Szeremley Rizling 2013. Badacsonyi olaszrizling - rajnai rizling házasítás. Alk. 12%, ára 1,3 eFt (Spar, akció 2015. márciusában). A hátcímke szerint a pincészet legnépszerűbb bora. Twin-top parafadugó zárja. Szalmasárga szín. Közepesen intenzív illat akácvirággal, körtével és banánnal. Szájban közepesen testes, friss alma, körte és egres ízek. Izmos, hibátlan savak. Lecsengése viszonylag rövid, kissé fanyar. Az alkohol rendben van. Erőteljes savai miatt főleg étel mellé ajánlható. IWAS-score 4/5.
Royal Tokaji Furmint 2013. Védett eredetű száraz fehérbor. A furmint a Tokaji Borvidék meghatározó szőlőfajtája. Alk. 13%, ára 1,3 eFt (Spar, akció). Csavarzár. Szalmasárga szín. Közepesen intenzív illatában körte, tavaszi rét, petrezselyem. Alig közepesen telt korty, az illatban jövő körte mellett nyári alma ízével. Élénk, jó minőségű savak. Közepesen hosszú, friss zöldalmára emlékeztető utóíz. IWAS-score 4/5.
Patricius Tokaji Furmint 2013. Oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel ellátott száraz fehérbor. Alk. 12,5%, ára 1,4 eFt (akciós ár). Kóstoltam a 2011-est, jól szerepelt, ezért vettem a 2013-as évjáratból is. Elegáns, dombornyomott csavarzár. Homogén szalmasárga szín. Visszafogott illatában tavaszi rét, narancs, kevés nyári alma. A korty alig közepesen telt, körte mellett citrusos aromákkal, kellően élénk, jó minőségű savakkal. Viszonylag hosszú, de alacsony intenzitású gyümölcsös-minerális lecsengés. Az alkohol jól integrált. A 2011-eshez hasonló, de komplexitásában kissé elmarad attól. IWAS-score 4/5.
Varga Aranymetszés Irsai Olivér 2013. Védett eredetű száraz fehérbor. Alk. 10,5%, ára 0,9 eFt (akciós ár, Tesco). Nomacorc műanyagdugó. Világos szalmasárga szín, tűhegynyi buborékok. Intenzív illatában szőlő- és akácvirág, muskotály, friss sóska. Szájban viszonylag vékony, de nem üres; jó minőségű, élénk savak; ízében leginkább friss szőlő (valószínűleg a primer aromák megőrzése érdekében igyekeztek a szőlőt minimális oxidációval, azaz reduktívan feldolgozni). Utóíze – a savaknak hála – a testhez képest meglepően hosszú. Az alkohol nem lóg ki. Nyáron, jól lehűtve, baráti beszélgetésekhez megfelel. IWAS-score 4/5.
Tesco Finest Chianti Riserva 2012. DOCG-s száraz toszkán vörösbor. Alk. 13%, ára 1,6 eFt (akciós ár, az eredeti 2 eFt). Kézzel szüretelt sangiovese szőlőből készült. Nagy tölgyfahordókban érlelték két évig, majd még palackban is. Twin-top (kétlapkás) parafadugó zárja. Gránátvörös szín. Érdemes 3 órát dekantálni. Közepesen intenzív illatában nedves avar, földiszeder, meggy és ibolya. Kóstolva közepesen testes aszalt meggyel, szilvalekvárral és szurokfűvel. Kellően élénk, de nem hibátlan savak. A tanninok nem bántóak, az alkohol jól integrált. Közepesen hosszú száraz, aszalt meggyes lecsengésében egy kis füstölt sonka is befigyel. IWAS-score 3/5 (a 2008-as jobban tetszett, az 4/5-öt kapott).
Az ebben történetben a bíztató, hogy a 2009-es bikavér még mindig remekül tartja magát. Valószínűleg a hosszas hordós érlelésnek (mikrooxidáció) köszönhető ez. A Patronusról viszont azt írod, hogy túl sok a hordó. Az olcsóbb (klasszikus) bikavéreknél min. 6 hónapos fahordós érlelést írnak elő. Ha én egri termelő lennék, odafigyelnék az olcsóbb bikavéreknél arra, hogy ne legyen fás (pl. ne kis hordóban érjen, ne legyen túl fiatal /3-5 éves, pörköléstől függően/ a hordó, ne tartsam hordóban a bort a minimálisan előírt időtartamon túl).
