"Rémlik egy olyan eset is mikor a Soroksári úton aludt el egy furgon sofőrje aki egész éjjel hajtott és akkor szaladt bele a villamosmegállóba több embert elütve."
Volt rá példa, hogy kora reggel jöttünk haza egy buliból 100 km-es úton a haver meg mondta, hogy tartsam szóval mert fáradt, később rádió max. volume és kornyikálás is volt már Békéscsaba előtt, persze elhangzott, hogy nyugi semmi sürgős dolgunk nincs ha nagyon nagy gáz van állj félre pihenj órákig is, inkább érjünk haza később, de egy darabban. Mivel a sofőrön kívül mindenki ivott alkoholt és rajta kívül csak nekem volt jogosítványom, fel se merülhetett, hogy valaki átvegye a volánt.
Első figyelmeztetést komolyan kell venni különben baj lehet. Rémlik egy olyan eset is mikor a Soroksári úton aludt el egy furgon sofőrje aki egész éjjel hajtott és akkor szaladt bele a villamosmegállóba több embert elütve. ÉS már csak egy sarokra volt a céltól. Első jelnél, amint lehet félre kell állni közúton és pihenni akár csak 1-2 órát is egy pihenőben akkor is ha ordít a főnök a késés miatt, akkor is ha kirúgnak érte. Életed csak egy van munkahelyed akármennyi lehet. Pláne, hogy azzal, hogy kormányt vagy kontrollert veszel a kezedbe ameddig ott ülsz a vezetőfülkében fél lábbal a sírban fél lábbal a börtönben vagy. Buszsofőrnek jelentkezéskor néhány busztársaságnál eleve így kezdődik a tájékoztató, hogy aki ezt nem tudja elfogadni most álljon fel és menjen ki és keressen másik szakmát. Ha pénztárosként rossz jegyet adsz ki kettétéped és megcsinálod jól maximum az ügyfél lesz morcos, sofőrként egy észre nem vett táblán az életed is múlhat.
"hanem ablaknyitással, énekeléssel, vagy - amely járműfajtánál lehetséges - felállással."
Egyszer kipróbáltam, tényleg bevált. Bagolyjáratban voltam furgonnal Oroszlányból a Klagenfurt közelében lévő Traundorfba. Tél volt, kint kb. fagypont körüli hőmérséklet, én meg félig lehúzott ablakkal óbégattam kamaszkorom kedvenc slágereit az A2-esen. Én is meglepődtem, de olyan szinten feldobott, hogy miután lejöttem az autópályáról és lerakodtam a gyárban, alig bírtam elaludni. Szerencsére volt majdnem 12 órám pihenni, úgyhogy délután négykor még bandáztunk is egy kicsit a parkolóban, majd pikk-pakk felrakodtak, utána gyakorlatilag eseménytelen utam volt Győrbe, majd onnan vissza Oroszlányba, hogy másnap megint teljesítsek egy ilyen kanyart :)
Utólagos okoskodásnak tűnhet, de talán akad olyan is, aki agyilag képes feldolgozni és hasznosítani.
Az álmosság ellen nem koffeintartalmú szerekkel, meg a vezetőfülke hőmérsékletének a növelésével kell küzdeni, hanem ablaknyitással, énekeléssel, vagy - amely járműfajtánál lehetséges - felállással.
Villamosvezetőtől hallottam, hogy 10 órás műszak után még bevállalt pár kanyart kérésre, mondván bírja még, a második kanyarnál vette észre, hogy túl gyorsan jönnek a megállók, és bebólint vezetés közben, a végállomáson félreállt és kiszállt, hogy nem megy tovább, nem bírja. Első figyelmeztetéskor azt tette, amit kell, megállt amint lehetett.
Nem teljesen aludt be, hanem mikroalvásai voltak így az éberségit kezelte, pár mp-es mikroalvásoknál nem segít az már a baj előjele baleset előtt másodpercekkel vághatta be a szunyát azon már nem segített
"Az útja közben egyeztetett az őt váltó mozdonyvezetővel, diszpécserrel, Püspökladány forgalmi szolgálattevőjével, hogy Berettyóújfalu helyett Püspökladányban váltsák le, de ezt Püspökladány vágányhiányra hivatkozva elutasította.
...
A mozdonyvezető kérte, hogy – még a baleset helyszíne előtt – Püspökladányban váltsák le (lásd 3.2.1, 02:02 után), de az nem bizonyítható, hogy ezt a kérést már fáradtságának felismerése okán fogalmazta volna meg"
Itt nem is az a kérdés, hogy mi alapján fogalmazta meg, hanem hogy ebből a forgalmi szolgálatnak milyen információ jött át.
Egyetlen vasúti átjárót szoktam érinteni a munkábajárásom során, de az most lett felújítva (és alapból kerülöm, mert 10 percen túl is zárva tartható, amit bőven ki is használnak) :)