Keresés

Részletes keresés

Omar Khajjám Creative Commons License 2025.06.28 0 0 52

Részlet a Mazdaznan Újjászületés- és Családtanból, a "Házasság" fejezetből:

"A férjnek és a feleségnek is tisztában kell lennie a házasságban betöltött szerepével. A férfi az otthon építője és a nő védelmezője. Ő védi, pajzsként óvja és őrzi mindazt, amit a nő a napvilágra hoz vagy a bensője mélyéről feltár. Ha a férfi elvárja az otthon boldogító békéjét, meg kell ismernie az ezt garantáló törvényeket. Egyedül nem lehet fenntartani a boldogságot az otthonban; két szívnek együtt kell működnie, és rezgéseiknek össze kell olvadniuk. Ahol megfogadják a bibliai intést: „Becsületben részesítsétek előnyben egymást”, ott az otthon a földi mennyországhoz legközelebb álló dologgá válik.

A nő az otthon őre, és neki kell megtöltenie azt a maga békés légkörével, amit a férfi azonnal érez, amint belép a házba. Egyes otthonokban ez így van, de ma már minden nőnek szentéllyé kell tennie a családi otthont. Mert egy ilyen légkörben a férfi könnyen eligazodik, sokszor csak a nő szerető pillantása elég hozzá. Milyen szívesen hagyja magát a férfi vezetni, ha biztos lehet abban, hogy a nő biztonságosan vezet, és a finomabb érzékszervek segítségével előre látja a jövőt! Ilyenkor kétszeres lendülettel végezheti a munkáját, és nagy dolgokat vihet véghez. De ha a nő nem sikerül az otthon őrzőjeként és papnőjeként, akkor a férfi nem kap ösztönzést vagy ihletet a nemes törekvésekhez, és a saját útját járja, mert az eszményei elhalványulnak és végül teljesen elhomályosulnak a szeme elől."

Ebből is látható, hogy egy igazán sikeres házasságban a férfi és a nő a világban betöltött szerepüket másolják azért, hogy a biológiai programjukat maradéktalanul beteljesíthessék, hogy egy olyan otthont teremtsenek, amiben béke, szeretet és megértés lakozik.

Omar Khajjám Creative Commons License 2021.02.28 0 0 51

Rejtő Jenő ismerte minden bizonnyal dr. Szikszay Gézát is, hiszen 1938-tól ő volt a Mazdaznan közösség budapesti vezetője és a korabeli reformmozgalmak között sokkal ismertebb volt, mint manapság.

Bizonyára innen vette történetéhez, mintegy gúnyolódásra alkalmas példaként, hiszen humbugnak tartotta.

Előzmény: ErkölcsTan (50)
ErkölcsTan Creative Commons License 2018.12.21 0 0 50

Egy ókori vallási rituálén esett át?

Elevenen elégették, Isteneknek áldozták?

Jómagam mást tud.

Előzmény: Omar Khajjám (49)
Omar Khajjám Creative Commons License 2018.12.21 0 0 49

Értsd ezt úgy, hogy a magyar Mazdaznan mozgalom vezetője, dr. Szikszay Géza 1970-ben, 75 éves korában hunyt el.

Rejtő Jenő pedig 37 évesen a holokauszt áldozata lett.

Nemcsak a könyveknek, hanem az embereknek is megvan a maguk sorsa...

Előzmény: Omar Khajjám (47)
Omar Khajjám Creative Commons License 2017.10.27 0 0 48

Mivel ezek a dolgok nem annyira hozzáférhetők, közzéteszem az egyik fontos dokumentumot, amit a Mazdaznan spirituális alapvetésként tart számon:

Mazdaznan Hitvallás

1. Én egy Mazdaznan vagyok, aki csak egy Istent imádok, Ki bennem van és én Őbenne.

2. Én felismerem, hogy minden dolog időben és térben az Ő különféle okozatosságával a végtelen Gondolatnak az eredménye. Én belátom, hogy minden dolog a matériában eszközül szolgál egy célra, nem pedig célja az Isteni Intelligenciának.

