Keresés

Részletes keresés

PETYUS Creative Commons License 2010.03.28 0 0 1676
Én annak idején a Mészáros 2007-es Pinot Noir roséjában éreztem nagyon határozott bodza ízt a bor-íz teljes hiányával együtt. A 2008-as ugyanilyen nevű termékük már sokkal borszerűbb volt.
Előzmény: Hepci (1675)
Hepci Creative Commons License 2010.03.28 0 0 1675
Ahogy írtam, nem érződött fajtajelleg, csak fura illat. A bodza (erjedt, állott virág) talán illik is rá, nem töprengtem sokat. Én nehezen tudom elképzelni, hogy ilyen illat a természetes folyamatok során megjelenjen egy borban...
Szeretem a gyümölcsös vörösöket, de a koncentráltabb darabokat is, ha nem az alkohol vagy a tannin dúl bennük. Az Optimust egyik lényem se tudta megkedvelni, az áráról nem is beszélve. Talán a legdrágább és mindenképp az egyik leggyengébb vörösbor volt azok közül, amiket a tavalyi fesztiválon kóstoltam a Millenáris Parkban. Azért egy rémes villányi pinó (Maul) simán alulmúlta...
Előzmény: Flacika (1674)
Flacika Creative Commons License 2010.03.28 0 0 1674
Az a "pacsulis" fehér nem a Sauvignon Blanc volt? Az igaz, hogy nem mindenkinek tetszett a társaságban, kifejezetten bodzás jellegű volt. A kettőnk listájából talán csak a fehér kadarka közös, mert a rozé, amit én kóstoltam, még nem volt kész állapotban (hordóminta derítés előtt). Ízlések és pofonok is lehet... Azért a Bikavér IWAS szerint sem rossz. Az ő ítéletében megbízhatsz, bár lehet, kissé eltér az ízlésünk - ő a kifejezetten testesebb borokat részesíti előnyben, nekem viszont, ha kellően gyümölcsös, a kevésbé testesek is ízlenek.
Előzmény: Hepci (1673)
Hepci Creative Commons License 2010.03.28 0 0 1673
Tavaly a Millenárison próbáltam ismerkedni a Bodri Pincével, náluk kezdtem. Nem szoktam jegyzetelni, ezért elnézést előre is, nem tudom kifejteni részletesen a tapasztalatokat. Azért elmondom, miket ittam.
Rozé: nem tetszett, többre nem emlékszem (bár annyira rossz se volt, mint egyes mátraalji pincék cukorhangsúlyos rozéi, amiket megemlítettem a blogomon).
Fehér kadarka: én ezt a fehér kadarka dolgot eddig minden esetben (pl. Mészáros) meddő próbálkozásnak éreztem, itt is. Mintha kiheréltek volna egy vörösbort ízben is, jó/karakteres fehér viszont nem lett belőle.
Optimus: bántó kesernyék a korty elején, intenzív alkoholédesség a végén, a kettő között meg üresség.
Mai élményem: egy étteremben Bodri fehérbort ajánlottak a halhoz, a párom nem értette pontosan, mit, de rábólintott. Később mepróbáltuk együtt kitalálni, mit kapott, de nem sikerült. A decinyi borból drámai pacsuliszag áradt.
Lehet, hogy minden említett tétellel csupán balszerencsém volt, de ezek után Bodri borért én pénzt már nem adok. Van annyi jó, kevéssé ismert pince Szekszárdon, hogy Bodriékat felesleges támogatnom a fentiekhez hasonló termékek készítésében...
Előzmény: Flacika (1672)
Flacika Creative Commons License 2010.03.27 0 0 1672
Szerinted mi a gázos bennük? Én eddig már több borukat ittam vagy kóstoltam, és nem éreztem annak: Sauvignon Blanc, Kékfrankos, Kadarka, fehér Kadarka, Bikavér, Civilis, Bodrikutya, Gúnár.
Előzmény: Hepci (1671)
Hepci Creative Commons License 2010.03.27 0 0 1671
A példa pont nem egy ilyen esetre vonatkozott (hogy itt is vitázzunk picit): a Bodri Pince olcsó és drága borai egyaránt gázosak - szerintem. Csak másképp...
Előzmény: BZoltan (1667)
ZsuR Creative Commons License 2010.03.27 0 0 1670
...csak egy uveggel akartam, de talan ketto is el fog fogyni belole :)).
Előzmény: ZsuR (1669)
ZsuR Creative Commons License 2010.03.27 0 0 1669
- most kostoltam, finom... erdemes megvenni.
Flacika Creative Commons License 2010.03.27 0 0 1668
Most nem azért, de én egészen mást olvastam ki IWAS szövegéből...
Előzmény: BZoltan (1667)
BZoltan Creative Commons License 2010.03.27 0 0 1667
"Persze biztosan vannak pincészetek, amik ez alól kivételek."

