Oké, világos. A rendőrség büntetőeljárást folytat, a vasútra vonatkozó belső vizsgálatot az érintett vasútvállalat saját hatáskörében végzi, csak a szemléhez kértek segítséget.
Tolatási mozgás közben történt, csak ez alapján minősítettem. Szerencsètlen eset. Akárki lesz a vizsgálat szerint a felelős, minden erintettet sajnálok.
Nem tolatási baleset volt, bár valóban tolatás közben történt. A cikk nem érhető el (legalábbis nálam "Access denied"), ezért nem tudom, hogy mennyire pontos, de az üzem területén egy vaúti átjáróban történt, az okozó egy belső szállítást tehergépkocsi volt, egyéb eseménynek minősül. Ettől persze még a tragédia sajnos megtörtént.
Fortepan / Budapest Főváros Levéltára / BRFK helyszínelési fényképei
A rendőrség helyszínelési képeiből szép gyűljtemény került a Fortepanra. Néhány vasúti baleset is megtalálható. Az alábbiakról csak annyit tudunk: Ferencváros végponti váltókörzet, 1959. Az egyik képen a 19-es átszelési váltó látszik.
Évek óta nem volt halálos tolatási baleset. Amikor azt hisszük, hogy minden biztonságos, lépésben halad mindenki az ipartelepen, megtörik a balesetmentes idő. Részvétem a kolléga családjának!
Tehervonat haladt Szeged felé. A páros váltókörzetben az utolsó kocsi siklott. A fővezeték nem szakadt el, ezér a vonat a siklott kocsit végighúzta az átmenő fővágány keresztaljain. A páratlan váltókörzetben kilendült, magával rántott több kocsit. Ekkor történt a kényszerfékezés.
Akkor még lakottan álltak az állomási bakterházak. A páratlan végén egyedül élt egy néni. A kilendülő kocsi kiverte a bakterház tisztaszobàjának három falát, a tető félig a levegőben lógott. A néninek nem lett semmi baja, mert a konyhában aludt, mert téli éjszakákon csak azt fűtötte.
Füstös Istvánnak van néhány cikke (cikksorozata) a szajoli balesetről. Abban végig szokta venni a hasonló eseményeket, amik ún. "szajoli típusú" balesetek. Volt előtte is, utána is. (Szajolban is volt előtte egyébként.)
Ajánlóként a Vasúti Vezetékvilág 2018/4 lapszámának borítóját és tartalomjegyzékét hozom:
Jól emlékszel, a Népszabadság 1990.01.19-i számának címlapján volt fotó is és a szövegben is írták a kocsi felborulását. A gép a V43 1174, a kocsi az 50 55 20-07 609-6, ezt 1991-ben selejtezték. A baleset oka előzetes vátófgelvágás és váltóhasználhatósági ellenörzés elmulasztása, akárcsak Szajolban.
1988 január 24-én éjjel sikerült összeborogatni egy áthaladó tehervonatot, az egyik kocsi keresztbe fordult, pár másik meg rátorlódott, el is zártak mindent Talán az. Csak újságcikkeim vannak róla, borulást nem írnak de előfordulhat, hogy a kocsit a pályafelszabadítás során borították ki.
Ok, hogy vasutas körökben ismert, de a civilekhez nem jutott el a hír, pedig egy felborult Bhv-ra tuti emlékeznék, ha láttam volna a tévében vagy az újságban.
De ha már emlékek: kb 80-as évek második fele, Szegedre utaztam, az egy vágányú szakaszon az egyik állomás végében egy felborult tehervagon feküdt a vágány mellett.
Pedig ismert esemény. Sokszor nem közölltek a lapok ilyen "apró" részleteket a vasúti balesetekről, hogy felborult egy-két jármű. De néha a vasút is kitett magáért. Találtam olyan iratot, melynek tárgya: X és Y állomások között az ilyen, meg az olyan számú vonatok egy térközbe kerültek. Az már az iratba belenézve derült ki, hogy össze is ütköztek.
Rákerestem, a sajtóban csak kis apróbetűs hír volt, volt egy kis kisiklás, áááá nem nagy ügy... azt hogy konkrétan felborult az egyik kocsi, azt valahogy kifelejtették a hírekből... gyanítom nem véletlenül...
Ezek alapján lehet, hogy más esetek is, ahol csak egy kis hírecske volt, sokkal durvábbak voltak, mint a hír alapján elképzelnénk.
Urak, talán emlékeztek rá, pár hete felkerült a Fortepanra pár balesetes fotó, amik kapcsán itt is ment a találgatás, hogy milyen balesetek azok? Egy gőzös feküdt az oldalán, meg egy Kandó, egyiknek sem látszott a száma. A gőzös egy ismert baleset, Martonvásáron történt 1942 januárjában, a Kandót nem tudtuk. Közben az egyik topiktárs megszerezte az eredeti feltöltőtől az összes képet, így kiderült, hogy a V40 004 heveredett le valahol és az is, hogy a fotók ugyanazon a negatívon voltak. Ez azt jelentette, hogy túl sok idő nem telhetett el a két baleset között. Ma, az anyagaimat rendezgetve ugrott be, hogy 1941 decemberében siklott egy Kandó, ami fel is borult, de a számát nem ismerjük, mert az iratban csak annyi áll, hogy villamos mozdony volt a szenvedő alany. Viszont a dátum nincs időben távoll 1942 januárjától, vagyis akár lehetnek is a fotók ugyanazon a negatívon. Az is benne vany az ügyiratban, hogy a mozdony a 42. sz. váltónál borult fel. A fotón, amelyiken látszik a Kandó pályaszáma (V40 004) a gép előtt pedig látható a 41. sz. váltó! 1941-ben még sorban számozták a váltókat, vagyis a 42. sz. váltó is ott volt a közelben. Ez alapján biztos, hogy a Kandó 1941. december 11-én, 21.50-kor borult fel Győr személypályaudvaron, ahol gépmenetben közlekedve egy Ca sor. kovcsival horzsolódott, ami ugyancsak felborult.
Ahogy írták, 1978.10.23-án hajnalban, Gödöllő - Gödöllő-A ideiglenes forgalmi kitérő "B" jelű jelzője előtt forggalmi okból feltartóztatott, 6320s sz. szerelvényvonatot a T.10 számban visszatérő aszódi toló, 78,85 km/h sebességgel. Arról nem tesznek említést az iratok, hogy a forgógép elrepült volna, de a Leót és a BDt 350-es vezérlőt is selejtezték a baleset miatt.