3. Én felfogom azt, miszerint a matéria az Isteni Intelligencia működésének eredménye a szubsztancián át együttlétezően az intelligenciával a Végtelen Gondolaton át.

4. Én a férfi ábrázatában Istennek az Atyának a hímnemű teremtői princípiumát látom, a nőben felismerem Istennek az Anyának a nőnemű nemző princípiumát és a Gyermekben felfogom a Végzet örökítő princípiumát, mint a mi Megváltónkat az életen át és hangoztatom, hogy Istennek e három képmása alkot egy szent Családot, ismétlődve és sokszorozva Istennek nagyobb családját és az Isteneknek Kongregációját (gyülekezet) azok végtelen szövetségi láncolatával.

5. Én beismerem, hogy a matériában minden fájdalmas a Szubsztancia részéről való ellenkezésnek az eredménye az ő teremtési és fejlődési folyamatain át, mely (szubsztancia) vonakodik attól, hogy megadja magát az intelligencia békés műveleteinek, ami által összeütközés akarásával ellenállás fejlődik ki.

6. Én állítom azt, hogy minden félreértés a teremtés fejlődés folyamatain át elhárítható a magasabb intelligencia alkalmazása által és hogy e célból az embernek ott kell felvennie az ő munkáját, ahol az Isten Szelleme azt a mi gondjainkra bízta. 

7. Én csatlakozom a mi áldott Anyánk véleményéhez, amiként az kifejezést nyert Ainyahita idealitása által, mely szerint:

Én a Földön azért vagyok,

Hogy az műveljem,

S a pusztákat paradicsommá fejlesszem,

Melyben Isten és Szövetségesei

Méltóképpen lakozhassanak.

8. Én kijelentem a mi tiszta hitű Atyánkkal, Zarathusztrával, Őszentségének a realitása által, hogy én a Jó Gondolat, Jó Szó, Jó Tett szolgálatában állok.

9. Én egyesülök az Isten fiúságának megváltó hatalmával a Krisztus inkarnációja által az Ő parancsolatában: „Szeresd felebarátodat, mint tenmagadat.” 

10. Én bízom az Isten hatalmában. – Én a haszontalant mellőzöm és a Jóhoz tartom magam. Tökéletes bölcsesség által vezérelve a jobb részt választom.

11. Én megtagadom a betegség-bűn és bánat által való ősrokonsági kötelékeket és elszakítom magam az örökölt hajlamok születés előtti befolyásaitól s így megsemmisítem a kapcsolatot a gonosszal, a tévedéssel és az ámítással.

12. Én nem idézem többé föl emlékezetembe sem az én vétkeimet, sem az elődökét, hanem veleszületett sajátságaimat és képességeimet gyakorlom, melyek hozzám MAZDA mérhetetlen és bőséges áldásai által jutnak, hogy így megvalósíthassam Isten szavait: „Én nem fogok az ő bűneikre gondolni” – és állandóan emlékezetemben tartom, hogy „ki mint vet, úgy arat”.

13. Én követem Spenta Mainyus* (Szent Szellem) csöndes halk szózatát az ő összes irányításával, mely Isten országából származik, hogy helyes életmóddal és mindenkoron bemutassam a teljes a test egészsége által és képes legyek véghez vinni kötelességemet az engedelmesség szellemében, hogy az érzülék hatalmát bebizonyítsam a józan ész, logika, megfontoltság, éleselméjűség és következtetés által; hogy a lélekközösség biztosítékát, a szellem bőségét s az örök élet örömeit elnyerjem.

14. Nékem oly életnívót kell folytatnom, hogy kést sose kelljen rajtam igénybe venni és a gyógyfüveknek, orvosságoknak sose kelljen ajkaimon átjutniok, hanem azok helyett szent mondásokat gyakorolok fohászok és imák alakjában példának állítva egy tökéletes életet Istenben a Földön.