Tegnap három Egri Bikavért ittunk, és érdekes tapasztalatokat szereztünk.
Első volt a Petrény Big Band Superior Bikavér 2009-ből, 14% alkohollal. Honlapjuk szerint Kékfrankos, Cabernet Sauvignon & Franc, Merlot, Syrah házasítás, barrique és ászok hordós érlelés fajtánként (24 hónap), 12 hónap palackos érlelés.
Második a Pók Tamás Pajdos Bikavér Superior 2012-es évjárat, 13,5% alkohollal. A honlapjukon ezt írják: "A Pajdos egy híres régi dűlő Eger határában. Az itt termett Kékfrankos, Merlot, Cabernet franc és Pinot noir szőlőt kézi csömöszöléssel erjesztettük, majd préselés nélkül fahordóba színeltük. Tizenhét hónapos érlelés után szűretlenül töltöttük palackba."
Utolsónak egy "alap", klasszikus bikavér jött a CBA-ból, Patronus Egri Bikavér Simon Józseftől, 14% alkohollal. A palackon nincs évjárat, összetételére vonatkozóan sajnos nem találtam semmit.
A sorrend lehet, hogy nem volt tökéletes, mert a Pajdossal kellett volna kezdeni. Ez gyümölcsös, gazdag ízvilágú, kiegyensúlyozott, finom bor. A borbolt.hu ezt írja: "Van benne gyümölcs, fűszer, kellő báj, de még tolakodás nélkül. Közepesnél teltebb korty. Az érett tannin nem akar annyira lehengerlő lenni, de az ízek így is betelítik a szájat, a savak pedig tartják velük a lépést. Arányos harmonikus bor." Pontosan.
Vele szemben a Big Band teljesen más karakter. Kevésbé gyümölcsös, a hordó jobban érződik, de ezzel együtt kiegyensúlyozott, markánsabb jellegű bor. Ezt a bort leginkább nehezebb ételek mellé tudom elképzelni.
A Patronus (Simon) inkább a Big Band vonalat követi, de túl sok a hordó, túl fás. Egyetértettünk abban, hogy ez a trióból a leggyengébb, de ez nem is superior, hanem "csak" sima bikavér. Az is biztos, hogy a legolcsóbb, ha jól emlékszem, 1400 Ft az ára. A Big Bandet a neten 2800 és 4000 Ft-ért is meg lehet venni, a Pajdos 3600 Ft.
A Katona CS-CF szerintem nincs a Tescoban, de lehet, hogy tévedek... Feltehetőleg nincs belőle annyi, hogy a kiterjedt Tesco hálózatot ellássák. Azt tudom, hogy a CBA forgalmazza a boraikat, de csak a kommerszebb sorozatot láttam eddig, a pincészet által "New wave Selection" néven forgalmazott olcsóbb borokat. Az egyébként érdekes, hogy a pavilonban nekem tényleg 4 hónapot mondtak a barrique-ra (vagy csak rosszul írtam fel?).
Köszi a szokásos beszámolót. A Bezerics- és az Ikon-borokkal nekem is jó tapasztalataim vannak. Tetszik a két CS-CF összehasonlítása. A Katona Borház honlapja szerint nem 4, hanem közel 10 hónapot érlelték első töltésű, közepes pörkölésű barrique-ban. Az ára barátságos (a minőségéhez képest): 2800 Ft. Nem tudod, hogy a Tescoban esetleg kapható-e?
