Megnyílt a 100-as és a 120-as vonalak topikja (az alföldi vonalak (már csak a 80-as hiányzik)). Én, hogy ezeknek a topikoknak konkurenciát teremtsek, ezért ezennel megnyitom a Dunántúli fővonalak topikját.
A Lesencén azt hiszem talán 2 alkalommal volt remot M41 május elejétől mostanáig. Illetve talán 2x 4, vagy 5 napra emlékszem, hogy a 301 helyett a 304 volt, meg egyszer a 308. Úgyhogy faszán végigbírta a nyarat az első remot M62 :)
> Miért verte volna el Tolnán a szembe vonatot olyannyira hogy ne érje el az IC-t? Annyit nem késett szerintem......
Ezért is írtam, hogy baromira el kellene felejteni, hogy az IC nem várhat. Igazából már semmi sem indokolja. A gerinchálózat alapvető része. S egyébként, akiket otthagyna, azok is
ugyanúgy megfizették az IC helyjegyet. Különben meg vicces, hogy a pécsi IC-k rendszeresen "önerőből" is sokkal de sokkal többet késnek annál, amit az okozna, hogy esetenként várjanak mondjuk 10, akár 15 percet
egy-egy nagy ritkán késő Gemencre.
De még ha mindezeket az érveket ignoráljuk is, akkor is ott van, hogy ha a páros IC-t nem várja meg az IR, akkor az az átszálló utasoknak alapból két óra kését, és mondjuk másfél óra plusz dekkolást okoz Bogárdon,
míg, ha a páratlan IC nem vár, akkor a hoppon maradt utas maximum felszáll a 20 perc múlva érkező Flirt-re, és kulturált körülmények között, az eredeti menetrendhez képest kb. egy óra késéssel fent van Budapesten.
Szóval melyik is okozza a jóval nagyobb utassérelmet?
Ez érdekes, mert se a vagonweb se a ször szerint nincs egyikben se. Én a gyakorlatban is tapasztaltam már ezt sajnos. Viszont az alapszerelvény része lett egy 10-44-es első osztály.
Most esett le, hogy nem írtam le, hogy a 2es számú halbit vették ki, nem a 2-es kocsit, ami most ugye sima 2g/3g másodosztály.
Tudom, sokaknak nem fog tetszeni, de elképesztő pofátlanságnak és cinizmusnak tartom, hogy 9:13-kor (+11-gyel), amikor mi Szabadegyházán jártunk, elküldték Bogárdról a fehérvári "buli" miatt onnan visszafordított Gemencet. (Apropó, ha nem ránk várt addig, márpedig ezek szerint nem, akkor mire?)
Persze lehet mondani, hogy azért nem várhatott meg, mert akkor Mözsön úgy elverné a szembe Gemencet, hogy az nem érné el az IC-jét. De ezt meg aztán végképp el kellene felejteni, hogy az IC szent és nem várhat (jó, max. 5 percet) amikor egyszerű gerinchálózati gyorsvonati szerepkörben járnak, és ráadásul ezért egy csomó közvetlen viszonylatot megszüntettek mondván, hogy járjanak az emberek átszállással ( s elismerem, papíron néha gyorsabban). Ja, és egy csomószor "önerőből" jóval többet késnek, mint amit az jelentene, ha várna 10-15 percet a késett IR-re. Szóval, ezek mellett széttenni a kezünket, hogy ja bocs, túl sokat késett az IC, egyszerűen cinizmus!
Mellesleg a mai páros Mecsek IC mérleg: egy elmaradt vonat (nyilvánvalóan mindenféle csatlakozás bukta), egy fél óra késéssel közlekedő vonat ( az első jelentős csatlakozás megint csak bukta). No meg emellett teljes összeomlás Fehérváron...
Itt ülök a pécsi IC (802) kettes kocsijában, úgy hogy általánosságban nem igaz, hogy kivették, legfeljebb egyszer-egyszer lemaradt...
