Valószínűleg rossz topikba írok, habár nem tudom melyikbe kellene.
A lányom a férjével lakásra gyűjtenek és fel szerették volna venni a babaváró hitelt. 3 bankban is elutasították őket ilyen-olyan indokkal. Volt, ahol a havi jövedelem nem volt elég, volt, ahol abba kötöttek bele, hogy a férje magánvállalkozó. Ma az OTP-ben kaptak elutasítást. Pedig itt voltak a legközelebb a sikerhez.
Csupán annyin bukott el a dolog, hogy minimum 177 ezer ft-os havi jövedelem kell. A lányom 8 és fél hónapos terhesként ennél magasabb táppénzt kap, de a legutóbbi táppénz valamilyen okból csak 122 ezer ft volt. Hiába igazolta, hogy ő ennél jóval többet szokott kapni, az nem számított. A számítógépben 122 ezer volt és csak ez számított.
Nem lehet csinálni valamit ilyen helyzetben? Mivel 3 héten belül szül, utána már nem aktuális a dolog, mert akkor az a gyerek már nem fog beleszámítani. Tehát most azonnal kellene valamit csinálni, 1-2 héten belül. De fogalmuk sincs mit lehetne.
Kedves K&H Csoport! Nagyon örülök, hogy Önökre találtam, segítségüket kérném a társasház javára zárolt ltp-vel kapcsolatban. Sajnos az OTP Lakástakarékpénztárral 3 éve hadakozom, de nem jutunk egyről a kettőre. Röviden a történet: örököltem egy társasházi lakást az édesanyámtól. A társasház egy olyan ltp szerződést kötött az OTP-vel, hogy a lakástulajdonos nevére nyitnak egy ltp számlát, amelyet azonban zárolnak a társasház nevére. Én 2018. decemberében eladtam az örökölt ingatlan, akkor bementem az OTP-be, hogy írják át az új tulaj nevére az ltp számlát is, erre közölték, hogy csak a társasház közös képviselője járhat el az ügyben, ők nem tehetnek semmit. Kértem a közös képviselőt, hogy intézze, megígérte, hogy megteszi. Aztán következő év elején újra én kaptam a számlakivonatot... ez így ment három évig. Három éven át az új tulaj befizetéseit az én számlámon írták jóvá és még az állami támogatást is igénybe vették, annak ellenére, hogy én már nem vagyok tulaj több mint 3 éve. Ma végre becsődítettem a bankba mindenkit (közös képviselő, új tulaj), erre a bankos úr, közli, hogy nem lehet átírni a szerződést, mert az nem átruházható, de nem is szüntethetem meg, mert zárolva van. Szerinte az teljesen rendben van, hogy az új tulaj befizetéseit az én számlámon írják jóvá, sőt még az is hogy az állami támogatást igénybe veszik, annak ellenére hogy én már nem vagyok tulaj évek óta. "Ezt nem szoktuk monitorozni" - válaszolt az aggályaimra. Kérem, segítsen, mit tehetnék? Hogyan lehet megszüntetni, vagy átíratni, vagy egyáltalán SZABADULNI az OTP-től ebben a helyzetben (is). Mindenképpen szükséges ügyvéd bevonása? Köszönöm, ha válaszol!
Most járt le az egyik, évvégén fog lejárni a másik OTP lakástakarékpénztárunk. Alapvetően a mostaninál a cél az anyagvásárlás lett házilagos kivitelezéshez volna, de iylet olvasok:
- házilagos kivitelezésű munkák esetén a munkaköltségek tételes elszámolása, építési engedélyhez kötött munkáknál a műszaki vezető, engedélyhez nem kötött munkáknál bejegyzett műszaki szakértő igazolásával ellátva. A házilagos kivitelezésű munkák igazolása csak a költségvetésben feltüntetett és a munkák során felhasznált anyagokról szóló számlák benyújtása mellett lehetséges
Engedélyhez nem kötött munkáról van szó jelen esetben, amihez kellene az anyag. Kerthez támfal elemek, padlófűtés kialakításhoz gépészeti dolgok, stb. de jellemzően mind házi kivitelezés.