A zweigelt-cabernet sauvignon-turán házasítás izgalmasan hangzik. Meglepő, hogy egy, a Soproni Borvidékről, ráadásul 2014-ből jövő bor "lapos". Lehet, hogy túltolták a savtompítást. :)
Ismét megvolt a Budavári Borfesztivál, és én megint tiszteletemet tettem ott. Már tavaly is feltűnt, hogy kevesebb a kiállító borászat, idén ez sajnos tovább folytatódott. Az Oroszlános udvar eddig tele volt pavilonokkal, most a bejáratánál jókora üres tér tátongott…
Akkor ennyi morgás után jöjjenek a borok.
Büttner Irsai Olivér 2015 – 3 pont. Kevésbé intenzív illatban és ízben egyaránt.
Hudák Irsai Olivér 2015 – 4 pont. Az előzővel szemben ez hozta a fajta átlagát, kellemes volt.
Törley Irsai Olivér 2015 – 3,5 pont. Kíváncsi voltam, hogy ez a sorozat ebben a fajtában mit produkál. Az illata teljesen rendben van, de vékony és az íze kissé savanykás.
Kamocsai Prémium Irsai Olivér 2015 – 4,5 pont. Jó, de nem annyival jobb, mint a sima IO.
Petrény Cserszegi Fűszeres 2015 – 4,5-5 pont. Az Auchanban is kóstoltatták már, de ott nem volt elég hideg és ezért kissé fanyarnak éreztem. Itt a hőfoka abszolút rendben volt, és a többi része is. A Bezericsnél hosszabb és a lecsengése kevésbé kesernyés.
Kristinus Sauvignon Blanc 2015 – 5 pont. Pont, mint egy jó SB a maga zöldes, bodzás, friss jellegével.
Váli Badacsonyi Kéknyelű 2015 – 6 pont. A fajta az egyik kedvencem, idén jól szerepelt, kicsit jobban, mint tavaly – nem volt benne az a fajta fanyarság, ami a 2013-asban kicsit zavart.
Thummerer Bokréta 2015 – 5 pont. Királyleányka és Muscat Ottonel házasítása. Nekem tetszett, illatos volt.
Nagyrédei Szőlők Rozé 2015 – 4 pont. Cabernet-Kékfrankos cuvée. Kellemes, de nem tutti-fruttis illat.ó, ízben kicsit gyengébbet hoz, mint az orrban ígéri.
Frittmann Kadarka 2015 – 3,5 pont. Kevésbé intenzív illat és íz, kissé jellegtelen, de azért lecsúszik.
Ikon 1199 Királyok 2012 – 6 pont. Shiraz-Cabernet Franc házasítása. A hordót és barrique-ot kicsit soknak éreztem benne, azért nem több.
Ezután két elvileg szinte azonos cuvée következett: Bujdosó Katamarán 2011 (Cabernet Franc és Sauvignon 50-50%, alkohol 14%) és Katona Borház Cabernet Sauvignon-Cabernet Franc 2012 (szintén fele-fele, alkohol 13,5%).
Bujdosó Katamarán 2011 – 6,5 pont. Idézet a honlapjukról: „A Kokas-hegy és Farkastanya dűlők ültetvényeiből készült borok 18 hónap fahordós érlelést követően lettek házasítva. Az összeállításnál a hangsúly a gyümölcsösségen volt. A két fajta remekül erősíti egymást. Mély szín, intenzív illat, semmi túlzó tannin, tartalmas bársonyos.” A Bujdosó pavilonban azt mondták, hogy másodtöltésű barrique hordókban volt.
Katona Borház Cabernet Sauvignon-Cabernet Franc 2012 – 7,5 pont. A pavilonban kapott információ alapján 4 hónapot volt első töltésű, közepesen pörkölt barrique hordókban.
A Katona egyértelműen jobb, mert sokkal gyümölcsösebb, annak ellenére, mint amit a Katamaránról írtak a Bujdosónál. Nekem az a jelleg jobban bejön, amikor a barrique csak éppen annyit tesz hozzá, hogy az összkép kerekebb, tartalmasabb legyen.
Luka Szívhez közel 2014 – 4,5 pont. Zweigelt-Cabernet Sauvignon-Turán cuvée. Akik régebb óta ismernek, kitalálhatják, hogy a Turán miatt kóstoltam. J Sajnos ez volt az utolsó tétel, azért sajnos, mert az előzőek után talán a szükségesnél gyengébbnek találtatott. Nincs benne elég lendület, kissé lapos.