Biztosan vannak?

Szerintem vérlázítóan tisztességtelen dolog visszaélni a hírnévvel amit a prémium boroknak köszönhet a termelő és olcsóbban hulladék lőrét árulni.
Előzmény: IWAS (1664)
Flacika Creative Commons License 2010.03.26 0 0 1666
Az Auchanban jövő csütörtökig a Juhász Bikavér 1299 Ft. Egyébként 1800 körül lehet kapni máshol, így ennyiért nagyon jó az ára.
Előzmény: IWAS (1664)
VBL Creative Commons License 2010.03.26 0 0 1665
Előzmény: lalá (1659)
IWAS Creative Commons License 2010.03.26 0 0 1664

Nem, és nem is tervezem (bár éppen most kapható akciós áron mindössze 5 eFt-ért az egyik hiperben). Megmondom őszintén, hogy nekem nem jönnek be annyira a Bodri borok, mint Flacikának. A Bodri Civilis Cuvée Szekszárd 2006-ot (1502. hsz.) és ezt a 2007-es bikát kóstoltam; a magyar piacon 1500-2000 Ft közötti áron reális vételek, de szvsz lehet ezeknél jobb ár-érték arányú borokat is találni. A másik dolog az, hogy osztom a véleményét azoknak, akik azt mondják, hogy ha egy pince "belépőborai" nem tetszenek (vagy nem különösebben tetszenek), akkor nem érdemes a drágább boraikkal próbálkozni. Persze biztosan vannak pincészetek, amik ez alól kivételek.

Előzmény: Hepci (1663)
Hepci Creative Commons License 2010.03.26 0 0 1663
Kóstoltad már Bodriék csúcsküvéjét (Optimus) is? Szerintem rettenetes...
Előzmény: IWAS (1662)
IWAS Creative Commons License 2010.03.26 0 0 1662
Előzmény: IWAS (1661)
IWAS Creative Commons License 2010.03.26 0 0 1661