Ezen esetben mi is pontosan a műszaki szakértő igazolás? Pontosan kinek mit kellene leigazolnia? Nem hagyható ki ez a dolog?
Apósom esetében jó esély van rá, hoyg ez miatt kapta meg a pénzt igazolás nélkül.
Nekem a Fundival volt olyan esetem, hogy előlegszámlát tudtam csak küldeni végszámla nélkül, mert egyszerűen nem készült el a konyhabútor és a külső, belső nyílászárók.
Ők visszadobták, de adtak határidőt, amíg le lehetett adni, abba már belefértem.
Ez másik csapat, más szabályokkal, nem tudok érdemben válaszolni.
Ha esetleg van egyéb forrás, akkor érdemes a hosszabb időtartamú munkákat, gyártást megindítani, aztán az LTP, ahogy beesik ki is lehet belőle fizetni a végszámlákat.
Érzésem szerin a 1,5 milliót 6 hónap alatt simán meg lehet oldani egy felújításnál, de nyilván érdemes az ajánlatokat előre beszerezni, hogy csak rá kelljen
A felvett megtakarítás és az igényelt lakáskölcsön lakáscélú felhasználását igazolni kell.
Kivételt képeznek a 2009. június 30-ig kötött OTP Lakástakarék szerződések, ha a megtakarítási idő elérte vagy meghaladta a 8 évet. Ezen szerződések esetén nem kell a megtakarítás lakáscélú felhasználását igazolni. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy a lakáskölcsön lakáscélú felhasználását ebben az esetben is igazolnia kell.
Úgyhogy sajnos ez rám nem vonatkozik.
Újabb kérdésem merült föl. Mi van, ha a 6 hónap nem elég a teljes összeg (úgy másfél mila) igazolt felhasználására? Mikor gyerekem, aki felújításra akarja fordítani ezt a pénzt, megtudta, hogy csak 6 hónap, fejéhez kapott. Vannak tapasztalatai építkezés-ügyben. Vagy ha van ugyan számla, de az illetékesek egy részét nem fogadják el. Ellenőrzés? Mennyi rá az esély és mi a bünti?
Vezo228-nak: az én esetem dettó ugyanez. Bár a szerződésem lejárt 2017. év végével, de még 2018-ban is fizettem, sőt egy fél évig még 2019-ben is, bár nem volt a szerződés meghosszabbítva. Dehát vonták a számlámról, én meg hagytam, jó helyen volt, a számlaköltséget meg úgyis fizettem. Ha jól számolom, ez év végén töltenénk be a 8 évet és ha már eddig vártam ennyi még beleférne. Tegnapelőtt voltam benn érdeklődni, meg a kiutalási procedurát elindítani, de az ifjú hölgy egy szóval nem említette ezt a lehetőséget. Mondjuk - szerintem - illett volna kitérni rá, ha még egyáltalán van ilyen, a teljes körű tájékoztatásba belefért volna. Kaptam űrlapokat (számlagyűjtés, átruházás, dokumentumlista stb) és azt is mondta, hogy ők fogják lekérni a tulajdoni lapot (persze én fizetem), szóval a 8 évről az égegyadta világon szó nem volt.
Apósod LTP kifizetéséről azt írod, hogy tavaly történt. Kérdezném, hogy ez 2020 vagy esetleg még 2019? Mert ha tényleg mostanában, akkor van rá remény, hogy ez a dolog tényleg létezik és akkor nekem is intézkednem kell a kiutalási megbízás visszavonásáról, méghozzá sürgősen!
Valamikor az ltp-k hajnalán volt egy ilyen lehetőség. 8 év után szabad felhasználású volt, de ez már jó régen megszűnt, már el is felejtettem, hogy volt ilyen.
Axióma 2006-os óhajához (44. hozzászólás) csatlakoznék. Szeretnék egy olyan esettel találkozni, amikor valakinek, aki elérte a 8 évet a LTP-vel, minden feltétel nélkül kezébe nyomták a számláján lévő összeget a kamatokkal és támogatással együtt. Eddig még nem találtam ilyet. Annak is örülnék, ha valaki megmondaná nékem, hogy a sok-sok bikkfanyelven fogalmazott szabályzat között hol van valami, ami erre vonatkozik. Mivelhogy eddig ilyet sem találtam. Kezdem azt hinni, hogy ez csak egy legenda, aminek semmi alapja sincs, csak vágyálom.