15. Nékem mindenkoron dicsőítenem kell a teremtést és annak tárgyain keresztül imádnom kell Mazda-Úr-Istent és a Természet minden dolgában, akár nagy, akár kicsiny a teremtmény, az én Teremtőm arcát kell látnom

16. Szemeimet a hegytetőkön túl felemelve, Szívemet a szeretet égő tüze által megszilárdítva nékem naponta csatolnom kell harmonikus összhangban a hitbuzgók imáját; az imát háromszor különféleképpen elmondva s az elme figyelmét minden egyes szó értelmére irányítva; az imát, mely gyógyítja a testet s az érzüléknek nyugalmat biztosít; az imát, mely vigaszt ád a léleknek s a szellemnek békét susog; az imát zengzetesen, légezve, buzgalommal, bensőségesen és a bizonyság szellemével egyetlen egy kilégzésre:

„Hadd örüljön MAZDA s Szövetségesei mindig győzzenek!”

Irtson ki e házban Engedelem és Erény makacsságot, Béke viszályt, Nagylelkűség fösvénységet, Bölcsesség hiúságot, Igazság hamis tanúságot, hogy a Halhatatlanok soká áldják azt ellátással s baráti segéllyel. Származás és jólét pompája sose legyen kitüntetve, hogy mi tisztaságtól ragyogva szemtől-szembe nézzünk Téged, oh MAZDA, s képességeket nyerjünk, mik korlátlan világokba vezetnek. Hadd szálljon béke mindenkibe s jusson ez országnak tisztaság, uralom, haszon, fönség és dicsőség.

Ez az én óhajom!

Úgy légyen!

*ejtsd: szpenta majniusz

(Megj.: az isteni lényegűségű fogalmak a magyar Mazdaznan helyesírás szerint nagybetűvel írandók, miképp Isten neve is)

Omar Khajjám Creative Commons License 2017.10.27 0 0 47

"Minden tisztelet nélkül": Rejtő Jenőnek – mint sok kortársának – fogalma sem volt róla, hogy micsoda az a Mazdaznan, eszik-e vagy isszák.

Ugyebár mindennek-mindenkinek megvan a maga sorsa. Ez is ősidők óta érvényes törvény.

Előzmény: Törölt nick (-)
Mamihla Creative Commons License 2015.10.08 0 0 46

Előzmény: Mamihla (45)
Mamihla Creative Commons License 2015.10.08 0 0 45

Törölt nick Creative Commons License 2008.12.03 0 0 44
"jobb híján az O.T.O topikban is megvitathatjuk"

OK. Az melyik is..?
Előzmény: Nausziká (42)
Nausziká Creative Commons License 2008.12.03 0 0 42
Szia big4!

Ez a Lady Death dolog engem érdekelne. Mit tudsz róla? Mi az ami alapján szektának minősíted?

Ez itt off, jobb híján az O.T.O topikban is megvitathatjuk.

Előzmény: Törölt nick (41)
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.02 0 0 41
...hát...öö...semmi csak..az nem valami szekta féleség..? 8-I
Előzmény: Törölt nick (40)
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.02 0 0 39
Na és Lady Death? ;)
Előzmény: Törölt nick (38)
Törölt nick Creative Commons License 2006.05.29 0 0 35

És ide is: http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9003012

Remélem nem baj...

Előzmény: Törölt nick (34)
Törölt nick Creative Commons License 2006.05.29 0 0 34

off

Kedves Zoroastro!

Idéztelek is és hívlak ide: http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9143649

Mirdad Creative Commons License 2006.05.04 0 0 32

Naja. Az emberi szandekok...a baranybörbe bujt farkas esete.

A topiknyito merre jar? :) Elkezdett valamit, de nem fejezte be. Vagy nem is akarta...?

Öszinte, tiszta leirast olvashattunk az alabb. Felert egy vallomassal. Bar ilyet olvashatnank mas topikokban is a szocseples, szöveg-kurkaszas, es a "hivök"

szemelyeskedesei helyett.  Lenne miert  magukba melyedniük. Persze könnyebb

felszines hitvitakba bocsatkozni, mint felismerni szellemi hianyossagainkat!