Bodri Szekszárdi Bikavér 2007. 1,6 eFt-os akciós áron vettem (eredeti ára 2083 Ft). Az árcsökkentés mellett Flacika ajánlása (ld. 1554. hsz.) is segítette a döntést. Ez a hsz. lényegében az 1551. folytatása, ahol egy 2007-es szekszárdi és egy 2007-es egri bikavér szerepel. A Bodri Szekszárdi Bikavér 2007 Faluhely- és Gurovica-dűlőkből származó kékfrankos, merlot, CS és kadarka alapborok házasításából készült. A héjon történő erjesztés után a színlevek külön-külön kerültek elsőtöltésű, közepes égetésű tölgyfahordókba, melyekben hét hónapig érlelődtek. Házasításuk után további fél év érlelés, majd a palackozás következett. Alkohol 14%. Dugó: nem préselt parafa. Színe meggypiros, az oxidáció legkisebb jele nélkül. Illatában főleg piros bogyósok (málna, meggy), kevésbé még gomba, szeder és szilva. Az új tölgyfahordóknak köszönhetően van egy kis vanília is; szerencsére ez nem ül rá az illatképre, éppen csak színesíti azt. Ízében is meggy és málna, kiegészítve egy csipetnyi őrölt pirospaprikával. Alig közepesen testes bársonyos tanninokkal. Savai valamivel jobbak, mint a másik két bikavéré (a meggyel való ízasszociációt tulajdonképpen főleg ezek adják), de sajnos még mindig nem az igazi. Közepesen hosszú utóízében a már említetteken (meggy, málna, paprika) kívül elsődleges szőlőaroma érezhető (szőlőhéjra emlékeztetően). Harmonikus bor, van benne valami elegancia [éppen ezért én nem bikavér néven hoznám forgalomba], de bizonyos területeken (pl. test, komplexitás) többet kellene nyújtania ahhoz, hogy egyértelműen jobbnak kiáltsam ki a másik két bikavérnél. Az viszont biztos, hogy ez a legkönnyebben iható a három közül. Az 1,6 eFt-os akciós ár már korrekt (az eredeti sok).

Törölt nick Creative Commons License 2010.03.26 0 0 1660
Aki nem hagyja abba, azt lefogjuk és megitatunk vele 2 liter koccintóst (hihi)
Előzmény: Flacika (1651)
lalá Creative Commons License 2010.03.25 0 0 1659
-Vasbor. (hihi)
Előzmény: Flacika (1658)
Flacika Creative Commons License 2010.03.25 0 0 1658
Netán a vasi borok? :))) (Bocs...)
Előzmény: VBL (1657)
VBL Creative Commons License 2010.03.25 0 0 1657

Üdvözletem !

 

Mint ismert a vörösboroknak az emésztés folyamán hasznosítható vastartalma jelentős, bár különböző. Gondolom ez helyfüggő. Van valamiféle ismeretünk arról (netán mérték analitikailag) mely magyar borvidékeink adják a vasban leginkább dús borokat ?

BZoltan Creative Commons License 2010.03.24 0 0 1656
"vagyis addig emelik az árukat, amíg a keresletet le tudják szorítani a kínálat szintjére. "

Az árképzésnek ez csak egy lehetséges megközelítése. Nem minden prémium kategóriás bort ezen logika alapján áraznak be.

Az árból semmiképpen nem tudsz a kereslet-kínálat viszonyra következtetni. Füleg azért nem mert nem feltételnül tudod a palackszámot. Nem mindegy, hogy egy 500 palacknyi tétel 15 ezer forint vagy egy 50000 palacknyi tétel. Ugyanis amddig az utóbbi esetben esélyesebben várja a termelő a megtérülést addig egy kisebb tétel esetén a termelő ívesen legyint arra, hogy mennyi idő alatt fogy el a bora... már ha érdekli, hogy elfogy-e Ennek ékes példája a Ráspi Máté cuvée amit köztudomásulag nem akar eladni a gazda.

Az sem igaz, hogy a minőséget egy szint felett ne lehetne emelni. A minőséget mindig lehet növelni. Az más kérdés, hogy az átlag fogyasztó a felső tartomány nüansznyi különbségeket már nem érzi.

A matematikai fügvényalazís szerint amúgy ugyebár az, hogy valami végtelenül sokáig tud növekedni az nem azonos azzal, hogy valami a végtelen felé növekszik... tehát az, hogy a minőségnek adott esetben van egy felső határa az nem azt jelenti, hogy a felé a határ felé ne lehetne végtelenségig közelíteni.
Előzmény: IWAS (1655)
IWAS Creative Commons License 2010.03.24 0 0 1655