Nekem spéci egy 4 éves, 20ezres szerződésem volt, ami évek óta pihen a bankban, mivelhogy tágas családomban nem akadt egy huncut, aki felhasználhatta volna. A 8 évhez már nem sok hiányzik, de eleddig nyomát sem találtam sehol a szabályokban-szerződésekben-akármiben hogy egyáltalán létezik-e ez a lehetőség.
Ezt a topikot is átolvastam betűről betűre, de konkrétumot itt sem találtam. Kellene nekem egy jogszabály, szám szerint valahol a szerződésben.
Tud valaki valami okosat mondani nekem? Hogy XXX szerződés YYY pontja ABC alpont, vagy valami hasonló. Lehet, hogy én vagyok béna és nem lelem, de se jogot, se számvitelt nem tanultam és ebben a világban nagyon elveszettnek érzem magam. De egy biztos: soha többet ilyesmit nem kötnék!! Pláne az OTP-vel!!
Lejárt a lakástakarékunk, kértük a megtakarítás kifizetését felújításra. Már éppen számolták le a pénzünket, amikor rájöttek az otp-ben hogy mégsem kaphatjuk meg, ugyanis a ház amire felvennénk az én tulajdonomban van, az ltp pedig a párom nevén. Nem vagyunk házasok, “csak” közjegyző által bejegyzett élettársak. Nem számítunk közeli hozzátartozónak, és azt tanácsolták hogy vegye fel párom (papíron) a saját pénzét a szülei házára.
Az lenne a kérdésem hogy járt-e már hasonló helyzetben valaki? Nem ellenőrzik utólag hogy valóban felújításra költöttük-e a megadott házon a pénzt?
sziasztok, valaki tudja esetleg, hogy egyszerűsített számlát elfogadnak-e? (tulképp egy blokk, rajta a név/cím, pecsételve, hogy fizetve, terméknevek, stb. de mégiscsak egy blokk)
es ugyebar azokon a szamlakon csak annyi szerepel hogy fizetendo osszeg...
az nincs rairva hogy fizetve
de logikus ha atvettem a futartol es kifizetem a cuccot akkor kapom meg a szamlat es a rendelt dolgot is, ugyanis ha nem fizetem ki a futarnak akkor ő gondolom nem adja ide a termeket se a szamlata masik problemajuk hogy masolat e a szamlak?
de sok internetes ceg mar emailben kuldi es nekem kell kinyomtatni ergo attol meg eredeti a szamla nem?!
Sziasztok! Egy olyan kérdésem lenne hozzátok, hátha ti jobban képben vagytok ezügyben, hogy idén decemberben lejár egy 6 éves lakástakarékom. Kérdezném, hogy csak az otpnél tudom felhasználni, vagy esetleg egy időközben megkötött K&H-s lakáshitelbe is bele tudom forgatni a megtakarítást? Köszi a segítséget előre is. Üdv
Február elején jár le az OTP lakástakarékom, páromnak pedig már lejárt a Fundamentája, de csak most fogja indítani a kiutalást. Van-e olyan lehetőség (bármelyiknél vagy jobb esetben mindkettőnél), hogy a szerződést futtatjuk tovább (kihasználva még pár évig az állami támogatást), de mivel pénzre van szükségünk, "kivesszünk" belőle valamennyit?
Hogy mennyi ez a valamennyi... fantasztikus lenne, ha a befizetett összeghez és az eddigi állami támogatáshoz is hozzájutnánk, de ha csak eddigi befizetésekhez, annak is örülnénk.
A szerződésben 10 eFt-t jelöltem meg havi megtakarításnak és erre fizettem 16e Ft-os kötési díjat. Ha 20.eFt.ot rakok havonta akkor erre megkapom- a magasabb 72 eFt-os állami támogatást.
