenne minél elöbb, asap beindulni más üzemanyagokkal. Azzal is meghosszabbodhatna az idö az uj olajmentes kémiai termékekek  feltalálásához.

 

Sokat beszélünk a készletekröl. De hát mennyi olaj van??? Évtizedekkel ezelött arról beszéltek, hogy majd 2010 körül fogy el. Most nagy csönd van, állitolag akkor nagyokat tévedtek, esetleg 100 évekre elöre is van elég????

És már minden fel van tárva??? Talán valahol még rengeteg van, amiröl eddig nem tudtunk, vagy nem akartak beszélni.

Pld. mennyi lehet Szibériában????

 

KIs egoizmussal még nekünk "szerencsénk" volt, de mi lesz az utokornak??? Mégiscsak jobb lenne félretenni az olajvállalatok profit ehségét és a jövöre gondolva sürgösen intézkedni uj energiaforrásokra, ahol csak lehet alkalmazni atomenergiát, stb....

 

Holott magam is kapásbol ellenezhetném az iráni atomerömü törekvéseket az is csökentené az olaj fogyasztást. Az atombomba gyártás ellen komoly ellenörzésekkel lehetne védekezni. Hiszen más országok atomhulladéka is regisztrált és ellenörzött a visszaszállitás stb...

 

Előzmény: fotógám (-)
fotógám Creative Commons License 2005.03.18 0 0 4
Nektek is meg kellene tanulni.
Itt az ideje.
Ültök a lagyos vízben.
Előzmény: Tralfamador (2)
fotógám Creative Commons License 2005.03.18 0 0 3
Te tudod van szó?

A te Trabantod finggal jár?

Arányosan az Algyöi vagy a Zalai olajmezök mekkorák?

Hipokriták.
Előzmény: bopat (1)
Tralfamador Creative Commons License 2005.03.18 0 0 2
Ezen az "increase national security"-n jot nevettem ;) ámerika....hehe

Az amcsi gyerekeknek eletukben az elso szo amit kigugyognek: "national security"

Buck
Fush
bopat Creative Commons License 2005.03.18 0 0 1
Igen ez kell még több olaj az amerikai behemót autóknak, közben pusztuljon a környezet
Előzmény: fotógám (-)
bindera Creative Commons License 2005.03.18 0 0 0
0laj?
fotógám Creative Commons License 2005.03.18 0 0 topiknyitó
Mint tudjuk...

ANWR
Alaszka.

A fúrások összesen 2000 acrest vesznek
igénybe. Azaz a 19.6 millió acresnek a 0.01%-a.

The size of the average farm in South Dakota is 1400 acres.
The size of Washington’s Dulles Airport is 11,000 acres.
The size of the National Audubon Society’s Paul J. Rainey Wildlife Refuge, where the
Society produced natural gas safely for 50 years, is 26,800 acres.
The size of the Michigan Audubon Society’s Bernard N. Baker Sanctuary, where the
Society produced oil safely for 13 years, is 900 acres.

When approved, environmentally-sensitive ANWR exploration and production on 2000 acres would create over 1 million jobs, lessen US dependence on foreign sources, and stimulate the economy.

http://www.cdfe.org/the_facts.htm

Only 45% (or just 19 out of 42 gallons) of every barrel of oil goes to make gasoline. The
rest goes towards producing food, heating homes, and making products like medicines,
plastics, surgical devices, and more.

Oil is a key ingredient in making thousands of products that make our lives easier – and in
many cases – help us live better and longer lives.

Here are just a few examples:
Antihistamines
Antiseptics
Artificial Hearts
Aspirin
Audiocassettes
Baby Strollers
Balloons
Bandages
Blenders
Cameras
Candles
CD Players
Clothing
Compact Discs
Computers
Containers
Crayons
Credit Cards
Dentures
Deodorant
Diapers
Digital Clocks
Dinnerware
DVDs
Dyes
Eyeglass Frames
Fertilizers
Food Preservatives
Food Storage Bags
Footballs
Foul Weather Gear
Furniture
Garbage Bags
Glue
Golf Balls
Hair Dryers
Hang Gliders
Heart Valve Replacements
House Paint
Infant Seats
Ink
Insecticides
Life Jackets
Lipstick
Luggage
Medical Equipment
Nylon Rope
Pacemakers
Pantyhose
Patio Screens
Perfumes
Photographic Film
Photographs
Piano Keys
Roller Blades
Roofing
Safety Glass
Shampoo
Shaving Cream
Shower Curtains
Slippers
Soft Contact Lenses
Sunglasses
Surfboards
Surgical Equipment
Syringes
Telephones
Tents
Toothpaste
Toys
Umbrellas
Vitamin Capsules

If the U.S. banned gasoline and the passenger vehicles that use it, we would still need oil.

Oil is essential to our economy, our national security, and our way of life.

ANWR’s 10.3 billion barrels of oil would lessen our dependence on foreign sources,
increase national security, and create 1 million new jobs in the U.S.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!