Csak az takargatja magat, aki tudja, h. meztelen! Nyiladozik rengeteg ember

szeme, s egyre nehezebb am eladni a sokevszazados meghamisitott, felremagyarazott portekat, Ezert kell ujabb, es ujabb csomagolasba rakni -

alakulnak is tömegevel az ujabb gyülekezetek...:)

Csakhat "a rossz aru" hire mar legendas! Nem segit ezen mar a csomagolas kicserelese sem! MERT MAR MESSZIRÖL FELISMERNI A KUFAROKAT TUDALEKOS-SAGUKROL, ERÖSZAKOSSAGUKROL, SZELLEMI MEZTELENSEGÜKRÖL! TAKAROZZANAK CSAK KEDVÜKRE - ARTANI MAR NEM ARTHATNAK, itt az uj idök szele! :)  

Üdv!                           

kiring Creative Commons License 2005.03.16 0 0 26

Köszönöm, így már értem.

Előzmény: Törölt nick (23)
kiring Creative Commons License 2005.03.15 0 0 22

Az én kérdésemnek semmi köze nem volt a szektákhoz. Az én kérdésem az volt:

1.Hogyan tudják a tagok feldolgozni a Mazdaznani tanok ellentéteit?

2. Ha a Mazdaznani tan lényege is Isten, akkor miért nem vallás a Mazdaznan? Ha nem vallás a Mazdaznan, akkor miért Isten szolgálata a célja a Mazdaznannak?

Előzmény: Törölt nick (21)
kiring Creative Commons License 2005.03.15 0 0 19

EGYHÁZI, VALLÁSI, VAGY HITBELI ELLENTÉTEK?

Mennyire van összefüggésben egymással az egyház, a vallás, és a hit? Van, aki az egyházi hitvallásra csak legyint, és a “tiszta” vallásra, vagy csak a saját hitére hivatkozik.

Az egyházat érintő ellentétek még elmennek. Minden egyháznak vannak lefektetett hitelvei, „paragrafusai”, és ha valamelyik valamelyikkel ellentétben van, nem nagy baj – a papír mindent elbír. De hogyan oldja fel az ellentéteket magában az egyén? Az egyénben már konkrétan nyilvánulnak meg a paragrafusok, és az egyén önmagával hasonlik meg, ha ellentétes hitelveket kell követnie.  

Vegyünk először példának egy olyan szervezetet, amely "Magába foglalja az összes alaptant, amelyeken a vallás, a filozófia, a természettudomány és a szociológia nyugszik.“ Ez a szervezet a Mazdaznan, és ez írás szerint a Mazdaznan az egész értelmi létünk alapköve.

„A Mazdaznan nem kultusz, nem vallás, nem felekezet, nem szekta, hanem teljesen szabad minden auritatív intézménytől, egyén, vagy csoport befolyásától. Megismertet és elvezet az emberiség nagy megváltásához, a feltaláló szellem éledéséhez. Tagjai egy olyan nemes, szellemileg emelkedett család tagjai, akik a birtokukban lévő élettitkokat mindenkivel közölni óhajtják, hogy ezáltal hozzájáruljanak a világ haladásához.”

A fentieket én úgy értelmezném – a Mazdaznan minden un. értelmi szervezet fölött van, amennyiben ő vezet el a szellem feléledéséhez, csak azt nem tudom, hogyan kell a „feltaláló” szellemet értelmezni. Feltalálni egy új, addig nem létező valamit szoktak – de hogy itt miről lehet szó?

(Kitérőleg - mit jelent a szó – auritatív? Nem találtam az értelmező szótárban.)