Nincs előtakarékosságom, de tervezem a lakásvásárlást 4-5 éven belül. 8-10MFt összegyűjtése a célom. Néztem a lakástakarékokat és ott adnak hitelt is, de felmerül bennem néhány kérdés:
Ha pl. Fundamenta lakástakarékot kötök kb 4 éves időtartamra, havi 20 000Ft törlesztéssel, akkor a 4 év után kaphatok 3 200 000Ft-ot (megtakarítás + hitel). - ha a megtakarítás + hitel -t választom köteles vagyok a szerződés kötés végén azonnal felvenni a megtakarításomat + hitelt?
Mi szükséges ahhoz, hogy hozzájussak a pénzemhez + hitelhez? (először kell házat vennem aztán igazolnom, hogy a saját tulajdonom, majd utalják a folyószámlámra ami megillet?)
Módosíthatja az állam a támogatás mértékét a tölesztés ideje alatt?
Sziasztok. OTP lakástakarékot kötöttem 2016év elején 10évre havi 20.000 ft de most ugy adodott hogy lenne egy ház amit megszertenék vásárolni egyik felét kpmásik felét pedig a lakástakarékból . tudom hogy a 4 év után lehet felbenni de nem szoktak kedvezményt adni vagy valami egyedi ajánlat.
Üdv. Mindenkinek! 2010. januárban kötöttem OTP Lakástakarékpénztárt! Már nem szabadfelhasználású! Társasházi lakásban lakom. Ugyan megkapnám-e az állami támogatást, ha garázst vásárolnék. 2014-ben azt a tájékoztatást kaptam, hogy szabadfelhasználású lesz 8 év után. Ha pontosan tájékoztatnak hogy nem akkor nem is fizettem volna tovább a havi 20 ezer forintot.
"10 évesre kötötték, mert azt mondták, 4 év után bármikor felvehetem, meg a szerződéskötés díját elengedték." Igen, mert ha ügynök kötötte így a legtöbb neki a jutaléka, ezért beszélt rá :) :(
De a fiókban az ügyintéző is kap egy kis aprót, ha 10 évest köt...
Egyértelmű, hogy 4-5 év éri meg legjobban, de ha 0% volt a számlanyitási díjad,
akkor nem vesztettél a 10 évvel sem. Illetve egy kis előny is jött:
1. ha most nem lenne lakáscélod, nincs gondod, megy tovább az állami támogatás ügyintézés nélkül. Aza rugalmas (10 évig) a futamidő, kiveheted a pénzt 4,4 év után, vagy 5,2, vagy 7,1 év után, minden hónapban "lejárhat".
2. indul a NOK [állami "lakáslottó" - nem OBA garantált, lesz itt még sírás és fogcsikorgatás], az állam lehet, hogy lecsökkenti a 30%-os támogatást, hogy inkább oda menjenek az emberek. Nem biztos, de minden lehet. Ha 10 éves szerződésed van, akkor azt már nem vehetik el... Ha újat kötsz, akkor -ha lesznek- új (pl. 20%-os) feltétellel köthetsz már csak...
Pénz kiutalása: "sajnos" jól kell kérdezni a bankfiókban. Ha módosítani akarod a 10 évet 5 évre, akkor 4 év 4 hónapnál sajnos nem teheted meg. Ezért nem a módosítás a megoldás, hanem a szabályos megszüntetés.
Mi is így jártunk. Bementünk, hogy 10 év helyett 4 és fél év elteltével kellene a pénzünk. Nem tudtunk módosítani, eléggé mérgesek és szomorúak voltunk. Véletlenül megtudtuk, hogy a helyes megfogalmazás: szeretnénk megszüntetni.
-Az lehetséges, de 2.000 Ft ám a költsége! :) Kértük.
Ne feledjük persze a 3 hónapos kiutalási időszakot. (Ami mindenhol ennyi, törvényben rögzített.)
E miatt többen is háborogtak. Ez az ügynök (vagy bankos kisasszony) felelőssége, és persze a Tiéd is. Övék, hogy nem mondták, tiéd, hogy nem olvastad el az ÁSZF-et (ált. szeződési feltételek.) Persze, kinek van kedve elolvasni 20 oldal (kissé szakszöveges) leírást...