Egy kis statisztikát csináltam a magyar vörösborok áráról a három legismertebb internetes borküldő cég honlapjáról merítve az adatokat. Mesterségesen 6 árkategóriát hoztam létre: 2 eFt alatt, 2-3 eFt, 3-4 eFt, 4-6 eFt, 6-9 eFt és 9 eFt felett. A borok fele az első két kategóriába tartozik (23% és 27%). 16% 3-4 eFt, 15% 4-6 eFt, 9% 6-9 eFt, 10% 9 eFt feletti árú. A legdrágább 5 bor: Ráspi Máté Cuvée 2006 50.000 Ft, Gere Attila Cuvée 2007 25.000 Ft, Gere Kopár 2003 19.990 Ft, Bock Magnifico 2006 19.600 Ft, Bock Capella 2006 17.400 Ft. Ahogy már korábban is írtam: "Azt gondolom, hogy kb. 4-6 ezer Ft felett már nem a borért fizetsz, hanem valami másért." A magyar vörösborok 19%-a (nem a mennyiségé, hanem a választéké; összesen 50-55 ilyen bor van) esetében a 6 eFt feletti ár arra utal, hogy ezekre a borokra nagyobb a kereslet, mint a kínálat: vagyis addig emelik az árukat, amíg a keresletet le tudják szorítani a kínálat szintjére. A minőség oldaláról közelítve meg a kérdést – legalábbis elméletileg – a 4-6 eFt-os borok között is vannak ugyanolyan jó minőségűek, mint az az 50-55 magyar vörösbor, amely 6 eFt-nál drágább. A minőséget csak egy bizonyos szintig lehet emelni ("brutális" hozamkorlátozás, kézi szüret az optimális időben, bogyóválogatás, kíméletes préselés /kisebb lékinyerés/, drága hordók használata stb.), ugyanakkor az ár emelésének nincs felső határa.

lalá Creative Commons License 2010.03.24 0 0 1654
-Ha nem szólsz közbe, már rég' vége. (hihi)
Előzmény: Flacika (1651)
Flacika Creative Commons License 2010.03.23 0 0 1653
Nem csak Neked szólt...
Előzmény: BZoltan (1652)
BZoltan Creative Commons License 2010.03.23 0 0 1652
Igazad van. Elnézéseteket kérem.
Én vagyok a marha, hogy igyekszem az egyensúlyt megőrizni.
Előzmény: Flacika (1651)
Flacika Creative Commons License 2010.03.23 0 0 1651
Mikor hagyjátok végre abba? Vagy szólni kell a moderatúrának, hogy rend legyen? (hihi)
Előzmény: lalá (1650)
lalá Creative Commons License 2010.03.23 0 0 1650
-Na, most pendítek, vagy nem pendítek? Tisztázzuk, mert elkapott a harctéri idegesség. (hihi)
Előzmény: BZoltan (1647)
lalá Creative Commons License 2010.03.23 0 0 1649
-Nem tudom, mert még nem próbáltam. Lehet, hogy tetszene. Vagy nem. Csak kérdeztem.
Előzmény: Hepci (1646)
Törölt nick Creative Commons License 2010.03.23 0 0 1648
Hali!

Garamvári borokat lehet kóstolni gazdagréten, ma nyílt állítólag.

Lemegyek hamarosan! :)
BZoltan Creative Commons License 2010.03.23 0 0 1647
Te nem pendítesz, hanem minden adandó alkalommal elismétled ugyanazt a szakmai valótlanságot, én meg minden alkalommal vagyok annyira türelmes, hogy tényekkel, érvekkel és szakmai konkrétumokkal cáfolom. Te a konkrétumokra rendszerint személyeskedéssel és/vagy cinizmussal reagálsz... amit én rendszerint nehezményezek.

Ez nem kölnivíz... én elfogadom, hogy van sokféle módszer amivel tisztességes és jó bort lehet csinálni, szerintem az lenne a jó, ha te is elismernéd és nem fikáznád úton, útfélen a tőled éltérően gondolkodókat.
Előzmény: lalá (1641)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!