Az egyik topicban azt mondták kellenek a részletes topicok, eddig csak egy általános topic volt és ott nem esett szó a két ebbe a kategóriába tartozó járművekről, ez a kettő a BDVmot és a BVhmot.
Lassacskán halad a működőképes BDV motorkocsik és vezérlőkocsik átfestése az új színterv szerint. Eddig hét járművet festettek át (egyikük a hagyományos színét kapta vissza), és előkészítés alatt van a nyolcadik is.
Akkor a kisebbséghez tartozom, mert nálam folyamatosan be volt iktatva.
Sőt azt az eretnekséget is elkövettem, hogy lassújelre alapjeladóval tisztán villanyfékkel fékeztem a lassújelekre. Ha nem reszelgettél a D5-el, akkor nagyon nagyon ritkán esett ki a villanyfék. Persze az előfordult, hogy vezérlőről nem alakult ki a villamos fékhatás, de akkor ott nyílván ki lett iktatva.
A villamosfék a budapesti időszakban is folyamatosan ki volt iktatva.
Természetesen voltak kalandvágyóbb / érdeklődőbb / tájékozottabb mozdonyvezetők akik használták, de ez egyértelműen a kisebbség volt.
Jellemzően a villamosfék nem volt működésképtelen, inkább arról volt szó hogy 1000 fékezésből mondjuk 9 esetben nem állt fel a villanyfék (hanem belépett a levegős), 1 esetben meg elment egy tirisztor. Mármost a mozdonyvezető nagyon szereti tudni hogy pontosanmi fog történni fékezéskor. Tirisztorból meg sokszor volt hiány.
Azért hamis romantikát ne keltsük, IVT sem volt sokszor a helyzet magaslatán. S az ovis mondóka is Bp-en keletkezett, miszerint: "Ma villanyfék, holnap egy motor".
A BDV-ket nagyon gondosan-odafigyelve kellett hajtani, és ez mellé még egy vagonnyi szerencse is kellett. Viszont tény, hogy a napi kiadás messze felűlmúlta a miskolcit.
Amúgy ez tudtommal semmi olyan információt nem tartalmaz, ami itt nem látszik: BDV motor mágneses mező (youtube) De azért jól esett megpróbálni és legalább ennyit látni saját kütyüvel. :)
Egy spektrogram kép egy elindulás felvételéről. A transzformátor mezője kedves és 50 Hz páratlan többszöröseit (50,150,250...) jelöli vízszintes vonalakkal. Azért valamennyi látszik a motor mezőjéből is, látszik egy modulációs szakasz a kép bal harmadában, utána már csak szekvenciálisan kapcsolja a fázisokat (vagy valami, még nem értem teljesen)... A transzformátor és egyéb zaj miatt a felvétel sajnos egyébként nagyon gagyi, láthatóan ez a spektrogramos cucc is nehezen küzd meg vele. Illetve nagyon sajnálom, hogy villamos fékezés nincs. Mechanikai (kardántengely terhelés?) vagy elektronikai oka van a selejtezésének?
Én egyetlen egyszer tapasztaltam villamosfékezést BDV-n, amikor még a 71-esen jártak, de a mágneses mező mérése nélkül is hallható volt a terhelt fogaskerékhajtás hangjából.
Visszatáplálást, vagy egyáltalán villanyféket manapság használnak bármelyik BDV-n? Próbáltam mágneses mezőt felvenni a 001-es B végi motorjánál, de fékezéskor nem volt semmi, csak gyorsításkor, és azt is nagyrészt elnyomta a közel levő transzformátor mezője.
1992-1993 között készültek a 21-05 100-as középszámú Bmx-ek, már osztott üléssel a BVhmot motorkocsik betétkocsijaként. Ezek jártak V43-as vontatással Szeged felé a 90'-es években, és a kocsik járnak a Vizipók sebesekben meg a Kékhullámokban nyáron a Balaton felé. Valamint ezekből készültek a Bdmpee sorozatú kerékpárszállító kocsik is.
A BDV, Bmx, Bmxt kocsik azonos ülésekkel jöttek ki a gyárból. A homokszürke, kemény, kényelmetlen és szűk padokkal. Kb a '90-es évek közepén lettek átalakítva.
Régi képeken kétféle ülést is látok BDV / Hernyó másodosztály utastérből. Valamely pályaszám felett osztatlan, műbőrös ülésekről osztott ülésekre váltottak? Esetleg a motorkocsi más üléseket kapott, mint a többi kocsi? + A "fecskésítős" felújítások mikor történtek?