„Szinte lehetetlen felsorolni, hogy mit nyújt a MAZDAZNAN. Ez a tan magába foglalja mindazt, ami a gondolkodó embert érdekli; harcot vív a tetterős kollektivizmussal egybekötött individualizmusért. Maga a szóösszetételből MAZDA az ember legmagasabb ideáljait, vagy legmagasztosabb gondolatait, a tökéletes gondolkodásmódot fejezi ki, míg a ZNAN, mint a JAXNAN szó rövidítése annyit jelent, mint tisztelet, imádás, tiszta gondolkodás, vagyis a MAZDAZNAN tanok követője alatt olyan embert kell érteni, aki tudatos kötelességét mesterien gyakorolja. A MAZDAZNAN szó jelentése tehát: MESTERGONDOLAT.

Minden emberi lény ÖNTÖRVÉNYŰ, magában hordja a saját törvényeit, amelyhez igazodnia kell. Minden ember magának a törvénye. Ezért tanítja a MAZDAZNAN: TÖRŐDJ A SAJÁT DOLGODDAL."

Ezt a szöveget én úgy értelmezném, hogy a mazdaznannak semmi köze Istenhez. Aztán csak van:

"Mindennapi életünk állandó dallamos harmóniává válik, amely teljes összhangban zeng a természettel, az egész Teremtéssel, így a kozmikus társadalmat a vak önzésből, szűkkeblűségből kiszabadított igazi Isten- és emberszeretetre, önzetlenségre emelkedett egyéniséggel gyarapítjuk, segítve ezzel az emberiség megváltását.

Azért vagyunk itt a Földön: hogy azt megműveljük, hogy a pusztaságokat paradicsommá változtassuk: amely illő lakhelyül szolgáljon az Istennek és szövetségeseinek.”

Itt már kezd az egész összekuszálódni. Ez a két kijelentés, hogy minden ember öntörvényű, hogy minden ember magának a törvénye, hogy minden ember csak a maga dolgával törődjön, ugyan akkor minden ember azért van itt a Földön, és azon dolgozik, hogy azt előkészítse, és az Istennek és szövetségeseinek szolgálatára bocsájtsa – nagyon is ellentétes.  Hogyan tudna az egyén mindkét kijelentésnek eleget tenni?   

A Mazdaznan nem vallás – olvassuk a Mazdaznanról. Ugyan akkor:  

„Mindaz, amit a MAZDAZNANBÓL megtanulhatunk, csak eszköz ahhoz, hogy a bennünk lévő Isteni Szikrát, a Krisztosz Principiumot felismerjük, az Örök Élet Szikráját felfedezzük, és felhasználjuk gondolataink szabályozására. Ez vezessen bennünket minden gondolatunkban, szavunkban és tettünkben."

Ha a Mazdaznan nem vallás, akkor mire jó ez a szöveg? Ha a szöveg helyt álló, akkor miért nem vallás a Mazdaznan?

Szerintem ezek a szervezeten belüli, elvi ellentétek az egyénben megoldhatatlanok, feldolgozhatatlanok. A gondolkodó egyénben.  Pedig „ez a tan magába foglalja mindazt, ami a gondolkodó embert érdekli”.

Ez alkalommal a Mazdaznant hoztam fel példának, mint a (szerintük) össz értelmi szervezetek alapkövét, de az alapból kiindulva a többi - legalább is vallási - szervezetekben is jelen vannak a különböző ellentétek, amelyek szerintem még a magyarázatok, útbaigazítások elleneré is problémát jelenthetnek az egyénnek a gyakorlati életben.    

kiring

u.í: Kicsit nehezen tudtam eldönteni, hogy ez téma ide való, nem ide való - ha nem, szóljatok, nyitok neki új topikot.  

Imen Creative Commons License 2005.03.14 0 0 10

Ez így van.

Amennyiben a topic nem emelkedik felül más hitének gyalázásán, és nem indul be a az érdemi párbeszéd, úgy a topicot törölni fogom - insa Allah. Mindenkinek meg van a saját vallása, véleménye. Ezt illik tiszteletben tartani. Nézeteink, hitünk szerinti hibáira rámutatni lehet, de szimplán gúnyolódni rajta... nos ez a gúnyolódót jellemzi -  az ilyen jellegű hsz. törölni fogom insa Allah.

