Nagyon szépen köszönöm! Akkor ha jól értem ezek az M47-2000-ről készült képek. Ezek tökéletesek lesznek majd referenciának! Összehasonlítom majd amiket én találtam még és akkor kiderül számomra is mi a különbség, mely képek vonatkoznak a másik kettőre.
Ezeken minden rajta van. Az alsó részen látszik egy kiugró rész ami az 1000 sorozatnál nincs, ill. a kardánalagút miatt az egész szekrény magasabbra került.
Nagyon szépen köszönöm, tehát ha jól értem a vezetőasztal szinte ugyan az, csak ugye a kapcsolószekrény ahogy írtátok is változott a vonatfűtés miatt, meg persze a pódium, kardánalagút. Remélem majd sikerül valahogy kialakítanom a 3D modellen, hogy láthatóak legyenek a különbségek.
Ezek a képek feleltethetők meg a magasabb pályaszámcsoportú M43-asoknak, ill. a vezetőasztal az M47 2000-esek nagyrészének is. A csatolt képen a korábbi m43-asok és M47-esek vezetőasztala látszik. A kapcsolók elrendezése nem tudom mikor változott.
Az M43 1000 és az M47 1000 között lényegesebb különbség nincs, azt leszámítva, hogy a későbbi szállítású M43-asoknál változott a kapcsolók típusa és az elhelyezésük. Emiatt kicsit változott a műszerpult elrendezése is.
Az M47 2000-esek esetén a lentebb említett kardánalagút is hozzá jön, ill teljesen más a B-végi villamos szekrény a fűtéshez kapcsolódó műszerek, fűtési retesz stb.-k miatt.
Mivel Szombathelyen, ill. az üzemeltető fűtőházakban folyamatosan tákolták, barkácsolták őket, emiatt nincs két egyforma mozdony...
A klasszik "Kis" és "Nagy" Dácsiák vezetőállása iránt érdeklődnék.
Az volna a kérdésem, hogy mik a különbségek a pult, műszerek és kezelőszervek kapcsán a klasszik M43, M47-1000 és M47-2000-es vezetőállásai között? Illetve ha jól tudom van egy "pódium" is ami (csak sejtem) a hajtómű elhelyezkedése miatt van ott. Jól tudom, hogy ebben is van eltérés az M43-as és M47-esek között?
Sajnos nem találtam túl sok képet, és nem tudtam eldönteni (ha nem volt oda írva), hogy melyik típus vezállása látható a képen. 3D modellezés miatt keresnék sok-sok képet, hogy mindent a megfelelő helyre tudjak illeszteni, és az esetleges különbségeket is tudjam ábrázolni a típusok között.
A "dekli" alatt mit értesz? Ha a tetőn a púpot akkor a kipufogó van alatta, mert a 12 hengeres motornál a turbó előrébb van mint az M43 6 hengeres motorján. A rövid a gyári, a hosszú a két megmaradt pielstick motorosé, amit utólag alakítottak át, mert oda került a motor hűtővíz tartálya.
Szerintem Dácsia de más névvel is láttam: Román Suttogó, Kiskutya, Kis Sulzer. Rá ébredtem fel, először azt hittem, hogy Traxx. De feltűnt, hogy itthonról hallom az alapjáratának hangját.
Akkor ugrott be, hogy ez valami régi lehet, mert a 'mai' gépeket nem lehet ilyen messziről hallani, manapság minden halk. Fogalmam sincs, hogy hova mehetett, milyen célból és[ha igen akkor] mikor jön vissza. Nem szólt senki, úgy vettem észre, mint ha 20 évvel ezelőtt lennénk.
069 0085 Kiskutya Várakozik az indulásra Decs-en [2025 10 05]
069 0085 Kis Sulzer indulásra várva Decs-en [2025 10 05]
Segítséget szeretnék kérni. Biztos sokan tudják, hogy az M43 1107-es szerepelt a Bikini - Részegen ki visz majd haza c. dalában. Sok órás keresés után se találtam meg, mi lehet a mozdonnyal? Legutolsó infó, hogy 2007-ben az Északihoz tartozott. Valaki tudja mi történt vele azóta? Selejtezték-e már?