Ettől függetlenül a mai reggel iszonyú gáz. Az első páros Mecsek Kelenföldig jutott. Mi, a másodikkal, +25-tel indultunk a Keletiből, de legalább már Albertfalvánál járunk. Persze nincsenek olyan illúzióim, hogy megvár Bogárdon a Gemenc... 😒
"Ikrény állomáson a 9926 sz. vonat a „Megállj!” jelzést adó kijárati jelzőt engedély nélkül meghaladta, majd a 3 sz. váltó felvágása után megállt. A szemből érkező 923 sz. vonat a „Megállj!" jelzésbe visszaeső bejárati jelző előtt megállt."
...így csak Balatonfüredig közlekedett. Ott arról tájékoztatták az utasokat, hogy Zánkánál vesztegel egy vonat a síneken, ezért lecsatolják a mozdonyt, hogy elmenjen és elhúzza a veszteglő vontatot valahova
Amit pedig csináltál,az nem kemény,hanem undorító pofátlanság,egyszer akadj össze olyan jv-vel,aki belédáll,és lebasz a vonatról,vagy a buszról,ugyanis ott is vígan ellenőrizheti a menetjegyeket!Ne találkozzunk...
A kapella ágyazatcserét írt emlékeim szerint. Illetve tudomásom szerint 120-as a pálya és hát tele van 40-es meg 60-as "táblácskákkal". Szerintem elég kézenfekvő ezek után, hogy a vágányzárban legalább részlegesen ezzel foglalkozzanak. Lemértem a sebességet, max. 104km/h volt Szakály-Hőgyész és Dombóvár között, az átlag pedig 77km/h, nem éppen acélos...
Múlt héten csütörtökön életemben először utaztam Pécsre. Rövid élménybeszámoló következik 😀
Sejtettem, hogy a vonatpótlózás nem lesz egyszerű, de nem jöhet össze minden... Pécs felé Pincehelyig minden rendben lett volna, ha lett volna a jegyemen szereplő 2-es kocsi (nem volt) és 102-es hely (ekképpen az se volt). Beültünk az első osztályra egy fülkébe, ami üres volt, kellő idővel rendelkezve a jegyvizsgálóval való eszmecserére. Miután emlékeztettem arra, hogy a Start nevében elnézést kell először kérnie, és csak utána szólíthat fel az első osztályú hely elhagyására, korrekt volt a hangnem (főleg, hogy a velem sorstárs srác szeretett volna venni 1. osztályú jegyet, de nem adott neki a rendszer). Békés kompromisszumot kötöttünk: miután elfogy a kaja, átülünk a 2. osztályra (az egyikben ment a klíma is...). Szép lassan ettünk, Pincehelyig csak 10 perc volt nem 1. oszt.
Pincehelyen 3 busz várta az utasokat, korrekt, mindenki elfért, ha kicsit szűkösen is.
Dombóváron csak 1 IC kocsi (3G). Klíma nincs (ezt nem tudtam, hogy csak légjavító van benne (?)).
Visszafelé egy előbb menő Pécs - Dombóvár személy, béke, nyugalom. 25-30 utas, részben ingázók, részben szünidős diákok. Dombóvárig csak 2 utas, velem együtt. Dombóváron 20 perc várakozás, majd a taktika az volt, hogy a vonatpótló buszra nem kell jegy, szolgáltatásnak ugyanis ne nevezzük (3 busz visszafelé is, a végletekig elcsigázott sofőr, alig bírt már az útra figyelni). És ha már a jegyvizsgáló visszafelé is végigviszi a járatot, akkor Pincehely - Kelenföld között se vettem jegyet (elnézést, sose csináltam ilyet).
Ez a szolgáltatás pontosan ennyi ellentételezést kívánt meg!
Hallottam már érdekes dolgokat a pécsi vonalról, itt is olvastam sok mindent, de azért ez tényleg kemény!