Előzmény: Zealander (9)
Zealander Creative Commons License 2005.03.14 0 0 9

Már van egy topic ami erről a vallásról szól:

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9121574

Szerintem teljesen felesleges volt azért nyitni egy topicot, hogy itt örömködve lehessen fikázni ezt a hitrendszert. Nem kell vele egyetérteni, de azért lehetne tiszteletben tartani. Én magambl indulok ki: nekem fájna ha azért nyitnának egy topicot, hogy a hitemen és Istenemen viccelődjenek.

Ilyet művelni a vallás-filozófián elég nagy szégyen.

Zealander

CSerfa Creative Commons License 2005.03.14 0 0 8

Itt olvashatni vallásukról:

http://mazdaznan.freeweb.hu/magyar/

vadmanó Creative Commons License 2005.03.13 0 0 6

No itt egy Mazda:

Előzmény: aranyviktor (5)
aranyviktor Creative Commons License 2005.03.13 0 0 5

A MAZDAZNAN nem egyedülálló jelenség, sőt. Az utóbbi évtizedekben töb hasonló mozgalom bukkant fel, egy próféta, tanító, látnok köré csoportosulva.

Jellemzőjük, hogy a legrégebbi, a legtartalmasabb, a legigazabb tannak hirdetik magukat, elhatárolódnak mindentől és mindenkitől, értsd más tanoktól, és mint egyedüli igaz, és kompetens, és a legtisztább Istentől származó forrásként igyekeznek híveket szerzni maguknak.

Mi a MAZDAZNAN?

A legrégibb és legtartalmasabb tan a test, a lélek és a szellem ápolására, melyet ember kigondolt, vagy Isten kinyilatkoztatott.

A MAZDAZNAN nem kultusz, nem vallás, nem felekezet, nem szekta, hanem teljesen szabad minden auritatív intézménytől, egyén vagy csoport befolyásától.

Szinte lehetetlen felsorolni, hogy mit nyújt a MAZDAZNAN.

Szóval a csúcsok csúcsa, de az efféle szédelgő öndicséret az emberben okkal gyanakvást kelt.

Ilyen mozgalmak a teljesség igénye nélkül:

- Szcientológia  http://mia.szcientologia.org/

- Univerzális Élet http://elet.uni.hu/

- Ankh Örök élet egyháza http://www.ankh.hu/index_hun.html

stb.

üdv: Avi

Előzmény: Törölt nick (-)
Törölt nick Creative Commons License 2005.03.13 0 0 1
A 0 az a semmi, azaz minden, azaz az egység. Ebből következik, hogy 0 = 1. És nem kell hallgatni a nyugati áltudósokra, akik saját materialista felfogásuk szerint elutasítják ezt a spirituális igazságot.
Törölt nick Creative Commons License 2005.03.13 0 0 topiknyitó

"

AKAR ÖN VILÁGHÍRŰVÉ LENNI? AZT SZERETNÉ, HA CSODÁLNÁK ÉS TISZTELNÉK? HA MILLIÓK EMLEGETNÉK A NEVÉT?

ÉS HAJLANDÓ ILYESMIÉRT JELENTŐS PÉNZÖSSZEGEKET ÁLDOZNI? SZERINTEM EZ EGY NAGY MARHASÁG ÖNTŐL!

Minden tisztelet nélkül
B. KNOX
természetimádó, mormon prédikátor, a Mazdaznan
Egyesület Dalárdájának baritonistája.

"

( REJTŐ JENŐ: PISZKOS FRED KÖZBELÉP FÜLIG JIMMY ŐSZINTE SAJNÁLATÁRA)

http://www.mazdaznan.de/

http://www.inform24.de/mazdaznan.html

http://www.stelling.nl/simpos/mazdaznan_hanisch.htm

http://www.vegetarianus.hu/ujsagok/veghirl/05/mazdazi.html

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!