Keresés

Részletes keresés

szalapala Creative Commons License 2015.08.27 0 0 4

(Na ez is egy érdekes kísérlet lesz, hogy több, mint 10 évvel a nyitás és az utolsó hozzászólás után megpróbálni beüzemelni mégiscsak a topicot)

 

Kezdjünk egy zenével, ez a banda pl. ilyen volt a kezdetben

 

szalapala Creative Commons License 2005.03.23 0 0 3
Valóban, csak a topicleírásban adtam meg, hogy miről szólna ez, és arra nem gondoltam, hogy vannak, akik vakon írnak be ide. (Mint általában mindenhova:-)

Akkor az együttesről egykét szót megismételnék :
Az egykori Yardbirdsből egykét tag alapította, merőben más vonalat képviselve, mint a Yardbirds.

Hogy milyen stílusirányzathoz köthetnénk őket?
Azt sajnos nem tudom behatárolni az akkori irányzatok közé. Az igencsak dallamos, nagyfokú vokálminőséget nyújtó - neve ellenére néhol már inkább barokkos hangzást képviselő - együttes két év után kiszenvedett. Első két albumukon érdekes a csemballós (!) hangzás és a vokál, szemben az akkortájt felnövekvő, divatos gitárzenével.
(Ajánlanám az első albumokról - az első a Renaissance nevet, későbbi kiadásokon az Island nevet viseli, illetve utána az Illusionról a Mr. Pine és a Golden Thread meghallgatását.)
Nem nevezném egy percig se rocknak, amit műveltek.
Valahogy a klasszikus zenei alapvilág - ez hangzásban és dallamvilágban egyaránt értendő - ötvöződik a 60-as évek,végi 70-es évek eleji formákkal, lásd a nagyjából egy időben, talán kicsit előttük működő Nice valamelyest más irányban elmozduló, de kissé mégis azonos motivációjú zenei világával.
Hangzásban a Renaissance mást adott. Lágyabbak, mint Keith Emerson első kísérleti, - és számomra ez ELP-nél bizonyos szempontból sokkal fontosabb - formációja, de érdekesebbnek tűnnek még ma is.
Előzmény: Törölt nick (1)
h_i_x_t_i Creative Commons License 2005.03.12 0 0 2
topikleiras? hm? :)
Előzmény: Törölt nick (1)
Törölt nick Creative Commons License 2005.03.12 0 0 1
van már reneszánsz topik
_ Liar _ Creative Commons License 2005.03.12 0 0 0
0
Előzmény: szalapala (-)
szalapala Creative Commons License 2005.03.12 0 0 topiknyitó
Sajnos csak lemezről ismerem őket, koncertjeik élményei kevés helyen elérhetőek. (Bár most Szilveszterkor fel tudtam venni két koncertszámukat.)

Aki ismerkedni próbál azzal, hogy mi a zene, az próbálja ki.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!