Viszont én azt gondolom, hogy ha ez a (szerintem is GÁZ) feltétel a 30% ért -havi 20.000 Ft mellé ad az állam 6.000 Ft-ot...- akkor mindenkinek magának kell eldönteni, kell-e a jó pénz, vagy nem éri meg 3 hónapot várni.
(Jó pénz: valaki mondta, hogy lakástakarék a hülyék sportja. Ő a tőzsdén megkeresi ezt a pénzt. Oké, de minek dolgozni vele és kockáztatni?)
"Kötünk újat, az előzőt bennhagyjuk": ez jó megoldás lehet, de ismerni kellene, hogy a most lejáró milyen konstrukció.
Ha lenne kérdésed, írj privátban, a (naptár nyomda) weboldalomon ott az e-mail címem.
Üdv, lenne egy-két kérdésem, hogy ne szivassam meg magam.
Tavasszal jár majd le a 4 év, 10 évesre kötötték, mert azt mondták, 4 év után bármikor felvehetem, meg a szerződéskötés díját elengedték. Az már egy más tészta, hogy szóban úgy mondták, bármikor csökkenthetem a havi összeget, valóságban ha így tennék, meg kéne fizetnem a szerződéskötés díját.
Egyébként otp mint bank és biztosító, tényleg egy trágyakupac. Grupamával nagyon megjártam, meg át is vertek, amikor az otp-ben megkötettem.
Tehát az úgy működne, hogy 4 év után valamikor, mondjuk 4 év 4 hónapnál bejelentem, hogy akkor én most felvenném az összeget, majd 4 év 7 hónap után ki is utalják, nekem meg még 3 hónapom van, hogy számlát szerezzek? Hőszigetelést szeretnék kifogni, akciósan.
Van ahol felmerült, hogy utófinanszírozásos.
Ha a fenti példámat nézzük, akkor az állami támogatást az ötödik évre egészében bukom el, vagy a bejelentésig még megkapom, netán 3 hónapig még fizetek 20-20 ezret, és arra is megkapom a támogatás időarányos részét?
Attól függően milyen ajánlatok lesznek, vagy indítunk még egy négy évest, vagy 6-7 év után vesszük fel, és akkor totális felújítás. 10 évig nem húznánk el, az még messze van :D de lehet, még a hitelt is igénybe vesszük, ha tényleg csak a 20 ezer helyett 21-22 ezret kell fizetni havonta, valahogy így van a szerződésben.
Jelenleg melyiket éri meg jobban, indítani most egy újat, vagy a régit később felvenni? Úgy tudom, banksemleges a dolog, akárhonnét akárhova átviheted, ez igaz, költséggel jár valamelyik banknál? Mivel nem számlára kapom a fizetésem, így ha minimális költséggel át lehetne vinni az ltp-t feleségem k&h-s bankszámlájára, egyből visszadnám az otp-s bankkártyát, aztán hogy finomam foglaljam össze a kb. 14 éves tapasztalatomat a bankkal kacsolatban, feldu@hatják oda ahová épp tetszik nekik...
Hihetetlen ez a mizéria, ami az LTP körül zajlik...de sajnos mai napon ugyanebbe a csapdába estem :(
Új házat vásárolnánk...kéne a megtakarításunk vételár előlegre, erre ma közlik, h nem fizetnek csak ha van végleges adásvételi. Előzőleg úgy tájékoztattak (ez is vicces, rögzített ltp info vonal), h új háznál van 365 napom. Majd visszahívtak, h bocsi, csak 120 nap. Erre úgy alakítottuk a végleges adásvételit h ezzel ne legyen gond, novemberbe megkötnénk, akkor lesz csak használatbavételi engedély. 120nap rendbe is lenne júliusi kifizetésnél.
Erre ma mikor bementem h elindítsam a folyamatot, közölték h ez nem így megy, csak a végleges adásvételit fogadják el :(
Sírvafakadok, mert ha ez így van, a 4 év alatt gyűjtögetett pénzemet se kapom lassan meg, mert ha gyorsítva kérem a kifizetést az még 3% ktg.
Hogy sikerült elérned, h megkapd a pénzt és a 120 napos határidőt? Légyszi segíts, hátha van erre kiút.