Azért nyitottam ezt az újat, mert a régi szakácskönyvünkhöz nem férek hozzá. Idő meg nagyon kevés kell hozzá. Kész sablonokkal működik a dolog ami egyrészt kényelmes, másrészt viszont idegesítő. De normálisat csinálni tényleg nem lenne időm.
Az új év jegyében elkezdtem egy weboldalt építgetni. Úgy hívják, hogy http://www.szamoca.eoldal.hu/ . Esetleg nézzétek meg. Vannak rajta vegetáriánus receptek meg képek is.
Hogy még mi lesz rajta, azt még magam sem tudom. Majd alakulgat.
A felirat szerint tiszta krumpli. (Nem a krumplipüré-porokra gondolok. Sima krumplipehely. Bioboltokban szokták árulni. Persze krumplipürét is lehet csinálni belőle.)
Ilyen:
Bármit lehet belőle csinálni, amit főtt és áttört krumpliból. Csak víz vagy tej kell hozzá aszerint, hogy mire használod.
A krumplipehely tiszta krumpli? Akkor lehet, hogy én nem tudom mi az. :) Szóval kenyérsütéshez használod? Felkeltetted az érdeklődésem. :) (Jól vagytok amúgy?)
Én szeretem a szejtánt. Mondjuk havonta-kéthavonta egyszer szoktam venni. (Lehet, hogy az adott étteremben nem jól készítették el. Vagy egyszerűen más az ízlésünk. Én például a gabonakolbászt utálom. Nem is baj, hogy nem vagyunk teljesen egyformák.) A krumplipehelyben mi a "mű"? Semmi nincs benne csak krumpli. Persze, hogy jó a rendes krumpli is. De kicsit macerásabb krumplis kenyeret vagy pogácsát sütni úgy, hogy órákkal előre neki kell készülni, krumplit pucolni, megfőzni, átpaszírozni, megvárni, míg kihűl, aztán belegyúrni a tésztába, mint simán beleszórni a lisztbe a krumplipelyhet. Egyszerű kényelmi és időmegtakarítási kérdés.
Szejtán?? Én speciel életemben kétszer ettem olyat, de borzalmas volt, mintha befűszerezett, granulált fűrészpor lenne. A krumplipelyhet meg nem is értem, az neked minek? Annál nagyobb mű izé nincs is. A rendes krumpli nem jó?
Tudod, néha engem is bosszant, hogy a sarki boltban nincs szejtán vagy bio krumplipehely. De elég huzamos ideig kibírom gombával, zöldségekkel, sajttal és hasonlókkal, amik a sarki boltban is vannak. Most már közel húsz éve nem eszem húst, de szinte végig olyan ételeket ettem, amilyeneket a mindenevők is esznek. Pont olyan alapanyagokat használtam a főzéshez, mint bárki más. Csak nem ettem húst. A borsó-, bab-, lencse- vagy paradicsomoskáposzta-főzeléket meg lehet enni szója- vagy gombafasírttal vagy szójapörkölttel, de urambocsá még feltét nélkül is. A pizzára is lehet zöldséget és/vagy sajtot rakni feltétnek. Egy hagyományos vasárnapi ebéd is lehet rántotthús helyett rántott padlizsán, sajt, gomba, karfiol, cukkini...
Egyetlen dologra mondom azt, hogy nehezen megoldható: az iskolában-óvodában étkező gyerekek húsmentes étkeztetése. (De én nem is támogatom a gyerekek vegetáriánizmusra kényszerítését.)
Milyen utánajárással?? Ugyanabban a boltban általában van hús is, meg zöldség-gyümölcs is. Gondolom nem az eszkimókok közt élsz, ahol csak fókazsír van. :))
Tudod, hogy ebben nem értünk egyet. Én meg vagyok győződve róla, hogy vegetáriánusnak lenni sokkal kevesebbe kerül. Ma például gombafasírtot csináltam ebédre krumplipürével. Az egészhez kellett négy személyre két kiló krumpli, egy kis vaj és tej, 20 deka gomba, egy tojás, egy magam sütötte cipó, egy vöröshagyma és némi fűszer. Kevesebb, mint öt-hatszáz forint, és jóllakik belőle négy ember, sőt vacsorára is marad belőle. (Ráadásul a mindenevő családtagjaim is szeretik.) Fél kiló hús ára. És fél kiló hús mire elég?
Persze. Mindenki annyit mond el itt magáról, amennyit akar. Csak annyit tudok, hogy nekem extrém módon szélsőséges körülmények kellenének ahhoz, hogy húst egyek.
Szerintem sem vallás. És nem is valami misztikus izé. Viszont az ember kényszer hatására esetleg tehet olyasmit, ami nem ő, ami idegen tőle. Például életemben nem szívtam el egyetlen cigarettát sem, de ha valaki rámfogna egy puskát, hogy most igenis, tessék elszívni, valószínűleg megtenném. De attól még nem lennék dohányos. Ugyanez áll arra is, ha valaki rákényszerítene, hogy valami alkoholt megigyak. Attól még antialkoholista lennék. Ilyen meggondolásból mondtam, hogy attól, ha valahogy rákényszerülnék, hogy valamiért megegyek valami húsételt, én még vegetáriánus maradnék, és amint a kényszer megszűnne, rögtön visszatérnék a húsmentes táplálkozáshoz. Ebben semmi vallás vagy misztikum nincs.
Szerintem meg a vegetarianizmus nem valami vallás, vagy hit, hanem pusztán egy táplálkozási forma. És ha valaki eszik húst, akkor nem vegetáriánus. Pont. A baj pont azokkal van, akik ezt vallássá misztifikálták.