Barón de la Villa Tinta de Toro Joven 2013. Toro Denominación de Origen. Száraz, oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel ellátott spanyol vörösbor. Alk. 14,5%, ára 0,9 eFt (Lidl). Jó minőségű préselt parafadugó (Diam). Meggyvörös szín. Intenzív illat fekete cseresznyével, alkohollal, földiszederrel és kávéval. Szájban eléggé tömör test, erőteljes ízek (nagyon érett cseresznye, aszalt meggy, bors), bársonyos tanninok, kellően élénk savak. Közepesen hosszú, nem csontszáraz, tüzes lecsengés. IWAS-score 4/5-5/5.
Winemakers of Croatia Plavac 2013. Alk. 13%, ára 1,2 eFt (Lidl). Száraz, oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel ellátott horvát vörösbor Dalmácia déli részéről, a Pelješac félszigetről. A plavac mali a crljenak kaštelanski és a dobričić keresztezése, a leggyakrabban telepített szőlőfajta Horvátországban. A plavac azt jelenti, hogy kék; a mali pedig azt, hogy kicsi. Nomacorc műanyagdugó. Rubinvörös szín. Közepesen intenzív illatában málna, pincés meggy és szerecsendió. Kóstolva vékony-közepes testű, de jóízű (főleg friss meggy). A minőségileg rendben lévő savak csak kissé, a tanninok jelentősebben kilógnak az összképből (a kevesebb több lenne). Lecsengése rövid, nem tartogat már meglepetést. IWAS-score 2/5.
Finca el Quiñón Sembro Tempranillo 2012. Ribera del Duero, száraz spanyol vörörösbor. Alk. 13,5%, ára 9 €. 100% tempranillo (tinto fino), 4 hónapot töltött francia barrique-ban. A pincészet 65 hektár szőlővel rendelkezik a Duero folyó mentén. Itt a talaj meszes és köves. Natúr parafadugó. Gránátvörös szín. Viszonylag intenzív illatában érett meggy, földiszeder, dohány és vanília. Kóstolva közepesen testes, hibátlan savgerinccel, cseresznye, szilva és aszalt meggy ízével, jelentős mennyiségű, csak enyhén tapadó tanninnal. Közepesen hosszú utóízében konyakmeggy és natúr kakaópor. 6 pont (88).
Château Jean Galan Sauternes 2013. Édes, oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel ellátott francia fehérbor. Alk. 13%, ára 2,9 eFt (Lidl). Fajtaösszetételét a palackon nem közlik, de tudható, hogy a sémillon a domináns fajta a híres francia édes fehérborokban (Sauternes, Barsac, Cérons). Nomacorc műanyagdugó. Aranysárga szín. Közepesen intenzív illat akácmézzel, körtével és nektarinnal. Szájban közepesen telt korty szultánával és aszalt sárgabarackkal. Jó savak (minőségileg és mennyiségileg egyaránt). Viszonylag rövid, édes lecsengés kevés zsályával és kissé érződő alkohollal. IWAS-score 2/5-3/5.
Plan de Dieu Côtes du Rhône Villages 2013. Alk. 13,5%, ára 1,4 eFt (Lidl). Syrah és grenache házasítása. Ezüstérmet nyert a 2014-es Concours International de Lyonon. Nomacorc műanyagdugó. Gránátpiros szín. Intenzív illatában földiszeder, érett meggy, szegfűszeg. Kóstolva alig közepesen testes, de ízgazdag: földiszeder, cseresznye, szilva, szárított paradicsom. Kevés, nem bántó tannin. Korrekt savak, kissé csípő alkohol. Közepesen hosszú, alacsony intenzitású gyümölcsös lecsengés. Viszonylag egyszerű, de kellemes, jól iható bor. IWAS-score 4/5.
Rosszul tetted fel a kérdést! Így kellett volna: Állítva tárolt 2007-es cabernet franc-al mi a francot kezdjek? Bocs... :) Egyébként tényleg a kóstolás dönti el.